Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 729 woorden
  • 14 december 1999
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
11 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur, titel, uitgever, jaar Tim Krabbe
Het gouden ei
Bert Bakker
Amsterdam 1995 (13e druk) Genre Misdaad roman (thriller) Gebeurtenissen Rex Hofman en zijn negen jaar jongere vriendin Saskia Ehlvest zijn op weg naar hun vakantie-bestemming in de buurt van Dijon. Omdat Saskia bang is zonder benzine te zitten gaan ze tanken, als Saskia nog even 2 blikjes drinken gaat halen komt ze niet meer terug en is bij het benzine station op onverklaarbare wijze verdwenen. Acht jaar later is Rex met zijn vriendin Lieneke op vakantie in Italië, hij vraagt haar ten huwelijk en dan vraagt Lieneke of Rex nog vaak aan Saskia denkt hij ontkent. Maar 's nachts heeft hij een hevige nachtmerrie die met de verdwijning van Saskia te maken heeft. Rex en Lieneke gaan uit elkaar en Rex plaatst in franse kranten een foto van Saskia, hij krijgt enkele brieven die hem niet verder helpen. Als hij een brief post voor Lieneke wordt hij aangesproken door een Fransman hij zegt dat hij weet wat er met Saskia gebeurd is. Hij wil alles vertellen maar er is maar een manier waarop dat kan door hem hetzelfde te laten ondergaan, Rex rijdt met de fransman naar het benzinestation in Frankrijk. De fransman geeft hem een bekertje koffie met een slaapmiddel die na een kwartier zou gaan werken, als Rex wakker wordt blijkt hij op een matras in een soort doodkist te liggen. Dit moest ook met Saskia gebeurd zijn denkt hij, Lieneke ontvangt Rex zijn brief ze wil contact met hem opnemen maar, van Rex noch Saskia werd nooit iets vernomen ze leken van de aardbodem verdwenen. Personen Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan Saskia (in 1983 is hij 41). Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd en dat hij dit raadsel biet kan oplossen. Saskia Ehlvest is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschre-ven. Ze geeft roodgespoeld wriemelhaar en ze is ongetwijfeld ijdel. De verhouding tussen Rex en Saskia is ongetwijfeld prima. Lieneke schrikt als blijkt dat Saskia nog steeds tussen Rex en haar staat. De Fransman wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zo zou doen.
Plaats Het verhaal speelt zich af in Frankrijk waar Rex en Saskia op vakantie zouden gaan, Italië, waar Rex en Lieneke hun vakantie doorbrengen en in Nederland. Tijd Het verhaal speelt zich ongeveer rond 1960-1970 af, tussen de 20e eeuw. Tussen het begin en het eind van het verhaal speelt zich ongeveer 8 jaar af. Elk hoofdstuk is opzich chronolochisch verteld terwijl er sommige kleine terugblikken in voorkomen. Begin Het begint met Rex en Saskia die op vakantie gaan, daarna wordt er een sprongetje gemaakt naar Rex en Lieneke. Probleem en afloop Het verhaal kent een zeer duidelijk probleem. Rex zijn vriendin Saskia is op onverklaarbare wijze verdwenen. Rex is na 8 jaar nog erg met haar bezig en probeert haar op te sporen en dan overkomt hem hetzelfde als met Saskia des tijds. Perspectief Je ziet het verhaal wel door de ogen van de hoofdpersoon maar er is geen sprake van een ik-persoon. Titel Saskia heeft eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei waarmee ze door het heelal zweefde. Er was nog een tweede gouden ei pas als ze met elkaar in aanraking kwamen zouden beide vernietigd worden, maar de kans daarop was zeer klein. Thema Het thema is een verdwijning, doorgaan tot je niet meer verder kunt en het gouden ei.
Beoordeling Ik vond het een mooi en spannend boek, zeker vanwege de verdwijning van Saskia die tot het einde van het boek onbeantwoord blijft. Ik had al van andere mensen gehoord dat dit een heel mooi boek was om te lezen en daar ben ik het wel mee eens. Wel vind ik het jammer dat het allemaal een beetje vaag is en ik er dus op een gegeven moment niks meer van snapte. Ik vond het wel erg leuk dat er ook nog achtergrond informatie over de moordenaar wordt verteld. Omdat het boek zoveel verschillende wendingen heeft kon ik helaas niet alles daarvan in mijn samenvatting zetten (dat paste gewoon allemaal niet). Ik raad iedereen aan dit boek eens te lezen, in het begin snap je er misschien niks van maar op het eind wordt alles duidelijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"