Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 907 woorden
  • 11 februari 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
14 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Het gouden ei door Tim Krabbé
1.
Noteer de volgende gegevens van het gelezen boek:
Titel: het gouden ei
Auteur: Tim Krabbé
Jaar van uitgave: 1999
Druk: 17e druk
Uitgever: Bakker

2.
Beschrijf kort de hoofdpersoon en let daarbij op;
a wat je van hem/haar weet: de hoofdpersoon is Rex Hofman, hij is negen jaar ouder dan Saskia en hij werkt bij een tijdschrift. Hij houdt ook erg van spelletjes spelen, dat doet hij ook vaak met Saskia, zijn vrouw.

b een karaktertrek van hem/haar: een karaktertrek van hem is dat hij heel snel verliefd wordt op iemand, bijvoorbeeld: hij was in het boek al verliefd op iemand geworden nadat hij haar pas een keer had ontmoet en maar een keer met haar gebadmintond had.


3.
a in welke tijd speelt het verhaal?
Het verhaal speelt zich af in 1975, maar er wordt in hoofdstuk 3 een terugblik gegeven op iets dat in 1950 gebeurd is.
b. op welke plaats(en)?
Het verhaal speelt zich af op 3 plaatsen, namelijk in Frankrijk, in Italië en in Amsterdam.

4.
a geef kort een beschrijving van een ander personage dan de hoofdpersoon.
Een ander personage dan de hoofdpersoon is Saskia, zij is de vriendin van Rex en is 24 jaar oud. Ze vindt autorijden niet leuk en ze is ook heel vaak chagrijnig. Ze is ook heel ijdel.
b zij is belangrijk voor het verhaal omdat zij de vriendin is van Rex en omdat ze een droom heeft gehad over het gouden ei.

5.
a door wiens ogen kijk je in het verhaal?
Je kijkt door de ogen van een buitenstaander
b. geef kort een toelichting
doordat het in het hij/zij- perspectief(alwetend perspectief) is geschreven, zie je het als een buitenstaander. Als het in het ik- perspectief geschreven zou zijn, dan zou je het door de ogen zien van een persoon uit het verhaal.


6.
vertel de inhoud van het verhaal na. niet meer dan ¾ kantje.
Het boek “het gouden ei” gaat over Rex en Saskia die in 1975 onderweg zijn naar hun vakantie in Frankrijk. Omdat de benzine bijna op is, moeten ze gaan tanken onderweg. Voordat ze aan wilden gaan rijden, wilde Saskia eerst nog even naar het winkeltje bij de benzinepomp om daar wat drinken te kopen. Saskia blijft erg lang weg en Rex begint zich ongerust te maken. Hij dacht aan een droom die Saskia ooit gehad heeft, over een gouden ei waarin zij opgesloten zat. Rex denkt dat Saskia ontvoerd is en vraagt aan veel mensen of ze haar gezien hebben, maar niemand wist waar zij was. Hij dacht dat Saskia ontvoerd was en bleef de hele nacht in de auto zitten en bleef wachten tot Saskia terug kwam, maar zij kwam niet terug. Rex vindt het niet leuk dat hij niet weet wat er met Saskia gebeurd is, maar hij krijgt wel een nieuwe vriendin, namelijk Lieneke. Hij gaat met haar op vakantie en daar speelt hij badminton met haar tegen 2 Fransen. Tijdens de wedstrijd besluit hij Lieneke ten huwelijk te vragen als ze de wedstrijd winnen, het bleef heel lang gelijk maar uiteindelijk wonnen ze de wedstrijd toch. Daarna wordt er een terugblik gegeven op iets dat in 1950 gebeurd is. Raymond Lemorne is scheikundeleraar en hij heeft ooit een meisje gered van de dood. Omdat hij dat meisje bijna dood had zien gaan, kwam hij erachter dat het heel makkelijk zou zijn om een misdaad te plegen en dat wil hij dan ook doen. Hij doet net alsof hij gewond is en hij vraagt aan vreemde vrouwen of ze hem even mee wilden helpen om zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Na een aantal pogingen was er eindelijk een vrouw die hem wilde helpen. Omdat zijn aanhangwagentje niet in de buurt was, vroeg hij aan de vrouw of zij even mee wilde rijden met de auto naar het aanhangwagentje met de auto. Raymond Lemorne reed echter helemaal niet naar het aanhangwagentje, maar naar zijn vakantiehuisje. In dat vakantiehuisje doodde hij haar met een pistool. Daarna is het weer ineens 1975, Rex wil Saskia vinden en hangt grote advertenties op met daarop de vraag of iemand weet waar Saskia is. Hij krijgt een paar reacties, maar daar heeft hij niet zoveel aan.
Omdat het niet meer zo goed gaat tussen Rex en Lieneke, besluit Rex om Lieneke een brief te sturen. Kort nadat hij die brief gestuurd heeft, ontmoet hij Raymond Lemorne, die hij al eens eerder had gezien. Raymond Lemorne zegt tegen Rex dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd, maar dat hij het alleen mag weten als er met hem hetzelfde gebeurt. Rex vindt dat goed, ondanks dat hij weet dat hij waarschijnlijk dood zal gaan. Raymond Lemorne geeft Rex een slaappil en begraaft Rex daarna levend. Als Rex wakker wordt, komt hij erachter dat hij levend begraven is en niet veel later gaat hij dood. Lieneke gaat nog op zoek naar Rex maar ze vindt niks, ook van Saskia is niets meer gevonden.

7. Verklaar nu de titel.
Toen Saskia klein was droomde ze dat ze opgesloten zat in een gouden ei. Ze vloog in dat ei door de ruimte en de enige manier om uit het ei te komen was door te botsen met een ander gouden ei, er vliegen maar twee gouden eieren in het heelal dus de kans dat het echt gebeurd is klein. Niet alleen Saskia, maar ook Rex heeft een droom gehad over het gouden ei. De droom blijkt een voorspellende droom te dijn over de dood.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"