Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het diner door Herman Koch

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 698 woorden
  • 9 maart 2017
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
9 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel

Het diner

Schrijver

Herman Koch

Korte samenvatting

Paul Lohman, zijn echtgenote Claire, zijn broer Serge Lohman en zijn schoonzus Babette uit eten. Vanaf het begin word al meteen duidelijk dat Paul geen fan is van zijn broer. Serge is namelijk een bekend politicus met een aantal rare gewoontes. Hij maakt er een sport van om op de dag zelf bij een restaurant te reserveren waar je normaal maanden van te voren voor moet reserveren, bijvoorbeeld. Claire en Paul hebben een zoon, Michel. Serge en Babette hebben ook een twee zoons Rick en Beau, Beau is geadopteerd. Tijdens het eten is Paul heel erg bezig met op van alles letten. Bijvoorbeeld de Gerant die hem irriteert maar ook valt het hem op dan Babette rode ogen heeft van het huilen. Als Paul terugkomt van de toilet ziet hij dat Babette in huilen is uitgebarsten en naar de tuin is gevlucht met Claire achter zich aan. Als Paul ze buiten gaat zoeken gaat het mobieltje van zijn zoon af in zijn zak. Hij had het in zijn zak gestopt nadat hij een filmpje op die telefoon had bekeken.

Na een schoolfeest wouden Michel en Rick geld pinnen in een pin hokje. Daar lag een zwerver in te slapen die boos werd en ze wegstuurde. Daardoor werden Michel en Rick boos en begonnen allemaal dingen het hokje in te gooien. Toen ze een jerrycan naar binnen gooide ging het mis, het hokje ontplofte met de zwerver er in. De bewakingsbeelden van het pin hokje hebben alles gefilmd en zijn op opsporing verzocht geweest, Paul herkende zijn zoon. Paul dacht dat Claire van niks wist wat niet waar bleek te zijn. Doordat Paul terugdenkt aan vroeger kom je er ook nog achter dat hij last had van agressiviteit waardoor hij zijn baan als geschiedenisdocent niet meer kon blijven doen. Doordat Serge het beste voor zijn zoon wilt besluit hij een persconferentie te houden in een café om bekend te maken dat hij zich zou terugtrekken als politicus. Hier is Claire het niet mee eens en vraagt Paul om Serge te verwonden zodat hij de persconferentie niet kan houden. Paul weigert maar Claire besluit dan om Serge zelf te verwonden.

Opbouw

Het verhaal speelt zich eigenlijk af over 1 avond. De avond begint voor de lezer onwetend maar door terugblikken word steeds duidelijker wat er is gebeurd.

Thema

Hoe ver ga je om je kinderen te beschermen? Is het goed wat Claire heeft gedaan om Michel te beschermen of gaat dat te ver?

Schrijfstijl

Het verhaal word verteld door de ogen van Paul Lohman. De verleden tijd word vooral veel gebruikt.

Titel

Het hele verhaal speelt zich af tijdens het diner tussen de twee broers en hun echtgenoten over hoe ze de situatie met hun zoons moeten aanpakken.

Extra info

Tijdens het lezen van het boek dacht ik op sommige momenten dat ik wist waar het over ging maar dat bleek dan ineens totaal anders te zijn. Bijvoorbeeld het begin van het boek. Van te voren had ik er niks over opgezocht zodat ik geen spoilers zou hebben. In het begin dacht ik dat het verhaal was geschreven vanuit de ogen van een vrouw die met haar man uit eten zou gaan. Later bleek dat dus niet waar te zijn en ging het over een man die met zijn vrouw en zijn broer en schoonzus uit eten ging.

Mening

Ik vond het zeker een leuk boek doordat het verhaal zich langzaam opbouwt en je steeds meer informatie krijgt. Eerst had ik verwacht dat het heel saai zou zijn aangezien het verhaal zich maar op één avond afspeelt maar dat bleek totaal niet het geval te zijn. Door de terugblikken en de het langzaam duidelijk worden van wat er eigenlijk allemaal aan de hand is bleef het verhaal interessant.

Open/Gesloten einde?

Gesloten einde. Aan het einde van het verhaal zit nog een epiloog die verteld hoe de verkiezingen van Serge zijn afgelopen en de rest van je vragen invult. 

Openplekken

In het begin van het verhaal waren er allemaal open plekken en wist je nog heel weinig maar in de loop van het verhaal zijn deze openplekken ingevuld.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"