Het geheim door Anna Enquist

Beoordeling 7.7
Foto van Sarah
Boekcover Het geheim
Shadow
  • Boekverslag door Sarah
  • 6e klas vwo | 2199 woorden
  • 5 maart 2021
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
203
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Trouw Publieksprijs (1997 Winnaar)

Boekcover Het geheim
Shadow
Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar carrière op te geven. Wanneer hij weet dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen haar te zoeken. Heden…
Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen we…
Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar carrière op te geven. Wanneer hij weet dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen haar te zoeken. Heden en verleden wisselen elkaar af in Het geheim. Het heden afwisselend gezien door de ogen van de man en de vrouw. Daartussendoor, in korte scènes, ontvouwt zich de levensgeschiedenis van Wanda Wiericke, waarin geheimen een grote rol spelen. Eén geheim is allesoverweldigend - en uiteindelijk kan alleen de muziek troost bieden.
Het geheim door Anna Enquist
Shadow

1

Feitelijke gegevens

1.1

Titel

:

Het geheim

1.2

Auteur

:

Anna Enquist

Ondertitel

:

-

Motto

:

-

1.3

Eerste druk

:

Januari 1997

1.4

Genre

:

Psychologische roman

Uitleg

:

-

2

Eerste reactie

2.1

Keuze

Ik had eerst een ander boek gekozen maar na het lezen van het eerste hoofdstuk besloot ik een ander boek te lezen aangezien het boek niet makkelijk was om te lezen. Omdat het thema voor de boeken di ik dit schooljaar wilde lezen geheimen is ging ik ervan uit dat een boek met als titel ‘Het Geheim’ wel aan zou sluiten bij dit thema. Daarom heb ik dit boek gekozen zonder mij eigenlijk veel in de inhoud te verdiepen.

2.2

Inhoud

Ik heb me dus niet echt verdiept in de inhoud van het boek en ik wist dus ook niet zo goed wat ik van het verhaal moest verwachten. Ik moet zeggen dat ik blij verast was met de inhoud van het boek. Het verhaal gaat onder andere over de Tweede Wereldoorlog en over het opgroeien van het hoofdpersonage, dit zijn onderwerpen die ik wel vaker lees en het boek sloot dus best wel aan bij mijn interesses.

           

3

Samenvatting

Het verhaal bestaat uit een aaneenrijging van flash-backs die onderbroken worden door de zoektocht van Bouw naar Wanda. Maar om een duidelijk beeld van het verhaal weer te geven heb ik besloten om deze korte inhoud in chronologische volgorde neer te schrijven.
Het verhaal begint wanneer Wanda geboren wordt. Ze is de dochter van Emma, een zangeres, en Egbert. Al gauw blijkt Wanda erg muzikaal te zijn en een grote voorliefde voor de piano te koesteren. (Dit is iets dat haar moeder erg op prijs stelt, maar haar vader eerder afkeurt.)


Eerst volgt Wanda les bij haar moeder maar ze is snel aan een echte leraar toe en ze besluiten haar bij meneer De Leon, Emma's pianobegeleider les te laten volgen. Al vanaf het begin voelt ze zich in zekere zin verbonden met deze man maar ze kan dit gevoel echter nog niet plaatsen. Tot hiertoe rijken de gelukkige jaren van haar jeugd. Deze komen echter tot een bruusk einde wanneer de oorlog uitbreekt en ook haar broer Frank geboren wordt. Deze is zwaar gehandicapt en de ontberingen van de oorlog hebben zeker geen positieve invloed op zijn situatie. Hij moet de hele tijd geheim gehouden worden uit angst voor de Duitsers, wat als gevolg heeft dat Wanda als klein meisje nergens met haar problemen terecht kan. Zo worden de piano en haar lessen bij meneer De Leon haar enige toevlucht. Maar wanneer deze, omwille van zijn Joodse afkomst gedeporteerd wordt, stort Wanda haar hele leventje in elkaar. Ze wordt diep verbitterd, een gevoel dat haar haar hele leven zal achtervolgen.
In haar laatste jaar gymnasium besluit Wanda haar school vaarwel te zeggen en deze in te ruilen voor een muziekconservatorium. (Dit echter zonder de toestemming van haar ouders.) Ook deze periode is een zeer bewogen tijd in haar leven. Het is de tijd dat haar vader sterft maar dat ze tevens ook beroemd wordt als pianiste Žn ze haar man leert kennen.
Na haar conservatorium wordt ze beroepspianiste en trekt de wereld rondt. Deze reizen drukken echter zwaar op het jonge huwelijk en na een miskraam besluit Wanda niet meer naar haar man terug te keren. Hierna doet Wanda nog vele optredens maar komt op een psychologisch dieptepunt op het moment dat haar moeder overlijdt en Wanda haar geheim prijsgeeft: Wanda is eigenlijk de dochter van meneer De Leon. Na deze ontstellende onthulling gaat het Wanda ook fysisch bergaf en al gauw moet ze stoppen met pianospelen omwille van de reumatiek. Het verhaal eindigt op het moment dat Wanda terug een leven tracht op te bouwen in een Frans dorpje. Dit is ook het moment dat haar ex-man besloten heeft haar op te zoeken en zich met het verleden te verzoenen. Of er al dan niet een ontmoeting tussen deze twee mensen plaatsvindt wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten. (Het is dus een open einde.)

Samenvatting door eens scholier[1]

4

Analyse

4.1

Opbouw

Het boek bestaat eigenlijk uit drie verschillende delen/verhalen. Het eerste verhaal gaat over het begin van Wanda’s leven, toen ze nog een kind was. Daarna komt er een verhaal over het leven van Wanda als ze volwassen is en op zichzelf woont. Tot slot is er nog een verhaal over meneer Bouw die als bejaarde man opzoek gaat naar Wanda in Frankrijk. De drie verhalen lopen steeds door elkaar maar het is wel duidelijk wanneer je welk verhaal aan het lezen bent.

4.2

Ruimte

Het verhaal speelt zich aan het begin vooral in het ouderlijk huis van Wanda af. Wanda reist veel voor haar concerten dus de verdere locaties in het boek zijn er verschillend. De rest van het verhaal speelt zich voornamelijk in Wanda’s huis in de Pyryneeën af.

4.3

Tijd

Het verhaal vindt plaats voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het is chronologisch verteld al lees je eigenlijk wel 3 verhalen door elkaar, deze staan niet in chronologische volgorde.

4.4

Personages

Wanda:

Wanda is de hoofdpersoon van het boek. Wanda wil graag een beroemd pianiste worden. Dit bereikt ze uiteindelijk ook maar moet ze later ook weer opgeven door haar reuma. In haar leven heeft ze relaties met verschillende mannen maar bijna nooit een vaste relatie. Alleen met Boudewijn komt het zover, ze trouwen en verwachten een kind, maar na een miskraam gaan ze weer uit elkaar. Wanda vindt het lastig haar emoties te uiten, piano spelen is haar manier van praten.

Wanda is een round character.

Boudewijn:

Boudewijn is de ex-man van Wanda. Hij is dokter en werkt in de inrichting waar Frank, Wanda’s broer, is opgenomen. Ze krijgen een relatie en trouwen uiteindelijk maar hun relatie loopt niet zo soepel. Wanda vindt muziek belangrijker dan hun relatie en dat vind Bouw maar niks. Als Wanda zwanger blijkt te zijn lijkt de relatie iets te verbeteren maar na een miskraam besluiten ze toch te scheiden. Na dertig jaar besluit hij Wanda op te zoeken, zelf is hij inmiddels opnieuw getrouwd en heeft hij kinderen.

Boudewijn is een round character.

Emma:

Emma is de moeder van Wanda en ze is getrouwd met Egbert. Ze is een operazangeres, ze stopt hiermee als Frank wordt geboren. Als haar man komt te overlijden en ze Guido leert kennen besluit ze het zingen weer op te pakken. Ze heeft een zwaar leven gehad, ze trouwde met Egbert terwijl ze eigenlijk verliefd was op Max de Leon. De oorlog zorgde voor zware tijden en ook kreeg ze een mongolen zoon, Frank. Aan het einde van het verhaal sterft Emma.

Emma is een round character.

Egbert:

Egbert is de ‘vader’ van Wanda. Hij is een lastige man en had een slechte relatie met Wanda. Hij was niet zo blij met de enorme passie die Wanda voor muziek had en vond dat ze zich moest focussen op haar schoolwerk. Uiteindelijk legt hij zich wel bij Wanda’s keuze neer. Midden in het verhaal sterft hij.

Egbert is een flat character.

4.5

Perspectief

Het verhaal is grotendeels geschreven vanuit Wanda’s perspectief, vooral haar jeugd en jaren voor haar relatie met Boudewijn zijn vanuit haar perspectief geschreven. De rest van het verhaal is geschreven vanuit Boudewijns perspectief.

4.6

Thema

Het thema van het boek is de grote en kleine geheimen uit Wanda’s leven.

4.7

Motieven

De motieven in het boek zijn:

Geheimen:

Door het boek leert de lezer over verschillende geheimen in Wanda’s leven, zowel kleine als grote. Zo gaat Wanda bijvoorbeeld vreemd terwijl ze getrouwd is. Ook is haar mongolen broertje Frank een geheim tijdens de oorlog en wordt hij daarom naar een inrichting gestuurd. Het allergrootste geheim komt pas aan het einde van het boek aanbod, namelijk dat Egbert niet Wanda’s biologische vaders is maar Max de Leon.

Oorlog:

Oorlog is ook een thema in het boek aangezien het verhaal zich voor, tijdens en na de Tweede Wereldoolog afspeelt en ook later in het verhaal steeds terugkomt.

Muziek:

Een van de grote motieven in het boek is de muziek. Wanda wil haar hele leven al pianiste worden en dit lukt haar uiteindelijk ook. Wanda vindt het lastig om haar emoties uit te drukken of uberhaupt met andere mensen om te gaan, alleen door de muziek lukt dit. De muziek is ook heel bealngrijk omdat het een van de weinige manieren is om een soort van contact te maken met haar broertje Frank.

Dood:

Tot slot is de dood nog een thema. In Wanda’s leven komt de dood meerdere malen terug. Allereerst overlijd Max de Leon nadat hij wordt gedeporteerd naar een vernietigingskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna overlijd Egbert, vervolgens haar ongeboren kind in een miskraam en aan het einde van het boek sterft ook Emma.

4.8

Titel

De titel verwijst naar het grootste geheim van Wanda wat pas aan het einde van het boek duidelijk wordt. Namelijk dat Egbert niet Wanda’s biologische vader is maar dat haar pianoleraar dat wel is.

4.9

Motto

-

4.10

Opdracht

-

4.11

Informatie over de schrijver

Christa Broer publiceert haar boeken onder de naam Anne Enquist. Ze werd geboren op 19 juli 1945, rond het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze ging naar het gymnasium en heeft daarna psychologie gestudeerd. Daarnaast studeerde ze ook piano aan het conservatorium. Ze heeft een tijdje gewerkt ls schoolpsychologe en daarna werd ze psychoanalytica aan het Nederlands psychoanalytisch Instituut. Toen ze begon met schrijven heeft ze eerst een gedichtenbundel uitgebracht en later begon ze met het schrijven van boeken.

4.12

Situering van het boek in de context

Het boek is geschreven over de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de tijd daarna.

5

Beoordeling

Ik vond het een leuk boek om te lezen en ben erg positief over het verhaal. Het boek was goed te volgen en de drie verschillende verhalen liepen niet zo erg door elkaar dat ze moeilijk van elkaar te onderscheiden waren. Ook waren de thema’s goed, ik vind het altijd wel leuk om aan het einde van het boek een soort van plottwist te hebben waarbij je echt even goed moet nadenken over het hele verhaal. Ook in dit boek was er een goede plottwist met het geheim van Wanda’s biologische vader. Dit had ik zeker niet verwacht en het zette me toch even aan het denken over de rest van het verhaal.

Ik vond het taalgebruik in het boek prima, er werden niet zoveel moeilijke woorden gebruikt en ook de zinsopbouw was prima te volgen. Wel was het zo dat er af en toe lastige termen uit de muziek werden gebruikt, nou ken ik deze termen wel aangezien ik het vak muziek volg maar misschien vinden anderen het wel lastig om te volgen als deze termen genoemd worden. Toch denk ik dat dit niet zo hinderlijk zou moeten zijn omdat het niet heel veel voorkomt. Ik vond het boek ook leuk om te lezen omdat de hoofdpersoon, Wanda, een bijzonder personage is. Ze lijkt soms een beetje autistisch doordat ze slecht met andere mensen om kan gaan en met haar emoties en die van anderen. Doordat het grootste gedeelte van het boek vanuit Wanda’s perspectief is geschreven is het verhaal wel interessanter om te lezen. Ook vind ik de rest van de personages erg goed. Zo heeft elk personage eigen problemen waardoor ze met elkaar botsen of juist op andere momenten wel erg goed met elkaar kunnen omgaan. Ik zou andere mensen zeker aanraden dit boek te lezen. Het boek heeft niet een heel apart thema en daarom denk ik dat het voor veel mensen wel makkelijk zou zijn om het te lezen. Ook heeft het boek redelijk veel voorkomende thema’s zoals oorlog, dood en geheimen waardoor het waarschijnlijk veel mensen wel zou aanspreken. Ook is er nog wel wat spanning in het boek waardoor je wel graag een bepaald gedeelte gelezen wil hebben voordat je het kan wegleggen. Zelf heb ik het boek daarom ook in twee avonden uitgelezen. Als je er gewoon even voor gaat zitten heb je dit boek namelijk zo uit. Mijn eindoordeel over dit boek is zeer positief, ik vond het verhaal leuk, de personages spraken mij erg aan en het boek was niet moeilijk om te lezen. Daarom zou ik dit boek zeker aan anderen aanraden.

[1] Boekverslag Nederlands Het geheim door Anna Enquist | Scholieren.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het geheim door Anna Enquist"

Ook geschreven door Sarah