Samenvatting
Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op, Saskia heeft toen drie uur in de auto moeten wachten totdat Rex met brandstof terugkwam. Ze was helemaal overstuur geweest. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. In die nachtmerrie zweefde ze in een gouden ei door de ruimte zonder sterren en de enige manier om daar uit te komen was door tegen het enige andere gouden ei aan te botsen, maar het heelal is zo groot....
Ondertussen wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de service winkel om haar te zoeken maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naar toe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne heeft al zijn hele leven vreemde gedachten. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. Het resultaat is dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee kinderen. Dan komt er weer een absurde gedachte bij hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de perfecte misdaad nl. iemand levend te begraven. Hij doet net alsof hij zijn vakantiehuisje gaat opknappen. In het echt maakt hij alles gereed voor de misdaad. Hij bedenkt een plan om zijn slachtoffer vanuit een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje (Saskia) vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Ze is heel geïnteresseerd en vraagt hem of ze er eentje kan kopen. Hij neemt haar mee naar zijn auto, bedwelmt haar en rijdt met haar weg. Daarvoor had hij 2 kampeerders doodgeschoten, omdat die voor zijn vakantiehuisje kampeerden.

Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië, samen met Lieneke, zijn nieuwe vriendin en vraagt haar ten huwelijk. Hij wil Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia denkt. Lieneke merkt dat Rex ‘s nachts een nachtmerrie heeft over het gouden ei. Na deze vakantie start Rex een opsporingscampagne. Hij roept in advertenties mensen op, die Saskia toen hebben gezien. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich (Raymond). Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Raymond wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Raymond neemt hem mee naar het tankstation en laat hem koffie met een slaapmiddel drinken. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij op een matras in een doodskist en weet hij dat hij (net als Saskia) levend is begraven. Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia werd nooit meer iets vernomen.

Thema en Motieven
Ik heb twee thema’s waarvan ik er 1 uitkies om te motieveren.
Als je erg nieuwsgierig bent dan kan je daar soms heel ver in gaan.
Als je erg verliefd bent dan doe je veel voor diegene.
Ik heb voor de tweede gekozen omdat ik vond dat het toch meer een verhaal om liefde is dan dat het gaat om nieuwsgierigheid.
1. Als Rex wordt benadert door de moordenaar van Saskia , en besluit het zelfde lot onder te gaan als Saskia. Maar hij weet niet wat er precies is gebeurt met Saskia,maar hij weet dat hij er niet levend vanaf komt.
2. Toen Saskia vermist was, heeft Rex alles gedaan om uit te zoeken wat er gebeurd is was met Saskia.
3. Rex heeft zijn leven gegeven voor het ontdekken hoe Saskia leven is afgelopen.
4. Saskia is de grote liefde van Rex. Hij plaagt haar wel, maar dat komt omdat hij echt van haar houdt.
5. Saskia en Rex zijn samen op vakantie als geliefden, wat dus betekent dat ze een hechte band hebben en van elkaar houden.

Commentaar op het thema
Aan de ene kant ben ik wel eens met het thema , omdat ik begrijp dat als rex de keuze krijgt om te weten wat er is gebeurd met zijn ware liefde , waar hij al 8 jaar op heeft gewacht. Dat hij die keuze neemt ook al weet hij bijna zeker dat het dodelijke gevolgen heeft. Ook al heeft hij een relatie nu met een andere vrouw , Saskia zal altijd in zijn hoofd blijven en mij lijkt het ook echt niet fijn om zo lang met zoiets in je hoofd te zitten.
Aan de andere kant niet, want als Rex zijn leven opgeeft voor Saskia, heeft Saskia er ook niks aan. Saskia had als ze nog had geleefd ook liever gewild dat Rex gewoon gelukkig bleef leven zover hij dat kon. Het is 8 jaar geleden en Rex kan ook proberen het achter zich te liggen en Raymond bij de politie aangeven.

Uitgebreide Titelverklaring
Het Gouden Ei komt van Saskia ,als klein kind droomde dat ze opgesloten zat in een gouden ei. Terwijl ze door het heelal vloog, was haar enige kans op ontsnapping een botsing met een ander gouden ei. Er vliegen er maar twee in het heelal rond. Rex heeft ook een nachtmerrie over het gouden ei. De droom blijkt een soort van voorspellende droom te zijn over de dood.
Ik vind de titel een mooie achterliggende gedachten hebben omdat alle twee de personages de droom hebben gehad, en alle twee de personages ook vervolgens worden vermoord. Waardoor het een soort verband met elkaar heeft.
Ik heb als alternatief titel : De Verdwijning gekozen omdat het toch wel over de verdwijning van Saskia gaat en het verhaal toch wel allemaal gebaseerd is op de verdwijning van Saskia.

Identificatie met een van de hoofdpersonen
Raymon Lemorne houdt van spelletjes en net als Rex doet hij graag gedachtenspelletjes. Raymond is iemand die heel erg nieuwsgierig is naar dingen. Hij is erg voorzichtig en zorgvuldig. Ook is hij erg Intelligent hoe hij de ontvoering heeft gedaan. Kan ik me identificeren met deze man?
Raymond is erg nieuwsgierig naar alles en wilt van alles weten hoe dingen zijn. Bijvoorbeeld: Waarneer Raymond Lemorne zestien jaar is en hij besluit van een balkon af te springen, gewoon om het effect te weten. Ik zelf ben ook erg nieuwsgierig naar dingen , maar ik zou nooit zo ver gaan als deze man doormiddel van het springen van flats.
Raymond is erg intelligent als het gaat om een plan verzinnen , namelijk de ontvoering van Saskia was goed voorbereid. Hij had alles bedacht en voerde het voorzichtig uit. Ik ben zelf ook redelijk voorzichtig en als ik me moet voorbereiden op iets belangrijks dan probeer ik dat ook goed te doen.
Ik kan mij dus niet echt met Raymond identificeren omdat hij toch ander eigenschappen heeft dan mij.

Mening over het boek
Ik ga mijn mening vertellen doormiddel van 5 verschillende soorten argumenten. Namelijk het Realistische Argument,Emotivistsche Argument,Vernieuwende Argument,Structurele Argument en het Stilistische Argument.
Realistische Argument: Ik vind dat de wereld in het boek erg veel lijk als op de echte wereld als je kijkt naar het ontvoergedeelte en het personage Raymond omdat je toch vaak hoort over mensen die verdwijnen,vermoord of ontvoerd worden. Hoewel ik de keuze van Rex dat hij voor de dood kiest dan weer iets minder realistisch vind omdat het 8 jaar geleden is en hij al een nieuwe vriendin heeft. Iemand zou dat niet snel doen en al helemaal niet als diegene een nieuwe liefde heeft.
Emotivitsche Argument: Ik vond het een spannend omdat de gebeurtenissen elkaar snel opvolgen en het verhaal niet-chronologisch is. Daardoor krijg je steeds meer vragen over het boek, en wil je steeds verder gaan lezen. Ik vond het gedeelte dat Rex koos voor de dood om Saskia’s lot te weten erg mooi omdat dat getuigt dat hij erg veel van haar houdt. Het personage Raymond vond ik wel een beetje eng omdat er toch echt van dat soort mensen bestaan.
Vernieuwende Argument: De manier waarop het verhaal vertelt werd was voor mij niet zo bekent. Het boekje was ook erg kort maar dat betekent niet dat het slecht was, ik vond het een kort en krachtig boek.
Structurele Argument: Door het gebruik van het niet-chronologische verhaal bevat het boek veel open plekken. Want en de lezer moet veel zelf uitzoeken en invullen bijv. hoe Raymond het is gelukt om Saskia te ontvoeren. Maar daardoor ontstaan er wel een soort van spanning omdat je niet precies alles weet dus blijf je benieuwd hoe alles is gegaan. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk waar ze op vakantie waren bij een benzine station. Mensen die weleens met de auto op vakantie gaan , kunnen ze zich hier dan ook erg in verplaatsen.
Stilistische Argument: Het boek is niet moeilijk geschreven ,de woordkeuze is vrij gemakkelijk. Er is wel sprake van veel symboliek in het boek, een voorbeeld hiervan is de droom over het gouden ei. Er zijn niet veel dialogen in het boek aanwezig, het boek besteed meer aandacht aan de gevoelens van de hoofdpersonen en de redenen voor hun gedrag. Zoals wanneer Rex na 8 jaar Raymond ineens ontmoet.
Structuurelementen
Perspectief
De vertelsituatie van het boek is dat het verhaal gewoon vertelt wordt door de schrijver. Het verhaal wordt verteld in een niet-chronologische volgorde. Het verhaal wordt bijvoorbeeld vertelt in hoofdstuk 3 ,in een flash- back de voorgeschiedenis van de moordenaar Raymond. In dit citaat zie je dat de schrijver over het gevoel van Rex vertelt, waaruit je dus kan halen dat het vertelt wordt door de schrijver. Ik citeer “Wat hou ik toch van haar,’ dacht hij terwijl ze met haar rieten mand door de deuren in de servicewinkel verdween. Er kwam een glimlach op zijn gezicht die hij vlug in de achteruitkijkspiegel bekeek, alsof het een cadeautje van haar was. Hij kon naar vier jaar nog altijd niet geloven dat hij haar echt had.”Dit perspectief is bepalend voor een laag betrokkenheid niveau bij de lezer. Hij heeft denk ik gekozen voor die perspectief om het spannend te maken en dat je niet de gedachte van alleen één persoon leest.
Tijd
Het begin van het boek speelt zich af in Frankrijk, op de Autoroute du Sud. Rex en Saskia zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Het verhaal wordt verteld in een niet-chronologische volgorde. Want ineens wordt er verteld over Raymond hoe zijn leven eruit ziet. Waardoor er wel verwarring kan ontstaan. Er komen flashbacks in van soms wel 33 jaar als ze terug gaan op het leven van Raymond toen hij jong was. Waardoor het dus een versnellende flashback is te weten te komen waarom de moordenaar de moord heeft gepleegd. Het heeft wel invloed op de spanning van het boek. Ik denk dat de schrijver voor dit heeft gekozen om het spannender te maken en ik vind het een goede keuze want als het in een chronologische volgorde vertel zou worden , zou het meer de saaie kant opgaan.
Figuren/personages
De personages zijn erg open en er wordt veel over ze verteld bijvoorbeeld de droom van Saskia over het gouden ei en het hoofdstuk over Raymond waar hij als kind al een rare gedachten had. Dit wordt vertelt zodat je weet bijvoorbeeld bij Raymond waarom hij de moorden heeft gepleegd. De hoofdpersonen zijn Rex,Saskia en Raymond omdat het gewoon puur om hun drieën gaat. Lieneke heeft niet echt een toevoeging in het verhaal dus is zij duidelijk een bijpersoon. In het verhaal zijn Rex en Saskia de tegenstanders en slachtoffers van de moordenaar Raymond. Lieneke is hulp en Steun voor Rex over de dood van Saskia. Er zijn geen verbanden met andere teksten dus is er geen intertekstualiteit.
Ruimte
Het speelt zich af op verschillende ruimtes. De ontvoering vindt plaats in Frankrijk ergens bij een benzinestation. Dat vind ik goed gekozen omdat mensen die op vakantie gaan met de auto dat misschien wel herkennen waardoor ze zich er erg goed in kunnen verplaatsen. Voor mij heeft het wel effect gehad op de plek van de ontvoering want toen ik het las , kreeg ik er gelijk een soort beeld van.
Spanning
Ik vind dat de spanning erg hoog is omdat er veel open plekken en manipulaties met de tijd ontstaan door het niet-chronologische verhaal. Bijvoorbeeld dat je eerst het verhaal verteld krijgt over de vakantie van Rex en Saskia en daarna het levensverhaal van Raymond. Daardoor ben je benieuwd wat er met elkaar te maken heeft. Het effect dat het heeft op mij manier van lezen is dat ik het maar door wil blijven lezen en dat ik steeds wil weten wat er gaat gebeuren.
Ik heb in het gedeelte van ruimte niet het B-gedeelte gedaan omdat ik niet snap wat ze daar mee bedoelen. Ik kom langs met vragen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Goed verslag alleen jammer !van! al die spellingsfouten* ;)

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

Goed verslag alleen jammer voor al die spellingsfouten.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast