Het beest in Daisy door Cindy Hoetmer

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1474 woorden
  • 7 augustus 2006
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.5
  • 6 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2005
Pagina's
208
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Het beest in Daisy
Shadow
Het beest in Daisy door Cindy Hoetmer
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Zakelijke Gegevens
Cindy Hoetmer
Het Beest in Daisy, De Arbeiderspers, Amsterdam, 2005-1, 208 blz.
Roman

Eerste Reactie
Ik heb dit boek gekozen om te lezen voor mijn scriptie, omdat het aan de eisen voldeed en omdat het onderwerp van het boek mij leuk leek. Ik vind het boek wel leuk om te lezen. Het verhaal is goed vertelt en je leest er makkelijk doorheen. Het verhaal zelf vind ik niet zo bijzonder, maar als “een boek voor tussendoor” is het wel geschikt. Echt een meidenboek.

Verdieping
Samenvatting

Het verhaal wordt verteld door Daisy Steenhuys. In het begin van het verhaal wordt zij gedumpt door haar vriend Sander. Ze vraagt zich af waarom ze toch altijd op van die klootzakken valt. Ze heeft nergens meer zin in en besluit te doen alsof ze overspannen is en te stoppen met werken. Vroeger, op de basisschool, hoorde Daisy er niet echt bij, maar toen ze vriendinnen werd met de populaire Colette veranderde dat. Ineens was zij ook populair. De twee beste vriendinnen gingen samen naar de middelbare school. Op die school had je drie groepen, de modieuzen, de alternatieven en de non-discripten. Daisy, die bij de modieuzen hoorde, werd verliefd op Jay, die bij de alternatieven hoorde. Dit kon natuurlijk eigenlijk niet, maar ze trokken zich er niks van aan. Jay woonde in een kraakpand en Daisy ging elke dag na school naar hem toe. In dit kraakpand woonden ook andere krakers: Hans en zijn duitse vriendin Anita, Paultje Poeder en Karrie. Door Jay maakte Daisy kennis met drugs. Ze rookten joints en gebruikten speed en zelfs coke. Na een tijdje stopte Jay helemaal met school en weer een tijd later Daisy ook. Toen haar ouders op vakantie gingen trok ze definitief bij hem in. Het leven werd een aaneenschakeling van feestjes en drugs, tot ze er op een dag uit werden gegooid door hun medekrakers en Jay spoorloos verdween. Daisy wist en weet nog steeds niet waarom.

Nu is Daisy inmiddels al in de 30 en komt ze nog steeds, samen met haar beste vriend Frank, die eigenlijk verliefd op haar is en Colette, op veel feestjes. Op een van die feestjes ontmoet ze Philip Springer, een rijke televisieproducent. Ze krijgt een relatie met deze getrouwde man. Hij behandelt haar niet goed, maar ze blijft bij hem voor de goede seks. Op een dag vraagt hij haar of ze zijn SM meesteres wil zijn. Uiteindelijk stemt ze hiermee in. Ze verliest bijna de controle over zichzelf en slaat Philip in elkaar. Na dit incident maakt Daisy het uit, maar de jaloerse Frank heeft foto’s gemaakt van het SM voorval en verkoopt deze aan een roddelblad. Daisy is woedend.
Aan het eind van het verhaal gaan Daisy en Colette weer naar een feestje. Hier komt Daisy Jay weer tegen. Hij blijkt eigenlijk Jeroen te heten en hij vertelt haar wat er die laatste nacht in het kraakpand is gebeurd. Ze hadden ruzie gekregen met Paultje Poeder, omdat Jay nog schulden bij hem had en ze hadden gevochten. Tijdens die vechtpartij was Paultje van de trap gerold en was op slag dood. Diasy en Jay hebben hem toen in plastic gewikkeld en in de kelder gedumpt. Jay was direct hierna naar Amerika vertrokken en Daisy was vrijwillig achter gebleven. Daisy kon zich hier niks van herinneren omdat ze die avond helemaal onder de drugs zaten. Jeroen en Daisy ontdekken dat ze elkaar helemaal niet meer aantrekkelijk vinden en Daisy verlaat het feest. Nu weet ze wat er gebeurd is en wat er geworden is van Jay, dat had ze zich al die jaren afgevraagd.
Verhaaltechniek
De schrijfstijl van de schrijfster is recht toe, recht aan. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. In het verleden vooral op school en in het kraakpand en in het heden vooral op verschillende feestjes en in Daisy’s eigen huis. Het kraakpand is in dit verhaal de belangrijkste plek, omdat Daisy zich hier verstopt voor het echte leven. Het is ook de plek waar Jay is en waar ze in aanraking komt met drugs. Het verleden speelt zich ongeveer 15 jaar geleden af, voor het grootste gedeelte als Daisy 16 is. In het heden is Daisy voorin de 30. Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief. Daisy zit in het boek met het probleem dat ze op foute mannen valt en ze vraagt zich tegelijkertijd af wat er met haar eerste vriendje is gebeurd. In het boek leert ze uiteindelijk het heft in eigen hand te nemen en het uit te maken met Philip. Het verhaal begint met een praatje van Daisy over zichzelf en over mannen: ze vertelt haar probleem. Meteen daarna begint het verhaal: haar vriendje maakt het uit. In de hoofdstukken daarna wordt steeds per hoofdstuk omgewisseld van het heden naar het verleden. Aan het eind van het boek ontmoet ze Jay (Jeroen) weer, die haar een uitleg geeft over een gebeurtenis uit het verleden. Het boek heeft een gesloten einde, want het mysterie is opgelost.

Thema
Het thema van deze roman is de foute liefde. Het boek gaat over het feit dat sommige vrouwen altijd op de foute mannen lijken te vallen. Motieven hiervoor zijn:
- Jay, die haar aan haar lot overlaat
- Het afsluiten van de wereld door in het kraakpand te gaan wonen
- De relatie met een getrouwde man
- De onvoorwaardelijke vriendschap met Colette, die ook haar steunpilaar is
- Het gebruik van alcohol en drugs
- De slechte band met haar ouders, van wie ze te weinig aandacht kreeg als kind

- Geen zin meer hebben om te werken (levensmoe)
- De agressie van Diasy die naar buiten komt tijdens de SM met Springer
Het verband tussen de titel “Het Beest in Daisy” en het thema is dat er een beest in Daisy zit, dat zich eindelijk laat zien als ze aan SM doet met Springer. Ook kun je de titel letterlijk opvatten en “het beest” zien als Springer die tijdens de seks in Daisy zit.

Schrijver
Het boek is gepubliceerd in juni 2005. De schrijfster Cindy Hoetmer zegt zelf dat ze “Reviaanse Chicklit” schrijft. Chicklit is een literatuurstroming van boeken van vrouwen, voor vrouwen, over vrouwen. Het wordt een beetje negatief bekeken omdat het slappe verhalen zouden zijn. Het werk valt niet te vergelijken met andere werken van deze schrijfster, omdat het haar enige boek is. Cindy Hoetmer is bekend van columns uit Blvd, Viva en HP/De Tijd. Dit zegt ze over zichzelf: “Ik (1967) ben een laatbloeier. Toen ik een jaar of zesentwintig was begon ik met schrijven. Samen met mijn vrienden Danny en Marieke maakten we een blaadje. Het schrijven ging soepel en mensen raadden me aan er eens iets mee te doen. Ik stuurde mijn stukken naar Blvd. waar ze me na een paar weken steggelen een kans durfden te geven. Vervolgens schreef ik ongeveer acht jaar een column in Blvd. Hoewel ik veel goede reacties kreeg bleef ik vrij lang in de marge ploeteren. Ik schreef wel stukken voor verschillende tijdschriften maar nooit genoeg om van te leven. Ik bleef erbij vormgeven. Toen werd ik gevraagd voor een wekelijkse column in HP / De tijd. Op dit moment is mijn eerste boek uit. Ik schrijf mijn columns en soms een artikel in een damesblad of televisiegids. Verder houd ik me bezig met televisiekijken, kroegbezoek en feestjes.”

Beoordeling
Ik vond het boek leuk om te lezen. Ik ging er makkelijk doorheen en het onderwerp sprak me ook wel aan. Ik vond het leuk dat er een verhaallijn uit het verleden in zat. De hoofdpersoon is in die tijd net zo oud als ik nu ben. Daardoor kon ik me goed in de hoofdpersoon verplaatsen. Ik vond het verhaal over het verleden van Daisy ook aangrijpender dan het heden, omdat ze in dit verhaal haar hele leven vergooit om maar samen te kunnen zijn met Jay. Doordat je alle gebeurtenissen uit het oogpunt van Daisy bekijkt, die het allemaal maar over zich heen laat komen, lijkt het alsof er niks schokkends gebeurt. Je leest gewoon verder, zonder dat jhe denkt “O jee wat erg”. Dat vind ik wel jammer. Het thema van het boek is wel herkenbaar: vrouwen die vallen op foute mannen. Het is wel jammer dat het boek geen originele oplossing of aanzet tot een oplossing biedt. Het boek zet me dus niet aan het denken. Wel vind ik dat het verhaal realistisch is. Het is iets wat iedereen zou kunnen overkomen. Het taalgebruik in het boek is erg makkelijk. Je kunt lekker doorlezen zonder dat je de draad van het verhaal kwijtraakt door allerlei rare vergelijkingen en moeilijke zinsconstructies. Ook vond ik het leuk dat ze heden en verleden met elkaar afwisselde. Zo kwam er variatie in het verhaal. Ik vind deze roman leuk om te lezen voor tussendoor, maar ik zou hem niemand aanbevelen. Ik vind het gewoon niet bijzonder genoeg.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het beest in Daisy door Cindy Hoetmer"