Het bloed van de duivel door Henk van Kerkwijk

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 493 woorden
  • 15 mei 2007
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 29 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2000
Pagina's
171
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Het bloed van de duivel
Shadow
Het bloed van de duivel door Henk van Kerkwijk
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Titel: Het bloed van de duivel
Uitgever: Elzenga
Auteur: Henk van Kerkwijk
Druk: 2e {herschreven} druk, de 1e druk kwam uit in 1973
aantal blz: 169
ISBN: 90-6692-300-8

De hoofdpersonen zijn Siebold en Meindert
Karakter van Siebold : dapper, aardig, slaperig-dromerig, gedurfd.

Samenvatting:
Het boek begint met Meindert, Siebold en Waldemar die in de gevangenis hun moeder/vrouw zien verbranden omdat ze is beschuldigd van hekserij. Vlak nadat de ‘heks’ is verbrand komt een bende rovers het plein ‘opgerend’. En nemen de ‘heks’ mee. De ziel van de ‘heks’ word opgevangen door een man met wit haar en een witte baard. Doordat de roversbende zomaar binnen kwam vallen, moesten alle bewakers erheen. Hierdoor ontsnapten Meindert, Siebold en Waldemar. Ze nemen de 1e beste boot naar Nederland en proberen daar hun leven op te pakken. Helaas zit Van Everdingen met al zijn rovers (de roversbende van de ‘heks’) achter hen aan. Waardoor ze moet blijven vluchten. Op een avond in een herberg waar Siebold Meindert en Waldemar overnachten, krijgt Van Everdingen Waldemar en Meindert te pakken. Hij laat ze het bloed van de duivel drinken. Waardoor ze geen pijn stress of verdriet meer voelen. Vooral Meindert niet, het enige wat hij wil is wraak.. ! Als eerst heeft hij het gemunt op Siebold.. maar die weet net te ontkomen, en komt aan bij een herbergier en een jonge vrouw. Hij vertelt het hele verhaal. Maar ze geloven het niet. Die avond komt Van Everdingen aan bij het huisje. De herbergier doet open en word verslonden door 2 wolven. Siebold en Ada ( de dikke vrouw ) ontsnappen en slaan op de vlucht. Nu heeft Van Everdingen het helemaal op ze gemunt.. In zijn macht wil hij ze krijgen samen met Siebold, en daar zal hij ook alles aan doen, álles….!!

Tijd
Het boek is volgens mij in de 17e eeuw geschreven. Omdat toen de VOC erg belangrijk was, en met zo’n schip vaart Siebold mee. Verder komen er ook geen auto’s in voor of ander apertuur. Het boek heeft aan het begin ook al een sfeer van vroeger, een heks dat word verbrand, en allerlei woorden van vroeger ; schout, rakkers, tondeldoos, musket enz..


Mening
Ik vond het een mooi verhaal, een beetje moeilijk om te lezen; er kwamen uiteindelijk heel veel personen voor in het boek waardoor je niet altijd begreep over wie het ging. Er kwamen enge delen in voor; over dat ze achterna gezeten worden, in een donker bos, verder is er niemand. Ook leerzaam; de woorden die staan onder ‘vroeger’ werden uitgelegd, waardoor je ook nieuwe woorden leerde, en over hoe het vroeger ongeveer ging.

Plaats
Het boek speelt zich af op de volgende plaatsen;
In dorpen en in plaatsten tussen Keulen en Amsterdam, in Utrecht, Arnhem, in bossen, in de kroeg, en in een bar.

Doel
De schrijver heeft niet echt een doel met het boek denk ik, het is meer gewoon om de lezer te vermaken met een {eng} verhaal.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bloed van de duivel door Henk van Kerkwijk"