Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het beeld en de klok door Harry Mulisch

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Het beeld en de klok
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1807 woorden
  • 23 maart 2014
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
20 keer beoordeeld

Boekcover Het beeld en de klok
Shadow
Het beeld en de klok door Harry Mulisch
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1 Zakelijke gegevens

Auteur:  Harry Mulisch
Titel:  Het Beeld en De Klok

Uitgever: De Bezige Bij
Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave: 1989
Druk: Tweede druk
Aantal bladzijden: 95
Jaar van eerste druk: 1989

Genre: novelle

Geraadpleegde secundaire literatuur: Internet

 

2 Eerste reactie

Dit boek heb ik gekozen omdat de boeken van Harry Mulisch me eigenlijk wel een uitdaging leken, dunne boekjes zijn vaak moeilijke boekjes. Toen ik dit boek ging lenen bij de bibliothecaresse, waarschuwde al dat dit een heel erg moeilijk boek was, maar dat vond ik dus wel een uitdaging. Want ik hield van lezen, dus dat moest toch wel lukken?
En dat heb ik wel geweten. Aangezien het boek maar bijna 100 bladzijden had, ging het er in een vaart doorheen. Er waren veel dingen fictief, maar toch stonden ze weer voor iets in de werkelijkheid, en daarom was dit  boek juist zo moeilijk, want je moest overal een gedachte achter verzinnen wat de schrijver er in de werkelijkheid mee zou kunnen bedoelen. Dat was maar een klein voorbeeld van de grote verwarring die het boek achterliet.

 

3 Samenvatting

Het beeld van Laurens Janszoon Coster staat al meer dan anderhalve eeuw op zijn plaats
en heeft veel gezien en meegemaakt, zo ook de jeugd van "de meester" een
zonderlinge man die na een tijd te zijn weggeweest uit Haarlem plotseling weer verschijnt
op de Grote Markt. Hij geeft het beeld een knipoog, waarop deze als het ware ontwaakt uit
zijn slaap en als de meester hem dan uitnodigt voor een wandeling besluit hij tegen alle
principes van de beelden in te gaan en stapt van zijn sokkel. Tijdens de wandeling door
Haarlem die volgt, vertelt de meester over zijn fascinatie voor de tijd en zijn schaduw,
die niet van hem is, maar van een ander onbekend iemand of iets. De meester dacht dat hij
ooit de persoon zou vinden die zijn schaduw had, hij heeft zelfs gedacht dat een of andere
God hem misschien bezat.

Ook vertelt de meester over zijn reis naar Australië, hij was hier uitgenodigd voor
enkele lezingen, maar hij wilde ook enkele experimenten doen met de stand van de zon,
omdat deze immers precies tegenovergesteld reist op het Zuidelijk halfrond. Als hij dan in
het vliegtuig op de weg terug precies over het snijpunt van de datumgrens en de evenaar
vliegt, dan kan zijn genot niet meer op, dit is voor hem een soort ultieme beleving van de
"magie" van de tijd.

Zijn laatste nieuwe ontdekking heeft betrekking op de manier waarop horloges altijd staan
afgebeeld op een foto, namelijk op 10 over 10. Dit heeft volgens hem te maken met de hoek
die de twee wijzers dan maken; precies 108 graden. Dit legt hij dan uit met het geheim van
Pythagoras, en theorie die met een Pentagon en de gulden snede te maken heeft. Al met al
is dit stof die een "gemmiddeld" mens niet zo zeer zal boeien, maar aan de andere kant: de mensheid boeit de meester ook niet zo heel erg. Het boek eindigt met het beeld dat terugklimt op zijn sokkel en dan plotseling ziet dat de schaduw van de meester eigenlijk die van zijn moeder is, maar de meester is al verdwenen voordat het beeld dit tegen hem kan zeggen.

 

 

Onderzoek van de verhaaltechniek
Het boek was goed te doen, het was op zich niet ouderwets, je kwam er makkelijk doorheen. Soms was de zinsopbouw lastig omdat sommige zinnen best lang duurden, ze konden zo drie regels lang zijn, waardoor je de zin soms een paar keer moest lezen om hem te kunnen begrijpen. Wel zei Mulisch veel zinnen waar je een les uit kon halen, waaruit je kon opmaken dat hij levenservaring had en zijn zicht op de wereld op een mooie manier in het boek wilde overbrengen, verpakt in een fictief verhaal.

 

Het verhaal speelt zich af in Haarlem in de 20e eeuw, rond 1986. De verteltijd is één dag, maar de vertelde tijd is veel langer door het gebruik van flashbacks. Op deze flashbacks na is het boek in chronologische volgorde geschreven. De plaats van het boek is Haarlem, waar het hele verhaal zich afspeelt.


De verhaalfiguren in het boek zijn het standbeeld van Laurens Janszoon Coster, die op de Grote Markt in Haarlem op een sokkel staat (zie het echte standbeeld hiernaast). Het is een nieuwsgierig beeld dat zijn omgeving in de gaten houdt.
De andere hoofdpersoon is de Meester. Hij is op zoek naar wie hij werkelijk is. Hij is een persoon die erg houdt van licht en een hekel heeft aan schaduw, dit staat voor hem als negatief en als dat er een einde komt aan het leven. Ook is hij gek op tijd.

 

Het perspectief is van het standbeeld, het zijn al zijn gedachten die je leest. Dit duidt dus op een ik-perspectief. Hij vertelt het verhaal uit zijn eigen belevenissen, je krijgt het gevoel alsof je het zelf nabeleeft en het standbeeld het voor je navertelt. Soms is er een kleine uitzondering, als de Meester een verhaal vertelt wil het perspectief nog wel veranderen, maar dit zijn maar hele kleine stukjes.

 

Thema
Volgens mijn denken was het belangrijkste thema in het boek toch wel ‘tijd’. Tijd staat voor sterfelijkheid. Er wordt vaak terugverwezen naar tijd. Een leuk stukje is bijvoorbeeld dat de schrijver uitlegt waarom klokken op negen over tien staan in reclames. Ook heeft hij het erover dat hij een horloge wil waar twee klokken tegelijk in kunnen, dan kan hij twee tijden tegelijk in de gaten houden en hoeft hij niet de hele tijd zijn horloge te verzetten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Motieven
Ook hier is tijd weer een terugkomend motief, je vindt het overal in het boek terug. Op de horloge en in het leven van de mens. Ook is ruimte een motief. ‘Doordat iedereen ruimte anders ervaart, heeft het een weinige betekenis.’

Verband titel en thema
Er is wel degelijk een verband tussen de titel en het thema. Het thema is namelijk ‘tijd’. De titel is ‘Het beeld en de klok’. De klok heeft met tijd te maken. Het beeld staat al een lange tijd op dezelfde plek en heeft veel dingen gezien, dat ook weer terugvalt op het begrip ‘tijd’.

 

Motto
Het motto van het boek is ‘End fact, try fiction.’ Het zou twee dingen kunnen betekenen: of het zou een stimulans kunnen zijn voor het schrijven van fictieve verhalen, óf het duidt op een einde aan de werkelijkheid en op het feit dat niet iedereen voor altijd leeft. De mens is sterfelijk. Het stand beeld komt echter tot leven en blijft nog erg lang bestaan.

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis
Het werk is voor het eerst gepubliceerd in het jaar 1989.


Harry Mulisch
Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlands schrijver.

Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.

Mulisch, wiens als arrogant omschreven houding en steun aan het Cuba van Fidel Castro bij sommigen op kritiek konden rekenen, geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoren. Mulisch won een groot aantal literaire prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs, beide voor zijn gehele oeuvre. De ontdekking van de hemel werd in 2007 uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. In oktober 2010 overleed de auteur op 83-jarige leeftijd aan kanker.
Bron: Wikipedia

Harry heeft een erg typerende stijl, die verschilt van andere schrijvers. Zelf vond ik het boek erg filosofisch geschreven, het laat je nadenken. Ook zijn veel boeken niet realistisch. Dit boek is erg typerend voor de schrijver: het is weer een fictief boek, waar zijn wijze levenslessen in verwerkt zitten, net als het meeste van zijn andere werken. Sommige stukken in zijn werken zijn nog wel autobiografisch, maar toch zit er vaak een fictief verhaal omheen. Zijn bekendste werken zijn nog wel: De Aanslag, Het Stenen Bruisbed en Twee Vrouwen.

Volgens mij heeft het boek niet echt een stroming. In sommige delen is echter wel protest te vinden: protest tegen (digitale) vernieuwingen. Rond 1990 had je de ‘Generatie Nix’, dat waren alle nieuwe schrijvers toen, die schreven over ruwere onderwerpen, zoals seks. Hier hoorde Mulisch niet bij, hij had zijn eigen stijl van schrijven.

Beoordeling
Een positieve werking hadden toch wel de dingen die me na lieten denken. Het stukje dat de Meester vertelt over de evenaar, die hij passeerde met het vliegtuig onderweg naar Australië. Hij passeerde het denkbeeldige punt waar de grens van datum loopt. Hij zei dat hij op die manier de eerste herfstdag nog een keer kon beleven, als dubbelganger! Een negatief stukje vond ik dan weer het stukje met de schaduw. De Meester zag zijn schaduw als het ‘einde van het leven’. Hij vergeleek het met het feit dat als je bijvoorbeeld van een flatgebouw af zou springen, je dan als laatste je eigen schaduw zou zien. Zonder schaduw was je geen persoon, maar je schaduw is niet van jou. Volgens hem had iemand anders zijn schaduw, daar was hij naar op zoek.

Beoordeling
Een positieve werking hadden toch wel de dingen die me na lieten denken. Het stukje dat de Meester vertelt over de evenaar, die hij passeerde met het vliegtuig onderweg naar Australië. Hij passeerde het denkbeeldige punt waar de grens van datum loopt. Hij zei dat hij op die manier de eerste herfstdag nog een keer kon beleven, als dubbelganger! Een negatief stukje vond ik dan weer het stukje met de schaduw. De Meester zag zijn schaduw als het ‘einde van het leven’. Hij vergeleek het met het feit dat als je bijvoorbeeld van een flatgebouw af zou springen, je dan als laatste je eigen schaduw zou zien. Zonder schaduw was je geen persoon, maar je schaduw is niet van jou. Volgens hem had iemand anders zijn schaduw, daar was hij naar op zoek.

Een mooi stukje in het boek, wat me liet nadenken, was: ‘Tijd is relatief.’ Is dat zo? In mijn ogen wel. Ik heb dit zinnetje al vaker gehoord van mijn vrienden, maar heb er nooit zo over nagedacht, tot ik in discussie ging met mijn moeder over dit zinnetje. We kwamen samen tot de conclusie dat tijd relatief is. Tijd is namelijk overal, maar toch ook weer niet. Iemand in de wereld heeft tijd namelijk verzonnen, Maar als er geen klokken waren, bestond tijd dan eigenlijk wel? Door klokken word tijd absoluut, maar zonder het kunnen vastleggen van tijd is dit relatief, dan had het niet bestaan.

Mijn eindoordeel over het boek is dat het een redelijk makkelijk boek was om doorheen te komen, maar dat je wel echt erbij na moest denken wat je überhaupt aan het lezen was. Het is een erg filosofisch boek met veel achterliggende gedachten. Als je een persoon bent die een filosofisch boek een echte uitdaging vindt, zou ik hem je aanraden om hem te lezen. Het doet iets met je, het zet je echt aan het denken!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het beeld en de klok door Harry Mulisch"