Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het andere gezicht door Mensje van Keulen

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Het andere gezicht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 723 woorden
  • 25 oktober 2005
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
20 keer beoordeeld

Boekcover Het andere gezicht
Shadow
Het andere gezicht door Mensje van Keulen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens Auteur: Mensje van Keulen
Titel: Het andere gezicht
Uitgever: Atlas
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van eerste uitgave: 2003 2. Samenvatting - De lepel en de bal
Dit verhaal gaat over een lepel en een bal die samen in een schuur liggen. De bal is al jaren niet meer gebruikt en de lepel ligt op een oude tafel. De lepel zit altijd op te scheppen dat hij nog wel een keer terug in het ‘oude huis’ komt, maar de bal wil hier echter niets van weten. Op een dag huurt de eigenaar van het huis een tuinman in, die het schuurtje ook moet leeghalen, hij mag alles op een brandstapel leggen. Hij doet alles in een kruiwagen en wil er mee weglopen, maar dan valt zijn oog op de bal, hij probeert hem uit, en het blijkt dat het nog een hele mooie bal is. De tuinman besluit om de bal mee naar huis te nemen. De rest van de spullen uit het schuurtje gooit hij wel op de brandstapel. Als hij samen met de bal wegloopt kijkt de bal om en ziet de lepel krom worden en rood van woede. - De spiegel
Iris had in een advertentie iets gelezen over een mooie spiegel. Ze vertelde aan haar moeder dat ze naar het zwembad ging, maar eigenlijk ging ze naar de man toe van wie de spiegel was. In de advertentie had gelezen dat ze de man alleen maar hoefde te helpen, en dan mocht ze de spiegel hebben. Toen ze bij de man was, zag ze dat hij erg ziek was en niet lang meer te leven had. Maar de man wilde niet meer leven. Dus zei hij tegen Iris dat zij een kussen op z’n gezicht moest leggen, zodat hij vanzelf wel zou stikken. Maar Iris wilde dit voor geen goud doen. Iris had de spiegel in handen, maar besloot om hem niet mee te nemen. Ze keek nog een keer naar de man, en bevrijdde de spiegel toen uit haar omhelzing. De man z’n stem ging verloren in de knal en het geraas van het brekend glas. En plotseling klopte het hart van de man niet meer. Zo had ze de man toch nog geholpen, maar ze kreeg geen spiegel.
3. Thematiek Het thema dat in alle verhalen terugkomt is: vervreemding van het (eigen) leven. De vrouw uit ‘Het andere gezicht’ bijvoorbeeld, begint haar leven opnieuw door een darkroom te bezoeken, en seks te hebben met een vreemde man. Het verband tussen de titel en het thema vind ik wel duidelijk. Met ‘Het andere gezicht’ kan bedoeld worden, dat je een andere kijk op iets hebt. Dat je dus opnieuw met iets begint. 4. Plaats in de literatuurgeschiedenis Mensje van Keulen werd op 10 juni 1946 geboren in Den Haag als Mensje Francina van der Steen, roepnaam Mennie. Ze heeft een zoon en woont in Amsterdam. Van 1970 tot 1972 was ze redacteur van Propria Cures. Ook heeft ze deel uitgemaakt van de redactie van het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar eerste verhaal (Een Bruiloft) werd gepubliceerd in 1969. Andere boeken van haar: Bleekers zomer
Allemaal tranen
Overspel
De ketting
De gelukkige 5. Beoordeling Toen ik het eerste verhaal had gelezen voelde ik me toch wel wat vreemd. Ik was heel erg verdiept in het verhaal, en opeens is het afgelopen. De verhalen uit dit boek zijn allemaal dingen uit het dagelijks leven, maar op de een of andere manier geeft Mensje van Keulen dit een heel andere draai. Ze heeft het eigenlijk ‘een ander gezicht’. Dit doet ze door een verhaal zomaar op te laten houden met een onverwacht einde. En ik vind dat ze dit heel erg goed doet. Mensje van Keulen staat er ook om bekend om haar bijna onuitputbaar vermogen tot het schrijven van verhalen, realistische verhalen. Ik heb nog nooit iets van Mensje van Keulen gelezen, maar het is mij zeker bevallen, daarom kan ik dit boek ook bij iedereen aanbevelen. Omdat het steeds verhalen zijn word je er ook niet zo snel zat van, je kunt steeds na een verhaal stoppen, en een andere keer weer beginnen. Ik denk dat dit wel heel belangrijk is voor sommige leerlingen. Veel vinden het saai om boeken te lezen, maar hierdoor wordt het toch iets makkelijker. Ik heb dus heel erg genoten en zal zeker meer boeken van Mensje van Keulen gaan lezen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het andere gezicht door Mensje van Keulen"