Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 640 woorden
  • 9 december 2001
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
29 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Tim Krabbé Titel: Het gouden ei
Uitgever: Ooievaar
Plaats van uitgifte: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2000
Jaar van eerste uitgifte: 1984
Genre: Liefde
Ik heb dit boek gekozen, omdat me het een beetje mysterieus boek leek met de ontvoering en dat trok me wel aan. Mijn eerste indruk was erg positief. Ik vond het namelijk een leuk boek om te lezen. Samenvatting: De beginsituatie is dat Rex en Saskia met z'n tweeën op vakantie gaan naar Zuid-Frankrijk met de auto. Als ze stoppen bij een tankstation, gaat Saskia naar binnen om een blikje fris te halen. Ze keert helaas nooit meer terug. Rex probeert hij te vinden door advertenties in de krant te zetten, tv-oproepen te doen en nog veel meer van dit alles, maar niet helpt. Dan heeft het verhaal ineens een flash-forward en gaat het over naar een vreemde man, Lemorne, die een huisje heeft gekocht aan een rustig landweggetje en dat gaat opknappen. Je leest met zijn gedachten mee en je komt erachter dat hij wel hele rare ideeën heeft. Zo wilde hij vroeger van iets afspringen en dat heeft hij daadwerkelijk gedaan. Deze val was dat niet de dood geworden van deze vreemde man. Dan volgt er weer een flash-forward en komen we weer bij Rex terecht. Rex is nu op vakantie in Italië met zijn nieuwe vriendin, Lieneke. Als Rex weer naar huis terugkeert van deze vakantie, heeft hij een brief ontvangen van een meneer die weet waar Saskia is en wat er met haar gebeurd is. Dit haalt alles weer naar boven van vroeger bij Rex, hij spreekt dan ook snel met de man af, omdat hij erg graag wil weten wat er met Saskia gebeurd is. Hij wil dit zelfs zo graag weten dat hij hetzelfde lot wil ondergaan als dat Saskia ondergaan is. Het gevolg is dan ook dat Rex net zoals Saskia de dood moet ondervinden door levend te worden begraven. Titelbespreking: De relatie tussen het boek en de titel is goed,omdat Saskia vroeger een nachtmerrie had. Deze hield in dat ze in een gouden ei gevangen zat en door het heelal zweefde. Ze zou er alleen uit kunnen als zo'n zelfde ei tegen haar aan zou botsen. Op een nacht heeft Rex dezelfde nachtmerrie en weet hij precies hoe Saskia zich toen gevoeld had tijdens haar droom.
Belangrijkste personages: - Saskia, een vrouw van 9 jaar jonger als Rex, waarmee ze een relatie heeft. - Rex, een jongeman die erg veel geeft om zijn vriendin Saskia. Hij doet graag aan woord- en gedachten spelletjes en vindt het ook leuk om Saskia een beetje te plagen. Thematiek: Liefde is het onderwerp. Het verhaal gaat over de ontvoering van Saskia. Naar mijn idee wil de schrijver niets duidelijk maken. Stuctuur: Het verhaal speelt zich rond deze tijd af. De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt, is in Frankrijk, in de auto, in Italië, het huis van Rex en het huis van de ''vreemde'' man. De duur van het verhaal is ongeveer 3 jaar
De schrijfstijl is spannend en realistisch. Beoordeling: Ik vond het een leuk boek om te lezen, omdat er een goede spanning in zit en je wel door moet/wilt lezen, omdat je erg graag wil weten hoe het afloopt. Plaats in de literatuur: De Nederlandse Schrijver Tim Krabbé is geboren op 13 april 1943 in Amsterdam. Hij maakte in 1967 zijn romandebuut met ''De werkelijke moord op Kitty Duisenberg''. Daarna zette hij zijn scenarioachtige stijl voort in het later verfilmde Flanagan, Beest (1970; verfilmd in 1975) en in Red desert penintiary (1975; eveneens verfilmd), dat zich in de filmwereld afspeelt. In deze werken staat de handeling centraal en de stilering is naar de achtergrond gedrongen. Een geestig en gevoelige schrijver toont Krabbé zich in zijn latere werk, waarin de filmistische aandacht op zekere hoogte gehandhaafd blijft. Het gouden ei werd in 1988 verfilmd door Jos Sluiter.

REACTIES

J.

J.

het was wel goed

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"