Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 941 woorden
  • 11 februari 2010
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
25 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het gouden ei, Tim Krabbé

Het verhaal

Het boek begint met Rex en Saskia die samen op vakantie gaan naar de Middellandse Zee. Wanneer ze even pauzeren bij een benzinestation, verdwijnt Saskia plots. Rex blijft na 8 jaar nog steeds aan haar denken en dit is waarom hij niet trouwt met Lieneke. Het ‘niet weten’ van Saskia’s verdwijning kwelt hem zijn verdere leven. Dit is de reden waarom hij meegaat met een Franse man, Raymond Lemorne, die meer schijnt te weten over Saskia’s verdwijning. Hij vertelt het enkel aan Rex als hij hetzelfde lot ondergaat als Saskia. Hij gaat hierop in en nadat hij een slaapmiddel inneemt, wordt hij wakker in een kist. Rex beseft dat hij gaat sterven, maar eindelijk weet hij wat er met Saskia is gebeurd.

De thematiek

De titel gaat over de nachtmerrie die Saskia als kind had. Hierin zat ze gevangen in het Gouden Ei dat door het heelal vloog en waarin je niet kon doodgaan. De enige oplossing was te botsen met een ander ei om jezelf te vernietigen, maar het heelal is groot en de kans is dus klein. Volgens mij ontwikkelde ze hierdoor claustrofobie, wat bewijst waarom ze volledig overstuur werd toen ze drie uur in de auto moest blijven. Daarom lijkt het mij echt verschrikkelijk om te moeten sterven in een kist zoals Saskia, want de kist bevat sterke overeenkomsten met het Gouden Ei.

Het hoofdthema gaat over de plotse verdwijning van Saskia en de zoektocht van Rex naar de echte waarheid. Je blijft het hele verhaal geboeid door de gebeurtenissen en alles valt pas tegen het einde op zijn plaats. Enkele motieven zijn de onwetendheid van Rex en het Gouden ei.
Er is ook een bepaalde symboliek voor het getal acht, Saskia’s geluksgetal.
Zo is ze verdwenen op de achtste maand rond acht uur, na acht jaar is Rex nog op zoek,…

Het vertelperspectief

Het vertelstandpunt is het persoonlijk vertelperspectief, maar met een wisselende verteller. Hierdoor kom je meer te weten over de personages apart. Dit perspectief is heel handig bij Lemorne. Zo weet je wat er echt in hem omgaat en zijn gedachten bij het plegen van de moord.

De structuur

Het Gouden Ei is in 5 hoofdstukken opgedeeld, 3 worden er door de ogen van Rex gezien, eentje door die van Lieneke en eentje door Lemorne. In die laatste zie je hoe Lemorne zijn misdaad voorbereid met o.a. door het herstellen van een oud huisje.
De chronologie in het boek is soms moeilijk te volgen. Vooral van het eerste naar het tweede hoofdstuk, je moet eerst verdergaan om te weten te komen da het acht jaar later is. Deze chronologie wekt dan ook spanning op, waardoor je meer wilt lezen.
Een andere belangrijke factor voor de spanning is de kennisachterstand. Je weet niet wat Lemorne precies van plan is met zijn ‘gedachtenspel’ zoals hij het noemde. Enkel hij weet hoe alles gaat aflopen. In zijn hoofdstuk worden er flashbacks gebruikt om zijn verleden te vertellen.
Het moeilijke aan dit boek vind ik wel dat je vooral moet suggereren om de kern van het verhaal te snappen. Vooral wanneer Lemorne zijn plan beetje per beetje overloopt, moest ik vaak de zinnen herlezen om het goed te begrijpen.


De personages

Het hoofdpersonage is Rex Hofman. Hij is de vriend van Saskia en na haar dood probeert hij zijn liefdesleven terug op te pakken met Lieneke, maar enkel bij Saskia had hij het gevoel Damen één te zijn. Rex is iemand die graag alles weet, hij werkt voor een wetenschappelijk tijdschrift en daarom haat hij de onwetendheid van wat er met Saskia is gebeurd.

Een ander hoofdpersonage is Raymond Lemorne. Na het redden van een verdrinkend meisje komt in hem de gedachten op of hij dan ook in staat is om een misdaad te plegen. En vanaf daar begint zijn plan tot zijn misdaad. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom ik de indruk heb dat hij geestelijk gestoord is. Tim Krabbé slaagt er echt foutloos in om hem te beschrijven.
Na een tijdje, begon ik logica in zijn daden te zien. Ik snapte wat hij deed, maar ik wou het niet begrijpen, want ik vind het akelig dat mensen zo in staat zijn om iemand te vermoorden.
Er is wel een grote gelijkenis tussen hem en Rex. Beiden tasten hun grenzen af om te kijken om te kijken hoe ver ze konden gaan; Rex met zijn zoektocht en Lemorne met de ontvoering.
De persoon waar alles om draait is Saskia, maar zij komt enkel in het begin op de voorgrond. Haar persoonlijkheid is niet zo belangrijk voor het verhaal.

De tijd en ruimte

Het boek speelt zich af in de periode 1975 tot 1983.
De vertelde tijdis 8jaar, de flashback van Lemorne niet meegeteld.
De ruimte speelt zich af in Frankrijk, Italië en Amsterdam. De belangrijkste plaat is het benzinestation, want daar is Saskia ontvoerd. Het huisje van Lemorne heeft wat invloed op het boekje, maar dit is enkel om de spanning wat op te wekken.

De stijl

Tim Krabbé slaagt er in mijn ogen geweldig in om zijn personages tot leven te wekken en zijn stijl is goed geschreven. Soms was het wel direct, zoals hij beschreef hoe Lemorne de twee jonge kampeerders plots doodschoot.
In Het Gouden Ei is er ook een bepaalde symboliek rond getallen en namen.

Bijvoorbeeld voor het getal acht, wat Saskia’s geluksgetal.
Zo is ze verdwenen op de achtste maand rond acht uur, na acht jaar is Rex nog op zoek,…
De naam van Rex hofman slaat terug op het Duitse ‘hoffen’ wat ‘hopen’ betekent. Hij hoopt om achter de waarheid te komen van Saskia, wat hem later de dood indrijft.

REACTIES

R.

R.

wtf is ASO?>

13 jaar geleden

-.

-.

aso staat voor algemeen secundair onderwijs

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"