Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 965 woorden
  • 5 april 2001
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
25 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1957
Pagina's
93
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Ondertitel: Een Kleine Kroniek
Schrijver: Marga Minco
Nummer van de druk: 15e Druk
Jaar van Uitgave: 1973
Naam van de uitgever: Bert Bakker bv. Den Haag
Aantal bladzijden: 93
Aantal Hoofdstukken: 23

Genre: Waargebeurd oorlogsverhaal
Hoofdpersoon: De hoofdpersoon is de schrijfster (Marga Minco). Ze probeert zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven als het op de oorlog aankomt. Dan wil ze niemand tot last zijn. Dat is ze dan ook niet. Doordat ze dat doet is zij uiteindelijk ook de enige die de oorlog overleefd.

Bijfiguren: De ouders van Marga. Zij zijn er heel positief over omdat ze denken dat hun toch niks overkomt & alles wel weer goed komt. Wat dus niet zo blijkt verderop in het verhaal. Haar broer Dave & vrouw Lotte. Zij zijn juist heel negatief over de oorlog en doen er alles voor om niet door de Duitsers gepakt te worden. Maar dat gaat ook niet goed. Haar zus Bettie. Die is er ook iet zo positief over. Echt veel meer kom je niet van haar te weten want ze komt al vrij snel niet meer in het verhaal voor, want ze wordt opgepakt door de Duitsers.

Tijd: Het verhaal speelt zich af tijdens de 2e Wereldoorlog (1940-1945) Maar het laatste stukje speelt zich kort erna er na af.

Plaats: Het speelt zich in veel plekken af; voornamelijk in Breda, Utrecht, Haarlemmermeer, Heemstede Amsterdam & Zeist. Titelverklaring: Bij de Seideravond (= de eerste twee avonden van het Paasfeest, waarop de uittocht uit Egypte symbolisch wordt gevierd) is het traditie dat de jongste van het gezin altijd dezelfde vraag stelt; "Manisjtanno, halajlo, hazee…Waarom is deze nacht anders dan alle andere nachten en waarom eten wij ongezuurd brood en bittere kruiden?" Dan vertelt de vader zingend over de uittocht en waarom juist dat gegeten moest worden.. dan moest herinnerd worden over de vreselijke tijd dat de Joden hebben beleefd in Egypte en dat kon je je het beste voorstellen met dat ‘vieze’ eten, want dat zouden ze nog altijd blijven proeven. De 2e Wereld Oorlog wordt dus eigenlijk vergeleken met de uittocht van Egypte. De bittere kruiden smaak wordt dus weer een beetje geproefd door alles wat in de 2e Wereld Oorlog is gebeurd. Wat de schrijfster ermee duidelijk wil maken: Eigenlijk vind ik persoonlijk dat (bijna) alle boeken over de 2e Wereld Oorlog hetzelfde willen duidelijk maken; "Dit mag nooit meer gebeuren".

Dat is bij dit boek ook zo. Eigen mening: Ik vond, ondanks dat het boek over de 2e Wereld Oorlog gaat, heel goed beschreven. Het is wel een beetje voorspelbaar, maar dat komt denk ik doordat het een waargebeurd verhaal is.

Maar saai is het niet, je leeft je helemaal in de angst. Dus het boek was wel de moeite waard.

Samenvatting: Het verhaal begint als in 1940 de oorlog uitbreekt en de Joodse familie Minco uit Breda vlucht. Als het weer rustig is keren ze terug naar hun huis in Breda. Tijdens de oorlogsjaren worden Marga en haar zusje Bettie vaak uitgescholden en geslagen omdat zij Joods zijn. In het eerste jaar wordt Marga ziek ( ze krijgt tubercolose) en moet ze naar een sanatorium in Utrecht. Als zij weer beter is mag ze naar huis om daar nog een tijdje uit te rusten. Dan bepalen de Duitsers dat alle Joden een Gele Ster moeten dragen en zo krijgt de Familie Minco een hele collectie sterren in huis. Op een dag moeten de vader van Marga en haar oudere broer Dave zich melden voor een keuring om in een Duits Werkkamp te gaan werken. De vader weet van te voren al dat hij toch niet wordt goed gekeurd want hij heeft een huidziekte. Dave daarentegen is kerngezond, maar hij neemt een drankje zodat hij ziek wordt en toch nog wordt afgekeurd. Als op een dag de moeder van Marga familiefoto’s wil gaan laten zien aan mevrouw Zwagers, blijkt dat deze verdwenen is. Ze is ondergedoken. Dit is de eerste keer dat de familie Minco hoort dat iemand is ondergedoken. Op een dag komt het slechte nieuws dat Bettie en haar man zijn opgepakt. Ook Dave en Marga krijgen een oproep. Maar ze krijgen een verklaring van de dokter dat ze niet hoeven te gaan vanwege hun gezondheidstoestand.

Dan moeten hun ouders naar Amsterdam verhuizen en in een ghetto gaan wonen omdat ze boven de 50 zijn. Na een paar weken gaat Marga ze opzoeken. Ze onderneemt de gevaarlijke reis en komt gelukkig heelhuids aan bij haar ouders. Die zijn heel blij haar te zien. Als ze daar is aan het tennissen slaat ze per ongeluk de bal over de schutting die vervolgens in een geul terechtkomt. Ze bedenkt zich dat ze zich daar best goed in zou kunnen verstoppen. Als ze op een dag thee is aan het drinken komen de Duitsers. Haar ouders worden meegenomen, maar zij kan nog net op tijd vluchten in de geul. Ze vlucht snel naar het adres waar haar broer Dave en zijn vrouw Lotte. Daar is ze heel even veilig. Ze bleken alledrie hun haar (want Joden hebben meestal heel donker haar) om niet op te vallen Dan krijgt de vrouw waar ze bij wonen argwaan en ze gaan naar een ander adres in Utrecht. Op het station worden Dave en Lotte ook opgepakt en Marga niet want ze waren apart vertrokken om niet op te vallen. Maar de mensen in Utrecht hebben geen plaats voor haar en ze moet weer terug naar Amsterdam, naar een vriend van haar, Wout. Hij helpt haar aan een adres op een boerderij in Heemstede, een nieuw persoonsbewijs en een nieuwe naam. Na de oorlog is zij de enige die alles heeft overleefd en gaat ze naar haar familie in Zeist.

Gegevens over de Schrijfster: Naam: Marga Minco
Ware Naam: Sara Menco
Geboortedatum: 31 Maart 1920
Andere boeken van Marga: De Val. Een Leeg Huis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"