Het feest der liefde door Ronald Giphart

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het feest der liefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2035 woorden
  • 8 juli 2010
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
8 keer beoordeeld

Boekcover Het feest der liefde
Shadow
Het feest der liefde door Ronald Giphart
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag Nederlands, “Het feest der liefde”

Titelbeschrijving

Naam van de auteur: Ronald Giphart
Titel van de roman: Het feest der liefde
Uitgever: Malmberg
Plaats van de uitgave: Den Bosch
Jaar van uitgave: 2004
Aantal bladzijden: 226

Samenvatting

Hoofstuk 1 - ‘Na het schallen van trompetten’

1 - ‘Het feest der liefde’

Hier beschrijft hij zijn tijd als nuldejaars student, zijn mede nuldejaarsstudenten, hun leider tijdens de ontgroening en de manier hoe er met hen, als nuldejaartjes, wordt omgegaan.

Tijd en Ruimte:

Utrecht rond de tijd dat hij ontgroend wordt.

2 - ‘De vinger aan de pols’

In dit verhaal verteld hij over een relatie dat hij met een meisje heeft maar waar hij bewust geen seks mee heeft om dat zij een vriendje heeft en hij een vriendinnetje.

Tijd en Ruimte:

Utrecht, tijdens zijn studenten tijd

3- ‘Vrijnacht’

Hier heeft hij het opnieuw over een ander meisje dat hij ontmoet tijdens de dodenherdenking, waar hij tijdens de 2 minuten stilte keihard over het plein schreeuwt, en zo kennis met haar maakt. Hij vertelt hoe ze een diepzinnig gesprek hebben over de dood, en gevoelens.

Tijd en Ruimte:

Amsterdam, in Giph’s huis

4- ‘De wereld van dingen die we niet hebben gedaan’

In dit verhaal ontmoet hij opnieuw een meisje die al een vriendje heeft, en toch beweert dat ze seks met hem kan hebben zonder vreemd te gaan. Hij beschrijft hoe ze doormiddel van allerlei computers en apparaten de liefde bedrijven zonder elkaar ook maar aan te raken.

Tijd en Ruimte:

Utrecht, in het huis van het meisje (Maxime)

*Hoofdstuk 2 - ‘De ontdekking van de wereld’

5 - ‘Domecq Oblige’

Hij vertelt hier hoe hij met zijn vriendin, Arwen, naar Andalusië in Spanje afreist om daar een Sherry brouwerij te bezoeken waarover hij in opdracht een verslag/verhaal moet schrijven. Hij vertelt wat hij daar allemaal meemaakt en wat hij persoonlijk meepikt van het Spanje, en de eigenaars van de Sherry brouwerij, de familie Domecq.

Tijd en Ruimte:

Andalusië, Spanje. In en om het huis en de brouwerij van de familie Domecq het speelt waarschijnlijk ergens in 1994.

6 - ‘De veiligste plek op aarde’

Hier beschrijft hij hoe hij met een vriend voor het eerst naar de hoeren gaat en dat er dan uiteindelijk niks van terecht komt omdat toevallig de hoeren net die avond staken.

Tijd en Ruimte:

Amsterdam, in een kroeg en daarna op de wallen

7 - ‘De invasie van Amerika’

In dit verhaal vertelt hij per dag hoe hij naar Amerika afreist om voor het blad ‘hard gras’ stukjes te gaan schrijven over het voetbal WK van 1994 dat dan aan de gang is. Hij vertelt uitgebreid over de sfeer, alle verschillende mensen uit alle verschillende landen die hij tegen komt en over alle andere dingen die hij nog meer meemaakt in die 2 weken.

Tijd en Ruimte:

Het WK voetbal in 1994 in Orlando.

8 - ‘De dag dat ik een verhaal wilde schrijven over het voetbal verleden van mijn vader en mijn vader dat heel flink zelf al had gedaan’

Hier verteld hij over zijn vader, hoe hij van hem verschilt, hoe hij is opgegroeid, zijn visie op voetbal en wat voetbal in zijn leven heeft betekent. ook verteld hoe hij met het plan kwam om een verhaal over zijn vader’s voetbalverleden te schrijven, maar dat zijn vader dat zelf al had gedaan.

Tijd en Ruimte:

Giph’s ouderlijk huis in Soestdijk.

9 - ‘Ich bin eine hollandische Schirfstellerin’

In dit verhaal geeft hij een verslag van een reisje dat hij met 29 andere schrijvers naar Duitsland maakt in een luxe touringcar, ter promotie van de Nederlandse literatuur. Hij vertelt hoe andere schrijvers hem vertellen wat ze van zijn boeken vinden, en hoe de reis verder verloopt. Aan het eind word de bus gekaapt en geeft hij zich vrijwillig over om als enige persoon neergeschoten te worden als waarschuwing en als daad voor de aanwezige pers. Hij zegt in het nawoord dat dit verhaal in het origineel geschreven is, maar dat hij het einde wel drastisch veranderd heeft..

Tijd en Ruimte:

De luxe touringcar waar het gezelschap mee reist. en de tussenstop plaatsen die ze maken in Duitsland (Waldbrunnen, Viernheim, Frankfurt)

*Hoofdstuk 3 - ‘Klein vuil’

10 - ‘Lol’

Hier schrijft hij dat hij in een ziekenhuisbed ligt als gevolg van het verhaal ervoor (dat hij neergeschoten is).

Tijd en Ruimte:

Na het ongeval van het verhaal hiervoor, in een Ziekenhuis.

11 - ‘Schrijfnijd’

In dit stukje verteld hij hoe hij in een cafeetje zit en net de relatie met zijn vriendin (Arwen) aan het beëindigden is, als er een vage kennis met een vriend naar hun tafel komt om te vertellen dat ze zijn vorige boek niet zo goed vonden.

Tijd en Ruimte:

In een kroeg in Utrecht

12 - ‘Het protocol van heilig ontzag’

In dit verhaal geeft hij kritiek op andere schrijvers en legt hij uit wat hij verstaat onder het protocol.

Tijd en Ruimte:

— (geen tijd, geen ruimte)

13 - ‘Welwelwelwel, T. van Deel goes meer verhalend’

Hier uit hij zijn onvrede ten opzichte van de schrijver/dichter T. van Deel. Die hem meerdere malen negatief bekritiseerde. Hij neemt hier de eerste bladzijde van T. van Deel’s boek: ‘als ik tekenen kon’ en legt kritisch en met veel ironie uit wat hij ervan vind.

Tijd en Ruimte:

— (geen tijd, geen ruimte)

*Hoofdstuk 4 - ‘Hoogtepunten’

14 - ‘Nice guys don’t get laid’

In dit stuk is de schrijver een vrouw, die met humor verteld over een reisje dat ze voor haar werk moest maken naar het eiland Schiermonnikoog. Ze vertelt hoe ze met haar vriend ‘kramer’ de 3 dagen op Schiermonnikoog doorbrengt, en hoe ze hem gek maakt doordat ze de baas over hem is, en hij volgens haar te verlegen om er iets aan te doen.

Tijd en Ruimte:

Schiermonnikoog omstreeks 1995

15 - ‘Heblust’

Ook in dit verhaal is de ik-persoon een vrouw. Die uitgebreid verteld over haar seksuele escapades en gedachten. En hoe ze op haar 21ste verjaardag alle mannen uitnodigt waar ze ooit de liefde mee heeft bedreven, en waarom ze hen allemaal heeft uitgenodigd.. Terwijl ze dat verhaal ‘verteld’ zit te fantaseren en masturberen tegelijk op haar dakterras. Ze zit daar omdat ze weet dat ze begluurd en betrapt kan worden. Dit verhoogd voor haar de spanning en daar doet ze het juist om.

Tijd en Ruimte:

Op het dakterras van de hoofdpersoon haar flat. En in de ruimte waar ze haar feestje houd.

De opdrachten

Plaats in de literatuurgeschiedenis:

- Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd?:
In 1995

- Wat weet je van het literaire tijdvak en/of de literaire stroming waarin het geschreven is?: Hoofdstuk 1 is geschreven vanaf Ronald naar de universiteit ging tot ongeveer 1990. In hoofdstuk 2 3 en 4 is het vaak niet duidelijk wanneer het zich afspeelt maar waar het wel duidelijk is, speelt het zich af tussen 1994 en 1995. Romantiek staat centraal als literaire stroming in dit boek.

-In hoeverre past dit wek in deze periode en/of stroming?: Ik vind goed omdat het toch draait om seks en liefde vooral, dit is een vrij onderwerp en dat past beter bij de (redelijke) moderne tijd.

Auteur:

- Geef een korte biografie van de schrijver?
Ronald Giphart werd geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij die later Kamerlid zou worden voor de PvdA. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans, en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur was. Hij schrijft ook onder het pseudoniem Arnold Hitgrap (anagram).

In 1998 maakte hij samen met Joost Zwagerman de literaire theatershow Hamerliefde, die in 2000 wegens succes werd geprolongeerd.

In 2003 was zijn novelle “Gala” boekenweekgeschenk. Sommige christelijke boekhandels weigerden het geschenk te verstrekken vanwege de godslasterlijke taal, het voorkomen van overspel en bedrog. De Bond tegen vloeken protesteerde tegen de islamgrievende scènes in het boek [1]. Gedurende een zaterdag was Gala geldig als 2e-klastreinkaartje voor treinreizen binnen Nederland.

In 1998 was hij lijstduwer voor de lokale partij Leefbaar Utrecht. Hij treedt ook op in het theater; in het seizoen 2005/2006 met Bart Chabot en Martin Bril in het programma Giphart en Chabot met Bril.
Giphart is in 1997 getrouwd en heeft twee zonen en een dochter.

- In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver?
De boeken van Ronald Giphart gaan over het algemeen over seks,liefde,voetbal, en ervaringen uit zijn eigen leven. Ook in dit boek gaat het vooral over seks, liefde, en voetbal. Ik vind dan ook dat “Het feest der liefde” typerend is voor Ronald Giphart.

-Zijn er autobiografische elementen in het boek? Noem deze en geef eventueel een citaat.
Voor zo ver het echt duidelijk is zijn er autobiografische elementen in de delen “De ontdekking van de wereld” en “Klein vuil”. In “De ontdekking van de wereld” gaat het er vooral over de jonge jaren van Ronald. Hij verteld over zijn schoolverleden, over zijn kennismaking met porno en prostitutie, over hoe hij voor het literaire voetbalblad “Hard Gras” in Amerika verslag doet van het WK voetbal, over het voetbal verleden van Ronald’s vader en over een busreis die hij samen met andere schrijvers van dezelfde uitgeverij heeft gemaakt naar Frakfurter Buchmesse in 1993.

Literair-historisch perspectief van het boek:

-Is het boek ontstaan naar aanleiding van een (politieke) gebeurtenis?
Nee

-Past het boek binnen de normen en waarden van die tijd?
Ja

-Heeft het boek (grote) invloed gehad op mensen, denkwijzen, andere schrijvers, etc?
Er zijn een heleboel Critici die het boek hebben beoordeeld. Sommige recensenten vonden het boek ronduit “Schunnig” of “Pure porno”. Andere recensenten vonden het juist een goed boek. Zij noemde het “Giphart is verreweg het meest in zijn element wanneer hij over seks schrijft, en dan bedoel ik alleen over seks. Daarin roept hij met pornografische middelen een intens zedige geilheid op.(Vrij Nederland).

Genre

-Is het genre een kort verhaal, novelle, roman (soort, o.a. psychologische roman, oorlogsroman en historische roman), toneel, poëzie, enz?
Een verhalenbundel met neigingen naar een psychologische roman.

-Leg uit waarom het boek tot dat genre behoort.
Omdat het denken van personen centraal staat.

Titel

-Verklaar de titel.
Het boek heet “Het feest der liefde” omdat het eerste verhaal dat word verteld zo heet. Doordat het een verhalenbundel is, is het moeilijk om het een titel te geven, daarom denk ik dat het de naam heeft gekregen van het eerste verhaal oftewel de opening

Tijd

-Is de tijd chronologisch of niet?
Doordat het een verhalenbundel is, is er geen specifieke tijdsvolgorde. Desondanks gaat het vaak over een herinnering, soms is er wel sprake van chronologische volgorde.

Personages

Er is geen sprake van één hoofdpersoon doordat het een verhalenbundel is. Daardoor is er ook niet een centraal doel en er zijn geen bepaalde bijpersonen die verhinderen het doel te bereiken

Thematiek

Het thema is seks verkennen, en gebruikt worden. Dat zijn de twee belangrijkste onderwerpen.

Vorm en inhoud

-Zijn er delen of hoofdstukken?
Er zijn in totaal 4 hoofdstukken die min of meer aanduiden dat er een nieuwe reeks verhalen aankomt die elk binnen het hoofdstuk hun eigen functie hebben.

-Hebben de delen of hoofdstukken een titel?
Ja

• Hoofdstuk 1: ‘Na het schallen van trompetten’
• Hoofdstuk 2: ‘De ontdekking van de wereld’
• Hoofdstuk 3: ‘Klein vuil’
• Hoofdstuk 4: ‘Hoogtepunten’

Eigen indruk

Het onderwerp van de verhalen is zeer interessant, want het is namelijk zeer intrigerend om te lezen hoe andere mensen naar het leven kijken. Verschillende aspecten uit de verhalen kan ik wel herkennen, omdat ik zelf nog jong ben en “misschien” nog een heel leven voor me heb. Ik heb dus een les geleerd uit dit boek. Ook heeft het me aan het denken gezet, doordat de verhalen allemaal een aparte maar toch samenhangende kijk op seks hebben, en dat is voor mij als puber erg interessant! De diepgang in het boek miste ik wel, omdat het allemaal erg oppervlakkig is geschreven en allemaal over seks gaat, dus niet over de andere dingen des levens.

4.bronnen, naam en datum

Leesverslag van internet

Daarbij heb ik geraadpleegd:

www.schrijversnet.nl en ook

www.scholieren.com

Biografieën van Ronald Giphart, gebruikt voor de biografie

Daarbij heb ik geraadpleegd:

Encarta99 en www.schrijversnet.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het feest der liefde door Ronald Giphart"