Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het diner door Herman Koch

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1982 woorden
  • 4 oktober 2011
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
33 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 Primaire gegevens
• Titel: Het Diner
• Schrijver: Herman Koch
• Aantal pagina’s: 300
• Jaar uitgave: 2009
• Eerste druk: januari 2009


2 Thema
• Titelverklaring
De titel van het boek is Het Diner. Deze titel is waarschijnlijk gekozen, omdat het verhaal zich afspeelt tijdens een diner in een chic restaurant.

• Onderwerp (in maximaal drie woorden)
Een morele dilemma.

• Thema (=wat er in één zin over het onderwerp wordt beweerd; dit altijd in abstracte, algemene bewoordingen)
Het thema van het boek is een morele dilemma bij de ouders. Het dilemma gaat over het beschermen of het verdedigen van hun kind.


• Motto (=citaat van iemand anders vóór in het boek, dus nog voordat het eigenlijke verhaal begint) plus toelichten op welk(e) boekfragment(en) het citaat slaat.
Het motto van het verhaal komt uit een filmscript van de film Reservoir Dogs. Deze motto staat op de eerste bladzijde voor het verhaal begint.
Nice guy Eddie: ‘C’mon, throw in a buck’.
Mr Pink: ‘Uh-huh. I don’t tip.’
Nice guy Eddie: ‘Whaddaya mean, you don’t tip?’
Mr Pink: ‘I don’t believe in it.’

• Opdracht met uitleg waar deze opdracht naar verwijst (bijvoorbeeld ‘Voor Anna’)
Het boek is niet in opdracht voor iemand geschreven.

• Terugkerende motieven (zoals ‘de zwarte kraai’, ‘de gebroken spiegel’, ‘de afgrond’, ‘de dobbelsteen’, enzovoorts) duiden met hun symbolische betekenis
De terugkerende motieven in het verhaal is het diner. Het boek is verdeeld in gerechten. Het begin met de aperitief dan komt het voorgerecht, het hoofdgerecht, het nagerecht, het digestief en als laatste de fooi. Dit zijn motieven die steeds terug keren, zodat je weet dat het verhaal zich afspeelt tijdens een diner.


3 De ruimte waarin het verhaal zich afspeelt:
• Op welke plaatsen?

Het verhaal zelf speelt zich af in een chic restaurant, waarbij de naam niet genoemd wordt. In de flashbacks speelt het verhaal nog op verschillende plaatsen of zoals: het vakantiehuisje van Serge in Zuid-Frankrijk, Paul’s eigen woning, de middelbare school waar Paul heeft gewerkt en het pinhokje, waar Michel en Rick de zwerver hebben gedood.

• Hoe worden deze plaatsen beschreven?
Het restaurant wordt omschreven als een erg chic restaurant. Het is een restaurant waarvan je drie maanden van tevoren moet reserveren en waar geranten rondlopen die al het eten, wat voor je neus staat, aan je uitlegt. De naam en de plaats van het restaurant wordt expres niet genoemd, omdat er anders over een paar dagen veel mensen komen eten.
Het pinhokje wordt beschreven als een vies, stinkend hokje, waar een zwerver ligt te slapen. De gebeurtenis van het afbranden van het pinhokje speelt zich in de nacht af.
De middelbare school wordt beschreven als een verschrikkelijk, saaie en vervelende plek om te werken.
Het vakantiehuisje van Serge in Zuid-Frankrijk wordt beschreven als een prachtig huisje, waar je heerlijk kunt relaxen in de zomer.

• Welke weersomstandigheden en gegevens over klimaat of seizoenen zijn van belang?
In het verhaal wordt niet duidelijk gemaakt in welke weersomstandigheden het verhaal afspeelt. Deze zijn niet van belang in het verhaal.

• Welke sfeer wordt door de ruimte opgeroepen?
Er worden verschillende sferen door de verschillende ruimtes opgeroepen. Tijdens de gebeurtenis van het pinhokje werd er een spannende sfeer opgeroepen, omdat het ’s nachts was en er een vreemde in het pinhokje lag te slapen terwijl er een verschrikkelijke stank uit het pinhokje kwam.
Tijdens het verblijf in het vakantiehuisje van Serge in Zuid-Frankrijk wordt er een relaxte sfeer opgeroepen, door het heerlijk weer en het vakantiegevoel.


• Welke functie of doel heeft de schrijver met het beschrijven van de ruimte (als decor; om spanning op te roepen; iets over het karakter van de personages duidelijk maken; een symbolische functie, d.w.z., verwijzend naar het thema)
De schrijver beschrijft de ruimte om spanning op te roepen. Dat kan je goed merken bij het pinhokje, die midden in de nacht wordt afgebrand, omdat daar een vieze, stinkende, vreemde zwerver lag.
Het restaurant wordt omschreven om iets over het karakter van de personages duidelijk te maken. Het restaurant is erg chic. In dit restaurant komen alleen rijke mensen, zoals Serge, omdat hij een politicus is. Het restaurant beschrijft het karakter van Serge.

• De tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
-Verleden tijd, moderne tijd of in de toekomst? Geef hiervoor bewijzen.
Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Dit kan je merken aan het gebruik van mobieltjes en het gebruik van de internetsite ‘YouTube’. Ook kan je dit merken aan het tv programma ‘Opsporing Verzocht’, die in het verhaal voorkomt.
Citaat: ‘Ik klikte naar YouTube. Bij Search typte ik de naam van de bank in waaraan de pinautomaat toe behoorde en daar achter aan de woorden ‘dakloze’, ‘death’ en ‘homeless’.

-Wanneer begint en eindigt het verhaal? Beschrijf de scènes.
Het verhaal begint over het restaurant, waar de familie naar toe gaat. Het begint dus met de heenweg naar het restaurant. Het verhaal eindigt met de gebeurtenis dat de familie uit het restaurant vertrekt en Claire Serge wat aan doet in een café verderop. Op het laatst wordt er nog bekend gemaakt dat beau, de adoptie zoon van Babette en Serge, vermist wordt.


4 Korte inhoud:
• Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon is Paul.

• Wat is zijn probleem?
Paul zelf heeft een aandoening, die zijn zoon, Michel, heeft geërfd. Hierdoor heeft Michel met zijn neef, Rick, een zwerver gedood in een pinhokje, omdat deze zwerver in de weg lag en stonk.

• Hoe wordt het probleem opgelost?
Rick en Michel worden gezocht op de uitzending van ‘Opsporing Gezocht’. Het probleem wordt opgelost door het allemaal te vergeten, maar dit lukte niet volgens Serge, de vader van Rick. Daarom wilde Serge uit de politiek stappen, zodat de waarheid kon worden verteld en de kinderen een aantal jaar in de gevangenis moesten en daarna opnieuw hun leven konden starten. Dit kon Claire, de moeder van Michel, tegenhouden door Serge iets aan te doen.

• Welke rol spelen de verschillende personen in die oplossing?
Claire had Serge wat aangedaan, zodat hij niet naar de persconferentie kon om te vertellen dat hij ontlag nam.

• Heeft het boek een gesloten einde of een open einde?
Het boek heeft een open einde. Het boek eindigt als Serge naar het ziekenhuis wordt gevoerd en Beau wordt vermist. Beau is een adoptiezoon van Serge en Babette. Beau chanteert Michel en Rick, door filmpjes van de moord op de zwerver op YouTube te zetten en geld te vragen. Je weet niet hoe het probleem verder wordt opgelost.


5 De verhaaltechniek: Het verhaal wordt verteld door een ik-verteller?
De opbouw: Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het heeft een aantal flash-backs.

Het genre: De roman is een psychologisch roman. De ouders zitten in een morele dilemma. Hun kinderen hebben iets ernstigs gedaan. De ouders moeten kiezen of ze hun kind moeten beschermen of verdedigen.
De tijd: -verteltijd (=de tijd die je nodig hebt gehad om het boek te lezen)
De verteltijd van het boek is ongeveer vijf dagen.
-vertelde tijd (=de hoeveel tijd die de gebeurtenissen in het verhaal in beslag nemen)
De vertelde tijd van het boek is een avond. Het verhaal speelt zich af tijdens een diner in een restaurant.
-grammaticale tijd (=o.t.t. of o.v.t.)
Het verhaal is verteld in de onvoltooide verledentijd.
De stijl: de manier van schrijven (=taalgebruik; lengte zinnen; veel of weinig beschrijvingen; veel of weinig dialogen; veel of weinig beeldspraak; veel of weinig humor?)
De manier van schrijven vind ik erg duidelijk en begrijpelijk. Ik vind wel dat de schrijver te diep op onbelangrijke zaken in gaat. De schrijver omschrijft bijvoorbeeld te lang over een bepaalde geur die de hoofdpersoon ruikt in een kamertje, wat niet van belang is. Daarom vind ik het te langdradig en ben ik te ongeduldig om het goed te lezen, zodat ik deze gebeurtenissen ga scannen totdat ik weer de draad van het echte verhaal op pak.


6 Oordeel en argumenten:
• Waarom heb je juist dit boek uitgekozen?

Ik heb voor dit boek gekozen, omdat een aantal klasgenoten mij dit boek hebben aangeraden. Ik heb zelf nog de flaptekst van het boek gelezen en vond dat het verhaal mij wel aansprak.

• Zou je het boek willen aanraden aan je klasgenoten?
Ik zou het boek wel aan willen raden aan mijn klasgenoten, omdat het een erg boeiend verhaal is. Alleen kan het boek soms langdradig zijn. De schrijver gaat bij sommige niet belangrijke gebeurtenissen te ver op in en schrijft er te lang over. Hierdoor vond ik een aantal delen in het boek wat saai en begon ik die te scannen tot de draad van het huidige verhaal weer werd opgepakt.

• Herkende je er iets in van je eigen situatie?
Ik herken niets van mijn eigen situatie in dit boek.

• Komen er komische en / of spannende situaties in voor?
Er komen wel een aantal kleine, komische en ook een aantal spannende situaties in het boek voor. Als voorbeeld voor een komische situatie was het ontkurken van de champagnefles door een gerant. Dit mislukte namelijk en de gerant verkeerde in een diepe schaamte.

• Vind je het realistisch?
Ik vind het boek erg realistisch. Het verhaal zou echt kunnen zijn afgespeeld.

• Wat vind je van de titel van het boek?
Ik vind de titel van het boek goed bij het verhaal passen, omdat het verhaal over een diner gaat. Het diner is niet zomaar een diner. Het is een erg bijzonder diner.

• Vind je het onderwerp ouderwets, modern, of van alle tijden?
Het onderwerp van het boek is van alle tijden. Ouders kunnen altijd een dilemma hebben of ze hun kind moeten beschermen of verdedigen.

• Vind je dat het belangrijke problemen zijn en dat ze goed worden uitgewerkt?

Ik vind dat het een erg belangrijk probleem is, maar ik vind niet dat deze goed wordt uitgewerkt. De lezers kunnen ook niet weten of dit probleem goed wordt opgelost, omdat het boek een open einde heeft.

• Welke gebeurtenissen vind je het mooist en het minst mooi?
De mooiste gebeurtenis van het verhaal vind ik het einde. Michel komt thuis van voetbal. Hij zit onder het bloed en vertelde aan zijn vader hoe het was. Hij vertelde dat Men in Black III is verwijderd van YouTube. Tijdens zijn relaas stopte hij, omdat hij zijn vader zag lachen. Uiteindelijk gaf Michel zijn vader een knuffel en zei: ‘Lieve papa’.
De minst mooie gebeurtenis van het verhaal vond ik de woede aanval van Paul. De vrouw van Paul, Claire, lag een lange tijd in het ziekenhuis. Serge, de broer van Paul, en Babette, de vrouw van Serge, kwamen onverwacht bij Paul langs en boden Paul aan dat zijn zoon, Michel, bij hen kon blijven logeren voor een tijdje. Paul wilde niet dat Serge en Babette zijn zoon zouden afpakken en kreeg een woede aanval. Hij sloeg Serge met een gloeiend hete koekenpan in het gezicht van Serge.

• Wat is je mening over het thema, de ruimte, de tijd, het gekozen perspectief, de opbouw en de stijl? [Concrete voorbeelden noemen!]
Ik vind het een leuk thema. Ik houd van realistische romans.
Ik vind de ruimte goed bij het verhaal passen, omdat het om een rijke familie gaat (een politicus) die gaan dineren in een chic restaurant. Citaat: ‘Ik ga niet zeggen welk restaurant, want dan zit het er de volgende keer waarschijnlijk vol met mensen die komen kijken of wij er ook weer zitten.’
Ik vind het leuk dat het verhaal zich in één avond afspeelt, terwijl het zo een dik boek is. Je verwacht niet dat het allemaal in één avond past.
Het gekozen perspectief vind ik prima.
De opbouw van het verhaal vind ik ook leuk. Het verhaal is variërend door de verschillende flashbacks die in het verhaal voorkomen. Citaat: ‘Toen ik nog werkte had ik op een dag midden in een zin over de Slag om Stalingrad het klaslokaal rondgekeken.’
De stijl vind ik ook prima.


• Heb je er iets van geleerd en, zo ja, wat dan?
Ik heb niets van het verhaal geleerd.

REACTIES

C.

C.

Lees het boek nog eens en let dan vooral op de gebeurtenis die je als 'mooist' omschrijft. Misschien valt je bij tweede lezing op dat de modder en het bloed eerder te maken zouden kunnen hebben met het laten verdwijnen van Beau dan met het spelen van een voetbalwedstrijd en dat de betekenis van het lachje van Paul en Michel's 'Lieve Papa' eerder angstaanjagend dan vertederend is. Heb je toch nog iets geleerd ... in 't vervolg beter lezen.

12 jaar geleden

K.

K.

Je kan echt niet schrijven pik

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"