Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2195 woorden
  • 8 juni 2001
  • 256 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
256 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens a) Auteur: Krabbé, Tim
b) Titel: Het gouden Ei, uitgeverij: Bert Bakker te Amsterdam, 1990
c) Genre: Thriller, 98 bladzijdes Eerste reactie a) Ik heb dit boek vorig jaar ge lezen, het beviel mij erg goed omdat ik het een spannend verhaal vind. Ik had hiervoor alleen een uittreksel gemaakt en dus dacht ik bij mezelf dat het misschien handig is om een verslag te maken voor mijn boekenlijst. b) De auteur kan heel spannend schrijven, ik wou niet stoppen met lezen omdat ik zo nieuwsgierig was naar het einde, ik had namelijk verwacht dat het heel anders zou verlopen. Titelverklaring Het Gouden Ei: Saskia droomde als klein kind dat ze opgesloten zat in een Gouden Ei. Ze vloog door het heelal en de enige kans om te ontsnappen is doormiddel van een ander Gouden Ei te botsen. Rex heeft later ook een nachtmerrie daarover.
Verdieping a) Samenvatting Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren onderweg naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Onderweg hadden ze een beetje ruzie. Rex stopte bij een benzinestation om even te tanken. Saskia ging even wat te drinken halen, waarna ze weer verder zouden gaan. (Ze had vroeger wel eens gedroomd over een gouden ei waar ze in opgesloten zat. Dit ei vloog door de ruimte en ze zou er altijd in moeten zitten, ze kon niet doodgaan. Haar enige kans was dat een ander gouden ei tegen haar botste en haar zo zou vernietigen.) Saskia kwam niet meer terug. Rex zocht en vroeg aan iedereen of ze Saskia hadden gezien, maar ze was verdwenen. Acht jaar later op een vakantie vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Hij denkt nog steeds aan Saskia. ‘s Nachts heeft hij een nachtmerrie over een gouden ei. Als Raymond Lemorne zestien jaar oud is, vraagt hij zich af wat er zou gebeuren als hij van een flat zou springen. Hij sprong en lag zes weken in het ziekenhuis. Éénentwintig jaar later heeft hij weer zo’n gedachte. Nadat hij een kind van de verdrinkingsdood redde, vroeg hij zich af of hij ook een misdaad kon plegen. Hij had op dat moment een vrouw en twee kinderen en een baan als leraar scheikunde. Hij maakte een pot chloroform en kocht een pistool. Dit alles verborg hij in zijn vakantiehuisje. Na een aantal tests en mislukte pogingen ging hij z’n geluk bij een tankstation beproeven. Hij deed net of z’n arm gebroken was en vroeg of de vrouwen mee wilden rijden om te helpen met het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Bij Saskia was het raak. Na de vakantie met Lieneke begint Rex een opsporingsactie naar Saskia. Hij kreeg veel brieven uit Frankrijk, maar hij kon er weinig mee. Op een dag komt er een zeker mr. Lemorne bij Rex op bezoek. Rex herkent hem van het tankstation als de man met de mitella. De man wil Rex laten weten wat er met Sakia is gebeurd, door hem hetzelfde te laten ondergaan. Rex besluit om hiermee in te stemmen. Rex moet een slaapmiddel nemen, waarna de man hem alles vertelt. Als Rex wakker wordt ligt hij in een doodskist op een matras. Onderzoek van de verhaaltechniek De schrijfstijl. - Niet chronologisch. - Flashbacks. - Open einde. De ruimte. Hoofdstuk 1 1975
Hoofdstuk 2 1983 blz. 42
Hoofdstuk 3 1950 – 1975
Hoofdstuk 4 1983
Hoofdstuk 5 1983 – oneindig, zie blz. 98. De verhaalfiguren. Rex Hoffman 41 jaar, journalist, Eerst de vriend van Saskia, later van Lieneke met wie hij wil trouwen, houd van gedachten spelletjes. Saskia Ehlvest Rood haar, beetje ijdel, claustrofobisch, goed gelovig, de droom van het gouden ei. Raymon Lemorne Leraar scheikunde, getrouwd, twee dochters, houd van gedachten spelletjes. Obsessie = Iets doen wat een normaal mens nooit zou doen, de perfecte moord voorbereiden.
Lieneke Vriendin van Rex. De vertelwijze Personaal
Hoofdstuk 1 Rex
Hoofdstuk 2 Rex
Hoofdstuk 3 Raymond
Hoofdstuk 4 Rex
Hoofdstuk 5 Autoriaal vertel perspectief. Thematiek Thema -dood. -liefde. Het thema dood en liefde is verbonden met het Gouden ei, als de dood het gouden ei is dan rest er na de dood niets dan eenzaamheid. In de droom wordt de mogelijkheid gegeven dat de gouden eieren in het heelal tegen elkaar botsen en er ooit verlossing zal zijn
Liefde: motieven voor het thema liefde zijn, het getal acht (acht palen, acht jaar, een steeds terugkerend getal), de zoektocht naar Saskia, Met de symboliek van het ei hangt het moties van de sleutel samen, die immers ook tegelijk verwijst naar opsluiting en bevrijding. Als Saskia drank gaat halen neemt ze de autosleutel mee omdat zij straks zal rijden. Het gevolg daarvan is dat Rex 1s nachts vast komt te zitten bij het benzinestation. Voor haar betekent de sleutelhanger van Lemorne (een cadeau van zijn dochter) haar noodlot. In beide gevallen staat 'sleutel' voor opsluiting. Elders echter verwijst 'sleutel' naar een opening. Lieneke en Rex gaan iedere dag zonnen en zwemmen in een kleine baai, die bijna geheel van de rest van het strand is afgesloten: het is een 'door rotsen gevormde koker' en de ingang tussen de rotswanden wordt een 'sleutelgat' genoemd (p. 29). De opsluiting heeft hier een positieve betekenis: samen alleen en onbespied, maar via het sleutelgat blijft er wel steeds een band bestaan met de rest van de wereld. Onderwerp en doel: Het is een vergelijking tussen het boek: het Gouden Ei en de verfilming daarvan en het heet “The Vanishing”, het is een Amerikaanse film. Het doel is om te vergelijken en zien wat de overeenkomsten en de verschillen zijn. Die zijn in dit verslag naar voren gebracht.
Methode van onderzoek: Als eerst heb ik het boek gelezen vervolgens een onderzoeksvoorstel gemaakt waarin ik heb geschreven wat ik ging doen en hoe ik het ging aanpakken, daarna heb ik een verslag gemaakt. Later ging ik de verfilming (Spoorloos) daarvan huren, in de hoop dat ze hem hadden, maar helaas, ze hadden alleen de Amerikaanse versie “The Vanishing”. Ik heb daarvan allen de overeenkomsten en de verschillen opgeschreven. De overeenkomst: Het heeft hetzelfde inhoud zowel in het boek als in de film, de dromen zijn hetzelfde doordat het de hoofdzaak van het verhaal is (over het gouden ei dat in rimte vliegt). In beide neem hij een diepe sprong,om een kind te redden uit het water, het speelt zich ook af op een tankstation en op dezelfde manier wordt Saskia ontvoerd. Rex drinkt ook coffie met een slaapmiddel. verschillen: De namen van de personen zijn anders doordat het natuurlijk een Amerikaanse film is. In de film speelt het zich af in Detroit en de reis naar de deelstaat Colorado waar ze onderweg stoppen op een Esso benzinestation. In het boek speelt het zich af in Nederland, Frankrijk en Italie een halte bij een Total benzinestation in midden Frankrijk. De ontvoerder lokt haar, doordat zij die man ziet met een sleutelhanger met het letter “R” en in de film is het iets heel anders, het is een teken van oneindigheid, het lijkt op de cijfer 8 maar dan horizontaal. In de film neemt de ontvoerder met de man van het slachtoffer contact met hem op na 3 jaar en in het boek pas na 8 jaar. Bij het einde in de film dat Lieneke de ontvoerder achtervolgt dat leid haar tot het vakantiehuisje, waar Rex levend is begraven, maar in het boek gaat Rex dood het in de film is er een heftige achtervolging tussen die twee. Uiteindelijk vindt ze de plaats waar Rex levend is begraven en haalt hem uit zijn graf, maar onder tussen wordt het onderbroken door de Fransman. De ontvoerder kreeg een doodslag van Rex met een schep. Rex en Lieneke hebben Saskia gevonden in een graf dat naast hem plaats vindt. clusie en aanbevelingen: ‘Het gouden ei’ en ‘The Vanishing’ zijn beide hele spannende verhalen, ik raad men om deze gluiperige psychologische verhaal te lezen omdat het een opende einde heeft, dat maakt het juist nog meer spannend. De film is ook zeer ontroerend doordat het eind erg spannend is want de enge doorgedraaide leraar gaat dood en dat is zeer onverwachts. Dood: motieven voor het thema liefde zijn, de droom van het gouden ei (voorspellende droom), kleine ruimtes, Sleutelhanger (de onmogelijkheid om vrij te komen). Het verband tussen de titel en het thema, is de dood, het gouden ei symboliseert in zekere zin de dood voor Saskia. Plaats in de literatuur geschiedenis. 1 Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd? Het werk is in 1984 voor het eerst verschenen. 2 Wat weet je van de schrijver? Geboren 13 april 1943 in Amsterdam, waar hij nog woont. Eindexamen 1960 HBS-B aan het Spinoza Lyceum. Leeft sinds 1967 van de pen. Hij getrouwd geweest met Liz Snoijink, en heeft een zoon Esra. Zijn vader en grootvader waren en zijn bekende schilders, evenals zijn broer Jeroen, die ook acteur en regisseur is. Zijn moeder is filmvertaalster en schrijfster. Hij heeft ook wat geacteerd, en een tijdje psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam, maar van beroep is hij altijd schrijver geweest. Zijn debuten als schrijver en als journalist vielen samen in 1967. Zijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd. 'Spoorloos', naar Het Gouden Ei, waar hij zelf het scenario voor schreef, won het Gouden Kalf 1988 voor de beste Nederlandse film. Hij wordt nog steeds gedraaid in Amerika, en in 1993 werd er daar een remake van gemaakt onder de titel 'The Vanishing.' Niet zo goed als het origineel. In maart 2000 zijn er twee films naar romans van zijn in voorproductie; zie onder. Naast zijn romans, verhalen en journalistieke werk heeft hij vele artikelen en een paar boeken over schaken geschreven. Van 1967-1972 hoorde hij bij de beste twintig schakers van Nederland, maar nooit bij de beste tien. Boeken: (sinds 1978 bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker) - De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967, roman) - Flanagan of het einde van een beest (1970, roman) - Fischer (1972, schaak-biografie) - 15 goede gedichten (1973, gedichten) - Red Desert Penitentiary (1975, roman) - De Stad in het Midden (1978, verhalen) - De Renner (1978, roman) - 43 Wielerverhalen (1984, verhalen) - Het Gouden Ei (1984, roman) - De Man die de Babson Task wilde maken (1986, schaak-essay) - De Matador (1991, verhalen) - Vertraging (1994, roman) - De Paardentekenaar (1995, verhalen) - De Grot (1997, roman) Schaakboeken: - Schaakkuriosa (1974) - Nieuwe schaakkuriosa (1977) - Chess Curiosities (1985, Engels) Bloemlezingen: - De Koning (1987, schaakstukken van J.H. Donner; samen met Max Pam) - Nico Scheepmaker Over Alles (1991, Nijgh & Van Ditmar) Literaire onderscheidingen: - 1969, voor Flanagan: Eervolle vermelding Reina Prinsen Geerlings Prijs

Journalistiek werk: redacteur 1970-1973 Propria Cures. Werkte mee aan vele bladen, o.m. Vrij Nederland, Haagse Post, Parool, De Tijd, NRC/Handelsblad, Elseviers Magazine, HUMO, Playboy, Intermagazine, Esquire. 3 Wat weet je van de tijd waarin het werk geschreven werd? Het speelt zich voornamelijk af in de zomer van 1975, er zijn een aantal blikken terug op het verleden (flashbacks) 4 In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver? Kenmerkend voor thrillers en detectives is het uitzetten van verkeerde sporen. Een voorbeeld daarvan komt voor in hoofdstuk 2. Aan het eind van het eerste hoofdstuk weet de lezer niet wat er met Saskia is gebeurd. Als Rex tijdens het badmintonspel in hoofdstuk 2 opeens tegen Saskia begint te praten die aan de zijlijn zit, denkt de lezer dat ze blijkbaar terecht is. Pas later in dit hoofdstuk blijkt dat het acht jaar later speelt, dat Saskia nooit gevonden is en dat de scène blijkbaar een gedachte van Rex weergeeft. De lezer is op de verkeerde voet gezet. 5 In hoeverre is dit werk typerend voor de tijd? Het gouden ei is de deerde thriller van Krabbé. In 1967 publiceerde hij De werkelijke moord op Kitty Duisenberg op en in 1970 Flanagan of het einde van een beest. Vergeleken met zijn twee voorgangers is Het gouden ei inderdaad veel helderder en strakker gecombineerd. Beoordeling Het gedeelte waarin Raymond de twee kampeerders die verkeren op zijn erf bij het vakantiehuisje doodschiet om te voelen hoe het is om iemand dood te maken, en ze begraaft in het oude zwembad vind ik erg aangrijpend, hoe hij zo kan handelen tegenover andere mensen en de redenen waarom hij het deed. De passage van hoofdstuk 5 waarin Rex in de kist licht vind ik een erg beangstigend idee, je weet dat niemand je gaat redden, dat je bent begraven door een psychopaat, dat hij hetzelfde heeft aangedaan, en de droom van het gouden ei. Ik vind het een aangrijpend verhaal, maar toch met choquerende elementen die een negatieve werking zouden moeten hebben, maar deze maken het verhaal in dit geval zo aangrijpend, je probeer je in Raymond te verplaatsen en motieven te zoeken voor zijn handelen. De thema`s dood en liefde vind ik zeer herkenbaar en worden ook meestal met elkaar gebruikt in een verhaal. Het is een goed boek om te lezen, het zet je over sommige dingen aan het denken, zoals de acties van Raymond, dit is toch het deel wat je aan het lezen houdt, de rest van het verhaal is wel noodzakelijk voor het verhaal om te kennen, maar wel iets minder interessant. Ik zou dit boek zeker aanraden aan anderen om te lezen, het is een intrigerend boek wat je aan het lezen houd en interessant is door de acties van Raymond Lemorne. Het is ook een boek waarin je niet zomaar kunt voorspellen wat er gaat gebeuren, en dat is een factor die het leuker maakt om te lezen.

REACTIES

P.

P.

Dit is echt een goede samenvatting. Ik zit in 3 Havo en het heeft mij erg goed geholpen toen ik een script van het Gouden Ei moest schrijven en een pitch moest houden voor het vak Nederlands.

13 jaar geleden

N.

N.

het thema en de motieven kloppen helemaal niet.
Het thema is obsessie, Rex wordt geobsedeerd door de waarheid over wat er met Saskia is gebeurd en Lemorne wordt geobsedeerd door het plegen van de perfecte misdaad.

12 jaar geleden

M.

M.

het is Raymond Lemorne niet Raymon Lemorne

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"