Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 684 woorden
  • 5 juni 2001
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
67 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Thema Het verhaal gaat over Rex, die tijdens een vakantie in Frankrijk zijn vriendin, Saskia, kwijtraakt. Niemand heeft haar ooit weergezien. Rex wil dolgraag weten wat er met haar gebeurd is. Acht jaar later als Rex terug komt van een vakantie met zijn nieuwe vriendin, verschijnt de moordenaar van Saskia. Hij neemt Rex mee en zegt dat hij zal laten zien wat er met Saskia gebeurd. Saskia is vermoord en zo komt ook Rex aan zijn eind. Vertelwijze Het verhaal bestaat uit vijf hoofdstukken. Elk hoofdstuk verteld een andere tijd. Het eerste verhaal gaat over de verdwijning van Saskia. De tweede speelt zich acht jaar later af wanneer Rex met zijn nieuwe vriendin Lieneke op vakantie is. Het derde hoofdstuk speelt zich af in 1950 en verteld over het leven van de moordenaar tot op de dag van de moord. Vervolgens haalt de moordenaar Rex op in hoofdstuk vier. En tenslotte wordt de verdwijning van Rex bekend in hoofdstuk vijf. Het verhaal bestaat dus uit vijf verschillende gebeurtenissen die door elkaar worden verteld.
Titel De titel luidt: Het gouden ei. Saskia had eens haar grootste nachtmerrie aan Rex verteld. Ze zat opgesloten in een gouden ei dat door de ruimte zweefde. Ze moest daar voor eeuwig zitten want dood gaan kon niet. Saskia is uiteindelijk aan haar einde gekomen doordat ze levend is begraven. Ze lag in een doodskist waar ze niet uit kon. Dit kun je vergelijken met het gouden ei. Opbouw Het boek is in vijf hoofdstukken verdeeld. De inhoud heb ik bij de vertelwijze vermeld. De hoofdstukken hebben geen titels. Personages Rex Hofman: Hij is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is negen jaar ouder dan Saskia. Acht jaar na Saskia’s verdwijning kreeg rex een verhouding met de acht jaar jongere Lieneke. Hij zou met haar trouwen, maar dat ging niet door. Rex zegt vaak dingen waar hij later spijt van krijgt. En hij houdt er van om mensen op een vriendelijke manier te plagen. Hij is ook heel nieuwsgierig en dat werd zijn dood. Raymond Lemorne: Hij is de moordenaar van Saskia en Rex. Hij is ongeveer veertig jaar oud, getrouwd en hij heeft twee dochters. Hij is waarschijnlijk niet helemaal normaal, want elke keer als er iets in zijn hoofd opkomt moet hij het ook uitvoeren. Een voorbeeld daarvan is dat Raymond op zestien jarige van de tweede verdieping van een flatgebouw is gesprongen omdat dat zo aanstekelijk was. Het tweede voorbeeld komt op tweeëndertig jarige leeftijd wanneer hij opeens bedenkt dat hij een misdaad moet plegen. Hier werd Saskia het dupe van. Historische tijd Het verhaal speelt zich in drie periodes af, in 1950, acht jaar geleden en nu (1984). Deze tijden worden duidelijk in het verhaal vermeld. Plaats en ruimte Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af bij het benzine station, Total. Dat is de plaats waar Saskia werd ontvoerd en waar Rex acht jaar later ook verdween. De tweede plaats is het oude schuurtje van Raymond waar hij de hele misdaad voorbereidde. Tijdsduur Het verhaal duurt ongeveer acht jaar. De verdwijning van Saskia tot en met de dood van Rex. Het leven van Raymond wordt vanaf 1950 beschreven maar dat heeft verder geen verband met het echte verhaal. Wel is het zo dat het boek per hoofdstuk enorme sprongen in de tijd maakt.
Tijdsvolgorde Het verhaal is niet in chronologische volgorde verteld. Het verhaal begint acht jaar geleden. Vervolgens is het heden (1984). Daarna komt er een chronologische volgorde van 1950 tot het eigenlijke begin van het verhaal, acht jaar geleden. De laatste twee hoofdstukken beschrijven het heden. Perspectief De auteur kruipt in de huid van twee personages. Ten eerste dat van Rex Hofman en vervolgens dat van Raymond Lemorne. Dat is nodig om het verhaal begrijpelijk te maken. Raymond en Rex weten namelijk niks van elkaar, maar de lezer moet wel van allebei afweten. Rex en Raymond worden in het verhaal weergegeven als ‘hij’. Idee Het boek is niet met een bepaalde bedoeling geschreven. Het vertelt alleen wel het verhaal vanuit het perspectief van de moordenaar. Op die manier zie je hoe krankzinnig de moordenaar eigenlijk is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"