Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6.6
Foto van F.
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door F.
  • 5e klas vwo | 828 woorden
  • 12 april 2013
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
31 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Personages

Anne Frank: In het begin van het boek is Anne Frank 13 jaar oud. Ze is geboren in Frankfurt am Main. Ze woont samen met haar ouders en haar zus Margot die drie jaar ouder is. Op haar dertiende verjaardag krijgt ze een dagboek dat ze Kitty noemt. Maar vlak daarna moeten ze onderduiken omdat ze Joods zijn. Ze duiken onder in het Achterhuis. In het Achterhuis slaapt ze samen met Margot op één kamer, maar later als familie van Daan en mijnheer Dussel ook komen onderduiken, slaapt ze samen met mijnheer Dussel op de kamer. Tijdens het onderduiken leert Anne veel talen en geschiedenis, ze is erg geïnteresseerd in geschiedenis.

Later wordt Anne verliefd op Peter van Daan, terwijl ze hem eerst een sukkel vond. En Anne wil later schrijfster of journaliste worden, ze is erg ambitieus.

Uiteindelijk sterft ze als ze 15 is net als Margot aan de tyfus in een kamp.

 Otto Frank: De vader van Anne Frank is Otto Frank. In het boek noemt Anne hem Pim. Hij is getrouwd met mevrouw Frank. Anne kan goed met hem omgaan.

Otto heeft verschillende bedrijven. Maar dan moet Kleiman zijn bedrijf overnemen, omdat hij Joods is.

Vertelwijze

a. Ik-verhaal

b. Het is geschreven in ik-perspectief omdat het een dagboek is. Omdat het vanuit één persoon is geschreven, kom je ook alle gedachten van diegene, de hoofdpersoon, te weten.

 Beoordeling

Ik vond de stukken in het boek waarbij er inbrekers kwamen en dat ze allemaal gerommel hoorden spannend. Want er gebeurden verder ook niet heel veel spannende dingen.

Maar de stukken over de gedachten van Anne Frank vond ik wat saaier, want ik vond dat ook steeds een beetje over hetzelfde gaan. De stukken waarin ze vertelde over wat er steeds gebeurde in het Achterhuis vond ik leuker om te lezen.

Het is een dagboek uit de Tweede Wereldoorlog en ook waargebeurd. Daarom zijn er denk ik niet echt boeken die vergeleken kunnen worden met dit boek.

Het dagboek is helemaal geschreven door Anne Frank die nog maar 13/14 jaar was en dus goed te begrijpen. Maar toch vond ik het soms wel moeilijk taalgebruik voor iemand die nog zo jong is. Er zijn ook wat taalfouten in haar dagboek aangepast.

Het boek leek me leuk om te lezen omdat het ook echt gebeurd is allemaal. Ik ben ook in het Achterhuis geweest en dan weet je hoe het Achterhuis er echt uit heeft gezien en hoe weinig ruimte ze hadden. Maar ik vond het boek toch wat minder leuk dan ik had gedacht. Want het is een dagboek, en daar staan ook alle gevoelens en gedachten in, daardoor vond ik het soms wat saai. Ik vind het ook jammer dat het boek eigenlijk geen einde heeft, maar dat kon natuurlijk niet anders.

Maar ik zou het boek wel aan anderen aanraden. Ik vind wel dat je het boek een keer gelezen moet hebben. Want je komt te weten hoe het leven er uitzag toen.

Recensie

Wie kent haar niet. Anne Frank, het Duits joodse meisje dat twee jaar lang samen met haar familie, familie Daans en tandarts Pfeffer in het inmiddels wereldberoemde ‘achterhuis’ ondergedoken leefde. Dictator Adolf Hitler was toentertijd in Duitsland aan de macht en wilde alle joden vermoorden. Het was een zware, respectloze tijd, maar gelukkig had Anne nog wel gevoel voor humor.

In 1933 vlucht familie Frank naar Nederland, waar Anne voor haar dertiende verjaardag een dagboek cadeau krijgt. Van 1942 tot en met 1944 schrijft ze al haar verhalen in de vorm van brieven, die ze – uit eenzaamheid – aan haar denkbeeldige vriendin Kitty schrijft.

Het is interessant om te lezen wat een jong meisje bezighoudt, hoe ze naar andere mensen kijkt en hoe ze met verliefde gevoelens omgaat. Ondanks het feit dat ze ondergedoken leefde, zullen veel meisjes zich in haar kunnen herkennen, omdat Anne hoe dan ook een gewone puber is geweest. Ze was niet alleen kritisch naar anderen toe, maar ook vooral naar zichzelf. En dat maakt haar menselijk. Je herkent je misschien wel in bepaalde positieve gedachten, die de humoristische Anne toentertijd had. Een bekend citaat van haar luidt: “Ik denk niet aan alle ellende, maar aan alle moois dat er nog is.”

Een zeer bijzonder en mooi dagboek van een interessant en getalenteerd meisje, dat ook zeker beroemd was geworden als ze de oorlog had overleefd. Zonder twijfel kan ik zeggen dat dit het meest succesvolle Nederlandse boek aller tijden is. Het achterhuis werd namelijk in zestig talen vertaald en in totaal werden er zestien miljoen exemplaren verkocht. De ambitieuze Anne had eens moeten weten hoe beroemd ze is geworden! Ben jij al naar het Anne Frank Museum geweest? Daar ligt namelijk het originele exemplaar. Maar lees eerst dit boek voordat je daar naartoe gaat. Dan kun je je misschien iets beter voorstellen hoe Anne met haar familie heeft geleefd.

Ik ben het wel met de schrijver eens. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"

Ook geschreven door F.