Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 934 woorden
  • 19 maart 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
15 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Het gouden ei
Auteur: Tim Krabbé

Onderwerp
Het genre van dit boek is een psychologische roman. Het belangrijkste thema in dit boek is verdwijning / vermissing. Een motief hierbij is de claustrofobie, wat ook samenhangt met de titel van het boek. In het begin van het boek heeft Saskia de droom van het Gouden Ei, waarin ze opgesloten zit een ruimte. Na deze droom is ze bang om alleen ergens in een kleine ruimte te zijn. Dat blijkt wanneer de benzine op is en Rex drie uur weg is om benzine te halen en Saskia alleen in de auto achterlaat. Later in het verhaal heeft Rex ook de droom over het Gouden Ei. Een ander thema in dit boek is liefde. Nadat Saskia is verdwenen heeft Rex een aantal jaren later een relatie met Lieneke . Tijdens zijn relatie gaat hij weer op zoek naar Saskia, waaruit blijkt dat zij toch wel zijn grote liefde is en niet Lieneke. Een motief bij deze thema’s is onwetendheid. Rex is toch nog heel nieuwsgierig wat er met Saskia is gebeurd en hij doet er alles aan om dat te achterhalen, maar er is bijna niemand die wat gezien heeft behalve de dader zelf. De titel van het boek is: Het Gouden Ei. Dit komt terug in het verhaal in de droom van Saskia en later in de droom van Rex. Ze dromen dat ze zitten opgesloten in een ruimte. Het Gouden Ei staat voor hun dood, ze sterven wanneer ze opgesloten zitten in een kleine ruimte onder de grond, eigenlijk waar ze al eerder over hadden gedroomd.

Personen
De hoofdpersonen in dit verhaal zijn:

- Rex Hofman. Tijdens een stop bij een benzinestation tijdens een reis wordt zijn vriendin vermist. Hij gaat op zoek naar haar, maar vindt niets. Later heeft hij een relatie met een andere vrouw. Hij krijgt de droom over het Gouden Ei, die zijn vermiste vriendin ook heeft gehad, en gaat op zoek naar haar. Hij ontmoet een man die weet waar zij is, maar hij is de dader zelf en Rex ondergaat hetzelfde als wat Saskia is ondergaan. Hij is een karakter.
- Raymond Lemorne. Hij is een raar en gevoelloos persoon. Toen hij jong was sprong hij ooit uit een flatgebouw omdat hij wilde weten wat er gebeurde als hij sprong. Nadat hij een kind uit het water had gered later vroeg hij zich af of hij nu zelf ook in staat zou zijn om een misdaad te plegen. Hij is een paar jaar bezig om deze misdaad voor te bereiden en uiteindelijk wordt Saskia zijn slachtoffer. Hij is ook erg gevoelloos want wanneer hij zijn misdaad aan het voorbereiden is schiet hij 2 kampeerders in koelen bloede dood. Later zoekt hij Rex op, nadat hij een advertentie had gelezen. Hij vermoord Rex op dezelfde manier als Saskia. Erg krankzinnig dus. Hij is een karakter.

De bijpersonen in dit verhaal zijn:
- Saskia Ehlvest. Zij wordt ontvoerd tijdens een stop bij een benzinestation. Ook zij heeft net als Rex de droom over het Gouden Ei en ze heeft sinds die droom last van claustrofobie. Verder wordt er in het boek niet veel over haar gesproken. Alleen over de verdwijning.
- Lieneke …?. Zij heeft een relatie met Rex na de verdwijning van Saskia. Deze relatie is niet heel sterk, want Rex denkt nog vaak aan Saskia. Uiteindelijk laat Rex Lieneke ook achter wanneer hij op zoek gaat naar Saskia.

Gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenissen in het kort:
- Saskia haalt drinken bij het tankstation, terwijl Rex bij de auto wacht. Saskia komt niet terug en wordt vermist.
- Raymond redt een kind uit het water en kreeg daarna een waanidee. Hij vraagt zich af of hij in staat is om zelf een misdaad te plegen en bereidt een misdaad voor.
- Raymond ontvoert Saskia
- Rex krijgt ’s nachts een nachtmerrie over het Gouden Ei, de droom die Saskia ook heeft gehad. Hij besluit de zoektocht naar Saskia opnieuw te beginnen.
- Raymond zoekt Rex op. Rex vraagt wat er met Saskia is gebeurd en Raymond zegt dat hij dat alleen komt te weten als hij hetzelfde wil ondergaan.

- Rex is levend begraven. Hij ligt in een kist op matras onder de grond, dit is Saskia ook overkomen.

Opbouw
Het boek is niet chronologisch opgebouwd. De hoofdstukken staan eigenlijk door elkaar heen. Gebeurtenissen: Raymond bereidt misdaad voor (H3), Saskia wordt ontvoerd (H1), Rex’s vakantie met Lieneke (H2), Rex’s speurtocht naar Saskia (H4), dood van Rex (H5). Eigenlijk staat hoofdstuk 3 dus op de verkeerde plek en was het logischer geweest als dat hoofdstuk vooraan stond. Maar op deze manier heeft het wel een spannend effect, waarom ik deze volgorde de beste vind. Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. De ontvoering en de speurtocht vinden plaats in Frankrijk en ook de voorbereiding van de misdaad vindt hier plaats. De vakantie met Lieneke vindt plaats in Italië. Het verhaal begint eigenlijk in het jaar ’50. Raymond is dan 16 jaar en doet dan zijn eerste krankzinnige daad: hij springt van een balkon. In het boek staat daarna dat het eenentwintig jaar duurde voordat er weer zoiets in hem opkwam, dat is dus de ontvoering in ongeveer het jaar 1971. Als hij opnieuw op zoek gaat naar Saskia is Saskia inmiddels 8 jaar verdwenen (1979/1980) De vertelde tijd is dus ongeveer 30 jaar. De verteltijd is 4 uur. Het verhaal is geschreven vanuit een hij-perspectief: een deel in het perspectief van Rex en hoofdstuk 3 in het perspectief van Raymond. Er zit een gesloten einde aan dit verhaal, want je weet nu wat er met Saskia is gebeurd en dat is waar het hele verhaal omdraait.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"