Zakelijke gegevens

Titel: Het geheim van Rotterdam

Auteur: Thea Beckman

Uitgever: Lemniscaat

1ste druk: 1990Keuze:

Ik had wel eens andere boeken van Thea Beckman gelezen en die vond ik ook goed. Dus toen ik dit boek zag staan in de bibliotheek wilde ik het gelijk lezen.Mijn eerste reactie:

Het boek is wel leuk, maar af en toe een beetje saai. Als er iets gebeurt, is het weer even spannend, maar er gebeurt te weinig in. Het onderwerp spreekt mij ook niet zo erg aan.Verklaring van de titel:

Het verhaal speelt zich af in Rotterdam. En het is een groot geheim dat ze goud proberen te maken.

Het soort verhaal:

Het verhaal is duidelijk een roman. Relaties spelen een grote rol en ontwikkelen in de loop van de tijd ook. Er zijn ook meerdere verhaallijnen.Personages:

Casper: De hoofdpersoon Caspar is betrouwbaar vind ik. Hij helpt door de week iedere dag zijn vader in de kuiperswinkel. En op zondag gaat hij naar Melchior. Ook al heeft hij zo weinig vrije tijd hij komt altijd. Hij heeft ook een goed doorzettingsvermogen. Ook al wilde het steeds niet lukken met het brouwsel hij bleef het proberen. Hij is ook erg nieuwsgierig want eigenlijk vond hij die lessen Latijn helemaal niet echt interessant. Hij ging alleen naar dat huis omdat hij het zo mysterieus vond. Hij vond dat er een gek sfeertje hing.

Melchior: is ook een belangrijk persoon in het boek. Hij is erg mysterieus. Hij loopt altijd in zijn zwarte pak. En hij geeft niet veel van zichzelf bloot. Hij is wel trouw want toen hij zich eigenlijk beter niet in de stad kon wagen bevrijdde hij Caspar uit de kelder.

Grietje : is iets minder belangrijk voor het verhaal maar valt toch wel op in het boek. Ze is overal duidelijk aanwezig met haar stemmetje. Ze is erg apart. Haar relatie met Caspar is bijzonder. Eerst zag Caspar haar meer als zijn zusje maar later worden ze verliefd op elkaar. Vaak doet Grietje net alsof zij Caspar heeft ontdekt. Ze zegt dat ook vaak in het boek. Alleen omdat zij hem toen mee naar huis heeft genomen.De tijd:

• Het verhaal begint op 6 januari 1473.• In het verhaal verloopt ongeveer 16 jaar.

• Er zijn wel flashbacks in het verhaal, bijvoorbeeld als Casper terug denkt aan zijn familie, maar die zijn verder niet belangrijk voor het verhaal.

• Het verhaal wordt verteld in de chronologische vorm.Het thema:

Het thema is eigenlijk alchemisterij, daar houden de belangrijkste personen zich steeds mee bezig. Maar het boek heeft eigenlijk veel meer kanten. Het gaat er ook over hoe de personages met elkaar om gaan. Ze hebben allemaal verschillende relaties met elkaar.Vertelsituatie:

Het is de personale vertelsituatie. Je komt van Caspar veel meer te weten dan de andere personages. Je ziet alles door zijn ogen maar het is geen ikvertelsituatie. Alleen in het begin als Truitje de baby vindt zie je het nog niet door Caspar’s ogen. Maar dat komt omdat hij dan nog gevonden moet worden.Ruimte:

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Rotterdam. Eerst in een bloeiend Rotterdam en later in een armoedige stad. Eerst leeft Caspar lang bij Truitje en Jan Blasius maar later speelt het verhaal zich meestal in het huis van Melchior af.De inhoud

Het verhaal begint op 6 januari 1473. Truitje Blasius vindt een kindje die met de helm geboren is en noemt hem Caspar. Hij wordt gevonden op ‘Driekoningen’. Truitje en Jan Blasius voeden hem op als hun eigen zoon. Later krijgt hij een zusje dat Eva heette. Als Caspar 10 jaar is, ontmoet hij Grietje wanneer zij wordt overvallen door een paar jongens. Caspar helpt haar en hij gaat met haar mee naar haar huis. De vader van Grietje, Melchior, is zeer geïnteresseerd in Caspar omdat hij op Driekoningen geboren is. Hij komt nu voortaan iedere zondag bij Melchior Latijnse les volgen.

Als Caspar twaalf jaar wordt , voor Melchior is 12 een magisch getal, mag Casper voor het eerst met Melchior en Balthasar, de assistent van Melchior, de kelder in. Melchior en Balthasar zijn alchemisten en voeren hun experimenten in de kelder uit. Zij willen graag dat Caspar met hun mee doet want volgens hen is Caspar degene die ze nodig hebben, om samen ‘De Drie Wijzen uit het Westen’ te vormen. Caspar leidt vanaf nu een dubbel leven. Aan de ene kant is hij de zoon van een kuiper. Aan de andere kant is hij alchemist.

Maar dan wordt Rotterdam overvallen door jonker Frans van Brederode. De burgers hebben niets meer te zeggen. Vanuit Rotterdam begint jonker Frans zijn rooftochten. OP een dag ontdenkt Rooftasch, een knecht van jonker Frans, de alchemistenkelder. Jonker Frans denkt dat ze goud kunnen maken (wat ze nog lang niet kunnen) en eist dat Melchior, Balthasar en Caspar goud voor hem maken. Ales ze vertellen dat ze nog geen goud kunnen maken denkt de jonker dat ze het niet voor hem willen doen. Daarom stelt hij een tijdslimiet van een jaar in, als ze hem dan nog geen goud hebben gegeven zouden ze onthoofd worden.

De hele stad denkt dat ‘De Drie Wijzen uit het Westen’ goud kunnen maken en de hele stad is in rep en roer. Als Caspar naar huis gaat zijn Truitje en Jan razend en hij wordt het huis uitgezet. Hij gaat daarom bij Melchior wonen.

Het wordt winter en er is bijna niets meer te eten omdat jonker Frans al het eten in Rottendam opmaakt en handel onmogelijk. Maar gelukkig wordt Rotterdam bevrijd en Jonker Frans trekt zicht terug.

Opeens komt Caspar erachter dat ze het al die tijd helemaal verkeerd hebben gedaan. Het brouwsel om de Steen der Wijzen te vinden moet niet vies zijn maar juist net als de zomer. Caspar en Grietje gaan naar het veld en zoeken naar heerlijk geurende kruiden. Dit doen ze dag in dag uit en worden verliefd op elkaar.

Op een dag komt Eva de kelder binnengestormd. Zij wil hen waarschuwen voor de boze Rotterdammers die willen dat ze hun goud geven. Op dat moment komt er een storm aan en de bliksem slaat in bij het huis naast dat van Melchior. Allebei de huizen branden af. Melchior en zijn familie komen op tijd weg, maar Caspar wordt gearresteerd op verdenking van brandstichting en beland in de kerker. Gelukkig wordt hij vrijgekocht door Melchior. Maar Casper kan zich in Rotterdam niet meer vertonen, anders wordt hij weer opgepakt. Hij besluit zijn eigen weg te gaan.Het onderwerp:

• Het onderwerp spreekt mij niet zo aan, doordat het toch zo ver ik weet niet meer voor komt. Ik had er dus ook nog nooit over nagedacht.

• Ik heb ook door het lezen van dit boek niets geleerd.Gebeurtenissen:

• Er gebeurt (voor mij) niet genoeg in het verhaal om te blijven boeien.

• Wat er gebeurt in het boek heeft mij niet aan het denken gezet.Personages:

• De hoofdpersoon in een gewone jongen die op zich niets bijzonders kan. Ik wil niet speciaal graag op hem lijken.

• De hoofdpersoon doet naar mijn mening niet erg zijn best om het probleem op te lossen. Hij gaat niet echt met zijn ouders de ruzie uitpraten en op het laatst loopt hij gewoon weg van alles.De opbouw:

• Ik vind het verhaal niet spannend.

• Alles hangt wel goed met elkaar samen.Het taalgebruik:

• Het verhaal vind ik niet zo lastig te lezen. Soms moet je wel een paar zinnen opnieuw lezen omdat daar opeens veel nieuwe informatie in staat maar verder is het best makkelijke taal.

• Het is duidelijk waarneer iemand iets zegt of denkt, dat wordt goed aangegeven. Ook over alles wordt zo ongeveer evenveel verteld, niet dat je vooral gedachten of gevoelens te weten komt.

Informatie over de auteur

Thea Beckman is in 1923 geboren. Studeren was er voor haar niet bij. Ze wilde graag ontdekkingsreiziger of schrijfster worden. Eerst werkte ze op een kantoor. Later toen ze getrouwd was zorgde ze vooral voor haar kinderen. Maar ze schreef ook journalistieke stukjes en korte verhalen. Toen haar kinderen groot waren had ze meer tijd over en begon ze met schrijven van boeken. Ze begon ook aan de studie sociale psychologie die haalde ze in 1981. Thea Beckman schrijft vooral kinderboeken. Die gaan vaak over de geschiedenis. Maar ook schrijft ze boeken over de toekomst, over Thule. De boeken gaan vaak over deze onderwerpen: De invloed die avonturen op een mens kunnen hebben, de positie van gewone mensen vroeger, kinderen die om de een of andere reden voor zichzelf moeten opkomen en de strijd voor meisjes en vrouwen voor gelijke behandeling als mannen.Thea Beckman heeft deze andere boeken nog geschreven:Voor volwassenen:

1958 Anjers voor AdèleJeugdromans:1973 Kruistocht in spijkerbroek

1976 Geef me de ruimte!

1977 Triomf van de verschroeide aarde

1978 Het rad van fortuin

1979 Stad in de storm

1982 De Gouden Dolk

1983 Hasse Simonsdochter

1984 Wonderkinderen

1985 Kinderen van Moeder Aarde

1987 Het helse paradijs

1988 Een bos vol spoken

1988 De val van Vredeborch

1989 Het Gulden Vlies van Thule

1990 Het geheim van Rotterdam

1991 Het wonder van Frieswijck

1992 De Stomme van Kampen

1993 De verloren schat

1994 De doge-ring van Venetië

1996 Saartje Tadema


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Jij bent echt een sukkel, het boek was doodleuk

9 jaar geleden

L.

L.

SOMMIGE STUKKEN HEB JE GEWOON LETTERLIJK OVERGESCHREVEN VAN EEN ANDER VERSLAG

9 jaar geleden