Het diner door Herman Koch

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2458 woorden
  • 17 april 2017
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
9 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Verwachtingen vooraf

Op mijn vorige school hadden we in het Nederlandslokaal een kleine boekenkast, hieruit heb ik tijdens de les het boek Het diner gepakt. Mijn leraar vertelde me dat het een boek was, dat op mijn literatuurlijst stond en het dus slim was als ik het boek zou lezen. Ik heb het boek mee naar huis genomen en gelezen.

Ik had al wel eerder van het boek gehoord, omdat mijn ouders hem ook hebben gelezen. Ik wist alleen dat het ging over een diner en dat het vooral bestond uit flashbacks, maar verder wist ik er niets over.

Ook van de schrijver, Herman Koch, had ik wel eens gehoord want mijn ouders hebben ook het boek Zomerhuis met zwembad van hem gelezen.

Korte samenvatting

Paul Lohman gaat samen met zijn vrouw Claire uit eten met zijn broer, Serge Lohman, en zijn vrouw Babette. Serge is een bekende politicus die op het punt staat de nieuwe minister-president te worden. In het restaurant zijn er allerlei dingen waaraan Paul zich ergert, hij verteld telkens eerst aan de lezer waarom hij er geërgerd van wordt of waar het hem aan doet denken en dan komt er een flash-back die te maken heeft met het onderwerp. Op deze manier kom je ook te weten dat Paul een paar uur voor het diner een filmpje heeft gevonden op zijn zoons mobiel. Wanneer het hoofdgerecht op tafel staat loopt Paul naar buiten om de telefoon van zijn zoon, die hij per ongeluk in zijn zak heeft gedaan, terug te geven. Paul verteld hoe hij heeft gezien dat zijn zoon, Michel, en neef, Rick, op Opsporing Verzocht zijn geweest en ze een zwerfster hebben mishandeld en daarna vermoord. Michel komt naar het restaurant om zijn mobiel te halen en verteld de rest van het verhaal aan Paul. Beau, de adoptiezoon van Serge en Babette en adoptiebroer van Rick, blijkt hen te chanteren met bewijsmateriaal van de jongens en de zwerfster. Hij wil 3000 euro hebben. Later tijdens het eten belt Claire meerdere keren met Michel om hem een alibi te geven. Dan komt het hoge woord eindelijk op tafel. Serge wil praten over de zoons. Hij verdedigt zijn zoon Rick, maar vooral uit eigenbelang; hij wordt immers binnenkort minister-president van Nederland! Serge besluit later die avond toch maar dat de waarheid belangrijker is. Hij wil een persconferentie om zich terug te trekken uit de verkiezingen. Paul, Claire en Babette willen dit niet en om Serge te stoppen, duwt Claire een gebroken wijnglas in Serges gezicht. Later blijkt Michel op de avond van het diner af te hebben gerekend met Beau, dit vertelt hij aan zijn vader.

Indrukwekkende gedeeltes

In hoofdstuk 9 (blz. 42) wordt het voorgerecht van Claire geserveerd. Ze heeft de in Sardijnse olie gemarineerde lamswezerik met rucola besteld.

“Wat in de eerste plaats opviel aan Claires bord was de onafzienbare leegte. Natuurlijk, ik weet ook wel dat in de betere restaurants kwaliteit boven kwantiteit wordt gesteld, maar er zijn leegtes en leegtes. Hier was de leegte, het gedeelte van het bord waar helemaal geen eten lag, duidelijk op de spits gedreven.

Het was alsof het lege bord je uitdaagde om er iets van te zeggen, om verhaal te halen in de open keuken. ‘Dat durf je toch niet!’ zei het bord en het lachte je uit in je gezicht.

Hierna gaat hij nog een bladzijde door over de pink van de gerant die te dicht bij zijn eten komt. Het opvallende is de hoeveelheid tijd hij neemt voor het beschrijven van dit soort irritaties. Hij is continu aan het verderdenken, hij maakt van ieder klein probleempje een enorm probleem. Het lijkt bijna alsof de tijd dan stilstaat, zodat hij de tijd heeft aan de lezer uit te lezen hoe hij zich voelt en wat er allemaal in zijn hoofd omgaat. Hij denkt na over dingen waar “normale” mensen niet snel over na zouden denken. Dit kan, denk ik, een goede eigenschap zijn want hij ziet veel details en denkt erover na. Het probleem is dat Paul dit bijna altijd negatief maakt.

In hoofdstuk 12 (blz. 59 t/m 66) beschrijft Paul een moment van een jaar geleden. Serge en Babette hebben een vakantiehuisje in Frankrijk, net als veel andere rijke Nederlanders. Paul is er een keer geweest, samen met zijn vrouw en zoon. Hij beschrijft hoe het er was en dat al die Nederlanders (waaronder dus Serge en Babette) allemaal “Frankrijk spelen”. Ze denken dat ze welkom zijn in Frankrijk en dat alle “gewone Franse burgers” hen heel aardig vinden terwijl dit totaal niet het geval is. De Fransen ergeren zich aan deze rijke Nederlanders, ze doen alleen aardig omdat ze aan de Nederlanders kunnen verdienen. Paul vertelt wat hij vindt dat die Fransen eigenlijk zouden moeten doen. Hij vindt dat de Fransen de Nederlanders moeten duidelijk maken dat ze weg moeten gaan, weer lekker terug naar Nederland. Hij vertelt er eventjes over (dat de Fransen de ruiten van de Nederlanders bijvoorbeeld moeten ingooien) en dan komt een ander deel van zijn flash-back maar daarna komt hij er weer op terug:

“Wanneer ruiten ingooien en brandstichting niet het gewenste resultaat opleverden, moest je de strijd naar een hoger plan tillen, dacht ik bij mezelf. Je zou zo’n Nederlands watje van huis kunnen weglokken met het voorwendsel dat je ergens een nóg goedkoper wijnboertje wist te zitten, om hem daarna ergens in een maïsveld af te tuigen – geen slap pak rammel, nee, iets stevigers, met honkbalknuppels en dorsvlegels.”

Ik vond dit een indrukwekkend stuk omdat hij in het begin van het boek een erg normaal persoon lijkt terwijl je er, naarmate je verderleest, langzamerhand achterkomt dat er eigenlijk iets mis met hem is. Hij is agressief en het bijna eng om over de haatgevoelens die hij heeft voor zijn broer te lezen. In dit stukje wordt ook ineens duidelijk dat hij vindt dat geweld iets is wat gebruikt mag worden. Het doet me heel erg denken aan het spreekwoord “het doel heiligt de middelen.”

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

In hoofdstuk 46 (blz. 294) is het einde van het diner al geweest. Iedereen (Serge, Babette en Claire) zijn al weg en alleen Paul blijft buiten. Paul beschrijft het moment dat hij naar buiten loopt en sirenes hoort. Hij loopt naar een cafeetje toe waarvan hij weet dat Serge en Babette er zijn. Als hij aankomt ziet hij zijn vrouw tussen politieagenten en Serge op de brancard met een bebloed gezicht. Hij weet vrijwel meteen dat zijn vrouw degene is die dit Serge heeft aangedaan. Iets later, na een stukje over hoeveel fooi je moet geven, vertelt hij dit:

“Serge verloor de verkiezingen. Aanvankelijk was er bij de kiezers nog wel enige sympathie te bespeuren voor de kandidaat met het gehavende gezicht. Een glas witte wijn –een net boven de steel afgebroken glas witte wijn, moet ik eigenlijk zeggen - maakt rare wonden. Ze hechten vooral raar, met veel wild vlees en lege plekken waar het oude gezicht nooit meer terugkeert.”

Dit stukje vind ik bijna onmenselijk. Het is de manier waarop hij verteld over wat er is gebeurd met zijn broer, alsof het iets heel normaal is. Hij verteld het bijna op een laconieke manier. Dit verrast de lezer, mij in ieder geval, heel erg omdat het idee van littekens in je gezicht op zijn zachts gezegd niet heel prettig is. Vooral de allerlaatste zin is vreemd: “Ze hechten vooral raar, met veel wild vlees en lege plekken waar het oude gezicht nooit meer terugkeert.”, dit klinkt bijna alsof hij er van geniet, alsof hij geniet van het feit dat het gezicht van zijn broer nu voor altijd misvormt en verminkt is.

Ervaring achteraf

Ik had verwacht dat het boek zou gaan over een soort mysterie dat langzamerhand zou worden opgelost, dat de ouders er met elkaars hulp erachter zouden komen. Dit blijkt niet zo, het boek bestaat uit veel flash-backs die ervoor zorgen dat je beeld over Paul langzaam vorm krijgt. Eerst lijkt Paul een normale man met een zoon die iets slechts heeft gedaan en lijkt Serge een soort freak die geobsedeerd is door zichzelf en zijn imago. Later blijkt dat dit niet klopt; Paul is degene die niet normaal is, hij is agressief en heeft moeite met zich gedragen volgens de gedragsnormen, terwijl Serge juist een normale man in de politiek is, hij gedraagt zich zoals iedere andere politici: hij gedraagt zich precies zoals nodig is wanneer je stemmen wil winnen.

De sterke kanten aan het boek vind ik dat het je in spanning houdt, zelfs nadat je weet wat er is gebeurd met Michel, Rick en Beau. Je wil weten wat er gaat gebeuren, dus lees je door, je blijft zelf nadenken om het raadsel op te lossen. De zwakke kant vind ik dat er soms te veel over iets gepraat wordt, je kan hierdoor verveeld raken omdat het te lang duurt voor je te weten krijgt waar het nou werkelijk over gaat. Dit is echter geen heel groot probleem, aangezien de nieuwsgierigheid naar de waarheid te groot is om te stoppen met lezen.

Dagboek

Dinsdag

Ik heb vandaag weer een nachtmerrie gehad. Het was bijna dezelfde als gisteren, en eergisteren en de dag daarvoor. Hij was deze keer alleen iets anders, dit keer stond de zwerfster op, haar verbrande gezicht bladderde af en haar mond scheurde open toen ze schreeuwde. Ik zit nu op school, aardrijkskunde. We hebben het over geografische dimensies. Ik kan me niet concentreren, ik ziet telkens het beeld van de zwerfster voor me. Faso (Beau) heeft geluk: hij was er toen niet bij, hij zag het niet. Hij lijkt nergens last van te hebben. Vanmiddag ga ik naar Michel, we zijn op Opsporing Verzocht geweest gisteravond. Ik wil weten wat we moeten doen. Tante Claire weet alles al, maar ze zei dat ik het niet tegen mijn ouders moest zeggen; dat zou gevaarlijk zijn.

Het is nu half vijf, ik zit op de schommel en Michel staat tegen een lantaarn aangeleund. Met een sigaret tussen zijn tanden somt hij op welke nieuwe kleren hij wil hebben. Ik durf nog niets te vragen over het “ongelukje”. Ik vraag het als hij klaar is met zijn lijstje.

Michel zei dat zijn moeder zei dat mensen ons niet zouden herkennen. We moeten rustig en onopvallend blijven en geen rare dingen meer uitspoken. Michels vader weet het nog niet, beweert hij, maar ik geloof het niet. Ik heb oom Paul altijd al een beetje eng gevonden. Hij kijkt altijd op een afstandje toe en doet alsof hij niets meekrijgt en houdt zich dom, maar hij weet meer dan we denken. Ik weet bijna zeker dat hij ons heeft herkent op de tv. Mijn vader weet het denk ik ook al. Toen vanavond het bericht bij Opsporing Verzocht werd herhaald zag ik iets in zijn ogen, ik weet bijna zeker dat hij me heeft herkent. Michel heeft me laten beloven om niets tegen papa te zeggen maar ik kan niet goed liegen tegen mijn vader. Maar ik wil ook niet dat zijn kans om minister-president te worden verpest wordt door mijn fouten. Ik moet nu echt slapen want papa en mama gaan ook naar bed.

Woensdag

Michel heeft gebeld. Faso heeft een video op YouTube gezet. Het is hetzelfde filmpje als bij Opsporing Verzocht verscheen, alleen heeft hij het bewerkt. Het gaat langzaam op de momenten dat we duidelijk in beeld zijn. We zijn nu nog beter zichtbaar. En hij heeft meer, hij heeft de andere Jackass-filmpjes ook. Hij wil 3000 euro.

Ik weet niet hoe we dit moeten betalen maar tante Claire zegt dat we op de avond van “het diner” (zo noemt ze het, Paul en zij gaat met papa en mama uit eten dan) moeten oplossen met Beau. Als het moet zelfs vermoorden. Ik wil hem geen pijn doen, dat ga ik Michel nu vertellen. Ik regel het geld liever, ik ga mijn broer niets aandoen. No matter wat hij doet tegenover mij. Als Michel het wil doen dan doet hij maar, ik wil er niets mee te maken hebben.

Ik weet niet hoe we dit moeten betalen maar tante Claire zegt dat we op de avond van “het diner” (zo noemt ze het, Paul en zij gaat met papa en mama uit eten dan) moeten oplossen met Beau. Als het moet zelfs vermoorden. Ik wil hem geen pijn doen, dat ga ik Michel nu vertellen. Ik regel het geld liever, ik ga mijn broer niets aandoen. No matter wat hij doet tegenover mij. Als Michel het wil doen dan doet hij maar, ik wil er niets mee te maken hebben.

Briefwisseling

Lieve Paul,

Ik heb de laatste tijd het gevoel dat er iets mis is met Rick en Beau. Vooral Rick gedraagt zich heel raar. Laatst waren we met het hele gezin tv aan het kijken en hij reageerde toen heel geschrokken op de berichten van Opsporing Verzocht. Ik begon bijna te denken dat hij zichzelf zag. Ook slaapt hij de laatste dagen heel slecht, ik kan het zien aan zijn ogen. Moeders zien dat, weet je. Die voelen aan als er iets mis is. Rick en Michel trekken de laatste tijd heel veel met elkaar op dus ik dacht dat je misschien voorzichtig aan Michel kon vragen of hij weet wat er met Rick aan de hand is. Misschien heeft hij iets ergs gezien, hij is altijd al erg bang geweest voor bloed en geweld. Of is het misschien iets op school? Ik weet het niet. Ik hoop dat jij iets uit Michel kan krijgen.

Ik hoop snel van je te horen.

Liefs,

Babette

 

Babette,

Ik ben vandaag naar Michel toe gegaan en heb met hem gepraat over Rick. Michel zegt dat Rick een beetje van slag is door een meisje. Hij heeft liefdesverdriet. Die arme tieners toch ook altijd, denken dat ze de ware hebben gevonden en dan gaat het na een week al weer uit. Ach ja, ze komen er vanzelf wel achter dat echte liefde veel gecompliceerder is. Ik zie Michel ook vaak genoeg met meisjes thuis. Ze zijn allemaal even mooi en aardig maar geen een is blijkbaar de ware want na meestal twee weken loopt er weer een andere de deur plat. Hebben jullie Rick wel goed voorlichting gegeven over veilige seks? Je weet hoe kinderen zijn, alles moet snel. Misschien kan Serge, als hij terug is van zijn wijnproefweekend, er even met Rick over praten. Ik zou me als ik jou was vooral geen zorgen maken. Hij heeft gelukkig niemand vermoord.

Groetjes,

Paul

 

Lieve Paul,

Heel erg bedankt voor de hulp, ik heb Serge al gebeld maar die zegt dat hij het er al vaak genoeg met Rick over heeft gehad. Weet jij of de jongens het leuk zouden vinden om een weekendje met ons mee naar Frankrijk te gaan? We moeten even kijken bij ons huisje, want de verwarming is blijkbaar kapot. We dachten dat Michel wel mee zou willen met ons en Rick. Beau blijft thuis om op Valerie te passen. Laat maar weten of hij mee wil.

Liefs,

Babette

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"