Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2559 woorden
  • 31 januari 2009
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
48 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekbeschrijving
Titel: Het Gouden Ei
Auteur: Tim Krabbé
Uitgever: Prometheus
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2004
Druk: 21e druk
Oorspronkelijke plaats van uitgave: Amsterdam
Oorspronkelijke uitgever: Bakker
Jaar van oorspronkelijke uitgave: 1984
ISBN: 90-466-0621-2
Aantal bladzijden: 97

Motivatie
Ik heb dit boek gekozen omdat ik een recensie las over dit boek. Toen dacht ik dat het wel een spannend boek zou zijn. Toen ik het boek ging lezen dacht ik dat het een spannend boek zou worden.

Auteur
Tim Krabbe is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam, waar hij nog woont. Zijn eindexamen heeft hij gehaald in 1960 voor HBS aan het "Spinoza Lyceum".

Sinds 1967 leeft hij ‘van de pen’. Hij is getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heeft een zoon die Esra heet. Zijn vader en grootvader waren en zijn bekende schilders, evenals zijn broer Jeroen, die ook acteur is.
Zijn moeder is filmvertaalster en schrijfster. Tim heeft ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep is hij altijd schrijver geweest. Zijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967. Zijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar het Gouden Ei, waar hijzelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing.' Niet zo goed als het origineel. In maart 1998 zijn er drie films naar werk van hem in voorproductie; twee naar romans, de derde naar een oorspronkelijk scenario.
Naast zijn romans, verhalen en journalistieke werk heeft hij vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde hij bij de beste twintig schakers van Nederland, maar nooit bij de beste tien. Hij heeft ook een aantal schaakproblemen gecomponeerd.

http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/auteur/757508/

Samenvatting
1.
Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren op weg naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Rex stopte bij een TOTAL-bezinestation aan de Autoroute om te tanken. Ze rustten wat uit, gingen even voetballen en begroeven twee muntjes onder een paal. Saskia ging wat te drinken halen; daarna zou zij rijden. Rex maakte een foto. Hij vroeg zich af of hij Saskia zo mocht plagen. Drie jaar geleden, tijdens hun eerste vakantie, was de benzine op geweest en had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar helemaal overstuur gemaakt; het herinnerde haar aan haar nachtmerrie van het Gouden Ei. 'Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet eens dood gaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot !. Saskia kwam niet terug. Rex ging naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of men zijn vriendin had gezien. Hij belde hun hotel en de politie, maar Saskia was weg en bleef weg en niemand wist waar ze was gebleven.

2.
Tijdens een vakantie in Marina di Camerota (Italië) acht jaar later vroeg Rex Lieneke ten huwelijk. De uitslag van een spelletje badminton met twee Fransen gaf daarvoor de doorslag. Maar Saskia 'keek vanaf de zijlijn toe'. Rex wilde Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia dacht: 'Als ze terugkwam zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht naar dat benzine station dan zou ik dat doen' 's Nachts merkte Rex dat hij een nachtmerrie had over het Gouden Ei waar Saskia het vroeger over had.

3.

In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij van een flat sprong. Het idee van de sprong was bij hem opgekomen; hoe kon hij anders dan door te springen te weten komen of hij de mogelijkheid had om te springen ? Dus hij sprong en hij lag zes weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later kwam er iets dergelijks in hem op. Hij was toen leraar scheikunde, getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij een kind van de verdrinkingsdood. Maar zou hij nu ook in staat zijn een misdaad te plegen ? Het krijgen van deze gedachte verplichtte hem tot het doen van de eerste stap. Hij fabriceerde een pot chloroform en zette de fles op de zolder van zijn afgelegen vakantiehuisje. Om ongestoord verder te kunnen gaan met zijn voorbereidingen voor de misdaad, zei hij tegen zijn gezin dat hij dit huisje wilde opknappen. Hij verzekerde zich ervan dat niemand iets in de gaten kon krijgen als hij zijn slachtoffer, dat volgens hem het beste een buitenlandse vrouw kon zijn, naar zijn huisje zou brengen. Hij kocht een oud matras en een pistool. Hij wilde zijn slachtoffer meelok ken in zijn auto, en na heel veel voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij de beste manier: bij een tankstation langs de Autoroute zou hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een vrouw vragen of zij hem wilde helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dat ging nog een paar keer mis, omdat niemand in de auto durfde te stappen om naar het eind van de parkeerplaats te rijden. Ondertussen schoot Lemorne ook nog eens twee kampeerders dood die op zij grasveld waren gaan staan. Maar op een keer lukte het dan toch, min of meer toevallig. Een Nederlands meisje zag hem spelen met zijn sleutelhangertje en hij zei dat hij er vertegenwoordiger in was en dat hij er een hele lading van in zijn auto had liggen. Ze ging met hem mee; hij bedwelmde en ontvoerde haar.

4.
Acht jaar later (maar na de vakantie in Italië) was Rex een opsporingscampagne gestart. Hij had grote advertenties laten zetten waarin hij degenen die toentertijd bij het tankstation of daarna Saskia gezien hadden, opriep hem te schrijven. Onder het raam van zijn flat in Buiten veldert had een zekere Sandra op een auto 'Rex ik vind je lief' geschreven. Lieneke belde; na de droevige terugrit uit Italië hadden ze elkaar maar één keer gezien. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk, maar er was er niet en die uitsluitsel gaf over Saskia’s geheimzinnige verdwijning. Op die ochtend van de vijfde dag kwam er een Franse man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne. Rex herkende hem als de man met de mitella, die hij acht jaar geleden bij het tankstation had gezien. Lemorne wilde precies vertellen wat er was gebeurd, maar op maar ‚‚n manier: door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wist dat hij dan dood zou gaan; toch ging hij akkoord. Ze reden naar het benzinestation. Ondertussen at Rex van het lunchpakketje dat Lemorne speciaal voor deze gelegenheid had samengesteld. Bij het benzinestation moest Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Ton Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist.

5.
Lieneke zocht Rex, maar hij was weg en kwam nooit meer terug. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.

898 woorden

Structuur
· Er is geen sprake van een proloog of een epiloog wat verhaal begint bij het begin en eindigt bij het eind
· Het verhaal begint gewoon bij het begin als Saskia vermist raakt bij het benzinestation als ze op weg zijn naar hun vakantiehuisje
· Het verhaal heeft een gesloten einde, er blijven geen vragen meer over. Rex komt erachter wat er met Saskia is gebeurt als hij ook in een grafkist ligt.
· Er is sprake van verschillende verhaallijnen want eerst gaat het over rex die Saskia niet meer terug kan vinden en dan gaat het over de moordenaar die zijn verhaal in het boek verteld
· Er is sprake van indeling van hoofdstukken. Er zijn vijf hoofdstukken en de hoofdstukken hebben geen titels


Titelverklaring
· Het boek heet het gouden ei omdat in het begin van het verhaal wordt gezegd dat Saskia droomt dat ze in een gouden ei zit en er niet uit kan.Op het einde zit rex in een doodskist en denkt hij dat hij ook in een gouden ei zit.
· Ik vind dit geen goeie titel van het boek want het gaat maar een paar zinnen over het Gouden Ei. ‘spoorloos’ net zoals in de film vind ik een betere titel want het gaat er veel langer veel langer over in het boek

Plaats en tijd van handeling
· Het verhaal spelt zich op een paar verschillende tijden af de tijden zijn
In hoofdstuk 1 is het in 1975 bij een benzine station
In hoofdstuk 2 bij Marina di Camerota in 1983
In hoofdstuk 3 in 1950 als Raymond Lemorne 16 is en in 1974 als Raymond een moord bedenkt
In hoofdstuk 4 weer in 1983 als Raymond Lemorne naar Rex Hofmann op zoek gaat
Hoofdstuk 5 is daar een klein vervolg op
· De tijd is niet van belang voor het verhaal want het kan ook in deze tijd gebeurt zijn. Het verhaal gaat over een moord en dat zou altijd kunnen gebeuren alleen moet het wel in de tijd zijn dat er benzine stations waren.
· Het verhaal speelt zich vooral in Frankrijk af waar de moord plaats vond. Alleen in hoofdstuk 4 speelt het verhaal zich een stuk in nederland af waar Raymond Lemorne de kans geeft om Rex te weten laten te komen wat er met Saskia is gebeurt

· De plaats in dit verhaal is niet belangrijk want het kan eigenlijk overal gebeuren dat iemand ontvoert wordt en vermoordt ook maakt het niks uit dat het verhaal zich in frankrijk afspeelt alleen maakt het het verhaal wel iets spannender doordat de moord in het buitenland gepleegd wordt.

Personages
Rex is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder als Saskia. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachten spelletjes. Over het uiterlijk van Rex wordt niets vermeld.

Saskia Ehlvest: Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei. Daar kon ze dan alleen uitkomen door tegen een ander ei te botsen” Ze is een beetje apart, en wil altijd een beetje vreemde dingen doen, zoals bij het tankstation, waar ze muntjes wil verstoppen.ook over haar wordt niks over het uiterlijk vermeld.

Raymond Lemorne: Lemorne (zo wordt hij steeds in het boek genoemd) is een Franse scheikundeleraar. Als je voor het eerst over hem leest is hij 16 jaar oud en vraagt hij zich af hoe het is om van het balkon af te vallen. Hij is dus naar beneden gesprongen om dat te weten te komen. Daarna lag hij 6 weken in het ziekenhuis. Ook stelde hij zich de gruwelijkste daad voor die hij zo gauw kon verzinnen. Deze man pleegt in het verhaal dus de ‘moord’ op Saskia en later ook op Rex. Hij is psychisch gestoord. Ook over hem wordt niets over zijn uiterlijk verteld.

Lieneke: Lieneke is de vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar naar Rex nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt wel dat Saskia altijd tussen hen zal staan. Je komt niet veel over Lieneke te weten, maar wel dat ze respecteert dat Rex nog steeds aan Saskia denkt. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk omdat ze een relatie heeft met Rex, verder speelt ze geen grote rol in het verhaal. Over haar uiterlijk wordt niets verteld, wel dat ze vloeiend Italiaans spreekt. “Iedereen kende haar, zij kende iedereen en ze sprak perfect Italiaans.”

Perspectief
· Het verhaal wordt vanuit de hoofdpersoon verteld maar ook vanuit een bijpersoon waarvan later beken wordt wie het is. In het verhaal kom je niet alles te weten op het begin en pas als het gaat over de bijpersoon Raymond Lemorne kom je er achter wie Saskia heeft vermoord maar pas helemaal op het einde komen de bijpersoon en e hoofdpersoon bij elkaar. Hier zie wat er met Saskia gebeurt is al er met haar hetzelfde is overkomen.
· Waarom zou de schrijver voor deze vertelsituatie gekozen hebben?

De schrijver heeft voor deze vertelsituatie gekozen omdat zo het boek veel spannender lijkt dan het is
· Wat voor effect heeft 't op jou als lezer?
Je weet in het begin niet wat er gebeurt is en je weet steeds iets meer en zo wordt het een spannend boek en wil je het uitlezen
· Vind je het een goede keuze van de schrijver? Motiveer
Ik vin het een goede keuze van de schrijver want in niet veel boeken kan je kijken vanuit de ogen van de hoofdpersoon en vanuit de ogen van de moordenaar

Tijdsverloop
· Het boek is in vijf verschillende hoofdstukken verdeeld met elk hun eigen tijd en verteltempo
· Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. Op 28 juli 1975 word Saskia ontvoerd. Na 8 jaar, in de zomer van 1983, vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Daarna organiseert een opsporingsactie om Saskia te vinden. De vertelde tijd is dus 8 jaar. Alleen wordt er in het verhaal ook nog gepraat over Raymond Lemorne die op het eind van het verhaal 49 is. In het verhaal denkt hij over toen hij zestien was en van een balkon afsprong ook gaat verhaal over hoe hij al vele vrouwen voor Saskia heeft geprobeerd om te vermoorden maar is dit voor Saskia nog niet geluk de vertelde tijd is dus eigenlijk 33 jaar.
· ik vind het tempo meestal niet te laag maar alleen als er een nieuw hoofdstuk begint weet je even niet waar het over gaat en daarom is het verhaaltempo te hoog.

· Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.
· In het verhaal worden tijdsprongen gemaakt. In het eerste hoofdstuk wel maar in het tweedde hoofdstuk gaat het verhaal in een keer acht jaar vooruit en in het derde hoofdstuk gaat het verhaal in een keer 33 jaar achteruit. In vierde hoofdstuk 33 jaar verder en vijfde hoofdstuk weer normaal.
· Zie het vorige stukje

Stijl
de stijl van het boek is gemakkelijk leesbaar en heeft korte zinnen. In dit boek is eigenlijk alleen maar in gewone-mensentaal geschreven. Ik vind dat in dit boek ook weinig beeldspraak is gebruikt, want er wordt over de hoofdpersonen en bij personen bijna niks over hun uiterlijk gezegd. Het boek is wel serieus want het gat over een moord en dat kan niet humoristisch zijn.

Evaluatie
Ik vond dit boek leuk omdat er veel verschillende verhaallijnen in dit boek zaten. Daar bedoel ik mee dat het leuk is dat je vanuit de ogen van de nabestaanden van het slachtoffer kan kijken en dat je ook vanuit de ogen van de dader van het verhaal kunt kijken. Hierdoor is het verhaal origineel ten opzichte van andere boeken. Het verhaal is spannend omdat er ten eerste iemand vermoord wordt. Pas op het laatste moment kom je er achter wat er met het slachtoffer gebeurt is en zo blijft het spannend. Ook vind ik dit boek leuk omdat het boek snel leest en dat vind ik prettiger lezen. Omdat het boek spannend is lees je het boek dan ook in een dag uit.
Wat ik minder leuk vindt aan het boek is dat het als je leest en er komt een nieuw hoofdstuk je meteen aan een nieuwe verhaallijn begint.Zoals dat je bij hoofdstuk een de verdwijning leest en dan bij hoofdstuk twee weer 8 jaar later verder leest. Dit vind ik irritand maar voor de rest is het gewoon een goed boek. Als je dus al mijn meningen optelt vind ik dit over het algemeen een goed boek

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"