Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1936 woorden
  • 15 juni 2010
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
45 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Eerste persoonlijke reactie
Dit boek heb ik gekozen omdat ik op het laatste moment nog een boek moest zoeken. Toen ik naar de bibliotheek ging om een boek te zoeken kon ik geen boeken vinden die mijn aanlokten en het was bijna sluitingstijd, dus toen heb ik ‘Het Gouden Ei’ uitgekozen omdat de voorkant nogal nietszeggend was en de achterkant ook wat vaag. Toen ik het boek las vond ik het ingewikkeld want er waren rare onderwerpsprongen, maar daardoor was het boek wel onvoorspelbaar.

Samenvatting

De belangrijkste gebeurtenissen

De belangrijkste gebeurtenissen in het boek is het moment waarop Saskia word ontvoerd. Rex weet niet dat zij word ontvoerd, maar heeft natuurlijk wel door dat zij niet terug komt. Een ander belangrijk moment is dat de ontvoerder van Saskia, Rex komt opzoeken. Hij zegt dat hij Rex wil helpen om zijn knagende gevoel weg te halen. Daarvoor moet hij hetzelfde met Rex doen als wat hij met Saskia deed. Rex snapt dat dit zijn dood word, maar gaat toch mee in de auto naar Frankrijk waar het gebeurde. Hij krijgt een slaapmiddel en als Rex weer bijkomt ligt hij in een doodskist onder de grond.


De hoofdpersoon en zijn problemen en hoe lost hij dit op

De hoofdpersoon in dit verhaal is Rex. Als hij op vakantie gaat met zijn vriendin Saskia is zij ineens weg na een stop bij een tankstation. Sinds die dag heeft hij een knagend gevoel in zich, omdat hij niet weet wat er met haar is gebeurd

Om die onzekerheid weg te halen zet hij in kranten en tijdschriften van dat gebied een advertentie. Daar reageert de moordenaar van zijn toenmalige vriendin op. De onzekerheid is weg, maar het is ook zijn dood. Een open einde dus.


De ontwikkeling van de hoofdpersoon in dit verhaal

De hoofdpersoon veranderd niet in dit verhaal, de mensen en omgeving om hem heen wel. De enigste ontwikkeling die hij doormaakt is, dat hij zijn gevoel om te weten wat er met Saskia is gebeurd heel sterk word sinds een nachtmerrie.


De belangrijkste andere personen

De belangrijkste andere personen zijn Saskia, Lieneke en Lemorne.

Saskia in zijn eerste vriendin en die word vermoord. Later in het verhaal is Lieneke zijn vriendin als Saskia weg is. Ze maken plannen om met elkaar te trouwen. Lieneke weet dat hij Saskia ineens kwijtraakte bij een tankstation en ze weet ook van zijn knagende gevoel.

Lemorne is een keurige scheikundeleraar van middelbare leeftijd is gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij is de moordenaar van Saskia en Rex. Hij vroeg zich een keer af hoe het voelde als je iemand vermoord. Hij had een strak plan bedacht om een vrouw te ontvoeren, en dat was helemaal gelukt.


De relaties tussen de hoofdpersoon en de andere personen

Rex heeft een relatie met Saskia en later met Lieneke. Die relatie met Saskia loopt op de klippen door haar dood. De relatie met Lieneke krijgt geen andere wending, die loopt gewoon ten einde door zijn dood.

Rex heeft helemaal geen relatie met Lemorne, ze kennen elkaar niet. Tot Lemorne voor zijn huis staat en zich voorstelt als de moordenaar van Saskia.


Waar de gebeurtenissen afspelen

De belangrijkste gebeurtenissen spelen zich af in Frankrijk. Daar worden Rex en Saskia vermoord. Rex woont in Nederland, waar een klein stukje van het verhaal zich afspeelt.


Hoe het verhaal is opgebouwd

Det tijd waarin het zich afspeelt staat niet echt goed in dit boek, maar het is wel in de moderne tijd van nu. Het begint speelt zich wel acht jaar eerder af.

Het verhaal is niet-chronologisch opgebouwd. Er zijn flashbacks in dit verhaal, zoals dat van Lemorne .

Verhaalaspect

Bijna meteen vanaf het begin van het boek zit de spanning erin.

Vanaf het moment dat zij weg is, zit er globale spanning in. Op het laatst kom je erachter wat er met haar is gebeurd en dan is het boek afgelopen. Samen met de globale spanning is het boek ook afgelopen.


Er zitten verschillende stukken lokale spanning in dit boek. Na een paar bladzijden als Saskia nog even naar het winkeltje van het tankstation gaat komt er lokale spanning. Want de lezer voelt dat er wat aan zit te komen. Wat er met haar gebeurd kom je nog niet meteen achter, maar wel dat ze weg is. Vanuit lokale spanning ontstaat globale spanning


Op het laatst komt er spanning als Lemorne weer op het toneel komt en zich voorstelt aan Rex. Hij vertelt dat hij bereid is, precies hetzelfde te doen bij Rex als wat hij bij Saskia deed.

Vanaf dat moment komt er echte lokale spanning, want zo kom je erachter hoe hij Saskia vermoord heeft. Als deze lokale spanning afloopt, loopt de globale spanning ook af.


Meer spanning zit er niet in dit boek. Op sommige momenten word er iets over bepaalde personen verteld. Dat is soms zeer verwarrend en daardoor komt er ook een soort spanning in het verhaal.


Leeservaringen

Onderwerp

Normaal vind ik dit soort boeken niks aan. Maar dit boek beviel mij wel redelijk. Misschien komt dat doordat het niet een lang boek was en ik het uit had voordat ik er erg in had. Doordat het een verwarrend boek is, fascineert het ook wel een beetje om te lezen.

Door dit verhaal ben ik wel anders tegen normale mensen gaan kijken. Van dit boek heb ik wel geleerd dat je niet zomaar met een wildvreemde man moet meegaan. Ze kunnen er normaal uitzien, maar verkeerde bedoelingen hebben. Maar echt zware gedachten heb ik niet door dit boek gekregen, want het is maar een boek.

Dit is een zeer verrassend boek. Het enigste wat voorspelbaar is, dat Saskia word ontvoerd. Maar het is ook de bedoeling dat je dat denkt. Door de plotselinge wisselingen in boek, blijf het verassend. Dat zo’n keurige man als Lemorne zomaar een vrouw vermoord, alleen maar om te weten hoe het voelt, zie je totaal niet aankomen in een boek. Ook nog de manier hoe hij het heeft gedaan. Niemand kan het bewijzen dat hij het heeft gedaan, hij heeft de perfecte moord gepleegd. Dan zou je denken dat hij haar gemarteld heeft als je zijn voorbereidingen leest. Maar hij heeft haar gewoon leven begraven. Later verteld hij gewoon aan Rex hoe het is gegaan.

De precieze moord op Saskia had van mij wel meer mogen worden uitgebreid. Want daar draait het hele boek om. Ook het stuk waarin word vertelt hoe Lemorne zijn huisje opknapt is niet echt belangrijk voor het boek, want hij vermoord haar daar nergens.


Gebeurtenissen

Het verhaal bevat eigenlijk maar weinig gebeurtenissen. Maar dat kan ook niet, want het is maar boek van 100 blz. De paar gebeurtenissen die er zijn, daar draait het verhaal ook echt om. Het is een zeer haastig boek wat nergens stilvalt, daardoor is het ook wel een redelijk leuk boek, ondanks dat het zo sneu eindigt.

In sommige hoofdstukken word de nadruk gelegd op de gevoelens van de personen en bij de andere hoofdstukken op de gebeurtenissen. Vooral van Rex worden de gevoelens goed uitgedrukt. In de hoofdstukken met Lemorne ligt de nadruk meer op de gebeurtenissen. Want hij is verder niet echt interessant, alleen wat hij doet is interessant.

De gebeurtenissen in dit boek zijn niet echt herkenbaar. Want als je dit één keer meemaakt, maak je het geen tweede keer mee. Maar ik kan begrijpen waarom het voor sommige mensen heel herkenbaar is. Die zijn zelf bijv. een keer met een vreemd persoon meegegaan en daardoor zwaar in de problemen gekomen.

Echt indruk hebben deze gebeurtenissen niet op mij gemaakt. Ik lees vaak boeken, waarvan sommigen waar gebeurd zijn. Als dat allemaal indruk op mij zou moeten maken, zou ik wel een heel vreemd persoon zijn.

Geen één van deze gebeurtenissen zou ik zelf graag meemaken. Tegenslagen zijn goed in het leven, maar zulke tegenslagen niet. Al vind ik het wel fascinerend hoe zo’n man tot zulke gedachten komt.


Personages

De hoofdpersoon is voor mij een persoon die gaat leven. Je komt zijn gedachtes te weten, zijn gevoelens, zijn denkwijze. Alles van hem weet je, en in bijna elk hoofdstuk komt hij terug. Karakters als Lemorne en Saskia zijn ook wel levendig, maar daar kom je weinig van te weten. Vooral van Saksia niet, want die blijft niet lang in dit verhaal, maar met haar voel je wel een bepaalde band, een soort medelijden. Want ze word voorgesteld als een leuke jonge vrouw die plezier in het leven heeft met een leuke vriend. Dat precies zo’n vrouw het loodje legt is zeer sneu.

Ik kan me zeer goed verplaatsen in de problemen van de hoofdpersoon. Hij krijgt steeds rare dromen over zijn ex-vriendin, het begint bij hem steeds meer te spelen. Dat lijkt mij zeer logisch, want ik zou dat zelf ook weten. Ik zou er alles aan willen doen om te weten wat er met haar gebeurd is. Maar om er nou zelf aan dood te gaan, dat is weer wat anders.

De gedachten en ideeën van Lemorne vind ik heel raar. Toen hij een klein jongetje was, wilde hij weten hoe het voelt om van een balkon af te springen. Dat deed hij na lang nadenken. Hij lag zes weken in het ziekenhuis met een been die op verschillende plekken gebroken was en met nog enkele letsels. Dan krijgt hij ongeveer dertig jaar later weer zulke rare gedachten: hij wil weten hoe het voelt om iemand te vermoorden. Hij denkt er wederom weer zeer lang en goed over na en dan besluit hij het te doen. Dan ben je psychisch helemaal gestoord naar mijn idee. Je hebt een goed en gelukkig leven en dan besluit je zoiets te doen. Het past perfect in dit boek, maar die man heeft wel ergens een steekje los.

Van Rex kom je genoeg te weten om zijn gedrag te verklaren. Hij heeft steeds dromen over Saskia, ook denkt hij steeds aan het gouden ei, een droom die Saskia vroeger had. Waarom Lemorne zulke rare ideeën heeft, weet niemand. Dat zit gewoon in zijn DNA blijkbaar.

De beslissing van Rex om met de moordenaar mee te gaan vind ik vreemd. Hij weet dat het zijn dood word en toch gaat hij mee. Alleen maar om zijn gedachten stil te krijgen. Hij kan het ook met rust laten en alleen vragen waarom Lemorne het heeft gedaan.


Bouw

De gebeurtenissen worden logisch vertelt, dit is de mooiste manier. Al hadden de overgangen wel wat duidelijker gemogen. Zo moet je je hoofd er goed bijhebben. Dat is niet altijd even ontspannend.

Het verhaal heeft in feite maar één echte verhaallijn. Het verhaal van Rex, die in het middelpunt van alles staat. Je zou het begin van Lemornes verhaal ook nog kunnen opvatten als een aparte verhaallijn. Maar dat kun je ook als een flashback opvatten.

Het slot vind ik heel mooi in dit boek maar wel droevig. Als Lemorne komt, is het meteen de ontknoping en daarom blijf je meteen doorlezen. Als Rex weer bijkomt uit zijn slaapje, ontdekt hij dat hij in een grafkist ligt. Dan houd het boek op. Dan weet je precies de ontknoping.


Taalgebruik

Het taalgebruik in dit boek vond ik mooi. Maar dat komt door mooie vergelijkingen en uitgebreide zinnen. Daar houd ik wel. Dit verhaal bevat niet echt uitgebreide beschrijvingen, maar wel zinnen waarmee iets word vergeleken. Dat word wel goed uitgebreid, zoals: Een kale leegte ontvouwde zich in zijn buik, alsof hij op een schommel zat die niet ophield met naar beneden gaan. Van zulk soort zinnen zijn er heel veel.

De belangrijkste dingen worden gewoon verteld door de schrijver. De dialogen zijn niet echt belangrijk. Wel de gedachtes van de personen en het vertellen van de schrijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"