Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 874 woorden
  • 2 februari 2002
  • 196 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
196 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
I Primaire Gegevens Auteur: Tim Krabbé Titel: Het gouden ei
1e druk: 1984
Aantal blz: 93
Leestijd: ongeveer 4 uur II Eerste reactie
Ik vind dit werk:
Spannend: erg
Meeslepend: een beetje
Ontroerend: erg/een beetje
Grappig: een beetje
Realistisch: niet
Fantasierijk: een beetje
Interessant: erg/een beetje
Origineel: erg
Goed te begrijpen: erg
Dit werk heeft mij niet aan het denken gezet, maar ik zou me wel voor kunnen stellen dat dit mensen aan het denken gezet heeft. Dit werk spreekt mij wel aan, omdat er iets spannends in gebeurt. III Korte samenvatting Rex en zijn vriendin Saskia zijn op weg naar Frankrijk om daar hun vakantie door te brengen. Onderweg stoppen ze bij een Total tankstation. Saskia gaat daar een paar blikjes kopen voor onderweg. Ze loopt naar het tankstation en is vervolgens spoorloos verdwenen. Raymond Lemorne, lijkt een keurige man, maar zijn gedachten zijn vreemd en gevaarlijk. Hij experimenteert als scheikundeleraar niet alleen graag met chemicaliën, maar ook met zijn leven en dat van anderen. Hij vraagt zich af of hij in staat zou zijn om een misdaad te kunnen plegen. Hij bouwt z’n vakantiehuis om en gaat daar zijn proeven voorbereiden. Steeds weer probeert hij vrouwen in zijn auto mee te lokken om ze vervolgens te verdoven en te doden. Elke keer mislukt zijn poging totdat hij Saskia bij het Total tankstation tegenkomt. Acht jaar later trouwt Rex met Lieneke, een vrouw die hij heeft leren kennen vlak na de verdwijning van Saskia. Maar Lieneke merkt dat Rex nog steeds graag wil weten wat er met Saskia gebeurd is. Rex heeft steeds nachtmerries over een gouden ei. Vroeger had Saskia ook dromen over een gouden ei, waarin ze opgesloten was en door het heelal zwierf. Ze kon niet dood gaan en ontsnappen was alleen mogelijk door tegen het enige andere rondzwevende ei aan te botsen. Rex gaat door met advertenties zetten in de krant met daarin de vraag wie informatie heeft over de verdwijning van Saskia. Na enige tijd staat dan toch Raymond Lemorne voor zijn deur. Hij stelt aan Rex voor dat hij aan Rex zal vertellen wat er met Saskia is gebeurd als Rex daarna hetzelfde lot zal ondergaan of hij loopt weg en Rex zal nooit te weten komen wat er met Saskia is gebeurd. Rex kiest voor het eerste voorstel. Raymond vertelt het hele verhaal aan Rex. Daarna drinkt Rex koffie met zwaar verdovende middelen en wordt vervolgens wakker in een kist. Hieruit maakt hij op dat hij levend begraven is. Hetzelfde lot als wat Saskia heeft moeten doorstaan.
IV Verdieping
1. Tijd en ruimte
Ik kan niet tekenen, i.v.m. mijn arm. 2. Wijze van vertellen Is er sprake van: Ik-verteller: nee
Hij/Zij- of personale verteller: nee
Alwetende of auctoriale verteller: ja, want dat is te merken aan dat de schrijver steeds weet hoe de personen denken en wat ze voelen. 3. Spanning Ik kan niet teken, i.v.m. mijn arm. 4. Thema De thema’s zijn liefde en dood, omdat de liefde tussen Rex en Saskia erg belangrijk is voor het verhaal en omdat de dood in van Saskia in een groot deel van het boek een raadsel is. 5. Karakters De hoofdpersonen in het boek zijn Rex Hofman en Raymond Lemorne. En de belangrijkste bijpersonen zijn Saskia Ehlvest en Lieneke. Rex Hofman is van middelbare leeftijd. Zijn karakter verandert in het boek. Voordat Saskia werd ontvoerd, maakte Rex zich nergens zorgen over. Hij wist niet of die wel of niet verliefd op Saskia was, na de ontvoering besefte hij dat hij erg verliefd op Saskia was en dat hij haar erg miste. Dat gemis ging zijn leven bepalen, bij bijna alle belangrijke dingen moest hij aan Saskia denken. Rex is vasthoudend en rechtvaardig. Hij wil achter de waarheid komen ook al moet hij daarvoor sterven. Raymond Lemorne is een Fransman van ongeveer 50 jaar. Hij is psychisch niet in orde en hij wil erg graag zijn eigen grenzen ontdekken. Saskia Ehlvest was de vriendin van Rex Hofman. Ze is open en vrolijk en wil graag rust en gezelligheid. Verder wordt er niet veel over haar karakter verteld. Lieneke is de vriendin van Rex. Ze heeft erg veel vrienden. Ze is een stuk jonger dan Rex en vrij aanhankelijk. Ze houdt van zwemmen en lezen. 8. Eindoordeel
Onderwerp:
Dit boek heeft een leuk onderwerp. Ik vind het ook een origineel onderwerp. Het gaat over Rex die op zoek gaat naar zijn verdwenen vriendin.
Gebeurtenissen: Het hele verhaal gaat over de verdwijning van Saskia, daarnaast wordt veel aandacht geschonken aan de gedachten en gevoelens van Rex. De gebeurtenissen zijn heel logisch met elkaar verbonden. De sfeer in dit boek is heel spannend, omdat je tot de laatste pagina toe niet weet wat er met Saskia gebeurd is. Personen: Ik heb me niet echt goed een beeld kunnen vormen van de personen. Het innerlijk werd wel goed beschreven. Opbouw: De opbouw zorgde er gedeeltelijk voor dat het zo spannend was. Het verhaal is heel simpel opgebouwd uit 5 delen, die een beetje door elkaar gehusseld zijn (hoofdstuk 3 vindt plaats vóór hoofdstuk 1 en 2). Taalgebruik: De zinnen in dit boek zijn niet ingewikkeld, maar kort en duidelijk. Het woordgebruik is normaal en niet moeilijk. De gedachten en gevoelens van Rex worden vaak beschreven.

REACTIES

C.

C.

ah matie deze samenvting is niet goed

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"