Het diner door Herman Koch

Beoordeling 7.3
Foto van Mees
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door Mees
  • 5e klas havo | 1246 woorden
  • 13 december 2019
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2009
Pagina's
300
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
NS Publieksprijs (2009 Winnaar)

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

1. Zakelijke informatie

Titel van het boek: Het diner 

Auteur: Herman Koch

Uitgever: Anthos

Jaar van uitgifte: eerste druk in 2009

Plaats van uitgifte: Amsterdam

Hoeveelste druk heb ik gelezen: 60e druk

Aantal bladzijde: 301 bladzijde 

Het diner heeft als prijs de NS publieksprijs gewonnen.

Het boek is ook verfilmd en heeft dezelfde naam als het boek.

  1. Samenvatting

Michel en Rick Lohman zijn twee neven van elkaar en zijn vijftien. Op een avond na een feestje doen ze iets verschrikkelijks, wat hen een lange gevangenisstraf kan opleveren. Paul, de vader van Michel weet wat de twee jongens gedaan hebben, omdat hij zijn zoon heeft herkent op bewakingscamera's die zijn getoond in het televisieprogramma opsporing verzocht. Paul denkt dat zijn broer, Serge Lohman, er ook van weet. Serge Lohman is een goede politicus en de waarschijnlijke winnaar van de volgende verkiezingen. Paul denkt dit, omdat Serge Paul en zijn vrouw heeft uitgenodigd om in een chique restaurant te eten. Hoewel Paul weet wat zijn zoon en neef gedaan hebben, heeft hij nog vragen. Wat weten zijn broer en vrouw Claire ervan? Wie heeft de camerabeelden van wat er gebeurd is op Youtube gezet? Als het belangrijkste: hoe kan dit probleem opgelost worden? En zou het nog mogelijk zijn om voor Paul, Claire en Michel een gelukkig gezin te zijn? Volgens Paul zijn ze dat al jaren. Op de avond waar hij met zijn vrouw en broer aan het dineren is, komt hij er meer te weten over.

  1. Verhaalanalyse

Personages:

Paul Lohman: 

Paul was een geschiedenisleraar, vroeger was hij aantal keer uit zijn dak gegaan, doordat hij een woedeaanval kreeg. Hij werkt niet meer in het onderwijs. Hij heeft ook niet altijd zijn gevoelens onder controle. Zo heeft hij zijn broer met een pan macaroni op zijn hoofd geslagen en de rector van Michel’s school een stomp in zijn gezicht gegeven. Hij heeft medicijnen voor zijn driftaanvallen. Hij doet ook een cynische opmerking over het eten in het restaurant (‘kleine porties en grote prijzen’). 

Serge Lohman:

Serge Lohman is de broer van Paul. Serge is een politicus en doet er alles om het grote publiek te vriend te houden. Bij de volgende verkiezingen zou hij weleens de verkiezingen kunnen winnen en minister-president kunnen worden van Nederland. Hij gedraagt zich daarom altijd belangrijk in het openbaar. Hij gaat bijvoorbeeld in een heel duur restaurant dineren. Paul denkt soms nog aan vroeger, waarbij Serge niet uitblonk van netheid, zoals veel boeren aan tafel, door het vele cola drinken. Nu doet Serge alsof hij een groot wijnkenner is. Hij ligt ook goed bij de vrouwen door zijn charme. Nu hij  weet wat zijn zoon heeft gedaan, wilt hij zich terugtrekken als lijsttrekker voor de verkiezingen. Hij wordt op een gegeven moment door Claire het ziekenhuis ingeslagen om hem te stoppen zijn aftreden openbaar te maken. 

Babette Lohman:

Paul vindt dat Babette veel slimmer is dan haar man Serge. Ze doet vaak sarcastisch over de hobby’s van haar man of de manier van doen, zoals de plotselinge hobby als wijnkenner. Aan het einde van het boek wil ze niet dat haar man zijn terugtreden als lijsttrekker bekend maakt. Ze vindt het wel leuk in het spotlicht te staan als ‘de vrouw van’. Ze heeft een fors postuur en alles aan haar is groot, maar wel in proportie.

Claire Lohman:

Volgens Paul is Claire slimmer dan hij. Ze is ook heel stiekem, want op de avond van het diner weet ze al dat haar zoon iets heeft gedaan wat eigenlijk helemaal niet kan. Ze had het alleen niet tegen Paul verteld. Eerder in het huwelijk heeft ze ook al informatie achtergehouden, zoals dat ze een vruchtwaterpunctie heeft gedaan tijdens de zwangerschap van haar zoon om te weten of haar baby geen genetische afwijkingen heeft. Dit kan ook betekenen dat Michel niet de biologische zoon is van Paul.

Titelverklaring:

Dit wil je ook lezen:

Het verhaal speelt zich af tijdens een diner, waarbij twee echtparen een afspraak moeten maken over een probleem waarbij hun zonen betrokken zijn.

Thema:

Het thema van dit boek is een ethisch dilemma. Wat moet je doen als je kind iets ergs heeft gedaan? Moet je bijvoorbeeld je kind beschermen voor wat hij heeft gedaan, zoals Paul deed, om bijvoorbeeld de jeugd van je kind te redden? Of zou je  eerlijk moeten zijn en open kaart spelen, zoals Serge deed, zodat het kind geen trauma later kan oplopen?

Perspectief:

Het verhaal wordt vanuit de ogen van Paul Lohman vertelt, het wordt uit het ik-perspectief vertelt.

Tijd:

Ze zeggen niet precies wanneer het zich afspeelt, maar je kan door een paar dingen weten dat het zich ergens na 2004 afspeelt, want er wordt bijvoorbeeld gesproken over George Bush als president. Het verhaal speelt zich af tijdens een avond, maar er zijn wel flashbacks.

Ruimte:

Het speelt zich af in Amsterdam. Dit kan je afleiden van een naam van een metrostation in de buurt. De plek van het restaurant waar de echtparen dineren houden ze liever geheim, omdat er anders te veel mensen naar toe zouden gaan. Wat we wel weten is dat het een luxe restaurant is.

Spanning:

In het boek bouwen ze de spanningsboog goed op naar een climax. Als lezer voel je dat er een verschrikkelijke gebeurtenis is gebeurd, maar welke dat is, weet je pas heel laat. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

In het boek bouwen ze de spanningsboog goed op naar een climax. Als lezer voel je dat er een verschrikkelijke gebeurtenis is gebeurd, maar welke dat is, weet je pas heel laat. 

Motieven:

Eten: het hele boek speelt zich af tijdens een diner en aan begin van het boek begint het er ook mee.

De pink: wat steeds terugkeert tijdens het diner is de pink van de ober waar Paul zich aan ergert, want de gerant presenteert het eten de hele tijd met zijn pink. 

Moord: Er wordt vaak gesproken over de moord die Michel en Rick hebben gepleegd.

Identificatie:

Ik kan me niet identificeren met Michel of Rick, omdat ze een moord hebben gepleegd. Ik kan mezelf wel identificeren met de ouders van de jongens, omdat je als ouders bang bent met wat er met je kind zal gebeuren nadat een kind zoiets verschrikkelijks heeft gedaan. 

Stijl:

Het is een goed geschreven boek. Het taalgebruik is goed. Er worden niet al teveel lastige woorden gebruikt. Verder is het een boek waar je wel makkelijk doorheen komt, maar misschien voor andere mensen is het wat moeilijker om doorheen te komen.

Mooie zinnen:

‘De gerant was bij Serges bord aangekomen en wees met zijn pink. Ik wist niet of ik de hand en de pink straks boven mijn bord zou kunnen verdragen, maar voor de algehele sfeer aan tafel zou het beter zijn wanneer ik me inhield.’ p. 43 (ik heb het een beetje ingekort, omdat er wat onnodige dingen tussen staan waardoor je het frustratie van Paul niet echt kan zien) Ik heb dit stukje gekozen, omdat je de frustratie van Paul kan voelen, door het constante gebruik van de pink door de gerant.  

 4. Eigen mening

Ik vind dat er genoeg spanning in zit om je aan het lezen te houden, want het heeft ook met de actualiteit te maken. Er wordt iemand vermoord zonder connectie met de moordenaar, een willekeurig slachtoffer. De schrijver schrijft ook op zo’n manier dat je wilt weten wat er gaat gebeuren met iedereen. Er zit een logische tijdlijn in van wanneer wat gedaan wordt/gezegd wordt, want is in delen opgedeeld (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, digestief en fooi).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"

Ook geschreven door Mees