ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Korte motivatie van mijn boekkeuze
Het boek werd mij meerdere keren aangeraden door klasgenoten. Ook heb ik dit boek gekozen, omdat ik het sowieso wilde lezen.

Mijn eerste persoonlijke reactie
Ik vind het een zeer spannend boek, omdat het een indrukwekkend en origineel verhaal is. Het maakt je nieuwsgierig, zodat je door blijft lezen. Aan de andere kant vond ik het een moeilijk boek om te lezen. Er lopen namelijk meerdere verhaallijnen door het boek.

Korte samenvatting van de inhoud
Het begint allemaal met de mysterieuze verdwijning van Saskia bij een vroege tussenstop bij een benzinestation. Deze was ingelast op het aandringen van Saskia, omdat ze vroeger alleen in het donker is achtergelaten tijdens het tanken. Het deed haar denken aan een droom waarin ze in een gouden ei was opgesloten en door het heelal vloog. Rex, reisgenoot en tevens haar vriend, snapt niet van deze verdwijning. Hij gaat op onderzoek uit.

Acht jaar later, Rex heeft Saskia nog steeds niet gevonden. Intussen is hij met Lieneke, zijn nieuwe vriendin, een relatie aangegaan. Hij wil haar ten huwelijk vragen. Toch wil Rex haar op één of andere manier niet voor Saskia verruilen.
Rex peinst nog dagelijks over hoe Saskia kon verdwijnen. Op een nacht heeft hij een nachtmerrie. 'Ghad. Het gouden ei', schreeuwt hij in zijn slaap.

Drie gebeurtenissen uit het leven van Raymond Lemorne komen voorbij. Hoe hij zijn arm en been breekt bij een sprong van een balkon op de tweede verdieping. In de daropvolgende gebeurtenis redt hij een kind uit het water. De derde gebeurtenis heeft betrekking op de zorgvuldig voorbereide moord op Saskia bij het benzinestation.

Rex doet een laatste poging om Saskia terug te vinden. Hij plaatst overal advertenties met een afbeelding van Saskia erbij. Na enkele nietszeggende reacties staat er een man voor de deur die beweert dat Saskia dood is. Het blijkt Raymond Lemorne te zijn. Als Rex wil weten hoe ze aan haar einde is gekomen, dan moet hij hetzelfde ondergaan. Uit pure niet-wetendheid, gaat Rex met hem mee. Ze rijden naar het benzinestation waar het allemaal gebeurde. Daar aangekomen dwingt Lemorne Rex een slaapmiddel in te nemen. Vervolgens vertelt hij hoe hij Saskia heeft ontvoerd.
Door het slaapmiddel is Rex in slaap gevallen. Als hij weer wakker wordt, merkt hij dat hij levend begraven is.

Lieneke merkt dat Rex al een lange tijd weg is, spoorloos. Hierop reageert zij door van beide portretten te laten maken en te verspreiden in de media. Saskia en Rex worden nooit meer gevonden.

Korte beschrijving van de relatie tussen werk en leven van Tim Krabbé

"Hoewel Tim Krabbé er geen bezwaar had om afgeschilderd te worden als schrijver-schaker-wielrenner, wordt hij toch niet graag als sportschrijver beschouwd. Zelf zegt hij dat hij over zijn 'liefdes' schrijft en daar horen schaken en wielrennen bij.
Een boek zoals 'De renner' verschilt wezenlijk van de journalistieke reportage, omdat het een verslag is van zijn persoonlijke ervaringen als deelnemer aan de wielerronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk.
In 'De renner' laat hij zijn carrière beginnen in 1948, toen hij als kind op de schrijfmachine getallen in een oplopende reeks ging tikken. Dat was het begin van een serie persoonlijke recordverbeteringen op allerlei gebied, die in nauwe relatie stond met zijn fascinatie voor getallen. Die komt ook tot uitdrukking in zijn werk. In 'Het gouden ei' duikt het geluksgetal van Saskia, de acht, op allerlei momenten op".

Uit: 'Kritisch literatuur lexicon', februari1989.

2 Verdieping

 Verdiepingsopdracht 1 (tekstbestudering)
Eén van de belangrijkste gewekte verwachtingen is dat je hoopt dat Saskia teruggevonden wordt. De schrijver heeft net deze ontknoping tot het einde van het verhaal gewacht. Dit geeft je de motivatie om door te lezen. Het verhaal heeft wel degelijk open plekken. Deze zitten tussen elk hoofdstuk. Als je denkt dat er iets belangrijks wordt verteld, eindigt het hoofdstuk en begint met een ander verhaal. De belangrijkste open plek is de verdwijning van Saskia en de daaropvolgende zoektocht. Je merkt dat de oplossing gaat komen, maar er komt een andere verhaallijn doorheen. Mijn vraag die mij te boven kwam: 'hoe de ontvoering heeft plaatsgevonden?' Je probeert zelf op een antwoord te komen. Dit lukt niet, maar na hoofdstuk 4 weet je het zeker. Hierin wordt verteld hoe Saskia aan haar einde is gekomen.
Er zijn geen open plekken die onbeantwoord blijven. Voor mij zijn alle vragen beantwoord.
De schrijver maakt gebruik van vertragingstechnieken. Denk je te weten te komen hoe Saskia is vermoord, begint er een ander verhaal wat ook niet onbelangrijk is.
Er is gebruik gemaakt van meerdere, kleinere spanningsbogen, maar ook één grote spanningsboog. Het draait allemaal om de verdwijning van Saskia. Tussendoor wordt er de indruk gewekt dat het opgelost wordt, maar dat is niet zo.

 Verdiepingsopdracht 2 (tekstbestudering)

1 Onderwerp
Ik heb dit boek gekozen, omdat het onderwerp mij erg aansprak. Het onderwerp van dit boek gaat over een raadselachtige verdwijning van Saskia en de verwoede pogingen van haar vriend, Rex, om haar terug te vinden. Mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen. Het liep heel anders af met Saskia dan ik verwacht had. In tegenstelling tot mijn gedachten wordt ze niet teruggevonden. Alles was voldoende uitgewerkt, behalve het hoofdstuk over Raymond Lemorne. Ik snapte niet wat hij er mee te maken had. Uiteindelijk werd het voor mij duidelijk, toen ik besefte dat hij de moordenaar van Saskia was.

2 Gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is de verdwijning van Saskia. Het draait allemaal om haar.
De nadruk in dit boek ligt bij de gebeurtenissen. Als je één gebeurtenis mist, snap je het verhaal niet meer. Doordat je elke gebeurtenis moet volgen, blijft het boek je boeien.
Het verband tussen de gebeurtenissen vond ik moeilijk te verklaren. Elke gebeurtenis is óf acht jaar verder óf acht jaar eerder.
De gebeurtenissen zijn op zichzelf boeiend en spannend, maar soms ook schokkend. Dit ervaarde ik toen het bekend werd hoe Saskia aan haar einde is gekomen.
Sommige gebeurtenissen spelen in een bepaalde sfeer af, van 'er gaat iets ernstig gebeuren'. Het effect dat dat op mij heeft, is het steeds sneller door het boek heen 'wurmen'.
Zelf heb ik nooit in één van de in het boek beschreven situaties gezeten. Dat maakt het soms moeilijk om de tekst te begrijpen. Maar het boek is zó geschreven dat mensen zonder die de gebeurtenissen niet meegemaakt hebben het verhaal tóch begrijpen.
Ik weet dat er een verfilming van het boek is gemaakt. Echter heb ik deze film nog niet gezien.

3 Personages
Rex vind ik een held. Het zet zich in voor zijn verdwenen vriendin Saskia. Hij heeft de moed niet opgeven. Als mij zoiets zou overkomen, zou ik het tot de bodem willen uitzoeken.
De beschreven personages lijken op 'echte mensen'. Mensen met zulke karakters kun je ook in het hedendaagse leven tegenkomen.
De beslissingen die de personages telkens maken, zijn zeer begrijpelijk. In geen enkele situaties zou ik een andere oplossing gekozen hebben.
Ik vind dat de personen op één of andere manier toch voorspelbaar handelen. Het is logisch dat je de doodsoorzaak van je vriendin wilt achterhalen. Ze is een deel van je leven.
Na het lezen van het boek weet je het meeste van Saskia en Rex. Je interesseert je ook het meest in de meest sympathieke personen. Voor mij geld 'hoe meer je van hun gedrag weet, hoe dichter je bij het karakter staat. Alleen van Raymond Lemorne kon ik niet goed op de hoogte komen. Het is een vaag typ.

4 Bouw
De bouw is uitermate helder. Lastig vond ik dat er twee verhaallijnen door het boek lopen. Hierdoor wordt de vaart uit het verhaal genomen. Telkens moet je opnieuw beginnen in een nieuwe situatie. Dat is best lastig als je nog geen ervaring hebt met het lezen van een boek met twee verhaallijnen.
Het verhaal blijft je boeien, omdat de spanning steeds wordt opgebouwd als het saai begint te worden.
Door de vele terugblikken kom je elke keer meer te weten over het verleden. Daardoor begrijp je sommige dingen beter. Ook bepaalde raadsels worden door de 'flashbacks' opgelost.
Het boek heeft een 'griezelige', maar ook een 'opgelucht' einde. Hierdoor heb je het gevoel dat je het 'hoofdstuk' goed afgesloten hebt. Het is fijn om het verhaal van twee kant te bekijken. Je weet al wat er gaat gebeuren, voordat de personages het te weten komen. Aan de andere kant is de 'verrassing' er al van af.

5 Taalgebruik.
De tekst was makkelijk te lezen. Er zaten weinig moeilijke woorden in. In de dialogen werd meer 'met gevoel' gesproken. De verteller legde de nadruk op het gebeuren van dingen.
Van Saskia had ik het taalgebruik zo voorgesteld, maar bij Rex dacht ik dat hij meer 'vervelende' opmerkingen zou maken.

3 Evaluatie

1 Over het boek
Ik vond het een leuk en spannend boek om te lezen. Het heeft mij vanaf het begin tot aan het eind geboeid.
De prettige schrijfstijl van Tim Krabbé gaf mij de aanleiding om nog meer werk van hem te lezen, zoals 'Vertraging'.

2 Over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht
De verdiepingsopdracht was over het algemeen gezien niet moeilijk. Sommige vragen waren te combineren. Dit maakte het beantwoorden 'compacter'. Hiermee bedoel ik dat je niet telkens hetzelfde antwoord op een andere wijze hoefde te formuleren. Het sloeg allemaal op hetzelfde!
Het uitvoeren van de verdiepingsopdracht vond ik een goede training. Je evalueert het verhaal tot in de puntjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

verders is het een hele goede samenvatting

17 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast