Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het derde huwelijk door Tom Lanoye

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Het derde huwelijk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1123 woorden
  • 6 februari 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
7 keer beoordeeld

Boekcover Het derde huwelijk
Shadow
Het derde huwelijk door Tom Lanoye
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Zakelijke gegevens

 

Auteursnaam: De volledige naam van de auteur van dit boek is Tom Emiel Geraldine Aloïs Lanoye.

Titel: Tom Lanoye; Het derde Huwelijk; (eerste druk 2006)

Genre: Dit boek is een roman, met als onderverdeling een moderne roman. Bij een moderne roman gaat het alleen om de personages, en zijn de handelingen er om de personages te beschrijven. Dit is zeker het geval in dit boek.

Motto: Dit boek heeft het volgende motto: ‘’En wat niet bruikbaar is verdwijnt. Geen haan die er naar kraait.

2. Verdieping

 

De grote hoofdpersoon is Maarten Seebregs, een homoseksuele ontslagen locatiescout, die nog iedere dag denkt aan zijn overleden lover Gaëtan. Bij alles wat hij ziet en denkt komt Gaëtan even in zijn gedachten voor, terwijl hij zelf terminaal ziek is. Maarten is wantrouwend, impulsief en meelijwekkend, gezien zijn omstandigheid en de gebeurtenissen.

Tamara is de vrouw met wie Maarten trouwt. Tamara is ook wantrouwend en impulsief, maar heeft duidelijk de broek aan in het huwelijk en doet wat ze zelf wil. Ook is ze heel goed in manipuleren, en vind ze het heel belangrijk dat de man haar ‘’beschermt’’ en goed voor haar zorgt, maar eigenlijk is zij in haar eigenbeeld dan de man, omdat zij Maarten eigenlijk onder haar hoede neemt.

Gaëtan is de overleden vriend van Maarten, maar hij blijft steeds maar in het boek terugkomen. Gaëtan heeft een goed gevoel voor mode, en hij en Maarten waren heel verschillend, waar Maarten gesloten is, maar Gaëtan zijn mening er zomaar uitfloept.

Dit boek gaat over de tijd waarin wij nu leven.

Verhaal

 ‘’Je trouwt met haar, je woont met haar, je leeft met haar. Maar raak haar aan en ik sla je morsdood.’’ Maarten zit met een vreemde aan een tafel in een café, en maakt een afspraak. Hij zal een jong meisje in huis nemen en met haar trouwen, om haar aan een verblijfsvergunning te helpen. Dat meisje is Tamara. De deal is gemaakt, en hij gaat met Tamara naar huis. Hij neemt haar in huis, maar wordt direct verstoten door haar, en hij moet in zijn eigen huis in de logeerkamer slapen, omdat zij zijn slaapkamer inpikt. Zo gaat het een tijdje door, totdat ze eigenlijk toch een steeds hechtere band krijgen, nadat de immigratiedienst erachter komt dat er in deze relatie iets niet helemaal in de haak is. Ze worden regelmatig onverwachts gecontroleerd, wat er voor zorgt dat ze altijd moeten overkomen alsof ze een relatie hebben. Uiteindelijk slaapt hij op een matras in zijn oude slaapkamer, en kijken ze samen TV terwijl zij met haar hoofd op zijn schoot ligt. Op een gegeven moment wil Tamara graag naar Maartens vader, maar Maarten heeft al heel lang geen contact meer met zijn vader. Ze gaan toch. Maarten heeft niet zo veel met familie, maar Tamara, die haar hele familie is kwijtgeraakt door te emigreren, vindt dit heel belangrijk.

Maarten denkt nog steeds heel erg vaak aan Gaëtan, hoe hij dood is gegaan, en hoe hij Maarten steeds smeekte om hem te wurgen, en hem niet meer te laten lijden, maar Maarten kon het steeds niet, totdat Gaëtan pijnlijk stierf.

De dag voordat ze gaan trouwen, besluit Maarten nog een keer naar het bos te gaan, om seks te hebben met een man, maar dit loopt fout, tijdens de seks raakt de tongpiercing van de man met wie hij seks heeft vast in zijn neuspiercing, waardoor hij met de man naar het ziekenhuis moet. Een tijdje later, na de trouwerij komt Maarten de broer van de man in kwestie tegen, en wordt hij door de broer in elkaar geslagen, waarna Tamara met haar naaldhak het oog van een van de broers kameraden uitsteekt. Raar genoeg worden ze niet vervolgd.

Ondertussen wordt de toestand van Maarten steeds slechter. Hij verzwakt, en tot zijn grote schrik komt hij tot de ontdekking dat Tamara nog een broer heeft, Phillip, die in een asielzoekerscentrum zit. Hij ontmoet de broer, en hij spreekt met Tamara af dat de broer kan ontsnappen uit het centrum en bij hen kan gaan wonen. Zo gezegd zo gedaan, en de broer woont dan bij hen. Dit zorgt ervoor dat de band tussen Tamara en Maarten verslechterd, en ze raken steeds verder verwijderd van elkaar.

Op een dag betrapt hij raar genoeg Tamara en Phillip terwijl zij seks hebben, en hij dreigt Tamara aan te geven bij de vreemdelingenpolitie. Tamara smeekt hem en bekent dat Phillip en zij al langer iets hebben, en geen broer en zus zijn. Tijdens een worsteling die volgt gaat de telefoon kapot, en door een rare wenteling van het lot komt het erop neer dat ze op een gegeven moment een trio hebben.

Dan opeens komt vreemdeling uit het café binnen, en die dreigt Maarten te wurgen, en Maarten smeekt het om het te doen, omdat hij niet zo wil lijden als Gaëtan. Dan komt Phillip binnen en slaat de vreemdeling met een hamer neer. De vreemdeling leeft nog net.

Een paar dagen later is Maarten alleen op het strand als hij besluit zichzelf te verdrinken. Hij heeft alles al geregeld en laat alles na aan Tamara en Phillip. Hij loopt steeds verder de zee in, totdat hij verdrinkt.

Dit boek speelt zich af in Antwerpen.

Het thema van dit boek is verloren liefde en hervonden liefde, waar hij zijn grote liefde verloren is, maar toch ook weer een soort nieuwe liefde vind, waar hij zich in kan vinden.

De titel

De verklaring van de titel is vrij lastig. Maarten trouwt namelijk voor de tweede keer met iemand, en Phillip is niet getrouwd. Het is namelijk de vreemdeling in het café. Maarten ontmoette hem, en ze spraken af dat Tamara bij hem zou komen wonen, omdat het verdacht was als Tamara bij die vreemdeling zou gaan wonen. Dit kwam omdat hij dan voor de derde keer met een buitenlandse getrouwd zou zijn. Vandaar!

3. Plaats in de literatuurgeschiedenis

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De verklaring van de titel is vrij lastig. Maarten trouwt namelijk voor de tweede keer met iemand, en Phillip is niet getrouwd. Het is namelijk de vreemdeling in het café. Maarten ontmoette hem, en ze spraken af dat Tamara bij hem zou komen wonen, omdat het verdacht was als Tamara bij die vreemdeling zou gaan wonen. Dit kwam omdat hij dan voor de derde keer met een buitenlandse getrouwd zou zijn. Vandaar!

3. Plaats in de literatuurgeschiedenis

Het boek is voor het eerst in 2006 gepubliceerd door Tom Lanoye. Dit boek is dus geschreven in de moderne tijd. Tom Lanoye is een homoseksuele man, wat je ook heel goed in dit boek kan teruglezen. Ook in andere boeken komt er veel seks voor, meestal tussen mannen. Dit is bijvoorbeeld te vinden in zijn boek ‘Kartonnen Dozen’, en in zijn recentere boek ‘Gelukkige Slaven’. Tom Lanoye is op 27 augustus 1958 geboren in het Belgische Sint Niklaas. Hij heeft in totaal 51 werken geschreven, en is in België een bekend schrijver. Op dit moment werkt hij in Zuid-Afrika en in België.   

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het derde huwelijk door Tom Lanoye"