Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1759 woorden
  • 17 mei 2001
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
26 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: Het gouden ei.
Auteur: Tim Krabbé

Samenvatting:
1.Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren op weg naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Onderweg kibbelden ze wat. Rex stopte bij een TOTAL-bezinestation aan de Autoroute om te tanken. Ze rustten wat uit, balden en begroeven twee muntjes onder een paal. Saskia ging wat te drinken halen; daarna zou zij rijden. Rex maakte een foto. Hij vroeg zich af of hij Saskia zo mocht plagen. Drie jaar geleden, tijdens hun eerste vakantie, was de benzine op geweest en had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar helemaal overstuur gemaakt; het herinnerde haar aan haar nachtmerrie van het Gouden Ei. 'Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet eens dood gaan. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot!' (Blz. 14). Saskia kwam niet terug. Rex ging naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of men zijn vriendin had gezien. Hij belde hun hotel en de politie, maar Saskia was weg en bleef weg en niemand wist waar ze was gebleven.

2. Acht jaar later had Rex een nieuwe vriendin, Lieneke, tijdens een vakantie in Marina di Camerota (Italië) vroeg Rex haar ten huwelijk. De uitslag van een spelletje badminton met twee Fransen gaf daarvoor de doorslag. Maar Saskia 'keek vanaf de zijlijn toe' (blz. 37). Rex wilde Lieneke eerlijk vertellen hoe hij over Saskia dacht: 'Als ze terugkwam zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht naar dat benzinestation dan zou ik dat doen' (blz. 42). 's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie had over het Gouden Ei.


3. In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij van een flat sprong. Het idee van de sprong was bij hem opgekomen; Hoe kon hij anders dan door te springen te weten komen of hij de mogelijkheid had om te springen? Dus hij sprong en hij lag zes weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later kwam er iets dergelijks in hem op. Hij was toen leraar scheikunde, getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij een kind van de verdrinkingsdood. Maar zou hij nu ook in staat zijn een misdaad te plegen? Het krijgen van deze gedachte verplichtte hem tot het doen van de eerste stap. Hij fabriceerde een pot chloroform en zette de fles op de zolder van zijn afgelegen vakantiehuisje. Om ongestoord verder te kunnen gaan met zijn voorbereidingen voor de misdaad, zei hij tegen zijn gezin dat hij dit huisje wilde opknappen. Hij verzekerde zich ervan dat niemand iets in de gaten kon krijgen als hij zijn slachtoffer, dat volgens hem het beste een buitenlandse vrouw kon zijn, naar zijn huisje zou brengen. Hij kocht een oud matras en een pistool. Hij wilde zijn slachtoffer meelokken in zijn auto, en na heel veel voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij de beste manier: bij een tankstation langs de Autoroute zou hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een vrouw vragen of zij hem wilde helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dat ging nog een paar keer mis, omdat niemand in de auto durfde te stappen om naar het eind van de parkeerplaats te rijden. Ondertussen schoot Lemorne ook nog eens twee kampeerders dood die op zijn grasveld waren gaan staan. Maar op een keer lukte het dan toch, min of meer toevallig. Een Nederlands meisje zag hem spelen met zijn sleutelhangertje, waar een R op stond, die wilde ze wel overkopen voor Rex. Hij zei dat hij er vertegenwoordiger in was en dat hij er een hele lading van in zijn auto had liggen. Ze ging met hem mee; hij bedwelmde en ontvoerde haar.

4. Acht jaar later (maar na de vakantie in Italië) was Rex een opsporingscampagne gestart. Hij had grote advertenties laten zetten waarin hij degenen die toentertijd bij het tankstation of daarna Saskia gezien hadden, opriep hem te schrijven. Onder het raam van zijn flat in Buitenveldert had een zekere Sandra op een auto 'Rex ik vind je lief' geschreven. Lieneke belde; na de droevige terugrit uit Italië hadden ze elkaar maar een keer gezien. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk, maar er was er niet een die uitsluitsel gaf over Saskia's geheimzinnige verdwijning. Op die ochtend van de vijfde dag kwam er een Franse man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne. Rex herkende hem als de man met de mitella, die hij acht jaar geleden bij het tankstation had gezien. Lemorne wilde precies vertellen wat er was gebeurd, maar op maar een vreemde manier, namelijk: door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wist dat hij dan dood zou gaan; toch ging hij akkoord. Ze reden naar het benzinestation. Ondertussen at Rex van het lunchpakketje dat Lemorne speciaal voor deze gelegenheid had samengesteld. Bij het benzinestation moest Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist en was hij levend begraven..

5. Lieneke kreeg een brief van Lemorne. Ze ging naar de politie, maar dat mocht niet baten. Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.

Waarom heb je het boek gekozen?
Ik was in de bibliotheek naar een boek aan het zoeken en omdat ik niet zo heel erg van dikke boeken houd viel mijn oog op dit boek; Het bevat nog geen honderd pagina’s. Ik keek erin las een bladzijde en meteen beviel de manier van vertellen me al, geen moeilijk woorden, maar gewoon goed leesbaar. Achter op het boek stonden een aantal recensies uit kranten, daaruit concludeerde ik dat het wel een heel goed boek moest zijn.

Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Ja, het was inderdaad een heel goed boek.

Eerste reactie op het boek:
Ik vind het een leuk, spannend en realistisch boek, het kan (helaas) iedereen overkomen om gekidnapped te worden. Verder vind ik het boek een aanrader omdat Tim Krabbé zeer spannend schrijft en dus weet je van tevoren niet wat er gaat gebeuren. Zijn taalgebruik is ook erg makkelijk leesbaar en ook dat vind ik belangrijk.

Vragen van stencil:
1&2: Conflict: Rex en Saskia gaan op vakantie, als ze bij een tankstation staan, gaat Saskia blikjes drinken halen, dan loopt ze mee naar de auto van Lemorne en wordt ontvoerd.
Dader: Raymond Lemorne, hij is de ontvoerder.

Slachtoffers: Saskia, want zij wordt ontvoerd. Rex ook, want hij moet zijn vrouw missen.

3: Raymond Lemorne: Zij naam is afgeleid van het Franse woord mort(e) want dood betekent. Zijn naam betekent dus ‘de doodse’. Hij is geboren in 1950, woont in Autun in het departement Saône-et-Loire en geeft daar scheikundeles op het gymnasium. Hij is getrouwd en hij heeft twee dochters, Denise en Gabriëlle. Zijn eerste vrouw is overleden. Over zijn uiterlijk wordt helemaal niets verteld. Op zijn zestiende had hij voor het eerst een rare gedachte. Later komt dit terug. Telkens als hij er aan denkt om iets te gaan doen, staat hem voor hem vast, dat het ook moet gaan gebeuren. Hij vraagt zich af of hij ook een misdaad zou kunnen plegen, zoals het ontvoeren en vermoorden van een persoon (dat bleek later dus Saskia te worden) en deed dat ook, want ze werd levend begraven.

4: Saskia: Ze is de vriendin van Rex. Ze is mooi en erg ijdel. Een reactie van haar op het conflict wordt niet gegeven, omdat het verhaal haar gebeurtenissen niet volgt.
Rex: Rex Hofman: Zijn naam komt uit het Duitse woord ‘hoffen’ wat hopen betekent. Hij blijft namelijk zijn hele leven hopen dat hij Saskia terug zal vinden. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtespelletjes. "Dan krijg ik bijvoorbeeld te horen dat ze ergens leeft, ze is heel gelukkig en zo. En dan mag ik kiezen: ze blijft zo doorleven, of ik zal alles te weten komen, in ruil voor haar dood. Dan laat ik haar dood gaan," zegt hij tegen Lieneke. Hij is medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Over zijn uiterlijk kom je nauwelijks iets te weten. Hij is negen jaar ouder dan Saskia en smoorverliefd op haar. Hij houdt vooral van de kleine dingen die zij doet en die hem tegelijkertijd irriteren. Uit het verhaal blijkt dat hij een echt doorzetter is. Zijn reactie op het conflict: Hopen dat hij Saskia ooit nog terug te zien of in ieder geval te weten wat er met haar gebeurt is. Zelfs jaren later zet hij nog advertenties in de krant om informatie over haar verdwijning te krijgen. Die krijgt hij, ook al moet hij ervoor kiezen dat hij daardoor vrijwillig vermoord wordt.

5: Ik kan me het beste identificeren met Rex, omdat ik me wel een beetje kan voorstellen hoe hij zich moet voelen als je zoiets overkomt. Als ik iets te weten wil komen ga ik vaak ook tot het uiterste om erachter te komen.

6: Er bestaan in het boek geen stukken over hetgeen wat Saskia meemaakte. Dus de enige manier waaraan je dat kan weten, is lezen wat Rex meemaakte toen hij met Lemorne meeging. Dus kies ik dat fragment uit. Het begint op bladzijde 89 en eindigt op bladzijde 94. Hierin is te lezen vanaf te moment dat Rex bij Lemorne in de auto stapt, naar Frankrijk rijdt, in slaap valt en daarna in een grafkist wakker wordt.

7: Lieneke ontvangt de brief die Lemorne naar haar geschreven is. Ze reageert er niet op, maar na een week bezoekt ze de plekken waar Rex zou kunnen zijn, maar daar vind ze hem niet. Hij belde haar ook niet op en wanneer zij hem belde werd er niet opgenomen. Toen belde ze zijn ouders en de redactie van het blad waar hij werkte. Niemand wist ergens van. Daarna belde ze de politie op, die een onderzoek instelde. Er kwamen foto’s in kranten, tijdschriften en op t.v. Het leverde allemaal niets op. Van geen van beiden werd ooit nog iets vernomen – ze leken van de aardbodem verdwenen.

Eindoordeel:
Het was best wel leuk om te doen, omdat je op deze manier een hele andere kijk op het boek krijgt. Ik vond het niet echt heel moeilijk, maar er gaat wel heel veel tijd in zitten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"