Het diner door Herman Koch

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2525 woorden
  • 30 november 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
8 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het Diner

Titelbeschrijving

Herman Koch, Het Diner, Amsterdam 2009 (eerste druk)

 

Motivatie

Iemand in mijn familie heeft dit boek gelezen. Zelf was ik op zoek naar een boek voor mijn boekverslag. De persoon uit mijn familie raadde het mij aan en toen heb ik het gelezen. Dus nu gebruik ik het voor mijn boekverslag.

 

Samenvatting

Paul Lohman is vader van zoon Michel en gelukkig getrouwd met Claire Lohman. Na een carriere als geschiedenis docent op het middelbaar onderwijs is hij op non-actief gesteld door zijn agressieve uitingen op het werk en privé. Daarnaast is Paul ook nog de broer van presidents-kandidaat Serge Lohman.

Het verhaal begint bij een diner, dat Paul en Claire hebben met Serge en zijn vrouw, en dus schoonzus van Paul, Babette in een duur restaurant. Een restaurant waar ‘normale’ mensen volgens Paul niet komen, behalve zijn broer Serge Lohman.

Tijdens het diner valt het Paul op dat Babette heeft gehuild, ze verbergt haar ogen achter een donkere bril. Desalniettemin gaat de ‘familie’ met elkaar dineren. Al snel lopen de spanningen hoog op. Paul en Claire zijn totaal geen types voor een restaurant als dit. Paul irriteert zich dood aan de Gerant van het restaurant. Die door middel van zijn pink, aanwijst waar alle gerechten wel niet vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt.

Eerst wordt er gepraat over allerdaagse dingen zoals films, vakanties e.d. Maar als Paul na een bezoek aan het toilet terug komt bij de tafel is het mis. Babette is in huilen uitgebarsten en vlucht naar de tuin. Claire zegt het wel even op te lossen en volgt Babette. Serge en Paul blijven alleen over.. Serge schuift de huilbui van Babette op de hormonen. Volgens hem heeft ze er al langere tijd last van. Het wordt Paul wat teveel en verdwijnt ook van tafel en om te kijken waar ze zolang blijven. Eenmaal in de tuin voelt Paul een mobieltje afgaan in zijn zak. Dan blijkt hij het mobieltje van zijn zoon Michel mee te hebben, waar hij die middag stiekem in had gekeken. Hij neemt op en krijgt zijn eigen zoon aan de lijn die zich afvraagt wat zijn vader met zijn mobieltje doet! Michel zegt tegen zijn vader dat hij zijn mobieltje wel even op komt halen. Voordat Michel er is speurt Paul nog door zijn mobiel en vind een filmpje waarin zijn zoon en de zoon van Serge, en dus de vriend van Michel, Rick een zwerver mishandelen op het station. Ook luistert hij naar een bericht van zijn moeder en dus zijn vrouw Claire, waarin ze zegt dat ze het vanavond moeten doen, en dat papa nergens van wist. Paul weet niet wat hem overkomt, zijn vrouw en zoon houden iets voor hem achter.

 

Na een tijdje komt Michel zijn mobiel ophalen. Op dat moment verteld Paul wat er allemaal is gebeurt. Op weg naar huis van een schoolfeest gingen Michel, Rick en Beau nog even pinnen. Maar in het pinhokje lag een stinkende zwerver te slapen in een pashokje. De zwerfster (ze blijkt een vrouw te zijn) begint te schelden en zegt dat ze op moeten rotten. Het maakt Michel en Rick kwaad, Beau zegt naar huis te vertrekken. De overgebleven jongens beginnen dingen van straat te halen en het tegen de zwerver aan te gooien. Ze gooien en bureaulamp en een lege jerican. Maar dan gaat het mis… Er komt een aansteker bij en de jerican, waarvan de jongens dachten dat hij leeg was, ontploft en de zwerfster is op slag dood….

Paul en Claire komen achter dit incident na een uitzending van Opsporing Verzocht. In het pinhokje hingen camera’s en die hebben alles vastgelegd. Op de beelden is niet te herkennen wie de jongens zijn, maar Paul (hij is tenslotte een vader) herkent zijn enige kind meteen. Claire lijkt niks te merken, tenminste zo doet ze. Maar langzamerhand komt de aap uit de mouw. Michel verteld dat Beau, Michel en Rick chanteert door filmpjes op YouTube te zetten. Zolang Michel en Rick geld geven aan Beau is er niks aan de hand, maar als ze dat niet doen dan gaat Beau naar de politie. Hij wil namelijk een nieuwe scooter.

Als Michel is vertrokken, en Claire en Babette zijn teruggekeerd gaan ze terug naar het restaurant en schuiven weer aan bij Serge.

 

Dan begint Serge te vertellen dat hij een plan heeft om de toekomst van zijn zoon te beschermen. Hij wil aftreden als toekomstig president. Volgens hem kan Rick er niet mee leven dat hij de dood van een zwerver op zijn geweten heeft. Babette verklaart Serge voor gek, en Claire ook. Het kan Paul allemaal niet zoveel schelen.

Serge verteld dat hij een persconferentie gaat geven in het café waar Paul en Claire altijd komen. En dat maakt Paul wel kwaad. Serge en Claire betalen de rekenening en verlaten het restaurant.

Dan verteld Claire aan Paul dat ze alles in scène heeft gezet. Het geheimzinnige gedoe van Claire over Michel heeft allemaal een rede. Ze belde namelijk aan tafel met Michel om te laten merken dat Michel thuis was, en zo kan Paul Serge wat aan doen, zodat hij de persconferentie niet kon geven. Paul denkt daar iets anders over, en Claire vertrekt alleen richting de persconferentie. Paul blijft nog even zitten en de gerant komt nog even bij hem praten. Daarna verlaat hij het restaurant en ziet bij het café waar Serge zijn persconferentie wou geven dat er allemaal politiewagens en een ambulance aan komt rijden. Claire heeft Serge verwond, en de persconferentie gaat niet door.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/67861

 

Mijn eerste persoonlijke reactie

Tijdens het lezen van het boek was ik vooral nieuwsgierig, ik wilde weten wat voor filmpje Paul vond op de telefoon van Michel en hoe het zou aflopen. Toen ik het boek uit had vond ik het wel een origineel boek. Het boek was origineel naar mijn idee omdat het hele boek zich op één avond afspeelt met allerlei terugblikken naar vroeger.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

 

Open plekken

Er zijn verschillende open plekken in het verhaal. De meeste open plekken worden ook beantwoord.

  • Waarom had Babette betraande ogen? Haar man, Serge, wilde opstappen uit de politiek.
  • Wat hebben Michel, Rick en Beau gedaan? Ze hebben een zwerfster vermoord.
  • Wat houdt Claire voor Paul achter? Claire wist ervan dat Michel Beau ging vermoorden.

Onbeantwoorde open plekken

  • Wie is de vader van Michel?

 

Personages

De hoofdpersoon in dit boek is Paul. Paul is getrouwd met Claire en zij hebben samen een zoon genaamd Michel. Paul is over het algemeen een aardige man, maar hij is vaak agressief, daarom is hij ook ontslagen op zijn werk.

Claire is de vrouw van Paul en de moeder van Michel. Claire weet van sommige dingen af waar Paul niks van weet. Dit maakt haar best sluw.

Serge is getrouwd met Babette en een bekend politicus. Samen met Babette heeft hij een zoon Rick en een geadopteerde zoon Beau. Serge is erg zeker van zichzelf en laat dat graag merken. Hij is ook wel een beetje arrogant. Tevens is Serge ook de broer van Paul.

Babette is de vrouw van Serge. Babette wil first lady worden, maar dat ken niet omdat Serge uit de politiek wil stappen. Daardoor wil zij dat Claire en Paul hem tegenhouden.

Michel is de zoon van Paul en Claire. Michel is een moordenaar. Als eerst heeft hij samen met Rick een zwerfster vermoord en daarna heeft hij Beau vermoord. Hij bezit dezelfde eigenschappen als zijn vader Paul.

Rick is de zoon van Serge en Babette. Rick heeft samen met Michel een zwerfster vermoord.

Beau is de geadopteerde zoon van Serge en Babette. Hij heeft de moord op de zwerfster gefilmd en dreigde het filmpje op het internet te zetten als hij geen 3000 euro zou krijgen van Rick en Michel.

 

Fabel en sujet

Fabel:

Paul wordt vanwege zijn agressie ontslagen - De zwerfster wordt vermoord – Het word uitgezonden in Opsporing Verzocht – Paul vindt het filmpje – Paul en Claire gaan uiteten met Babette en Serge – Michel komt zijn telefoon halen – Michel vermoordt Beau – Claire verwondt Serge tijdens de persconferentie - Serge blijft in de politiek

Sujet:

Paul vindt het filmpje – Paul en Claire gaan uiteten met Babette en Serge – Paul wordt vanwege zijn agressie ontslagen – De zwerfster wordt vermoord – Het wordt uitgezonden in Opsporing Verzocht – Michel komt zijn telefoon halen – Claire verwondt Serge tijdens de persconferentie – Michel vermoordt Beau – Serge blijft in de politiek

Doordat het verhaal niet in chronologische volgorde wordt verteld krijg je terugblikken. Deze terugblikken versterken soms de spanning of ze geven meer informatie over datgene wat er daarvoor gebeurde.

 

Perspectief

Alles wordt verteld vanuit Paul zijn positie. Hierdoor raak je gewend aan zijn manier van denken en reageren.

 

 

Verhaallaag

Michel, Rick en Beau vermoorden een zwerfster. Hun ouders weten er vanaf. Tijdens het Diner doen de ouders vreemd tegen elkaar. Sommigen houden iets achter voor hun partner. Dit doet Claire tegenover Paul. De ouders van Rick en Beau doen er een beetje onverschillig over. Aan het einde van het Diner gaan Serge en Babette naar een persconferentie omdat Serge stopt in de politiek. Later blijkt dat Michel Beau heeft vermoordt omdat Beau dreigde het filmpje van de moord op het internet te zetten zodat iedereen wist wie de daders waren.

 

Genre

Het is een psychologische roman

 

Titelverklaring

Het hele boek speelt zich af tijdens een Diner, dus de titel Het Diner is erg logisch.

 

Motieven

De motieven in dit boek zijn liefde en moord. Liefde omdat de vraag is hoe ver je gaat voor je kind. Moord omdat de kinderen een moord hebben gepleegd en later pleegt Michel zelf ook nog een moord.

 

Motto

Het motto van het boek is:

Nice Guy Eddy : “C’mon throw it in a buck”

Mr.Pink :”Uh-huh. I don’t tip”

Nice guy Eddy: “Whatdaya mean, you don’t tip?

Mr. Pink: I don’t believe in it. “

 

Dit motto gaat over een fooi. Aan het einde van het Diner geeft Paul de ober waar hij zich aan irriteerde een fooi. Dus ik denk dat het hieraan gekoppeld is.

 

 

Thematische laag

Wat de schrijver je mee wilt geven is dat wat er ook gebeurd, je ouders zullen er altijd voor je zijn. Je ouders beschermen je en verdedigen je. Zo nodig helpen ze je ook.

 

Mijn eindoordeel

Zelf vond ik dit een erg interessant boek. Het is geen normaal boek met al deze terugblikken. Het is ook erg leuk dat het zich op één avond afspeelt en dat het boek is verdeeld in delen. Delen zoals Hoofdgerecht en Nagerecht. Zelf vind ik psychologische romans erg leuk om te lezen, dus dit soort boeken zal ik zeker vaker lezen en gebruiken voor mijn boekverslag.

 

Recensie

Van het Parool:
 

Herkenbaar. Ik had niet gedacht dat ik dit woord ooit in een recensie zou gebruiken, want herkenbaarheid is nu niet direct een literair criterium. Maar de stukken die in de nieuwe roman van Herman Koch, Het diner getiteld, in een aanstellerig restaurant spelen - en eerlijk gezegd komen we het hele boek dat restaurant nauwelijks uit - zijn inderdaad bijzonder herkenbaar.

 

Koch brengt er vier personen aan één tafel: een beroemde Nederlandse politicus, zijn vrouw, de broer van de beroemde Nederlandse politicus - hij vertelt het verhaal - en zíjn vrouw. Ze hebben iets te bespreken. Iets ongemakkelijks. Iets naars. Er moet iets worden opgelost. De herkenbaarheid zit niet zozeer in de inhoud van dat gesprek als wel in de wijze waarop de ambiance van het restaurant en het eigenaardige gedrag van het personeel worden geschetst. Treffende observaties zijn er daarbij volop, zoals deze: 'Alleen in Nederland staan ze om de haverklap aan je tafeltje, ze schenken je niet alleen bij, maar werpen ook nog eens peinzende blikken op de fles wanneer deze leeg dreigt te raken.'

Koch brengt er vier personen aan één tafel: een beroemde Nederlandse politicus, zijn vrouw, de broer van de beroemde Nederlandse politicus - hij vertelt het verhaal - en zíjn vrouw. Ze hebben iets te bespreken. Iets ongemakkelijks. Iets naars. Er moet iets worden opgelost. De herkenbaarheid zit niet zozeer in de inhoud van dat gesprek als wel in de wijze waarop de ambiance van het restaurant en het eigenaardige gedrag van het personeel worden geschetst. Treffende observaties zijn er daarbij volop, zoals deze: 'Alleen in Nederland staan ze om de haverklap aan je tafeltje, ze schenken je niet alleen bij, maar werpen ook nog eens peinzende blikken op de fles wanneer deze leeg dreigt te raken.'

 

Tijdens het lezen van Het diner wordt bovendien snel duidelijk dat sprake is van een plot, en dat is ook al niet zo'n literaire eigenschap van een roman. We krijgen verwikkelingen te verwerken, toestanden, zaken waarop zeker nog terug zal worden gekomen. Geen handeling zal zonder betekenis blijken te zijn. Staart iemand naar het beeldschermpje van een mobiele telefoon en wordt niet meteen gezegd wat die persoon daar ziet, dan wordt dat, daar kun je op vertrouwen, enkele hoofdstukken later onthuld, en sta je er alsnog behoorlijk van te kijken.

 

De schrijver zal kortom niets vergeten, nee, hij heeft zijn roman zelfs zo ingericht dat hij kleine dingetjes die schijnbaar terloops in het begin van het boek worden aangestipt, verderop in het boek kan uitwerken en zelfs kan uitbouwen tot betekenisdragende elementen die je volkomen verrassen. Koch is in Het diner een plotbouwer.

 

Herkenbaarheid en een plot - zal het met dit boek nog goed komen?

 

Eerst nog iets over die plot. Het diner heeft een dilemma als uitgangspunt, en wel het volgende: je weet dat je kind iets verschrikkelijks heeft gedaan, een ernstig misdrijf heeft gepleegd, maar niemand anders weet dat je kind dat heeft gedaan. Wat besluit je te doen? Ga je naar de politie of niet? In het verlengde daarvan spelen zaken als erfelijkheid - zorgen jóúw genen ervoor dat je kind zo'n boef is geworden? - geweten, opportunisme en loyaliteit een rol. Door zo'n dilemma centraal te stellen krijgt je roman, zou je opgewekt kunnen stellen, als vanzelf een zekere gelaagdheid.

 

Literairder wordt die daar overigens niet echt van, want met dergelijke keuzes krijgen ook de hoofdpersonen van bekende (al dan niet op boeken gebaseerde) films als Sophie's choice en Indecent proposal te maken; en die herinneren we ons toch voornamelijk als een tikkeltje ordinair vermaak.

 

Maar één ding moet gelukkig ook worden vastgesteld: Herman Koch is het schrijven niet verleerd. Prachtig vervreemdend zijn bijvoorbeeld de bladzijden waar wordt beschreven dat de verteller buiten het restaurant staat te wachten op zijn op de fiets eraan sprintende zoon: 'Michel kwam langszij. Wat zag hij? Een man die op zijn dooie akkertje door het park slenterde? Met een mobieltje aan zijn oor? Of zag hij zijn vader? Met of zonder mobiel?'

De passages waarin de verteller thuis op de bank ligt te denken, behoren eveneens tot de hoogtepunten van dit boek: 'Iets fluisterde mij in dat ik met denken moest stoppen, dat ik vooral niet te ver door moest denken. Maar dat lukte nooit, ik dacht de dingen altijd door tot aan het eind, tot aan hun uiterste consequentie.'

 

En ja, zo is Koch op zijn best, schitterend denkend en schrijvend tot aan de uiterste consequentie en niet ingesnoerd door iets wat zo wezenlijk kinderachtig is als een verbazingwekkende plot. (ARIE STORM)

 

Herman Koch - Het diner Anthos, 19,95.

http://www.parool.nl/parool/nl/26/BOEKEN/article/detail/120681/2009/01/15/Herman-Koch---Het-diner.dhtml

 

REACTIES

Q.

Q.

je bent de eerste die ik tegenkom met een fabel en een sujet, dit is geweldig.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"