Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 740 woorden
  • 14 maart 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Tim Krabbé
Titel boek: Het Gouden Ei
Uitgeverij: Malmberg, Den Bosch
Druk 19e druk
(Licentie Bert Bakker)
Aantal bladzijden: 98
Prijs: €6,50



Samenvatting van het boek:
Het verhaal begint op de Autoroute du Soleil in Frankrijk. Rex Hofman en Saskia Elvest zijn een uur verwijderd van hun vakantiebestemming: Een huisje in de heuvels boven de Middellandse Zee.
Rex en Saskia zijn al vaker op vakantie geweest. Met leuke herinneringen en minderen. Bijvoorbeeld dat Saskia droomde dat ze opgesloten zat in een gouden ei en er niet uit kon komen ook die keer dat de benzineteller het begaf en Rex met een jerrycan benzine moest halen. Saskia had een blocnote gekocht en op het dashboard geplakt. Zodat ze de kilometer standen konden opschrijven. Saskia vond het geen slecht idee om langs het benzinestation te gaan en om voor de zekerheid toch nog te gaan tanken. Saskia gaat naar binnen maar het duurt erg lang voordat ze terug komt, Rex die geniet van het begin van zijn vakantie op de parkeerplaats besluit naar binnen te gaan maar kan Saskia nergens vinden. Achter de balie wist niemand te vertellen waar ze was en buiten wist ook niemand het. Hij besluit de politie te bellen maar tevergeefs.

Acht jaar later heeft Rex een nieuwe vriendin. Ze heet Lieneke. Ze gaan samen op vakantie en Rex vraagt haar ten huwelijk. Hij verteld haar ook dat hij graag zou willen weten wat er met Saskia is gebeurt en besluit als hij terug is van vakantie een onderzoek te starten. Hij plaatst verschillende advertenties in de krant maar niks krijgt duidelijkheid. Totdat er iemand reageert op zijn advertenties. Zijn naam is Raymond Lemorne een rare man. Iemand die toen hij klein was nadacht over wat er zou gebeuren als je van een flat afsprong. Hij belandde 6 weken in het ziekenhuis. Ook redde hij iemand van verdrinkingsdood. Het enige wat hij nog wou bereiken in zijn leven was hoe het was om een misdaad te plegen! Rex krijgt contact met hem en herkent hem meteen als een man die 8 jaar geleden met een mitella bij het Total-benzinestation in Frankrijk stond, hij weet nu dat hij gaat meemaken wat er met Saskia is gebeurt.


Begin en het einde van het boek
In het begin van het boek zijn Rex en Saskia onderweg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Dit is in detail beschreven je weet precies waar Rex en Saskia zich bevinden. Het tankstation is een centraal punt in het begin van het boek

Het einde van het verhaal maakt het begin van het verhaal duidelijk. Vragen die je hebt aan het begin van het verhaal worden aan het einde beantwoord. Het einde eindigt deels ook weer met het zelfde tankstation als in het begin.

Thema van het boek
Een belangrijk thema uit het boek is liefde/romantiek. Dit is heel goed te merken in het boek vooral in het begin. Hierin word de liefde tussen Rex en Saskia goed beschreven, er word verteld hoe lang ze al bij elkaar zijn, wat ze samen doen en hoeveel ze van elkaar houden.

Een ander hoofdthema van het boek is misdaad. Dit word ook al snel in het begin van het boek ingeluid. Het boekt bouwt spanning op en je wil graag weten wat er daadwerkelijk gebeurt is met Saskia. Dit word langzamerhand duidelijk.

Opbouw van het boek / tijdsvolgorde
Het is geen lastig boek om te lezen, als je eenmaal begint zit je er zo in. Je weet waar het verhaal zich afspeelt door een goede plaatsbeschrijving van de schrijver. Het boek begint met een gebeurtenis die in het verhaal word toegelicht. Het verhaal bestaat uit flashbacks want Rex denkt vooral aan het einde veel terug aan het begin van het verhaal (hoe hij Saskia verloren is).

Schrijver
De schrijver van het boek is Tim Krabbé hij is geboren op 13 april 1943. Hij schreef vroeger veel verhalen en romans en behoorde tot de top 20 beste schakers van Nederland.

Hij heeft verschillende boeken geschreven. Hieronder een aantal voorbeelden:

- Het gouden ei (1984)
- De scherprechter van Korfoe (1989)
- De grot (1997)
- Kathy's dochter (2002)
- Marte Jacobs (2007)
- Een tafel vol vlinders (Boekenweekgeschenk 2009)

Mijn mening
Het is een erg goed geschreven en spannend boek. Het is niet heel dik dus het leest makkelijk. Het verhaal is goed te begrijpen en je vraagt je af wat er gaat gebeuren.
Ook heeft het boek een goede en mooie afloop, de meeste mensen zouden dit einde zelf niet verzinnen. Het is zeker een aanraden om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"