Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 722 woorden
  • 27 januari 2013
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
20 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel verklaren:  het boek heet het achterhuis en het komt ook echt goed overheen want  het achterhuis is de plaats waar ze 2 jaar, dag en nacht zaten ondergedoken. In het achterhuis is dan ook het meeste geschreven.

De belangrijkste personages

Anne Frank: 

Anne Frank is een Joods meisje van 13 jaar. Ze woont in Amsterdam. Ze is in 1929 in Duitsland geboren . Ze komt onzeker over en ze is erg jaloers als haar oudere zus Margot wordt voorgetrokken door haar vader. Anne is een vrolijk meisje en in de familie vinden ze haar ook een clown. In het boek wordt Anne Frank ook in de inleiding beschreven als een intelligent meisje. Anne Frank is een Joods meisje van 13 jaar. Ze woont in Amsterdam. Ze is in 1929 in Duitsland geboren

 

Otto Frank:

Otto Frank is de vader van Anne, hij is zorgzaam en erg ondernemend. Na zijn vlucht uit Duitsland start hij in Amsterdam een paar bedrijven op maar die moet hij helaas opgeven omdat hij als jood niet veilig is in Amsterdam. Tijdens het onderduiken helpt hij Anne en haar zus Margot veel met studeren zodat ze na de oorlog gewoon weer naar school kunnen zonder te ver achter te lopen.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich eerst af bij haar thuis. Na ongeveer een maand moeten ze onderduiken in het Achterhuis met nog een ander gezin. Het Achterhuis is het gecamoufleerde achterhuis van het kantoorgebouw op de Prinsengracht in Amsterdam. Het bestaat uit een paar kamers en een zolder. Het Achterhuis is door middel van een boekenkast afgesloten van de buitenwereld. In het Achterhuis speelt het hele verhaal zich ook af,omdat zij daar zat ondergedoken. Het kantoorgebouw aan de Prinsengracht .

Wat gebeurt er op de eerste paar blz?

Moeder, vader, Margot en Anne  zaten bij elkaar en ineens kwam Peter Daans binnen en fluisterde iets in het oor van Otto Frank.  Anne hoorde dat ze zeiden ‘een ton omgevallen in het magazijn’ en ‘iemand aan de deur morrelen’.  Anne was natuurlijk heel nerveus geworden. Ze wachten wachten en wacht en uiteindelijk kwamen ze er achter dat die dieven onze voetstappen hoorde en er vandoor zijn gegaa

Samenvatting

Uiteindelijk hadden de Duitsers hun gevonden en werden ze weggevoerd naar de concentratiekampen.  Anne zelf overleefde het niet. Van alle onderduikers overleefde Otto Frank het wel.

Annelies Marie Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Franfurt am Main, te Duitsland. In 1933 komt Hitler in Duitsland aan de macht en vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Haar vader Otto Frank, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland met de ‘entjudung’ van het bedrijfsleven begint, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoorpand waar Otto werkte.  Samen met de familie van Daan trekken zij in het Achterhuis, een woonhuis achter het kantoor van haar vader en zijn medewerkers. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen gehouden voor buitenstaanders en natuurlijk de Duitsers. De medewerkers van het kantoor, meneer Koophuis, Miep, Ellie en anderen helpen waar ze kunnen. Later trekt meneer van Dussel bij hen in. In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag, vlak voor hun onderduikperiode, kreeg, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Ze vertelt hoe moeilijk het is om de hele dag nuttig bezig te zijn zonder herrie te maken, want overdag werken er mensen op kantoor en in het magazijn. Zij mogen hen niet horen dus de w.c mag niet worden doorgetrokken tijdens kantooruren, er mogen geen kranen lopen enzovoorts. Anne is veel bezig met studies, boeken lezen en het maken van huiswerk. Haar vader, die ze Pim noemen, helpt haar bij de dingen die ze niet begrijpt. Later gaat ze ook wat werk doen voor kantoor: brieven typen en administratief werk... In 1944 worden ze ontdekt door de Duitsers en weggevoerd naar concentratiekampen. Anne overleeft dit niet. Ze overlijdt twee maanden voor de bevrijding van Nederland. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de kampen. Hij keert terug naar het Achterhuis en vind daar het dagboek van Anne. Hij past wat dingen aan en door het boek aan enkele mensen te laten lezen word het via via tot een boek gedrukt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"