Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1080 woorden
  • 22 mei 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
13 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht A

1. Geef een complete titelbeschrijving van het boek.
Het bittere kruid, Marga Minco. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 2001, 42e druk

2. Geef een korte motivatie van je keuze.
Ik heb gekozen voor het boek Het bittere kruid omdat ik al vaak van het boek gehoord had en het boek niet veel tekst bevatte. Toen ik in bibliotheek zocht naar het boek kinderjaren, van Jona Oberski keek ik rond en zag toen Het bittere kruid staan. Ik vroeg me af waar het boek over zou gaan. Ik dacht, ik zal de flaptekst is even lezen. Toen ik het boek omdraaide, kwam ik tot de ontdekking dat er helemaal geen flaptekst op het boek stond. Dit vond ik wel erg raar maar het maakte me eigenlijk nog nieuwsgieriger. Ik dacht, het moet wel een goed boek zijn, anders zou je er nooit zoveel over gehoord hebben.

3. Een korte samenvatting van de inhoud.
1.De hoofdpersoon is een Joodse meisje die in de pubertijd zit. De naam van het meisje is Marga. 2+3 De andere belangrijke personages zijn vader en moeder Minco. Haar een jaar oudere zus heet Bettie en haar oudere broer Dave. Lotte is de vrouw van Dave. 4. Marga word het eerste jaar van de oorlog ziek en moet naar het Utrechtse ziekenhuis. Inmiddels zijn vader en moeder naar Amersfoort verhuist, om bij Dave in te trekken. Op een dag moet Dave gekeurd worden voor een werkkamp, maar gaat medicijnen slikken, waardoor hij ziek wordt en gelukkig wordt hij afgekeurd. Hij wordt er ziek van en gaat met Marga op een kamer in hun huis in Amersfoort liggen waar ze door Lotte, Dave's vrouw, verzorgt worden. Ze blijven de hele dag thuis in hun pyjama's rondhangen, want de bel kan elk moment gaan doordat de Duitsers hun elk moment kunnen komen halen. Op een dag moeten de ouders van Marga verhuizen naar Amsterdam, omdat ze boven de 50 zijn. In het begin blijft blijft Marga bij Dave, maar later blijft ze wonen bij haar ouders. Op een dag gaat ze boodschappen doen, maar word bijna opgepakt omdat een straat word ontruimd. Op een dag komen ze ook de straat waar de familie woont. Marga kan nog net ontsnappen via de achterdeur. Marga bleek haar haar en vervalst haar identiteitskaart. Lotte, Dave en Marga besluiten naar Utrecht te vluchten. Daar worden Lotte en Dave opgepakt. Marga besluit terug te gaan naar Amsterdam. Marga blijft ondergedoken bij een aantal onderduikgezinnen. Na de oorlog is er nog een oom van haar in leven. Ze gaat hem opzoeken en na een paar weken sterft ook hij. Marga blijft bij haar tante. 5. Het leven veranderd heel erg door de gebeurtenissen. Ze heeft bijna haar hele familie verloren. Ze zal er zeker een trauma aan overhouden. 6. De gebeurtenissen spelen zich in het begin in Breda af. Ze word ziek en gaan naar Utrechtse ziekenhuis om beter te worden. Als ze beter is gaat ze naar Amersfoort. Daarna gaat ze bij haar ouders leven in Amsterdam. Dan vlucht ze en gaat ze op de trein naar Utrecht. Omdat Lotte en Dave opgepakt zijn, ging ze maar weer terug naar Amsterdam. Na de oorlog gaat ze haar oom en tante opzoeken in Zeist. 7. De gebeurtenissen spelen zich in de 2e wereldoorlog af (1940-1945)



4. Een eerste persoonlijke reactie.
Ik was erg geschokt toen ik het boek uit had. De hoofdpersoon is echt alles kwijtgeraakt door de oorlog. Ze is al haar familie kwijtgeraakt. Dit vond ik erg schokkend. Het zet me wel aan het denken. Wat mensen het toch moeilijk gehad hebben in de 2e wereldoorlog. Wij leven hier in vrijheid en mogen alles zeggen en doen wat we willen. Maar in de 2e wereldoorlog is al je vrijheid van je afgenomen. Ik vind het boek erg zielig. Alle dingen die er gebeurd zijn met Marga. Ze weet aan vele dingen te ontkomen, maar raakt toch veel dierbaren kwijt.


5. Wat zijn de belangrijkste open plekken. Welke daarvan worden ingevuld en welke niet?
Er zijn verschillende openplekken. Sommige worden snel beantwoord en andere niet. In het begin van het verhaal vraag je je al af of de Duitsers de familie zal oppakken. Deze worden in het verloop van het verhaal beantwoord. De ouders worden in Amersfoort opgepakt. Lotte en Dave worden op het treinstation opgepakt. Maar Marga zelf word niet opgepakt. Een openplek is ook wat ze gaat doen nadat haar ouders zijn opgepakt. Deze word ingevuld want ze gaat vluchten door met de trein naar Utrecht te gaan. Ook is een openplek hoe ze verder zal leven na de 2e wereldoorlog. Deze word niet helemaal beantwoord. Ze gaat bij haar oom en tante op bezoek.


6. Bespreek de structuur en de kunstgrepen die de auteur heeft toegepast.
Het verhaal is een grote nagedachtenis. Want het boek begint met “het begon op een dag dat mijn vader zei”. Het is een chronologisch verhaal, waar Marga haar hele oorlogsherinneringen verteld. Het verhaal is een fabel, want het verhaal is totaal chronologisch.


7. Bespreek de verhaallijnen en verbanden ertussen, als er sprake is van meer dan een verhaallijn.
Er is in dit boek sprake van een verhaallijn. Dus er zijn geen verbanden tussen verhaallijnen.


8. Bespreek het perspectief.
Het perspectief is ik-persoon. Je krijgt in het boek te weten wat ze denkt en wat ze voelt. Hierdoor krijg je van de andere personages minder te weten. Doordat het boek een ik-persoon perspectief is, kan dit boek erg onbetrouwbaar zijn. Maar ik geloof niet dat dit boek onbetrouwbaar is, omdat het in de 2e wereldoorlog ook echt zo aan toe ging. De ik-persoon verteld ook niets afwijkends van de werkelijkheid of wat andere mensen zeggen.


9. Geef je beargumenteerde eindoordeel over de roman.
Ik vind het een erg schokkend boek. Je leeft mee met een meisje/vrouw die opgroeit in de 2e wereldoorlog. Ze is Joods en moet dus zorgen dat ze niet opgepakt word door de Duitsers. Ik vind het erg mooi hoe een meisje van mijn leeftijd met de oorlog omgaat. Je gaat zo denken van, wat had ik gedaan als ik Joods was en in de oorlog zou leven. Het is wel echt heel tragisch dat ze bijna heel haar familie verloren is door de oorlog.


Ik vond het een erg makkelijk te begrijpen boek. Dit kwam omdat er geen gebruik gemaakt werd van moeilijke woorden. Er stonden wel enkele moeilijke Joodse woorden in het boek maar deze woorden staan achterin het boek uitgelegd. Het boek word ook gemakkelijk doordat er geen terugblikken of vooruitwijzingen zijn in het boek.

REACTIES

S.

S.

Goed boekverslag!!
complimenten

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"