Het gouden ei door Tim Krabbé

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Het gouden ei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1038 woorden
  • 26 december 1999
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
31 keer beoordeeld

Boekcover Het gouden ei
Shadow

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Aut…

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, …

Rex pakte het polaroid-toestel uit Saskia’s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zometeen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: TOTAL-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chauffeuren. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het TOTAL station en de geparkeerde auto’s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden.

Het gouden ei door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Plaats van uitgave
Amsterdam

Jaar van uitgave
(dit boek, 14e druk, 1995) 1e druk 1984

Biografische gegevens
Geboren op 13 april 1943 in Amsterdam.
Hij deed eindexamen hbs-b in 1960.
Hij is getrouwd geweest met Liz Snooijink en heeft een zoon Esra.
Zijn moeder is filmvertaalster en ook schrijfster.
Tim Krabbé heeft ook wat geacteerd en ook psychologie gestudeerd aan de GU in Amsterdam. Maar van beroep is hij altijd schrijver geweest. Zijn romans zijn in 12 talen vertaald, en vier ervan zijn verfilmd.
"Spoorloos", naar het Gouden Ei verfilmd, won in 1988 het Gouden Kalf voor beste Nederlandse film.


Bibliografische gegevens
- De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967, roman)
- Flanagan of het einde van een beest. (1970, roman) (ook verfilmd)
- Fischer (1972, schaakbiografie)
- 15 goede gedichten (1973, gedichten)
- Red Desert Penitentiary (1975, roman) (ook verfilmd)
- De Stad in het Midden (1978, verhalen)
- De Renner (1978, roman)
- 43 Wielerverhalen (1984, verhalen)
- Het Gouden Ei (1984, roman) (2x verfilmd)
- De Man die de Babson Task wilde maken (1986, schaak-essay)
- De Matador (1991, verhalen)
- Vertraging (1994, roman)
- De Paardentekenaar (1995, verhalen) (ook verfilmd)
- De Grot (1997, roman)

Samenvatting
Saskia Ehlvest en haar vriend Rex Hofman waren al tien uur onderweg en nog ongeveer een uur verwijderd van het eindpunt van hun eerste etappe: Een hotel vlak bij Dijon, hun einddoel was een huisje in de heuvels boven de Middellandse Zee.

De benzinemeter van de auto van Rex was kapot en ze besloten te tanken en de kilometerstand op te schrijven zodat ze konden uitrekenen wanneer ze weer moesten gaan tanken.


In het benzinestation gaat Saskia iets te drinken halen. Ze blijft lang weg en na een tijdje besluit haar vriend Rex haar te gaan zoeken. Hij kan haar nergens vinden. Hij heeft een foto van Saskia bij zich en laat die aan iedereen zien, maar niemand weet waar ze gebleven is. De politie wilde niet komen omdat ze nog niet lang genoeg vermist is. Rex is bang en vermoedt dat Saskia is ontvoerd. Hij zoekt haar overal maar kan haar nergens meer vinden; Saskia is van de aardbodem verdwenen.

8 jaar later heeft Rex een nieuwe vriendin, ze heet Lieneke. Haar ouders bezitten Een eilandje in de Golf van Policastro in Italië. Rex en Lieneke brengen daar hun vakantie door, in een huisje. Op het strand ontmoeten ze drie Fransen, 2 mannen en 1 vrouw. Ze spelen een Badmintonwedstrijd met elkaar, Nederland tegen Frankrijk en Nederland wint. Op het strand vraagt Lieneke ineens naar Saskia

Saskia blijft in zijn hoofd spoken en die nacht heeft hij een nachtmerrie en dan roept hij de woorden: "gáhd Gáhd, Gááhd het gouden ei!" Het was onmenselijk huilen en zijn nieuwe vriendin vroeg zich af hoe lang ze dit zou kunnen verdragen

Raymond Lemorne was in 1950 16 jaar oud. Hij is toen van een flat af gesprongen uit nieuwsgierigheid wat er met hem zou gebeuren, hij heeft 6 weken in het zieken huis gelegen. Later was hij leraar scheikunde, hij trouwde en hij kreeg 2 dochters. Lemorne hield er toch wel rare ideeën op na, hij vroeg zich zelf af of hij wel in staat zou zijn om een moord te plegen. Hij had een afgelegen vakantiehuisje en daar bewaarde hij een pot chloroform op zolder. Hij kocht ook een pistool.

Hij bedacht het plan om een buitenlandse vrouw mee te lokken en haar naar het vakentiehuisje te ontvoeren. Bij het tankstation kwam hij Saskia tegen en nam haar mee. Rex heeft haar gezocht maar kon haar nooit meer vinden. Acht jaar later is Rex een opsporingsactie voor Saskia gestart. Er kwamen verschillende brieven maar geen één met een oplossing over haar verdwijning. Op een ochtend kwam er een vreemde man op Rex af: Raymond Lemorne. Lemorne wilde precies vertellen wat er met Saskia was gebeurd maar op een Hele speciale manier: Rex moest het zelfde meemaken als Saskia. Ze reden naar het benzinestation waar Saskia was ontvoert en Rex moest koffie met een slaapmiddel drinken. Lemorne vertelde toen wat er precies was gebeurd. Rex zakte weg en toen hij wakker werd lag hij in een doodskist. Van Saskia en rex werd nooit meer iets vernomen

Thematiek
- Omschrijving van het thema: Moord, roman

Belangrijkste motieven
Raymond Lemorne, de moordenaar, was nieuwsgierig of hij behalve een goede vader ook een moordenaar zou kunnen zijn

Titelverklaring
Saskia had een keer gedroomd dat ze in een gouden ei in de ruimte zat en dat ze niet dood kon, alleen als er een ander ei tegen haar ei aan kwam waren ze vernietigd, maar het heelal was zo groot!!!

Geleding
Hoofdstukindeling, met als functie het samenhangend deel van een boek

Tijd
- Rex en Saskia gaan op vakantie. Tijdens een tankstop bij een Total station gaat Saskia wat te drinken halen en ze is nooit meer terug gekomen

- Het verhaal speelt zich in deze tijd af.
- De vertelde tijd is 11 jaar.
- Het verhaal is niet chronologisch verteld.
- Er zijn geen versnellingen en/of vertragingen aanwijsbaar.
- Er zijn tijdsprongen; één van 3 en één van 8 jaar.
- Er zijn flashes. (achteruit in de tijd),
- Rex Hofman ging uit nieuwsgierigheid met Lemorne mee en werd door Lemorne levend begraven.

4 Het perspectief is de alwetende verteller.

Ruimte
Speelruimten in het verhaal zijn: De benzine pomp, het huisje van Lemorne, de baai (eilandje), bij Rex thuis en de graftombe.

Personages
- Rex Hofman: Is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugd tijdschrift. Houdt van spelletjes oa gedachtenspelletjes. Maakt overdreven gebruik van zijn rechten als chauffeur. Houdt van verre reizen.
- Saskia Ehlvest: is 24 jaar oud, heeft roodgeverfd "wriemelhaar"en is erg ijdel. Ze houd niet van autorijden en heeft een beetje last van claustrofobie.

- Lieneke: is een bijpersoon en heeft een verhouding met Rex.
- Raymond Lemorne: Is een Fransman, scheikundeleraar, getrouwd en heeft 2 dochters. Hij is gewetenloos. Geobsedeerd door een gedachte om dingen te doen die je normaal nooit zou doen. Hij vindt het een spannend gedachtespel en voelt zich feestelijk slecht.

Genre van het verhaal
Moord en romantiek

Afrondend oordeel over het boek
Ik vind het een leuk, spannend en realistisch boek, het kan iedereen overkomen om gekidnapped te worden. Verder vind ik het boek een aanrader omdat Tim Krabbé zeer spannend schrijft en dus weet je niet wat er gaat gebeuren. Zijn taalgebruik is makkelijk leesbaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het gouden ei door Tim Krabbé"