A Zakelijke Gegevens.

Het boek heet “het Gouden Ei” en is geschreven door Tim Krabbé. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Bert Bakker. De eerste druk is verschenen in 1984 en de zeventiende druk die ik gelezen heb in 1999.
Het boek telt 98 bladzijde en 5 hoofdstukken.

B Korte uitleg waarom het boek gekozen is.

Mijn broer, die dit boek al gelezen had, vertelde mij dat dit een goed boek was. Het onderwerp sprak mij ook aan, ik houd wel van thrillers. Een leuke bijkomstigheid was dat het boek niet zo dik is, aangezien ik niet zo van lezen houd.

C Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het een erg spannend en realistisch geschreven boek. Hoofdstuk 3 was voor mij in het begin onduidelijk omdat je opeens 20 jaar terug gaat naar Raymond Lemorne en ik had nog geen idee wie Lemorne was. Het onderwerp vond ik wel leuk bedacht en vooral de afloop was voor mij erg verrassend. De gebeurtenissen waren realistisch opgebouwd. Ik leefde echt mee met Rex, mede dankzij de beschrijvingen van de gebeurtenissen. De tekst vond ik ook makkelijk geschreven.

D Korte samenvatting van de inhoud

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee. Onderweg stoppen ze bij een TOTAL-benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt terug aan een vakantie van drie jaar geleden, op een gegeven moment was de benzine op en Rex ging op zoek naar brandstof. Hij kwam drie uur later terug en Sakia die 3 uur in de auto had gezeten, was helemaal overstuur geweest. Saskia had als klein kind een nachtmerrie, dat ze opgesloten zat in een Gouden Ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze droom weer naar boven gekomen. Inmiddels wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken, maar ook de medewerkers weten niet waar zij is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naartoe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen.

Raymond Lemorne blijkt al zijn hele leven vreemde gedachten te hebben. Zo vraagt hij zich op zijn zestiende af, wat er gebeurt als hij van een flat afspringt. Om hier achter te komen, besluit hij dit gewoon uit te proberen. Het resultaat is, dat hij zes weken in het ziekenhuis moet liggen.
Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Er komt weer een vreemde gedachte in hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Op dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de misdaad. Hij doet net alsof hij zijn afgelegen vakantiehuisje gaat opknappen. In werkelijkheid maakt hij het vakantiehuisje gereed om er een slachtoffer in te 'ontvangen'. Hij bedenkt het plan om zijn slachtoffer vanaf een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw, terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Deze aanhangwagen staat op het eind van de parkeerplaats en zou de gene die helpt dus een stukje mee moeten rijden. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje (Saskia) vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Hij zegt dat hij vertegenwoordiger is en vraagt of zij hem kan helpen. Hij bedwelmt haar en neemt haar mee.

Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië, samen met Lieneke. Hij vraagt haar ten huwelijk, terwijl Saskia "vanaf de zijlijn meekijkt". Hij wil Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia denkt: "als ze terug zou komen, zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht komen naar dat benzinestation dan zou ik dat doen". Lieneke merkt dat Rex 's nachts een nachtmerrie heeft over het Gouden Ei. Na deze vakantie start Rex een opsporingscampagne. Hij roept in grote advertenties mensen, die Saskia toendertijd hebben gezien, op om zich te melden. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich. Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Lemorne wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Lemorne neemt hem mee naar het tankstation en laat hem een slaapmiddel innemen. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij in een doodskist, op een matras.

Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia is nooit meer iets vernomen.

E Bespreking van de volgende verhaalaspecten

Spanning
De spanning in dit boek was goed te merken, vooral doordat je steeds van die grote tijdsprongen maakte was de drang om snel verder te lezen groot. De rare verdwijningen en gedachtes van de personages maakten het nog spannender.

Personages
- Rex Hofman: Rex is een rustige, vrij serieuze man. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen: zo plaagt hij Saskia graag en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes. In 1983 is hij medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is dan 41 jaar oud. Hij heeft erg veel moeite met de verdwijning van zijn vriendin. Pas na acht jaar durft hij weer iemand ten huwelijk te vragen.
- Raymond Lemorne: Lemorne is een Franse scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen (Denise en Gabrielle). Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft zeer vreemde ideeën over het leven, zo vraagt hij zich af, hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van de dood en vraagt zich daarna af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit dan ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methoden en van experimenteren.
- Saskia Ehlvest: Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft “roodgespoeld wriemelhaar” en ze is “ongegeneerd ijdel”. Saskia heeft last van claustrofobie en droomde als kind al dat ze gevangen zat in een Gouden Ei dat door het heelal zweefde. Daar kon ze alleen uitkomen, door tegen een ander Ei te botsen, anders zou ze eeuwig blijven leven in dat kleien Ei.
- Lieneke: Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex na de verdwijning van Saskia. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar na de nachtmerrie over het Gouden Ei blijkt, dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan.

Thema
Een belangrijk thema is doorgaan tot het eind. Lemorne is totaal gewetenloos. Hij wil weten tot hoever hij met z'n misdaden kan gaan. Rex gaat ook door tot aan het eind, want hoewel hij weet dat het z'n dood zal zijn, drinkt hij toch het bekertje koffie met het slaapmiddel erin. Een ander belangrijk thema is claustrofobie. Saskia had als kind een nachtmerrie over het gouden ei. Later krijgt Rex er ook een nachtmerrie over. De nachtmerrie duidt op angst voor eenzaamheid, angst om nooit tot echt diepgaand contact met een ander te kunnen komen. Als dat wel gebeurt, betekent dat de verlossing, maar ook de dood.

Opbouw
Het is niet-chronologisch verteld.

Tijd
Hoofdstuk 1 speelt zich af in 1975, hoofdstukken 2, 4 en 5 in 1983 en hoofdstuk 3 van 1950 tot 1975.
Het eerste hoofdstuk beschrijft een avond en een nacht (op 28 juli 1975), hoofdstuk 2 beschijft dagen tijdens de vakantie. De vertelde tijd in hoofdstuk 3 is 25 jaar, in hoofdstuk 4 vijf dagen en in hoofdstuk 5 weken tot oneindig. Het verhaal speelt zich af vanaf 1950 tot ongeveer 1983. Tussen het begin en het einde van het boek zit +/- 33 jaar.

Vertelsituatie:
Het is een personale vertelsituatie.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen:
- Het Total-station, hier is Saskia ontvoerd, deze plaats is erg gedetailleerd beschreven.
- Het huisje van Raymond Lemorne, hier bereid hij zijn moorden voor.
- In Italie aan de Golf van Policastro, daar waren Rex en Lieneke op vakantie.
- Amsterdam, daar woont Rex.

F Grondige beschrijving van je leeservaring

1 Onderwerp

- Spreekt het onderwerp je aan?
Het boek heeft verschillende onderwerpen, misdaad, ontvoering, speurtocht en verdwijning. Deze onderwerpen spreken mij zeer aan, ik houd van spanning in een boek.
- Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?
Het boek heeft me geen nieuwe kanten van het onderwerp laten zien.
- Ben je door dit boek anders gaan denken over het onderwerp?
Ik ben niet anders gaan denken over het onderwerp.
- Verwachtte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden? Wat vond je verrassend of bijzonder aan de uitwerking.
Ik vind het onderwerp bijzonder goed uitgewerkt, ik had het niet zo verwacht. De titel zegt je in eerste instantie niet veel, maar naarmate je verder leest, zegt het je meer en ten tweede vind ik het goed dat je weet hoe de moordenaar te werk gaat en dat je precies weet hoe de verdwijning van Saskia is , maar het belangrijkste en tevens interessantste was het verrassende einde
- Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel/te weining aandacht gekregen.
Het onderwerp wordt best oppervlakkig behandeld, maar niet in de negatieve zin. Dat is ook maar beter zo, want anders, als het te gedetailleerd werd behandeld, zou het saai worden. Volgens mij hadden er dus ook geen kanten van het onderwerp meer aandacht moeten krijgen.

2 Gebeurtenissen

- Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?
Ja het bevat zeker veel gebeurtenissen. Eerst wordt Saskia ontvoerd, dus het begint al echt na een paar bladzijde spannend te worden. Vervolgens lees je een beetje over het leven van Raymond Lemorne, dat blijft je boeien doordat er spannende dingen in voorkomen, bijv als hij van de flat springt of als hij twee kampeerders vermoord enz. Ik vond het boek alleen een beetje saai toen Rex met Lieneke op vakantie was, toen gebeurde er geen echte spannende dingen.
- Komen de gebeurtenissen logisch uit elkaar voort of is het verband moeilijk te verklaren?
De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort, in het begin begreep ik het niet helemaal, want ik las eerst Rex en Lieneke op vakantie waren en vervolgens ga je 20 jaar terug. Dan gaan ze over Raymond Lemorne vertellen, na pas een paar bladzijde begreep ik wie hij was.
- Vind je de gebeurtenissen (kies uit:) spannend/boeiend/herkenbaar/dramatisch/humoristisch/zwaarwichtig/
geloofwaardig/verrassend/onaanvaardbaar/waarschijnlijk/schokkend/? Leg je keuze duidelijk uit met voorbeelden.

Ik vind de gebeurtenissen zeer spannend. Bijvoorbeeld toen Rex de ontmoeting met Raymondd had en toen hij meeging, dat vond ik echt heel spannend. Ik vind het ook een verrassend boek, als je de titel leest verwacht je nooit dat dit boek over een ontvoering gaat. Het einde vond ik ook zeer verrassend, het was geen standaard einde, want nu ging de hoofdpersoon dood en bleef de moordenaar leven.
- Licht met voorbeelden toe welke keuze uit de beoordelingswoorden je bij je eerste persoonlijke reactie hebt gemaakt.
Ik vond het spannend, bijvoorbeeld toen Rex met Raymond Lemorne meeging en ik vond het verrassend door het einde, dat had ik nooit verwacht.
- Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet? Waarover?
Het boek heeft me wel aan het denken gezet, ik kan nog steeds niet begrijpen dat een man alleen voor een experiment tot zoiets in staat is.
- Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je heeft gemaakt en waarom.
Het heeft veel indruk op me gemaakt toen je erachter kwam hoe Saskia vermoord is. Het lijkt me echt vreselijk om levend begraven te liggen.

3 Personages

- Is de hoofdpersoon een held op wie je zou willen lijken? Waarom (niet)?
Ik vind de hoofdpersoon een held, omdat hij het uithoudingsvermogen had om meer dan 8 jaar lang te proberen uit te zoeken wat er nou precies met Saskia is gebeurd. Ik vond hem het moedigst, toen hij zelfs zijn eigen leven er voor over had, om uit te vinden wat er allemaal met Saskia is gebeurd. Ik zou niet graag op hem willen lijken, omdta het zeer triest is wat hij heeft meegemaakt.

- Hebben de personages eigenschappen die je verwondert, gewoon vindt of verafschuwt?
Ik vind de eigenschappen van Rex goed, hij is een echte doorzetter. Hij zoekt 8 jaar lang door naar Saskia. Ik verafschuw de eigenschappen van Raymond Lemorne, dat hij alles als een experiment ziet en gewoon moordt voor een experiment.
- Welke personages gingen voor je leven en welke niet? Welke lijken op echte mensen?
Rex ging echt voor mij leven, omdat je het boek voor een groot gedeelte met hem meemaakt. Raymond Lemorne kon ik nog steeds niet goed begrijpen. Over Saskia en Lieneke had ik niet echt een beeld.
- Reageren de persoanges voorspelbaar of juist helemaal niet? Wat vind je daarvan?
Ik vind het niet voorspelbaar hoe de personages reageren. Ik snap niet dat Rex zichzelf laat doden om te weten wat er met Saskia is gebeurd, maar dit zorgt wel voor spanning in het boek.
- Van welke personages kom je het meest te weten? Genoeg om hun gedrag te bergijpen? Wat vind je van dat gedrag?
Je komt het meest te weten over Rex, omdat het verhaal om hem draait. Ik begrijp zijn gedrag wel, hij vindt het erg om met onzekerheid te leven en daarom doet ie alles om te voorkomen dta hij zo leeft.
- Met welke beslissingen of ideeën van de personages ben jij het eens? En met welke oneens? Wat zou jij anders gedaan hebben?
Ik ben het oneens met de beslissing dat Raymond mensen vermoord voor een experiment en dat hij zo koudbloedig die twee kampeerders dood schoot vond ik ook erg onbegrijpelijk. Ik ben het ook oneens met de beslissing van Rex dat hij zichzelf ten doodde opschrijft alleen om uit te zoeken hoe Saskia is overleden. Ik zou gewoon met die onzekerheid blijven leven.

4 Bouw

- Hangt alles goed met elkaar samen of vind je dat juist van niet.
Ik vind het wel in een rare volgorde verteld, eerst word Saskia ontvoerd, dan gaan ze een paar jaar voorruit naar de vakantie met Rex en Lieneke en vervolgens ga je weer 20 jaar terug voor het levsnverhaal van Lemorne. Dan weer 28 jaar voorruit voor de ontmoeting tussen Rex en Lemorne. Maar het hangt wle met elkaar samen.
- Is het verhaal spannend?
Ik vind het verhaal uiterst spannend.
- Vind je dat de bouw van het verhaal goed past bij het onderwerp?
Nee, mij lijkt het beter als eerst het leven van Lemorne vertelt zou zijn en dan de moord, dat lijkt me logischer.
- Zitten er veel terugblikken of herinneringen in het verhaal? Wat vind je daarvan?
Ja, er zitten veel terugblikken in het verhaal, tenminste 1 hele grote, je gaat opeens 20 jara terug toen Lemorne nog 16 was. Ik vind het moeilijk te begrijpen als je aan het lezen bent en opeens zit je 20 jaar terug.
- Wat vind je van het eind? Blijft er te veel onduidelijk?
Ik vond het een briljant eind, het was leuk dat het een onverwachts eind was, meestal is het zo dat de moordenaar dood gaat en de hoofdrolspeeler blijft leven. Je komt nu echt alles te weten over wat er met Saskia is gebeurd en hoe ze is omgebracht.

5 Taalgebruik

- Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Nee ik vond de tekst helemaal niet lastig om te lezen, alleen begreep ik het even niet toen je 20 jaar terug ging toen Lemorne 16 was.
- Hoe vind je de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachte en gevoelens?
Er wordt veel stilgestaan bij de gedachte en gevoelens van Rex, al is hij zelf niet degene die het verhaal vertelt. Dialogen komen af en toe voor, de gesprekken die gevoerd worden zijn makkelijk te volgen. Deze komen allemaal in een juiste verhouding voor.
- Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
Het taalgebruik vond ik normaal en dta past ook bij de personages. Ik zou niet weten wat voor speciaal taalgebruik er bij dit onderwerp zou passen. Dit vond ik er ook gepast voor.

G Verwerkingsopdracht

14. Vergelijk het verhaal met de film. Welke verschillen en overeenkomsten zijn er?

Ik heb de film “The Vanishing” gehuurd. Dat is de Amerikaanse verfilming van “Het Gouden Ei”.
Saskia wordt in de film gespeeld door Sandra Bullock, Rex wordt gespeeld door Kiefer Sutherland en Raymond Lemorne door Jeff Bridges. De film is geregisseerd door George Sluizer.

De overeenkomsten:
De inhoud van het boek is vrijwel hetzelfde als in de film. Saskia gaat drinken halen en ze wordt meegenomen door Raymond Lemorne. Rex krijgt een nieuwe vriendin, Lieneke. Hij doet oproepen om de moordenaar te spreken en na een paar jaar komt Raymond hem opzoeken, en moet Rex hetzelfde ondergaan als Saskia om te weten te komen wat er met haar is gebeurd. Ook werden Saskia en Rex allebei levend begraven.

De verschillen:
Er zijn veel verschillen met het boek. De namen van de personen zijn anders. De film speelt zich af in Detroit en op reis naar de deelstaat Colorado waar ze onderweg stoppen bij een Esso benzinestation. In het boek speelt het zich af in Nederland, Frankrijk en Italië en onderweg stoppen Rex en Saskia bij een Total benzinestation in midden Frankrijk. In het boek gaat Saskia naar Lemorne toe om te vragen waar hij de sleutelhanger met de letter “R” eraan heeft gekocht en door middel van dat lokt hij haar naar de auto, in de film gaat dit om een armband met het teken van oneindigheid erop. Een soort liggende acht.

In de film heeft Raymond maar 1 kind, Denise, in het boek heeft Lemorne 2 kinderen, Denise en Gabrielle. In de film neemt de ontvoerder van het slachtoffer na 3 jaar contact op met Rex en in het boek pas na acht jaar. Ze ontmoeten elkaar niet voor het postkantoor, zoals in het boek, maar Lemorne is in het huis van Rex geslopen en daar ontmoeten ze elkaar. Een groot verschil met het boek is dat Lieneke in de film de ontvoerder achtervolgt, dat leidt haar tot het vakantiehuisje, waar Rex begraven is. Lieneke vindt Rex uiteindelijk en Lemorne wordt vermoord. Rex en Lieneke hebben ook het lichaam van Saskia gevonden. In het boek blijft Lieneke thuis en wordt er van Saskia en Rex nooit meer iets vernomen.

H Informatie over de auteur

Tim Krabbé is op 13 april 1943 geboren in Amsterdam, waar hij nog woont. Hij zat op het Spinoza Lyceum waar hij in 1960 eindexamen deed. Hij is getrouwd geweest met de actrice Liz Snoijink. Hij heeft een zoon genaamd Esra. Zijn vader en grootvader zijn beide bekende schilders, net als zijn broer Jeroen, die ook acteur en regisseur is. Zijn moeder is filmvertaalster en schrijfster. Hij heeft ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep is hij altijd schrijver geweest.
Zijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar Het Gouden Ei, waar hij zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Deze wordt nog steeds gedraaid in Amerika en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing”.
Naast zijn romans, verhalen en journalistieke werk heeft hij vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde hij bij de beste twintig schakers van Nederland, maar nooit bij de beste tien.

Boeken: (sinds 1978 bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker)
- De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967, roman)
- Flanagan of het einde van een beest (1970, roman)
- Fischer (1972, schaak-biografie)
- 15 goede gedichten (1973, gedichten)
- Red Desert Penitentiary (1975, roman)
- De Stad in het Midden (1978, verhalen)
- De Renner (1978, roman)
- 43 Wielerverhalen (1984, verhalen)
- Het Gouden Ei (1984, roman)
- De Man die de Babson Task wilde maken (1986, schaak-essay)
- De Matador (1991, verhalen)
- Vertraging (1994, roman)
- De Paardentekenaar (1995, verhalen)
- De Grot (1997, roman)

Schaakboeken:
- Schaakkuriosa (1974)
- Nieuwe schaakkuriosa (1977)
- Chess Curiosities (1985, Engels)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

een goeie samenvatting

6 jaar geleden

Antwoorden

meisjjj

meisjjj

jij bent ook een goede!!!1

1 jaar geleden

gast

gast