Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het dwaallicht door Willem Elsschot

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het dwaallicht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 849 woorden
  • 30 maart 2015
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
12 keer beoordeeld

Boekcover Het dwaallicht
Shadow

Louis Paul Boon zei over Het Dwaallicht: 'Elsschots verhaal laat u diep ontroerd achter. Ge hebt weer eens uzelf gezien, naakt en pover, ontdaan van leugens en bedrog en valse ijdelheid.'

Louis Paul Boon zei over Het Dwaallicht: 'Elsschots verhaal laat u diep ontroerd achter. Ge hebt weer eens uzelf gezien, naakt en pover, ontdaan van leugens en bedrog en valse…

Louis Paul Boon zei over Het Dwaallicht: 'Elsschots verhaal laat u diep ontroerd achter. Ge hebt weer eens uzelf gezien, naakt en pover, ontdaan van leugens en bedrog en valse ijdelheid.'

Het dwaallicht door Willem Elsschot
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Auteur:

De schrijver van het boek ‘het dwaallicht’ is Willem Elsschot. Willem Elsschot is geboren op 7 mei 1882 in Antwerpen en is overleden op 31 mei 1960. Willem Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Hoger Handelsgesticht Supérieur de Commerce de l’État. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum ontdekte hij zijn liefde voor de literatuur.

Willem oefende verschillende beroepen uit, niet enkel in Antwerpen en Brussel, maar ook in Parijs, Rotterdam en Schiedam. Een oudere collega bij Gusto, mejuffrouw Van der Tak, stimuleerde hem de kleurrijke verhalen die hij vertelde, op papier te zetten.

Vanaf 1912 werkte Willem voor het tijdschrift ‘La Revue Continentale Illustrée’ van zijn vriend Jules Valenpint, die model stond voor het personage Boorman in de roman Lijmen/Het been. . Ook komt in dat boek het tijdschrift waar hij voor werkte naar voren. La Revue Illustrée is namelijk omgedoopt in het ‘Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen’.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Willem secretaris van het ‘nationaal comité voor hulp en voeding’ in Antwerpen. Na de oorlog stichtte hij zijn eigen reclamebureau, dat hij tot aan zijn overlijden bleef besturen. Hij was gespecialiseerd in gedenkboeken van bedrijven en winkelverenigingen. In 1930 kreeg hij een koninklijke aanbeveling voor een ruimschoots van advertenties voorzien gedenkboek ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijkheid van België. Verder verzorgde hij jarenlang reclame-uitingen op de zijwanden van kiosken op honderden spoorwegstations in België.

Willem hield niet van de reclamewereld. Vlak voor zijn dood in 1960 formuleerde hij het al volgt: “Niet alleen walg ik van de reclame, maar ook van de commercie in het algemeen. En ik heb Lijmen geschreven omdat ik er op een of andere manier van af moest komen. Ik moest wel reclame bedrijven, want van mijn pen heb ik nooit kunnen leven."

Willem Elsschot overleed op 78-jarige leeftijd, vermoedelijk aan een hartinfarct, in Antwerpen. Zijn vrouw Fine overleed de dag daarop. Elsschot werd gecremeerd en zijn as werd samen met het lichaam van zijn echtgenote begraven op het Schoonselhof.

 

Prijzen:

  • 1948 - Vijfjaarlijkse Staatsprijs van België voor verhalend proza
  • 1951 - Constantijn Huygensprijs
  • 1960 - Staatsprijs ter bekroning van een schrijversloopbaan

Boeken:

Hij heeft in totaal 17 boeken geschreven waarvan 11 romans en novellen en 6 poëzie. ‘Het dwaallicht’ was de laatste roman of novelle die hij schreef. Na ‘het dwaallicht’ kwam alleen nog maar een poëzie, namelijk ‘Borms’.

 

Achterliggende gedachte:

De achterliggende gedachte van het boek is het bijbel verhaal. Er worden namelijk een paar verwijzingen gemaakt die je zou kunnen koppelen aan het bijbel verhaal.

1.In het boek komt Laarmans 3 Afghanen tegen, die kan je zien als de drie wijzen uit het Oosten. De 3 Afghanen worden in het boek vaak beschreven als de 3 zwartjes dat zie je mede op bladzijde 7. Daar staat namelijk;

“Waarachtig als ik buiten kom en mijn kraag opzet voor en drafje naar de tram toe, wordt mijn aanloop gehinderd door drie zwartjes die mij de weg versperren.”

Ook wordt er op bladzijde 14 gesproken over geschenken van de 3 zwartjes.

 

2.Ook wordt er in het boek gezocht naar Maria van Dam, die gezien kan worden als Maria uit het bijbel verhaal. Het hele boek draait om de zoektocht naar Maria van Dam, dat zie je op bladzijde 10. Daar staat namelijk:

“En zij snakken niet naar de Zakstraat  maar wel naar Maria Van Dam, dat lijdt geen twijfel.”

 

3.Een derde verwijzing naar het bijbel verhaal is de zoektocht. Die zoektocht kan gezien worden als de zoektocht naar Bethlehem. Ook wordt er gesproken over het beloofde land, dat zie je op bladzijde 10 ,daar staat namelijk:

“En daar,’ik wijs in de richting van het beloofde land, ‘is het meisje van de sigarettendoos’”

 

4. Een andere verwijzing naar het bijbel verhaal is het dwaallicht. Dat kan namelijk gezien worden als de ster die de weg wijst. Ook wordt er in het algemeen veel gepraat over de ster of de sterren. Dat is te zien aan de zin: “Het stond zeker in de sterren geschreven.”

De laatste verwijzing naar het bijbel verhaal is dat er veel word gesproken over: Een Heilige geest, God, God zijn zoon, slechts 1 zoon en kruisdragers.

 

Laarmans maakt een opmerking naar aanleiding van het hilarische gesprek dat hij met de drie Afghanen heeft over het christelijk geloof. Dit gesprek is de spil waarom het verhaal draait. Geloofstwijfel en de ongerijmdheden van het christelijk geloof lijken de belangrijkste thema’s van Het Dwaallicht.

De titel van de novelle lijdt ons tot de kern van het boek: God bestaat niet en het Christelijk geloof is een absurde verzameling ongerijmdheden. De Ster van Bethlehem is een dwaallicht en leidt ons enkel het moeras in. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het dwaallicht door Willem Elsschot"