Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1. Titel boek: Het geheim van Rotterdam2. Naam schrijver: Thea Beckman3. Naam uitgever: Lemniscaat4. Wat weet je over de schrijver?


Thea Beckman werd op 23 juli 1923 geboren in Rotterdam. Als kind las ze graag en wilde altijd al schrijfster worden.

Ze ging naar de ulo en volgde daarna een kantooropleiding. Haar ouders vonden het niet nodig dat een meisje ging studeren.

In 1945 trouwde en kreeg drie kinderen. Toen ze klein waren schreef ze verhalen voor jeugdtijdschriften, toen haar kinderen groot waren ging ze echt schrijven. In de jaren ‘70 en ‘80 is ze een beroemde schrijfster van kinderboeken geworden. Ze is toen ook nog gaan studeren, iets wat ze haar hele leven graag had gewild.5. Welke andere boeken kan je van de schrijver noemen?

Met Korilu de griemel rondKruistocht in spijkerbroek

Geef me de ruimte

Triomf van de verschroeide aarde

Het rad van fortuin

De stomme van kampen

Stad in de storm

De val van de Vredeborch

De doge-ring van Venetië

Hasse Simonsdochter

Wij zijn wegwerpkinderen

Mijn vader woont in Brazilië

Kinderen van moeder aarde

Het helse paradijs

Het gulden vlies6. Hoe ben je tot de keuze van dit boek gekomen?

Omdat ik boeken van Thea Beckman bijna altijd heel leuk vind en het daarbij ook nog een spannende titel had.7. Hoeveel bladzijden heeft dit boek?

Het boek heeft 212 bladzijden

8. Tot welk genre behoort dit boek?

Historie en avontuur

Waarom behoort dit boek tot dit genre?

Het hoort bij het genre historie, omdat het zich in de geschiedenis afspeelt en het behoort tot het genre avontuur, omdat het boek gaat over een geheim dat niet onthult mag worden en dat zorgt voor spanning9. Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in het oude Rotterdam rond de 15e eeuw.10. Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af vanaf het jaar 1473 tot 149011. Hoe lang duurt het verhaal?

Het verhaal duurt in totaal ongeveer 16 jaar. In het 1e hoofdstuk verstrijken er 10 jaren en in hoofdstuk 2 en 3 gaan er 2 jaar voorbij. Van hoofdstuk 4 t/m 7 gaat het 3 jaar verder en dan in hoofdstuk 8 komt er nog een jaar bij.12. Wie zijn de hoofdpersonen?

Caspar- Hij is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij wordt als vondeling gevonden, maar vanaf zijn 12e jaar gebeuren de meeste dingen. Caspar is een levendig, ondernemend persoon en hij heeft een vlug verstand, maar door de gebeurtenissen van het verhaal wordt hij ook een beetje bang en onzeker. Op het laatst leert hij te kiezen.

Melchior- Hij is de stadschirurgijn en is een van de drie alchemisten. Hij speelt graag de baas, ziet er indrukwekkend uit en raakt van niemand onder de indruk. Verder heeft hij veel overtuigingskracht.

Balthasar- Hij is de assistent van Melchior en is ook een van de drie alchemisten. Hij is volgzaam want hij doet alles wat hem gezegd. Hij heeft een bos rood haar.

Grietje- Zij is de dochter van Melchior. Ze is slim en kan goed toneelspelen. Het is een opgewekte kwebbelkous en Caspar vindt haar wel leuk.

Truitje Blasius- Ze is de pleegmoeder van Caspar. Ze houdt heel veel van hem en kan niet boos op hem worden. Ze is heel gelovig.

Jan Blasius- Hij is de pleegvader van Caspar. Hij is rustig, maar ook heel koppig. Hij houdt ook veel van Caspar, maar is veel strenger en kan er niet tegen als er gelogen wordt.13. Geef een korte samenvatting van het verhaal

Op 6 januari 1473 vindt Truitje Blasius een vondeling. Ze noemen hem Caspar, omdat het driekoningendag is. Hij wordt liefdevol in het gezin opgenomen en gaat naar school. Zijn pleegvader wil dat hij later de kuiperij overneemt.

Op een dag ziet hij dat een paar kwajongens een onschuldig meisje proberen te beroven. Hij helpt haar uit de brand. Als Caspar zich voorstelt raakt ze helemaal opgewonden. Hij biedt aan haar terug te brengen naar haar huis. Het meisje heet Grietje en is de dochter van de chirurgijn Melchior van Capelle. Als ze bij het huis van Melchior arriveren, stelt Grietje Caspar meteen voor aan haar vader. Ze beginnen druk met elkaar te praten. Hier staan ook een jongen genaamd Balthasar en vrouw Hanna bij. Ze vragen zich af of “Hij” het is. Dan stelt Melchior voor hem elke zondag Latijnse les te geven.

De pleegouders van Caspar vinden dit goed als hij maar wel bij zijn pleegvader hard in de kuiperij werkt. Caspar vraagt zich af waarom ze in hem geïnteresseerd zijn en denkt dat ze iets achterhouden.

Op de dag dat Caspar 12 jaar wordt, vertelt hij aan Melchior, Balthasar en Grietje

dat hij met de helm geboren is. Nu weten ze zeker dat Caspar degene is die ze zoeken. Hij wordt naar de kelder gebracht en dan wordt hem verteld dat ze alchemisten zijn en dat hij de derde persoon is die ze nodig hebben. Zo vormen ze met z’n drieën de wijzen van het “Westen”. Ook wordt gezegd dat Grietje de geest van heilige maagd Sophia is. Hun doel is om een levenselixer te brouwen, dat hen onsterfelijk zal maken en elk metaal in goud zal kunnen veranderen. Alle geschriften zijn in het Latijn geschreven. Hij moet zweren dat hij dit geheim niet doorvertelt.

Verder is er nieuws dat de Hoeken (dit zijn edelen die tegen de handel zijn) weer in opstand zijn gekomen. Onder leiding van jonker Frans van Brederode wordt heel Zeeland geplunderd. Dit nieuws ontgaat Caspar een beetje omdat hij andere dingen aan zijn hoofd heeft. Hij vindt het niet leuk dat hij twee levens moet leiden. Een in de kuiperij van zijn vader en de ander in de kelder van de alchemisten.

Maar op een dag willen de Hoekse opstandelingen meer en ze trekken Holland binnen en niet lang daarna valt de stad Rotterdam in hun handen. Ze besturen de stad heel slecht en daardoor stopt de handel en wordt Rotterdam straatarm, terwijl de Hoeken zich volproppen met eten en door blijven plunderen.

Melchior is nog de enige chirurgijn in Rotterdam die voor alle patiënten moet zorgen, de anderen zijn allemaal gevlucht. Op een dag valt de Hoek Gerrit Rooftasch in de chirurgijns woning binnen en wil weten waar Melchior is. Hanna weet dat Melchior in de kelder bezig is en probeert de deur er naar toe te verbergen. Toch komt Rooftasch erachter waar ze zijn. Zo komt iedereen te weten dat Melchior, Balthasar en Caspar alchemisten zijn. Er wordt verteld dat ze goud kunnen maken.

Jonker wil dat ze goud voor hem gaan maken en als ze dit niet lukt zullen ze de doodstraf krijgen. Ook komen veel burgers schreeuwen dat ze goud willen hebben en schelden ze uit voor gierigaards. Op deze manier komt de pleegvader van Caspar er achter dat hij alchemist is. Hij is zo woedend dat hij hem uit huis zet. Nu trekt Caspar in bij de van Capelles en zet het alchemistenwerk voort.

Caspar zegt dat ze verkeerd bezig zijn en dat ze in plaats van een stinkend een lekker ruikend brouwsel moeten maken.

Ondertussen gaat het steeds slechter met Rotterdam. De mensen moeten ratten eten, maar ook met de Hoeken gaat het slecht, want er komen Hollandse troepen aan. De Hoeken verzetten zich nog een keer en dan wordt Rotterdam bevrijd. Maar de mensen zijn er nauwelijks blij mee want ze zijn alles kwijt.

Op een dag zegt de smid Hermansz dat hun alchemistenwerk hekserij is en dreigt dit aan de pastoor te vertellen. De pastoor komt langs en wordt bedwelmd door de heerlijke geur van het brouwsel. Hij vertrekt vol goede moed en geeft de burgers van Rotterdam weer hoop.De smid laat het hier echter niet bij zitten.

Op het moment dat het brouwsel af is, stormt de smid samen met een groep dominicanen naar binnen om de alchemisten te arresteren. Balthasar probeert te vluchten met het brouwsel, maar een van de dominicanen breekt het vat en alle vloeistof stroomt weg. Op dat moment slaat de bliksem in en ontstaat er brand bij de buren. Iedereen moet nu helpen de brand te blussen, maar de chirurgijns familie en Balthasar vluchten. Caspar blijft echter en wordt de volgende ochtend gearresteerd en in de kerker gegooid, wachtend op het vonnis. Melchior redt hem door een bewaker om te kopen. Caspar wil niet met Melchior mee. Hij wil geen alchemist meer zijn. Hij bedankt hem en loopt weg.14. Wat voor soort einde heeft het verhaal?

Het verhaal heeft een open einde, want Caspar wil geen alchemist meer zijn en loopt weg. Maar je weet niet wat er verder met hem gebeurt.15. Verklaar de titel?

Het geheim van Rotterdam heeft te maken met de kelder van de alchemisten. Waar niemand in het begin van weet en waar geheimzinnige brouwsel gemaakt worden.16. Wat vond je van het verhaal en waarom vond je dat?


Het verhaal was spannend omdat je niet weet wat er gaat gebeuren met de alchemisten en of hun geheim bewaard blijft.17. Zou je dit boek aan anderen willen aanraden.

Ja, ik heb het met plezier gelezen, het bleef steeds spannend en dat maakt dat je het in een keer uit wil lezen.18. cijfer

Ik geef het boek een 8 en een half.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

IK HAD GWN EEN 8 HIERDOOR <3333

2 jaar geleden