Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het diner door Herman Koch

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 568 woorden
  • 23 april 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
23 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag 1

David van Keulen

Herman Koch, Het Diner

Motivatie

Ik heb dit boek gekozen omdat mijn vader het adviseerde en tegen mij zei dat het een boek was die heel spannend is. Ook leek het mij een leuk boek omdat ik de schrijver ken van het programma Jiskefet. Het boek was ook op mooie manier in hoofdstukken ingedeeld.

Inhoud

Het Diner gaat over 4 mensen die met elkaar uit eten gaan: Paul, Claire, Serge en Babette Lohman. Paul en Serge zijn broers waarvan Serge de oudste is. Serge is een politicus die aan de verkiezingen meedoet om minister-president te worden. Paul was docent geschiedenis maar is er mee gestopt omdat hij het geestelijk niet meer aankon.

Het verhaal speelt zich af in een restaurant waarvan de verteller de naam niet noemt. Soms loopt er een van de personages even naar buiten of naar het toilet. ook vertelt de verteller tussendoor dingen over het verleden, bijvoorbeeld over het vakantiehuis van zijn broer in Frankrijk of over zijn vrouw die in het ziekenhuis heeft gelegen.

Het speelt zich af in onze tijd dus zeg maar tussen 2005 en 2010. Dat merk je aan de technologie die ze hebben, de mobieltjes, een iPod en bijvoorbeeld een computer.

Er zit eigenlijk meer achter het etentje. De personen moeten het ergens over hebben. Na een schoolfeest van de kinderen van de personages, wilden de kinderen nog wat gaan drinken in een kroeg. Maar in een pinhokje waar ze geld gingen halen lag een dakloze vrouw te slapen in een slaapzak. Dit vonden de jongens vies en wilden de vrouw eruit jagen, door tegen haar te schelden. Toen dat niet werkten wou de ene de vrouw een schop geven maar verloor zijn evenwicht en schopte haar een bloedneus. De vrouw riep: schoften, rotkinderen, maar bleef wel liggen. naast de pinautomaat lagen wat weggegooide spullen. Eerst pakten ze een lampenkap en gooide die naar de vrouw, daarna gooiden ze een krukje en toen een jerrycan. Vervolgens gooide de jongen (om onverklaarbare reden) een aansteker. Er was een grote ontploffing. De vrouw was op slag dood. Het probleem is nu of de ouders naar de politie moeten gaan. Als ze het aan de politie vertellen kan het de reputatie van Serge verpesten en zal hij geen minister worden.

na het diner voordat iedereen het restaurant verlaat zegt Serge dat hij morgen in een persconferentie bekend maakt dat hij zich uit de verkiezingen terugtrekt en dat zijn zoon en neef de vrouw hebben vermoord. Om hem tegen te houden gaat Claire Serge en Babette achterna om hem van gedachten te veranderen. In het volgende hoofdstuk word Serge in een ambulance afgevoerd en Claire in een politieauto.

Hoofdpersoon

Paul Lohman is een oude geschiedenisleraar die op non-actief is. Hij is een beetje een agressieve man. Hij heeft verschillende mensen het ziekenhuis in geholpen: de rector van de school van zijn zoon, en zijn broer. Hij is zo agressief omdat hij antidepressivapillen heeft, die hij nooit in neemt.

Mening

Ik vind dat het boek op een mooie manier word uitgelegd, degene die het verhaal verteld is Paul. Het enige vervelende aan het boek vond ik dat het zo langdradig was, hij zou het boek ook in de helft kunnen vertellen. Hij zegt bijvoorbeeld:’’ik zag dat Babette gehuild had, ze had vochtige strepen langs haar wangen lopen, zoals je dat hebt als je net gehuild hebt.’’ Dat vind ik veel te langdradig.

Conclusie: ik geef het boek een 8.7

REACTIES

G.

G.

geweldig kan dit goed gebruiken

12 jaar geleden

V.

V.

Ja, heel goed.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"