Het diner door Herman Koch

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2966 woorden
  • 19 juni 2014
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
9 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
  1. Herman Koch, Het Diner, Groningen 2011.

Eerste druk: 2009

  1. Het boek speelt zich af rond deze tijd, ik denk 2009 want toen werd het boek voor het eerst uitgegeven. Je kunt dit aan verschillende dingen merken; ze hebben het over het programma “Opsporing Verzocht”(p. 112), wat nu ook nog op tv is, youtube (p. 132) en over mobieltjes van deze tijd: “Ik pakte zijn mobiel, een gloednieuwe zwarte, Samsung, van zijn bureau een schoof het klepje omhoog.” (p. 18). Nu hebben niet veel mensen in 2013 nog een mobiel met een klepje wat je omhoog moet schuiven, maar in 2009 hadden ze dat nog wel.

Over de locatie is Paul heel vaag, maar het boek speelt zich af in een restaurant, waarschijnlijk in een stad. Doordat er aan de overkant nog een “gewone-mensen restaurant” is en er een parkje naast ligt.

  1. De belangrijkste hoofdpersoon is Paul Lohman, hij is tussen de 40 en 50 jaar oud. Daar ga ik vanuit doordat hij een zoon heeft van vijftien: “Michel is onze zoon. Hij wordt volgende week zestien. Nee, we hebben verder geen kinderen. Het was geen vooropgezet plan om een enig kind op de wereld te zetten, maar op zeker moment was het voor nog een gewoon te laat.” (p. 13) Ook staat op pagina 146 “Een jaar of tien geleden ben ik gestopt [met werken].” Toen was hij denk ik 30/35, hij zat toen al een tijdje in het vak. Paul leeft in een vrij normaal milieu want hij is getrouwd en heeft een kind, was vroeger geschiedenisleraar en zijn vrouw werkt ook. Het bijzondere is dat zijn broer Serge waarschijnlijk de volgende minister-president wordt.

Paul is impulsief, want als Paul bijvoorbeeld in de fietsenwinkel staat en de fietsenmaker wil overtuigen van zijn gelijk door met een fietspomp op hem in te rammen (P. 120) vind ik dat toch wel een impulsieve actie, en ook nog  gewelddadig. Hij heeft wel vaker gewelddadige (en impulsieve!) acties zoals wanneer hij een pan met macaroni in het gezicht van Serge smeet(p 180).  Maar Paul is wel  loyaal/trouw, vooral tegenover zijn zoon en vrouw. Hij houdt van ze en wil ze (extreem)beschermen, wat blijkt uit het feit dat hij stopte met het slikken van medicijnen voor Michel (“Ik had het idee dat mijn zoon minder aan mij had wanneer mijn emoties dag in dag uit werden gedempt. Mijn emoties en mijn reflexen. Wanneer ik Michel voor de volle honderd procent wilde bijstaan moest ik eerst mijn oude zelf zien terug te krijgen.” P. 228) Als laatste vind ik Paul fanatiek en dat is de valkuil van overtuigend. Paul wil zijn gelijk bewijzen en heeft over alles en iedereen een mening. Hij kan overtuigend praten, maar gebruikt daar liever geweld voor en daarom vind ik dat hij al in de valkuil gevallen is, maar ik denk dat dit ook komt door zijn aandoening. Als hij die niet had gehad zou hij waarschijnlijk niet in de valkuil zijn gevallen.

De belangrijkste relaties die Paul heeft zijn die met Claire en Michel. Claire is zijn vrouw, Michel is hun zoon en allebei hebben ze een speciale band met hem (hoewel dit waarschijnlijk gewoon komt door het feit dat hij hun zoon is). Paul is de broer van Serge en die is weer getrouwd met Babette. Meer over de relaties vertel ik bij 6.

Op een dag kijkt Paul samen met zijn vrouw naar Opsporing Verzocht (P. 112) en dan ziet hij opeens zijn eigen zoon voorbij komen die samen met zijn neef een zwerver in brand steekt (gebeurtenis). Paul is geschokt (gevoelens) en in het boek staat het volgende (P. 113): “Ik weet achteraf nog precies het moment terug te halen waarop ik me realiseerde dat het niet over jongens als onze neef of zoon ging, maar over onze zoon zelf (en over onze neef). Het was een koud en doodstil moment.” Paul beseft dat het hier niet zomaar over een kind gaat, maar over zijn eigen zoon. Dit is rechtstreeks aan hen gericht. (gedachten) Hij besluit om niets aan Claire te vertellen (gedrag) omdat hij er alles aan wilde doen om een gelukkig gezin te blijven. Dit wilde hij doen omdat ze in het verleden niet altijd gelukkig waren geweest aangezien Michel bijna dood geboren was (P. 19) en Michel maakt nu dus een belangrijk deel uit van hun gelukkige gezin. Uiteindelijk komt hij erachter dat Claire altijd alles al wist maar zij juist niets aan hem wilde vertellen omdat ze niet wilde dat hij weer ‘overstuur’ zou raken (P. 225).

  1. Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief vanuit Paul Lohman. Doordat je als lezer alleen ziet wat hij denkt en niet wat de rest doet weet je pas op het allerlaatste wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd is. En ook hoe Claire daarin staat. Op pagina 114 zegt Paul dit: “Ik hield mijn adem in – of beter gezegd: ik haalde adem om als eerste iets te gaan zeggen. Iets – ik wist niet nog precies welke woorden ik zou gaan gebruiken – wat ons leven zou veranderen. Claire pakte de fles rode wijn en hield hem omhoog: er zat alleen nog een bodempje in, net  genoeg voor een half glas. ‘Wil jij dit nog?’ vroeg  ze. ‘Of zal ik gewoon een nieuwe openmaken?’”. Paul gaat er dan vanuit dat ze van niets weet omdat ze er niet over begint en hij besluit het niet te vertellen (P. 116: “’Weet mama het?’ vroeg Michel. Ik schudde mijn hoofd.”) Pas helemaal aan het eind beseft Paul dat Claire het allang wist (“Papa weet helemaal niets. En opeens weet papa het wel.” P. 238) en dat hij juist degene was die het minste wist. Als je dit verhaal in alwetend perspectief had gelezen had je dit allemaal al vanaf het begin geweten.
  2. Pauls aandoening gaat over het feit dat hij graag iemand in elkaar wilt rammen, Paul is van een extreem soort agressief. Hij vindt dat je bij bepaalde gebeurtenissen best iemand een stomp mag geven, of uit het raam te gooien, of iets anders gewelddadigs. “Dus dan mag je zomaar doodschieten, of wat staat er ook alweer – hij bladerde in het werkstuk – ‘”uit het raam gooien”’? Het raam op de tiende verdieping van een politiebureau, geloof ik.” (p. 216) Zegt de rector tegen Paul over “Michels” werkstuk over de doodstraf (in dit geval het deel over ‘het recht in eigen hand nemen’)

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Hij denkt (fantaseert) ook altijd goed na over wat en hoe hij dat dan zal doen en welk effect dit heeft: “Bij dat soort type mensen heeft de dienstdoende ober het volste recht om zijn vuist in hun verwende, vragende mondjes te planten, met de knokkels hard tegen de boventanden, zodat ze bij de wortels afbreken.” (P.186).  Iets wat toch niet bij iedereen in zijn hoofd omgaat als je het hebt over irritante klanten en wat ook zeker niet normaal is. Maar Paul denkt dat dit wel normaal is en dat hij in die gevallen in zijn recht staat.

Aan het begin van de avond stopt hij Serge en Babette ook niet als hij doorkrijgt dat ze ruzie krijgen, hij heeft daar juist zin in en geniet er heimelijk van. Paul wil overigens niet de naam van zijn aandoening noemen (p. 158).

Paul is de hoofdpersoon van het boek, hij is getrouwd met Claire en heeft een zoon Michel. Voor die twee heeft hij heel veel over. Hij is de broer van Serge, Serge is lijsttrekker en wordt waarschijnlijk de volgende minister-president. Paul heeft een hekel aan Serge. Vroeger was Serge een botte boer en nu probeert hij netjes te zijn (door bijvoorbeeld een wijnkenner te worden) en tegelijkertijd is hij nogal arrogant maar wil hij toch gezien worden als een ‘normaal persoon’, zodat de mensen op hem stemmen en daar kan Paul niet tegen. Serge is getrouwd met Babette, maar Paul vraagt zich af hoe sterk dit huwelijk is en ook begrijpt hij niet waarom Babette met hem getrouwd is. Ze hebben drie kinderen; Rick, Valerie en Beau. Beau is geadopteerd. Valerie komt bijna niet voor in het verhaal en daarom heb ik haar klein geschreven in het sociogram.

Michel, Rick en Beau waren vrienden en gingen buiten school ook met elkaar om, toen hebben Michel en Rick per ongeluk een zwerver in de fik gestoken en is Beau ze gaan chanteren voor geld waardoor ik hun lijntjes ook rood heb gemaakt.  Paul en Claire hebben daardoor ook een hekel aan Beau.
Paul en Claire mogen Babette wel en Babette helpt hen ook om ervoor te zorgen dat Serge zich niet terugtrekt als lijsttrekker en daardoor de toekomst van Rick en Michel op het spel zet, want dan komt het natuurlijk uit dat die twee die zwerver hebben vermoord.

Als laatste heb ik Michels bolletje wat dichter bij Claire gezet dan bij Paul omdat ik denk dat Michel ook dichterbij zijn moeder staan dan bij zijn vader. Een voorbeeld daarvan dat in het boek staat is als Michel door ‘thuis’ gebeld staat er dan een foto van zijn moeder staat en Paul schrok hiervan toen hij dat zag. 

  1. Het Diner is een moreel dilemma en het gaat vooral over het gezinsgeluk Ouders staan voor een dilemma wanneer hun kind iets ernstigs doet: aan de ene kant wil je niet de toekomst van je kind verpesten (en jezelf, in Serge’s geval) door hem of haar aan te geven, aan de andere kant weet je dat dit toch wel heel erg is en dat er toch iets moet gebeuren. Niemand heeft de twee jongens herkent behalve de ouders zelf en dus zouden ze het net zo goed zo kunnen laten.

Dit thema komt ook nog eerder terug, als Paul op bezoek is bij de rector om over het werkstuk van Michel te praten: “Ik stond voor het dilemma waarin iedere ouder zich vroeg of laat geplaatst ziet: je wilt uiteraard je kind verdedigen, je komt voor je kind op, maar je moet dat niet al te krachtig doen, en al helemaal niet te welbespraakt – je moet ze niet klemzetten.” En dat kan met een werkstuk best goed gaan, maar iemand vermoorden is een ander verhaal en Serge wil zich daarom ook terugtrekken als lijsttrekker. Claire en Paul zijn het hier helemaal oneens omdat hij niet alleen de toekomst van zijn eigen kind afpakt maar ook die van hen, waar Serge zich helemaal niet mee mag bemoeien.

Coen Peppelenbos, ‘Herman Koch Het Diner’ op: www.literatuurnederland.nl 28 april 2009

Arie Storm, ‘Herman Koch – Het Diner’ op: www.parool.nl 15 januari 2009

  1. Het eerste verhaalmotief dat ik kies is ‘agressie’ omdat dit toch wel een grote, steeds terugkerende rol speelt in het verhaal. Paul heeft last van een ziekte dat te maken heeft met buitensporige agressiviteit en terwijl je leest kom je erachter dat ook Michel last heeft van dezelfde ziekte; ook al heeft hij dat zelf misschien nog niet door. Dat is het duidelijkst bij zijn werkstuk over de doodstraf, waar hij zijn vader om hulp vraagt. Hij zegt dan: “’Ik weet niet. Soms denk ik dingen.. Dan weet ik niet of je die dingen wel mag denken.’” (P.  213) waarop Paul zegt dat het een goed verslag is en dan hij zich niet door anderen moet laten belemmeren. Uiteindelijk wil Claire zelfs dat Paul Serge iets aan moet doen, ze weet dat hij dit kan want hij heeft het al vaker gedaan (of denkt er aan) maar hij wil dit toch niet omdat hij bang is dat hij dan wordt opgesloten in een inrichting.  163 woorden

Een ander belangrijk verhaalmotief is ‘gezinsgeluk’. Daar draait het zeker bij Paul allemaal om. Het is de reden dat hij Michel niet wil aangeven, omdat ze Michel al een keer eerder bijna kwijt zijn geraakt (hij was namelijk bijna dood geboren) en hij een belangrijk deel uitmaakt van hun geluk. Het is ook de reden dat hij niets aan Claire vertelde en voor Claire juist de reden dat ze niets aan Paul vertelde. Ook is er een moment wanneer Paul en Michel terugkomen van de fietsenmaker en Michel zijn armen om Paul heen slaat en ‘Papa’ zegt ‘Lieve papa.’ (P.122), later is Michel daar te oud voor geworden (P. 124) maar toen zag Paul toch dankbaarheid in zijn ogen en het boek eindigt met Michel die weer ‘Lieve papa.’ zegt. Die twee woorden hebben voor mij een dubbele lading. Ten eerste vind ik dit woorden  van liefde van een zoon voor zijn vader, behorend bij hun gezinsgeluk.   Ten tweede vind ik het een uiting van medelijden van Michel;  hij heeft na het verstrijken van de jaren doorgekregen dat zijn vader toch wel een stoornis heeft.  185 woorden

Een ander belangrijk verhaalmotief is ‘gezinsgeluk’. Daar draait het zeker bij Paul allemaal om. Het is de reden dat hij Michel niet wil aangeven, omdat ze Michel al een keer eerder bijna kwijt zijn geraakt (hij was namelijk bijna dood geboren) en hij een belangrijk deel uitmaakt van hun geluk. Het is ook de reden dat hij niets aan Claire vertelde en voor Claire juist de reden dat ze niets aan Paul vertelde. Ook is er een moment wanneer Paul en Michel terugkomen van de fietsenmaker en Michel zijn armen om Paul heen slaat en ‘Papa’ zegt ‘Lieve papa.’ (P.122), later is Michel daar te oud voor geworden (P. 124) maar toen zag Paul toch dankbaarheid in zijn ogen en het boek eindigt met Michel die weer ‘Lieve papa.’ zegt. Die twee woorden hebben voor mij een dubbele lading. Ten eerste vind ik dit woorden  van liefde van een zoon voor zijn vader, behorend bij hun gezinsgeluk.   Ten tweede vind ik het een uiting van medelijden van Michel;  hij heeft na het verstrijken van de jaren doorgekregen dat zijn vader toch wel een stoornis heeft.  185 woorden

Als laatste is het dilemma: kiezen tussen goed en kwaad een verhaalmotief. Deels heb ik dat al uitgelegd bij onderdeel 7 maar het is ook een onderwerp dat steeds maar blijft terugkeren. Zowel als bij een aantal flashbacks die Paul heeft zoals die met de rector, maar bijvoorbeeld ook toen Serge en Babette langskwamen toen Claire in het ziekenhuis lag en tegen hem zeiden dat Michel maar beter even bij hun kon blijven. Paul heeft wel een beetje een verdraaide starre kijk op zulke zaken en kan in zulk soort gevallen denk ik niet echt zijn fouten toegeven. Hij wil het goede doen maar eindigt meestal met het in elkaar slaan van mensen maar dit komt natuurlijk door zijn ziekte.
En het belangrijkste van het kiezen tussen goed en kwaad is natuurlijk gewoon het dilemma waar ze voor staan: Aangeven of niet? Niemand zal er achter komen wie de daders zijn als ze het niet doen maar het is wel slecht.  159 woorden

      9. Aan het begin irriteerde ik me heel erg aan Paul. Aan hoe hij overal een mening op had die hij dan het beste vond, hoe hij over veel dingen een probleem maakte (pink van de ober) maar al snel vond ik dat grappig worden. Hoe hij dingen omschreef; zoals Serge die zeker geen honger wil hebben en dus alles snel naar binnen propt of die keer dat hij de rector in elkaar slaat en vrolijk naar Michel zwaait die op het schoolplein staat. Alsof het heel normaal was wat hij aan het doen was!  Het boek liet me wel meeleven en

 -denken, ik vroeg me af wat ik zelf zou doen als ik in deze situatie zou zitten als ouder. Het verhaal is ook heel vlot verteld. Herman Koch kletst niet veel onzin en ieder hoofdstuk begint weer met een nieuwe pakkende openingszin  waardoor je gelijk weer verder wilt lezen, hij draait niet om de zaken heen. Een aantal voorbeelden: “En toen? Toen werd Claire ziek.” “Dit is er gebeurd. Dit zijn de feiten.” “Op een avond kwamen Serge en Babette langs.” En als laatste vond ik het boek interessant. Ik heb nog nooit eerder gehoord of gelezen over zo’n soort ziekte en ik vond het dus wel interessant om te zien hoe zijn hersenen zo werkten. Een beetje abnormaal en bizar, naar mijn mening.

10.        Opbouw en Structuur

Het boek bestaat uit zes delen:

Fooi is maar een klein epiloogje en als je die niet mee telt heeft het boek de opbouw van een klassieke tragedie met de vijf fases; de personages worden geïntroduceerd, er wordt opgebouwd, het hoogtepunt komt, de ommekeer en als laatste de ontknoping.

In dit verhaal zou ik de fases zo toepassen. Als eerste worden inderdaad de personages geïntroduceerd. Het wordt duidelijk hoe Paul is en hoe zijn relatie met Claire en Michel is, hoe Serge is en hoe Babette is en ook hoe hun relatie is en wat Paul daar dan weer van vindt.  Wel laat Koch zien wat er speelt, door dat stukje van Paul die in Michels telefoon kijkt. Tijdens het voorgerecht komen we wat meer te weten,  het wordt duidelijk dat Paul hoopt op een explosie later op de avond en het wordt duidelijk dat Paul en Serge elkaar helemaal niet liggen (bij het huis in Frankrijk).

Bij het hoofdgerecht komen we eindelijk te weten waar naartoe was opgebouwd. Eerst zien we het filmpje op Michels mobiel en later lezen we ook nog over de uitzending van Opsporing Verzocht. Ook komen we te weten dat Claire alles allang wist en dat Paul het dus fout had. (P. 144)

Bij het nagerecht komt dan eindelijk de explosie waar Paul al op had gehoopt, de ommekeer. Die heeft Serge veroorzaakt door zich terug te trekken als lijsttrekker en de persconferentie in ‘hun’ café te houden.
En dan de ontknoping. Claire en Paul willen voorkomen dat Serge die persconferentie geeft en dus willen en gaan ze hem verwonden, Paul heeft zijn medicijnen nooit ingekomen en wat zeiden Babette en Claire tegen elkaar in de tuin? Alles waar je nog geen antwoord op had of wat nog opgelost moest worden is opgelost.

Het laatste deel ‘Fooi’ slaat weer terug op het motto, dat gaat ook over een fooi.

 De schrijver houdt zich ook aan de drie Aristotelische eenheden.

Eenheid van plaats: Het hele boek speelt zich af in dezelfde setting; het restaurant.

Eenheid van tijd: Het boek speelt zich af binnen 24 uur; alleen het diner (dat verklaart ook de titel).

Eenheid van handeling: In het hele boek staat hetzelfde thema centraal; het morele dilemma. Hoe ver ga je voor je kind?

REACTIES

A.

A.

Schitterend

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"