Het diepe water door Felix Thijssen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het diepe water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1586 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
9 keer beoordeeld

Boekcover Het diepe water
Shadow
Het diepe water door Felix Thijssen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A Eerste reactie:

Ik heb dit boek gelezen omdat mijn moeder ook hierin bezig was en vertelde dat het begin er al heel spannend uit zag. Omdat ik wel van spannende boeken hou begon ik erin te lezen. Het begon al meteen spannend met een overval. Na 30 blz. werd het iets minder spannend. Het werd wel weer spannend na 40 blz. Toen ik het boek uit was, was ik blij omdat ik dan nog op tijd mijn verslag kon maken. Het eind van het boek viel me een beetje tegen, ik had een spannendere ontknoping verwacht.

B Zakelijke gegevens


• Auteur en titel

Felix Thijssen Het diepe water
• Uitgever en plaats
Uitgever Luitingh~Sijthoff Amsterdam
• Jaartal eerste druk
2006
• Jaartal laatste druk
2006
• Aantal bladzijde
271 blz.

C Samenvatting:

Als Francine ‘s nachts in het park wordt overvallen door 3 stom dronken jongens die nergens vanaf weten, totdat ze ontdekken dat Francine anderhalve ton bij heeft in een sporttas. De jongens breken Franciens kuitbeen en nemen het geld mee. Francine staat voor een groot probleem. Ze hoefde alleen de tas met geld naar Jimmy te brengen en dan kon ze weer gaan. Dit had ze alleen nooit gedaan als ze wist dat er op dat moment een ontvoerd jongetje –Boris- aan het sterven was. Het grootste probleem was nog dat niet Jimmy werd opgepakt, niet zijn handlangers en niet zij. Maar haar geliefde vader. Vanaf dat moment is ze continu bezig met hem uit de gevangenis krijgen. Ze weet heel zeker dat hij het niet gedaan kan hebben. Ze is uit het ziekhuis ontsnapt en gaat zo op onderzoek uit naar de drie dronken jongens. Uiteindelijk vind ze de jongens en valt bij een van de jongens binnen in de nacht en overvalt hem met een mes en speelgoedpistool, zo krijgt ze het geld terug. Ondertussen probeert de politie nog steeds de dader te achterhalen. Ze weten eigenlijk al dat Gerard (Franciens vader) het niet is, maar ze veroordelen hem als ze niemand anders vinden. Ze krijgt in deze chaotische periode ook nog te horen dat haar vader aan kanker lijdt en niet langer meer te leven heeft. Ze besluit dan ze samen met hem wil ontsnappen en dan op zeilen op het water, wat hun droom al vanaf jongs af aan is om met z’n tweeën te zeilen op de zee. Uiteindelijk na veel geregel en georganiseer lukt het om een plan te maken en wat uitvoerbaar is. Het loopt nog bijna mis door een stomme actie van Franicine. Maar uiteindelijk lukt de ontsnapping. En kan Gerard met behulp van morfine de Zee nog zien. Ze huren een jacht en gaan zeilen op de Middellandse Zee. In zijn laatste woorden verteld hij Francine het verhaal van zijn vroeg overleden moeder nog. En dat hij niet zijn echte vader is.

D Analyse


Personages
Hoofdpersoon:

De hoofdpersoon van dit boek is Francine. Francine is 20 jaren jong en woont met haar vader op een woonboot, ze hebben al van jongs af aan daar met zijn tweeën gewoond omdat haar moeder toen ze nog een baby was is overleden. Ze is altijd van plan geweest na haar middelbare school een grote zeilreis te maken met haar vader over de wereld. Dit pakt iets anders uit. Ze belandt in criminele zaakjes en krijgt een crimineel vriendje die alles heel slim aanpakt. Francine heeft veel aandacht van de mannen, ze ziet er dan ook niet verkeerd uit. En belandt mede daardoor ook vaak in bed met deze mannen. Hoe ouder ze wordt hoe meer criminele klusjes ze moet uitvoeren voor Jimmy, totdat het misgaat en ze niks meer van Jimmy hoort. Francine liegt tegen heel veel mensen, en is er dan ook meester in. Alleen tegen Jimmy lukt dit niet goed, hij had haar helemaal onder het duimpje. Wat hij ook deed hij kon het altijd weer goed maken.


Bijpersonen:

Jaqueline:
Dit is een vriendin van haar vader. Hier logeert Francine als ze op de vlucht is voor de politie en voor Jimmy. Jaqueline heeft een marktkraam waar Francine geregeld meehelpt.

Jimmy:
Dit is de ex-vriend van Francine. Een topcrimineel. Hij regelt alles en verdiend er bakken met geld aan. Hij zorgt dat hij altijd buiten schot blijft door alleen opdrachten te geven maar nooit zelf iets te doen. Hij verleidt Francine op een avond in een café, maar hij heeft overal en nergens andere vriendinnen lopen. Aan het eind van het boek wordt Jimmy toch gepakt door de politie door toen doe van Francine.

Gerard:
Dit is de ‘vader’ van Francine, hij wil altijd zorgen dat Francine het goed naar zijn zin heeft en nooit iets lijdt. Zo wilde hij eerst ook niet dat zij iets te maken kreeg met de politie terwijl zij meer gedaan had als Gerard zelf. Hij heeft ook nooit verteld dat hij kanker had tegen Francine omdat hij niet wilde dat ze zich zorgen maakte. Uiteindelijk vertelt Gerard haar dan toch dat haar vader waarschijnlijk in Italië woont.

Jeroen Jakobs:
Dit is een man van 27 jaar, hij wordt door Francine als het ware gebruikt voor de ontsnappingsactie van haar vader. Eerst verleid ze hem en gaat ze met hem naar bed. Dan vertelt ze dat haar vader inde gevangenis zit en of ze haar wil helpen. Hij helpt haat doormiddel van een busje op de goede plaats neer te zetten.

Thema:

Het thema van het boek is oneerlijkheid. Want het is oneerlijk dat Gerard vast komt te zitten in de gevangenis. Francine liegt heel veel en tegen iedereen, dat is ook oneerlijkheid. Gerard liegt ook tegen Francine over zijn kanker. Ook Jimmy is heel oneerlijk en probeert zo veel mogelijk geld te verdienen aan mensen.
Motieven:


Verhaalmotieven:

- Geldtas: Doordat deze dtas gestolen werd van Francine begonnen alle problemen. Als dat niet gebeurt was, was er nog niks gebeurt.
Abstracte motieven:
- Nooit eerlijk zijn tegen andere: Francine had eigenlijk geen mensen waar ze volledig op kon vertrouwen en daaroor was ze eigenlijk continu aan het liegen
- Alles over hebben voor elkaar: Haar vader had alles over voor haar, hij vertelde haar zelf niks van zijn kanker omdat hij niet wilde dat ze zich ongerust maakte. Ook Francine stelde veel op het spel om haar vader weer vrij te krijgen en naar de zee te gaan.

Titelverklaring:

Ik heb lang nagedacht over deze vraag, maar uiteindelijk denk ik dat ‘Het diepe water’ te maken heeft met de zee. Wat de droom van Gerard en Francine is om ooit nog ene zeilreis te maken over de zee met een mooie zeiljacht. En dit uiteindelijk ook nog lukt. Dus: Het diepe water= De zee

Tijd:

Het speelt zich af in deze tijd, dit kun je merken aan alles. Het taalgebruik, de problemen van nu: Geld, drugs, alcohol en de politie. Vroeger had je ook nog geen superluxe jachten in het buitenland waar je even heen kon om weekendje te varen.
Perspectief:
Het verhaal wordt verteld door een verteller, dit kan je zien aan de zinnen hoe ze aangesneden worden en door wat voor persoon. Het is net alsof iemand boven Francine zweeft en alles doet en denkt wat zij ook doet. Hier een paar voorbeelden uit het boek waaraan je duidelijk kan zien dat het in vertellers perspectief is geschreven.

Blz. 40

‘Francine hoopte altijd dat ze een van twee chemische stoffen kon zijn die goud werden als je ze in een emmer door elkaar roerde, maar dat was nog nooit gebeurd’

Blz. 23
‘Het is geen hobby,’ zei Francine koppig. Het is wat we gaan doen. We varen de hele wereld over.

Ruimte:

Het speelt zich voornamelijk af in Nijmegen. Op haar boot, op het politiebureau. Op het eind van het boek speelt het zich nog even af op de Middellandse Zee.

Stijl:

De stijl van de auteur vond ik perfect, niet onnodig gebruik van moeilijke woorden. Je als er vlot doorheen. Hij bouwde de spanning ook mooi op door zijn zinnen. Het begin was lekker spannend, daar houd ik persoonlijk wel van.

Chronologische volgorde:

Het verhaal werd niet in chronologische volgorde verteld, het begon namelijk in het midden met de overval op Francine. Daarna vertelde ze een heel grote flashback wat er voor de overval op haar was gebeurt. Daarna ging het boek verder op chronologische volgorde.

Vertelde tijd:

Francine was ongeveer 20 jaar oud. Het verhaal werd verteld in ongeveer 3 maanden schat ik. Het wordt niet precies aangegeven. Alleen zonder dat ze het door heeft is alles doorgaan, dus ook de lente.

Motto:

Iedereen kan doen wat hij of zij wil,

Hoe arm of rijk je ook bent

E Verwerkingsopdracht:

7 Schrijf een recensie over het boek dat je gelezen hebt. Je recensie moet uit de volgende onderdelen bestaan.
A Een korte beschrijving van de inhoud. Zorg er wel voor dat niet alles verklapt
B Oordeel. Geef over zoveel mogelijk deelaspecten van het boek een oordeel
C Zakelijke gegevens

Het diepe water
Felix Thijssen

De vader van Francine is bezeten van zeilen en wil later dan ook een zeiltocht maken met zijn dochter. Alleen ze weten allebei dat ze hiervoor nooit het geld hebben. Francine belandt in het criminele circuit en doet klusjes voor haar vriendje. Die avond leek alles goed te gaan tot ze drie dronken mannen tegenkwam in het park……….

Het boek wordt gekenmerkt door het mooie plot, de uitgebreide beschrijvingen van omgevingen. Zodat je opleeft in het boek. Het boek is vanaf de eerste bladzijde tot de laatste heel spannend. De stijl van de schrijver is perfect voor iedereen, ook voor de iets mindere lezer.

Zakelijke gegevens

- Titel: Het diepe water
- Auteur: Felix Thijssen
- ISBN: 90-245-5569-8

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diepe water door Felix Thijssen"