Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1021 woorden
  • 7 december 1999
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
20 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Het gouden ei Auteur Tim Krabbé Thema Centraal in dit verhaal staat de verdwijning van Saskia en het gaat over hoe dat zijn hele leven beïnvloed. Hij gaat naar haar opzoek maar kan haar nergens vinden. En die onwetendheid blijft hem z'n hele leven achtervolgen. Motieven Angst voor eenzaamheid: Saskia is doodsbang om ergens lang alleen te zijn. Ze heeft sinds een nachtmerrie in haar jeugd een fobie voor in haar eentje voor altijd in een ruimte opgesloten te zitten. Onwetendheid: Dat Rex niet weet wat er met Saskia gebeurd is blijft hem zijn hele leven achtervolgen, en beïnvloed hem bij alles wat hij doet. Hoofdpersonen Rex Hofman: Koppig: Hoewel Saskia op een gegeven moment al acht jaar weg is, wil hij het zoeken niet op geven en blijft campagnes voeren om haar terug te vinden. Dapper: Hij heeft er alles voor over om erachter te komen wat er met Saskia gebeurt is, wetend dat hij dan dood zal gaan. Raymond Lemorne: Gewetenloos: Hij heeft er geen problemen mee onschuldige mensen te vermoorden. Dat doet hij zonder schuldgevoelens. En hij bereid een misdaad zomaar voor, alsof het een spelletje is. Slim: Hij denkt het hele plan zo uit dat er niks fout kan gaan, en hij niet opgepakt kan worden.
Relatie Raymond Lemorne is de man die eerst Saskia, de vriendin van Rex, en later ook Rex zelf laat verdwijnen. Verder kennen de mannen elkaar helemaal niet. Titelverklaring Het boek heet zo omdat Saskia een keer over een gouden ei had gedroomd toen ze nog klein was. Ze zat er in opgesloten en zweefde door de ruimte. Alles wat ze zag was zwart, en ze moest er voor altijd inzitten en kon niet doodgaan. Er was maar één hoop: ergens in het heelal vloog nog zo'n ei rond. En als die twee tegen elkaar zouden botsen, zouden ze allebei vernietigd zijn en dan was het eindelijk afgelopen. Het hele verhaal draait daarom, om die emoties; eenzaamheid, machteloosheid, wanhopig zijn enz. Al die gevoelens die in die droom zitten komen in het verhaal weer terug. Ruimte & Sfeer Er is niet echt één ruimte in het boek die voor het verhaal belangrijk zou zijn. Er zijn verschillende plaatsen van waaruit het verhaal wordt verteld: Een TOTAL-benzinestation in Frankrijk, waar eerst Saskia en later ook Rex verdwijnt. Het meertje Marina di Camerota in Italië, waar Rex en Lieneke op vakantie zijn. Het tweede huis van Raymond Lemorne, aan de rand van Effours, 26 km van Autun in Frankrijk lag. Het lag verscholen en alleen, bevatte drie kamers en een keuken en een groot grasveld met een gat voor een zwembad. Rex huis in Amsterdam aan de rand van Buitenveldert, even aan de voorkant van een kanaal dat bij zijn geboorte nog de grens van Amsterdam was geweest. Een symbolische ruimte is het gouden ei. Het bestaat niet echt maar het is wel heel belangrijk voor het verhaal. Want dat komt het hele verhaal weer terug, die eenzaamheid en die machteloosheid, dat wanhopig zijn. Tijd Het speelt zich het meeste in ± 1975 af en 8 jaar daarna. Dat weet ik aan dat het jaartal 1950 even wordt genoemd en daarna hebben ze het steeds over zoveel jaar later. (En dan kom je op ± 1975 uit)en daarna hebben ze het ook nog over 8 jaar later. Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld en dat is af en toe wel verwarrend maar dat zorgt ervoor dat er meer spanning in het verhaal zit. Mening Ik vond het een best wel goed boek, goed geschreven en het verhaal zit goed in elkaar. Ik vind het eind ook wel goedbedacht, die link met de droom van Saskia. Dat ze in het gouden ei zit en later dus echt in een afgesloten kist ligt. Dat het verhaal niet in chronologische volgorde wordt verteld verhoogt de spanning wel, maar toch vind ik dat het verhaal net dat ene mist wat het echt spannend maakt. Vaak als ik een boek lees zit ik echt helemaal in het verhaal en kan ik het boek niet wegleggen. Maar dat was bij dit boek niet het geval, het trok me niet zo erg aan en ik zat niet in het verhaal, maar las het gewoon van een afstand. Dat vond ik wel jammer.
Samenvatting Rex en Saskia zijn op vakantie en staan op een parkeerplaats bij een benzinestation. Saskia gaat nog even naar de wc en wat drinken halen. Vervolgens komt ze niet meer terug, ze is verdwenen. De vele zoekacties van Rex halen niks uit, ze blijft weg. Ongeveer acht jaar later zit Rex met Lieneke, zijn nieuwe vriendin, aan het strand in Italië. Wanneer hij besluit met Lieneke te gaan trouwen, merkt hij dat hij nog steeds niet over Saskia heen is. In 1971 redt Raymond Lemorne een meisje dat in het water gevallen is. Voldaan over zijn goede actie vraagt hij zich af of hij ook een misdaad zou kunnen begaan. Hij wil kunnen doen wat de meeste mensen niet kunnen doen. Dat blijft drie jaar in zijn hoofd rond spoken en hij bereidt een plan voor. Het enige moeilijke was nu alleen nog het meisje in zijn auto te krijgen. Na een aantal pogingen lukt het hem om een meisje in zijn auto te krijgen en te bedwelmen met chloroform, dat is Saskia. Rex is inmiddels weer thuis en heeft niet zoveel contact meer met Lieneke. Hij start in Frankrijk weer zoekacties naar Saskia, en krijgt heel veel brieven. Op een gegeven moment ontmoet hij Lemorne. Die vertelt hem dat Saskia dood is en geeft hem de kans er achter te komen wat er met haar is gebeurt, door hem hetzelfde te laten overkomen. Rex wil dat ontzettend graag weten, dus ook al weet hij dat hij dan ook zijn dood tegemoet gaat, toch stemt hij toe. Op hetzelfde benzine- station als waar Saskia verdween krijgt hij van Raymond een slaapdrankje. Als hij weer wakker wordt merkt hij dat hij opgesloten in een kist ligt, levend begraven. Nu weet hij eindelijk wat Saskia heeft doorgemaakt, hij is de enige die dat weet. En nu zijn ze allebei voorgoed van de aardbodem verdwenen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"