Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Het boek heet het diner omdat het hele verhaal zich afspeelt tijdens een diner met 2 broers en hun vrouwen een afspraak moeten maken over een probleem waarbij hun kinderen zijn betrokken.

Het thema van het boek is dilemma. Wat moet je doen als je kind iets heel ergs heeft gedaan? Moet je net als Paul je kind in bescherming nemen voor wat hij heeft gedaan om op die manier zijn jeugd te redden? Of kun je beter net als Serge zou willen eerlijk zijn tegen de politie om zo te voorkomen dat je kind later trauma’s krijgt? Aan het einde is deze keuze aan Paul en Claire.

Het boek heeft een paar motieven. Liefde: hoever kun je gaan uit liefde voor je eigen kind? Eten: Het hele boek gaat over het diner en elk stuk begint dan ook met een stukje over een gerecht. Moord: Waar het uiteindelijk om gaat is de moord die hun zonen hebben gepleegd op een zwerver.

Er zijn 7 personages in het boek.
Paul Lohman: Paul is de hoofdpersoon van het verhaal. Vanuit zijn ogen wordt het verhaal verteld. Het is een man die wat psychische problemen heeft, maar hij houdt wel heel veel van zijn zoon en vrouw. Hij is een mysterieuze man, zo komt in het boek ook duidelijk aan beeld dat hij een ziekte heeft, maar niet wat voor een ziekte. Hij is de vader van Michel. Hoe dieper je in het verhaal zit hoe meer je van Paul te weten komt en wat er nou precies met hem aan de hand is.
Claire Lohman: Claire is de vrouw van Paul. Het is een lieve vrouw die alles voor haar man en zoon over heeft. Haar bedoelingen zijn ook goed en ze is de moeder van Michel. Je krijgt veel te weten over haar goede eigenschappen.
Michel Lohman: Michel is de zoon van Paul en Claire. Het is over het algemeen een dood normale puber. Hij sport, rookt niet en drinkt ook niet. Hij is bevriend met Rick Lohman en Beau Lohman. Hij houdt veel van zijn ouders en hij lijkt erg op zijn vader. Zo ook de agressiviteit.
Serge Lohman: Serge is de broer van Paul Lohman en ook nog eens presidentskandidaat. Hij is de vader van Rick Lohman. En samen met zijn vrouw Babette Lohman hebben zij een kind geadopteerd genaamd Beau. Hij is een aparte man met bepaalde trekjes. Zo houdt hij van lekker eten en van wijn. Dat is meer voor zijn imago dan dat hij er echt van houdt. Over Serge krijg je eigenlijk alleen te weten hoe Paul tegen hem aan kijkt.
Babette Lohman: Babette is de vrouw van Serge Lohman en daarnaast ook nog eens de vrouw van de komende president van Nederland. Het is een vrouw die altijd achter haar man staat en die met alles meegaat wat haar man wil. Je ziet haar voornamelijk in de schaduw van Serge staan.
Rick Lohman: Rick is de zoon van Serge en Babette Lohman. Hij is bevriend met Michel Lohman. Samen met Michel heeft hij iets op zijn geweten. Het is een jongen waar in het boek weinig naar voren komt over zijn karakter.
Beau Lohman: Beau is de geadopteerde zoon van Serge en Babette. Hij is een jongen die chanteren niet erg vindt. Hij was bij het incident aanwezig maar had hier verder niets mee te maken. Hij is in he verhaal meer een bijpersoon dan een hoofdpersoon. Je krijgt bijna niks over hem te weten behalve dat hij Michel en Rick chanteert.

Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordig tijd. Je ziet flashbacks die terug gaan tot de geboorte van Michel. Het verhaal is niet Chronologisch, omdat Paul verschillende flashbacks heeft. De vertelde tijd is van Michels geboorte tot nu, dat is 15 jaar. Het boek heeft 300 bladzijdes. De hoofdlijn van het verhaal speelt zich af in een chic restaurant. De naam hiervan wordt nooit genoemd. In de flashbacks gaan ze naar een paar verschillende plekken maar deze plekken zijn verder niet van belang. Wel een belangrijke plek is het pinhokje waar gefilmd is hoe de jongen de zwerver dood laten gaan.

Het is geschreven in de stijl van Herman Koch zelf, geestig ironisch en humoristisch. Zo krijgt de handelwijze van de politicus kritiek, maar zeker ook de keuken van een trendy restaurant, dat belachelijk hoge prijzen vraagt voor kleine porties eten.

Ik vind het echt een heel leuk boek omdat er zoveel rare dingen gebeuren zoals bijvoorbeeld dat Paul dacht dat hij de enige was die erachter was gekomen wat zijn zoon gedaan had maar dat aan het einde toch blijkt dat zijn vrouw allang ervan op de hoogte was. Iets anders wat me opviel was dat iedereen bezig was met oplossingen bedenken om de zonen uit de gevangenis te houden en dat Claire toen allang een oplossing samen met haar zoon had bedacht wat ook al in werking was gezet. Ik raad het zeker iedereen aan juist omdat er zoveel verschillende wendingen in het verhaal zitten.

Bijlagen

Het Diner.docx

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.