Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 844 woorden
  • 3 april 1999
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
16 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Het Gouden Ei 1e druk 1984 Korte inhoud Rex Hofman en Saskia Ehlvest rijden in hun auto naar hun vakantiebestemming. Onderweg gaan ze tanken bij een TOTAL station, en na het tanken gaan ze even uitrusten. Saskia zou wat te drinken gaan halen bij het benzinestation, maar ze komt niet meer terug. Rex gaat op zoek maar ze is spoorloos verdwenen. Niemand weet waar ze is. De man die haar had ontvoerd was een scheikundeleraar en hij heette Raymond. Hij wilde een misdaad plegen. Hij had een vakantiehuisje geërfd. En dat had hij een beetje opgeknapt. Hij kwam toen ook op het idee om iemand levend te begraven, en hij had alles tot op de puntjes uitgedacht. Rex was op de vakantiebestemming aangekomen en hij had daar een ander meisje ontmoet, en ze heette Lieneke. Toch bleef hij steeds aan Saskia denken. Saskia had vroeger een keer een droom gehad van het gouden ei. Ze zat in een gouden ei, en zweefde door de ruimte. Ze kon niet dood gaan en dat was alleen mogelijk als het andere gouden ei, tegen haar aan vloog. Dat zouden ze allebei vernietigd zijn. Rex had in de vakantie zo'n zelfde droom. Rex had een heleboel geld uitgeloofd, voor degeen die wist waar Saskia was, of wist wat er met haar gebeurd was. Hij kreeg stapels brieven, allemaal met onzinnige dingen erop. Het was inmiddels acht jaar geleden, toen er een man aan de deur kwam. Hij was goed gekleed, en hij zei dat hij wist wat er met haar gebeurd was. Ze gingen in zijn auto zitten, en de man zei, dat hij het niet kon vertellen, maar dat Rex het alleen te weten kreeg, als hij hetzelfde zou doormaken. Saskia was dood, en Rex zou dus ook dood gaan. Ze reden naar het total station. Rex kreeg een slaapmiddel, en toen hij wakker was geworden, lag hij in een kist. Hij was ook levend begraven. Personen Rex Hofman, ongeveer 30 jaar. Medewerker aan Populair wetenschappelijk tijdschrift. Geeft veel om Saskia, en hij plaagt haar ook veel. Hij houd zich in en hij heeft heel veel doorzettingsvermogen. Hij is ook erg nieuwsgierig. Saskia Ehlvest, ongeveer 22 jaar. Ze was niet altijd even gemakkelijk, en ze wilde altijd haar zin hebben. Ze is bang voor kleine ruimtes, en bang om eenzaam te zijn. Ze was ook bijgelovig. Raymond Lemorne, omgeveer 40 jaar. Hij lijkt veel op Rex, want ze hebben allebei evenveel doorzettingsvermogen, de één positief en de ander negatief. Hij wil geen risico lopen en hij is echt heel precies. Hij heeft wel een soort psychopathische afwijking. Hij is ook gewetenloos. Hij is getrouwd, heeft twee dochters en hij is scheikundeleraar. Lieneke, ongeveer 30 jaar. Ze is rijk, en verder valt er weinig over te zeggen.
Tijd Het verhaal is niet- chronologisch. H-1 1975
H-2, 4, 5 1985
H-3 1950- 1975- 1983
Je kan pas zeggen wat er gebeurd is, als je het helemaal uit hebt, en het begin én het eind van het boek is bij het TOTAL benzinestation. Ruimte Het gaat om een belangenruimte. -benzine station -Frankrijk -vakantiehuis -in bed -in een kist -het ei -op het strand -het is mooi weer Perspectief Het perspectief is het personale verhaal. H-1, 2, 4 Rex Hofman
H-3 Raymond Lemorne
H-5 Alwetend Thema Het thema is: "De eenzaamheid in een nauwe ruimte, komt overeen met de kist en het gouden ei." Motief De droom is een algemeen motief. Het cijfer 8 is een verhaalmotief. Titelverklaring Het gouden ei. "Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei wat door het heelal vloog. Alles was zwart, ere waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet dood gaan. Er was één hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte. Als ze tegen elkaar botsten, zouden ze allebei vernietigd zijn. Dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot." Structuur Het verhaal is gek opgebouwd. Van het ene moment op het andere zit je in een ander persoon, en in een ander jaartal. Het bestaat uit vijf delen, die allemaal in een andere tijd lopen. Soms ga je terug in de tijd, en soms ga je vooruit.
Stijl Het is geschreven met korte, kernachtige zinnen. De zinnen zijn ook makkelijk te lezen. Genre Het is aan de ene kant een Roman, en aan de andere kant een thriller. Auteur Tim Krabbé is geboren op 13-4-'43. Hij studeerde enige tijd psychologie, nadat hij zijn H.B.S.-b-opleiding had voltooid. Hij leverde ook verhalen aan verschillende tijdschriften en kranten. Waardeoordeel Ik vind de manier van schrijven heel prettig, dat komt omdat je ze snel kan begrijpen. Ik vind het alleen minder prettig dat hij steeds in een andere tijd gaat schrijven. Toen ik een bladzijde van hoofdstuk twee had gelezen begreep ik er niets meer van. Pas als je verder gaat, begin je de draad weer op te pakken. Het verhaal zat wel goed in elkaar, maar ik vond het niet echt leuk om te lezen. Maar alles bijeen vond ik het toch wel spannend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"