Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 684 woorden
  • 14 oktober 1999
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5
18 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens over het boek Tim Krabbé, Het gouden ei. 8e druk. Bakker, Amsterdam, 1990 (1e dr.1984). Er is geen motto ter inleiding. Er is geen opdracht. Er zijn geen illustraties. Het boek is onderverdeeld in 92 pagina’s. Er zijn 5 hoofdstukken en het bestaat uit een deel. Inhoud Het verhaal gaat over de man Rex Hofman die zijn geliefde Saskia Ehlvest zoekt. Zij waren op weg naar het plaatsje Hyères bij de Middellandse Zee. Saskia reed nooit in de auto hoewel Rex wel haar rijbewijs had betaald. In de auto maakte Rex altijd grapjes zodat Saskia vanzelf wel het stuur zou overnemen. Bij het TOTAL tankstation gingen ze even tanken en Saskia zou er voor de verandering eens het stuur overnemen. Ze ging nog even koffie halen en had ook de autosleutels mee om er alvast aan te wennen. Ze kwam nooit meer terug. Acht jaar later heeft Rex een relatie met Lieneke maar hij denkt nog altijd terug aan het moment bij het TOTAL tankstation. Nadat hij voor honderdduizenden guldens aan advertenties had gezet kreeg hij bericht van de moordenaar, Raymond Lemorne genaamd. Ze rijden samen naar het TOTAL tankstation voor een reconstructie. Bij het tankstation aangekomen krijgt een kop koffie met een slaapmiddel erin. Even later wordt Rex wakker en blijkt hij in een doodskist te liggen onder de grond. Vertelsituatie Het verhaal is in de hijvorm geschreven met een alwetende verteller. Het perspectief is gezien door zowel Rex’ als Raymond’s ogen.
Personages De hoofdpersonen zijn: Rex Hofman de hoofdpersoon, Saskia Ehlvest zijn ontvoerde vriendin, Lieneke zijn latere vriendin en aanstaande vrouw en Raymond Lemorne de moordenaar. Hun innerlijke en uiterlijke kenmerken worden nauwelijks beschreven. Raymond Lemorne is van belang omdat er anders geen moorden zouden zijn gepleegd. Tijd Het verhaal speelt zich omstreeks af in de jaren 80. Dit wordt niet genoemd maar in die tijd is het ongeveer geschreven. De duur van het verhaal is ongeveer 8 jaar. Er zijn opvallende tijdsversnellingen want tussen de verdwijning en de dag dat Rex Raymond Lemorne tegenkwam duurt 8 jaar en daar in wordt nauwelijks iets beschreven. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld met flashbacks naar de dag van de verdwijning. Ruimte Het verhaal speelt zich af in Nederland, bij het TOTAL Tankstation op de autoroute de soleil en bij het zomerhuisje van Raymond Lemorne. De omgeving speelt geen grote rol. Thematiek De verdwijning wordt vaak herhaald. Het thema is: de ontvoering en de zoektocht naar zijn geliefde. Saskia Ehlvest had vroeger een nachtmerrie dat ze in een gouden ei door de ruimte zweefde en dat ze niet dood kon gaan. Haar enige hoop was dat er een ander gouden ei ook door de ruimte zweefde en dat als ze tegen elkaar knalden ze beiden uit hun leiden verlost waren. Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren deze gouden eieren Tussen de titel en het thema is geen verband: de titel is afgeleid van de droom die Saskia als klein kind had en het thema heeft met de ontvoering en de zoektocht te maken. Stijl In het boek zijn makkelijk geformuleerde zinnen gebruikt waardoor het prettig leest.
Literatuurgeschiednis Krabbé, Tim (Amsterdam 13 april 1943), Nederlands schrijver, maakte in 1967 zijn romandebuut met De werkelijke moord op Kitty Duisenberg, waarna hij zijn scenarioachtige stijl voortzette in het later verfilmde Flanagan, of het einde van een beest (1970; verfilmd in 1975) en in Red desert penitentiary (1975; eveneens verfilmd), dat zich in de filmwereld afspeelt. In deze werken staat de handeling centraal en is de stilering naar de achtergrond gedrongen. Een geestig en gevoelig schrijver toont Krabbé zich in zijn latere werk, waarin de filmische aandacht tot op zekere hoogte gehandhaafd blijft. Autobiografisch is het verslag van een wielerwedstrijd in De renner (1978). Zijn roman Het gouden ei (1984) werd in 1988 verfilmd door Jos Sluiter (Spoorloos; Amerikaanse versie The Vanishing, 1993). Van zijn voorliefde voor schaken getuigt o.a. De man die de Babson task wilde maken (1986). WERK: (o.a.): De matador (1991); Vertraging (1994; Gouden Strop); De paardentekenaar (1995); De grot (1997). Eigen mening Het gouden ei vond ik een mooi boek omdat het zo spannend was. Het las makkelijk en omdat het zo spannend was, was het erg snel uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"