Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

• Zakelijke gegevens:
Het Diner, Herman Koch, 243 bladzijdes, eerste druk, Januari 2009, Uitgeverij Anthos
• Beschrijvingsopdracht:
Paul Lohman is vader van zoon Michel en gelukkig getrouwd met Claire Lohman. Na een carriere als geschiedenis docent op het middelbaar onderwijs is hij op non-actief gesteld door zijn agressieve uitingen op het werk en privé. Daarnaast is Paul ook nog de broer van presidents-kandidaat Serge Lohman.
Het verhaal begint bij een diner, dat Paul en Claire hebben met Serge en zijn vrouw, en dus schoonzus van Paul, Babette in een duur restaurant. Een restaurant waar ‘normale’ mensen volgens Paul niet komen, behalve zijn broer Serge Lohman.
Tijdens het diner valt het Paul op dat Babette heeft gehuild, ze verbergt haar ogen achter een donkere bril. Desalniettemin gaat de ‘familie’ met elkaar dineren. Al snel lopen de spanningen hoog op. Paul en Claire zijn totaal geen types voor een restaurant als dit. Paul irriteert zich dood aan de Gerant van het restaurant. Die door middel van zijn pink, aanwijst waar alle gerechten wel niet vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt.
Eerst wordt er gepraat over allerdaagse dingen zoals films, vakanties e.d. Maar als Paul na een bezoek aan het toilet terug komt bij de tafel is het mis. Babette is in huilen uitgebarsten en vlucht naar de tuin. Claire zegt het wel even op te lossen en volgt Babette. Serge en Paul blijven alleen over.. Serge schuift de huilbui van Babette op de hormonen. Volgens hem heeft ze er al langere tijd last van. Het wordt Paul wat teveel en verdwijnt ook van tafel en om te kijken waar ze zolang blijven. Eenmaal in de tuin voelt Paul een mobieltje afgaan in zijn zak. Dan blijkt hij het mobieltje van zijn zoon Michel mee te hebben, waar hij die middag stiekem in had gekeken. Hij neemt op en krijgt zijn eigen zoon aan de lijn die zich afvraagt wat zijn vader met zijn mobieltje doet! Michel zegt tegen zijn vader dat hij zijn mobieltje wel even op komt halen. Voordat Michel er is speurt Paul nog door zijn mobiel en vind een filmpje waarin zijn zoon en de zoon van Serge, en dus de vriend van Michel, Rick een zwerver mishandelen op het station. Ook luistert hij naar een bericht van zijn moeder en dus zijn vrouw Claire, waarin ze zegt dat ze het vanavond moeten doen, en dat papa nergens van wist. Paul weet niet wat hem overkomt, zijn vrouw en zoon houden iets voor hem achter.
Na een tijdje komt Michel zijn mobiel ophalen. Op dat moment verteld Paul wat er allemaal is gebeurt. Op weg naar huis van een schoolfeest gingen Michel, Rick en Beau nog even pinnen. Maar in het pinhokje lag een stinkende zwerver te slapen in een pashokje. De zwerfster (ze blijkt een vrouw te zijn) begint te schelden en zegt dat ze op moeten rotten. Het maakt Michel en Rick kwaad, Beau zegt naar huis te vertrekken. De overgebleven jongens beginnen dingen van straat te halen en het tegen de zwerver aan te gooien. Ze gooien en bureaulamp en een lege jerican. Maar dan gaat het mis… Er komt een aansteker bij en de jerican, waarvan de jongens dachten dat hij leeg was, ontploft en de zwerfster is op slag dood….
Paul en Claire komen achter dit incident na een uitzending van Opsporing Verzocht. In het pinhokje hingen camera’s en die hebben alles vastgelegd. Op de beelden is niet te herkennen wie de jongens zijn, maar Paul (hij is tenslotte een vader) herkent zijn enige kind meteen. Claire lijkt niks te merken, tenminste zo doet ze. Maar langzamerhand komt de aap uit de mouw. Michel verteld dat Beau Michel en Rick chanteert door filmpjes op YouTube te zetten. Zolang Michel en Rick geld geven aan Beau is er niks aan de hand, maar als ze dat niet doen dan gaat Beau naar de politie. Hij wil namelijk een nieuwe scooter.
Als Michel is vertrokken, en Claire en Babette zijn teruggekeerd gaan ze terug naar het restaurant en schuiven weer aan bij Serge.
Dan begint Serge te vertellen dat hij een plan heeft om de toekomst van zijn zoon te beschermen. Hij wil aftreden als toekomstig president. Volgens hem kan Rick er niet mee leven dat hij de dood van een zwerver op zijn geweten heeft. Babette verklaart Serge voor gek, en Claire ook. Het kan Paul allemaal niet zoveel schelen.
Serge verteld dat hij een persconferentie gaat geven in het café waar Paul en Claire altijd komen. En dat maakt Paul wel kwaad. Serge en Claire betalen de rekenening en verlaten het restaurant.
Dan verteld Claire aan Paul dat ze alles in scène heeft gezet. Het geheimzinnige gedoe van Claire over Michel heeft allemaal een rede. Ze belde namelijk aan tafel met Michel om te laten merken dat Michel thuis was, en zo kan Paul Serge wat aan doen, zodat hij de persconferentie niet kon geven. Paul denkt daar iets anders over, en Claire vertrekt alleen richting de persconferentie. Paul blijft nog even zitten en de gerant komt nog even bij hem praten. Daarna verlaat hij het restaurant en ziet bij het café waar Serge zijn persconferentie wou geven dat er allemaal politiewagens en een ambulance aan komt rijden. Claire heeft Serge verwond, en de persconferentie gaat niet door.
• Pas de begrippen uit Laagland toe op het door jou gelezen boek:
a. Welke open plekken komen in het boek voor?
- Wat Rick, Michel en Beau hebben gedaan in de tuin van het restaurant
- Wat Claire achterhoud voor Paul
- Waarom Babette huilt in het resteurant
Deze open plekken worden niet opgelost, daarom heb ik deze juist ook gekozen omdat ik dat wel jammer vind dat de schrijver deze open plekken dus niet heeft gevuld.
b. Heeft het boek een open of gesloten einde. Leg je antwoord uit en betrek daarin het verhaalprobleem.
c. Het is een open einde, omdat je niet weet hoe het af gaat lopen met de kinderen. Ook weet je niet wat de uitslag was van de vruchtwaterpunctie. Daarbij komt dat Claire slechter lijkt te zijn dan haar man. Zij weet hoe ziek haar man én haar kind zijn en doet daar niets mee. Het kan realistisch zijn maar het is zeer onwaarscheinlijk.
d. Het boek wordt verteld in de ik-vorm, door Paul. Hou houd wel dingen achter maar dat is logisch voot een boek omdat het anders niet spannend is.
e. Het is een actueel verhaal, hoewel het niet direct duidelijk wordt in welke maand en in welk jaar zich alles afspeelt. Maar in de tekst wordt een paar keer gesproken over George Bush als president van Amerika, de oorlog in Irak, de rekening in euro’s. Je kunt dus aannemen dat het verhaal na 2004 speelt. Ook wordt de huidige minister-president op een soort Jiskefetachtige manier verteld waarbij de vergelijking met Jan Peter Balkenende. Kortom, het is een actueel verhaal dat speelt in de tijd waarin het boek is uitgegeven.
f. 2004, zie vorige vraag voor voorbeelden.
g. De hoofdlijn van het verhaal speelt zich af in het nu. De verschillende flashback’s gaan terug tot en met de geboorte van Michel. Het verhaal is niet chronologisch, Paul heeft verschillende flashback’s. De vertelde tijd is van Michel’s geboorte tot nu, dat is 15 jaar omdat Michel 15 (bijna 16) is als hij met Rick de zwerver dood. De verteltijd is: 300 bladzijdes.
h. De plaats van handeling is een restaurant waarvan de verteller geheim wil houden waar het is, omdat er anders mensen naar toe zullen gaan om die reden. Het is een luxe restaurant en het grappige is dat Herman Koch een lichtvoetige ironische stijl gebruikt waarmee dit type restaurant ook een beetje te “kakken wordt gezet.” Het beschrijven van de maaltijden, de overdreven uitleg van de gerant en vooral de belachelijke prijzen van het eten zijn een doorn in het oog van de verteller Paul Lohman en die kritiek steekt hij niet onder stoelen of banken. Het geeft de roman een ironische ondertoon bij dit moreel zware onderwerp.
5. Schema
Kenmerk van het boek met kort voorbeeld: lectuur Kenmerk van het boek met kort voorbeeld: Literatuur
Oppervlakkige hoofdpersoon
Paul, gaat nadenken over wat zijn vrouw en kind bedoelen met “vanavond moet het gebeuren” Psychologische ontwikkeling hoofdpersoon
Ja, familie is bespioneerd elkaar. Bijpersonen zijn types Bijpersonen zijn niet oppervlakkig
Eenvoudig taalgebruik Bijna geen verhalen over beroemde mensen met een voorbeelfunctie waarbij de zoon/familie van in de problemen komt. Creatief met taal: opvallend/bijzonder woordgebruik of schrijfstijl
Doorzichtige opbouw
Familie problemen en moord van zwerver. Meer verhaallijnen
Voorspelbare afloop
De gedoodverfde moordenaar was het uiteindelijk toch niet. Verrassend einde of een open einde
Gebruik van de volgende manipulatietechnieken:
- open plekken
- flashbacks Het bewijs van de uiteindelijke moordenaar word achtergehouden, voor de rest niet dus er tussenin. Gebruik van de volgende manipulatietechnieken:
- Een of meer vertelinstanties
- Open plekken
- Flashbacks
- Vooruitblikken
Ruzie familie, problemen met werk, op non-actief gesteld . Vaste rolpatronen worden gebruikt.
Maatschappijkritische boodschap.
6. Eindoordeel: Wat is jouw mening over het boek en welk cijfer zou je het geven?
Ik geef het boek uiteindelijk een 7 omdat ik het boek eerst maar half begreep maar er later wel inkwam en het wel een leuk en interessant boek vond. Vooral de open plekken in het verhaal waren goed gekozen vond ik.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.