Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 888 woorden
  • 1 december 2015
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 8
14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1957
Pagina's
93
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Marga Minco – het bittere kruid

Inhoud

De ik-persoon Marga Minco woont met haar ouders en zusje in Breda. Haar broer Dave en haar zus Bettie wonen beiden in Amsterdam. Het is een joodse familie. Marga vond het erg vervelend dat er veel verboden was voor joden om te doen. In het eerste jaar van de oorlog wordt Marga ziek en moet ze in het ziekenhuis kuren volgen. Ze zijn dan net bezig met het verhuizen naar Amersfoort bij de pas getrouwde Dave.

Marga moet weer naar het ziekenhuis. Ze moet weer kuren volgen, alleen nu in het ziekenhuis in Utrecht. Op een dag krijgen ze een brief dat vader en Dave moeten worden gekeurd voor een werkkamp. Dave wil niet naar een werkkamp dus hij gaat pillen slikken waar hij ziek van word zodat hij wordt afgekeurd. Helaas is hij langer ziek dan verwacht en blijft bij Marga op de kamer, waar ze worden verzorgt door Lotte, Dave’s vrouw. Ze blijven de hele dag door thuis in hun pyjama’s, omdat elk moment de bel kan gaan en er Duitsers voor de deur staan die hen komt ophalen.

Even later hoorden ze dat Bettie in Amsterdam is opgepakt bij een razzia. Niemand weet wat er met haar is gebeurt en waar ze naartoe is gebracht. De ouders van Marga moeten verhuizen naar Amsterdam omdat ze boven de vijftig jaar zijn. Marga blijft bij Lotte en Dave in Amersfoort wonen, maar ze besluit uiteindelijk om toch te gaan verhuizen naar haar houders in Amsterdam. Dave en Lotte besluiten later om ook te verhuizen naar Amsterdam, maar niet bij zijn ouders. Op een middag vragen de ouders van Marga of ze boodschappen wilt doen. Ze komt in een straat waar de Duitsers mensen aan het ophalen zijn. Ze wordt bijna meegenomen, maar omdat ze kan laten zien dat ze niet in die straat woont, mag ze gaan.

Op een avond gaat de bel en staan de Duitsers voor de deur. Marga ontsnapt via de achterdeur en gaat naar Dave en Lotte. Lotte helpt Marga haar haar te bleken d.m.v. water-peroxyde zodat ze op straat niet herkend kan worden. Ze krijgt een vervalste identiteitskaart en besluiten om te vluchten. Helaas worden Dave en Lotte opgepakt op het station in Utrecht. Marga gaat in haar eentje met de trein naar Zeist om bij haar oom en tante op te zoeken. Na een paar weken overlijd haar oom en besluit ze om bij haar tante te blijven.

Thema:

Het thema van dit boek is oorlogsproblemen, omdat ze voor vele problemen staan in de oorlog. In het begin van de oorlog ziet ze de nadelen van de oorlog nog niet in, ze vindt het zelfs wel leuk. Ze denkt dat alles niet zo snel gaat, maar al gauw moeten ze Jodensterren op. Deze moeten op alle kleding worden gezet om duidelijk te maken dat ze joods zijn. In het begin vindt Marga de Jodenster wel mooi en is ze er zelfs trots op, maar later ondervind ze de discriminatie en de nadelen.

Titelverklaring

Tijdens de joodse paasdagen word er zuur brood en bitter kruid gegeten om de bittere tijden voor de joden in Egypte te herdenken. Met de titel “Het bittere kruid” beschrijft Marga Minco de bittere en heftige dingen die ze heeft meegemaakt tijdens de oorlog.

Personages

Dave en Lotte

Dave is de broer van Marga en Lotte is de vrouw van Dave. Dave en Lotte worden beiden gearresteerd en verdwijnen voorgoed.

Bettie en Hans

Bettie is de zus van Marga en Hans is de man van Bettie.

Vader en moeder

Vader en moeder zijn de ouders van Marga. Ze willen graag het leven nemen zoals het komt, maar ze willen ook vechten tegen het onrecht. Ze willen graag joods blijven, maar ze proberen ook om te voorkomen dat het hun dood wordt.

Marga Minco

Marga Minco (Sara Manco) is de hoofdpersoon en de vertelster van haar eigen verhaal. Toen ze veertien jaar was kwam ze samen met haar familie in het geweld en de ellende van de Tweede Wereldoorlog terecht, waar ze moest vechten voor haar leven. Ze is joods en wil dat graag blijven, maar ze snapt niet waarom de joden worden opgejaagd door de Duitsers. Ze is dan ook niet bang voor de Duitsers en durft voor zichzelf op te komen. Ze is de enige van de familie die de oorlog heeft overleefd.

Ruimte

Het verhaal begint in het huis van de ik-persoon. De ik persoon verhuist later naar het huis van Dave en Lotte in Amersfoort. Vervolgens gaat ze naar Amsterdam, de plek waar haar ouders naartoe moesten vluchten. Daarna gaat ze naar Utrecht, en even later komt ze op verschillende onderduikadressen. Uiteindelijk gaat ze naar haar oom en tante in Zeist.

Genre

“Het bittere kruid” is een psychologische oorlogsroman. Het boek gaat over de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog die je door de ogen van een Joods meisje ziet. Ze beschrijft in het boek de gebeurtenissen heel zakelijk en feitelijk, maar toch geeft ze de tragedie van de oorlog goed weer.

Opbouw

Het verhaal is verdeeld in korte hoofdstukken en je volgt alle gebeurtenissen van Marga en haar familie in het begin van de Tweede Wereldoorlog

Perspectief

Het hele verhaal wordt verteld vanuit Marga’s ik-perspectief

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"