Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 406 woorden
  • 30 november 2007
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
36 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Anne Frank met Het Achterhuis
Uitgeverij Bert Bakker
21ste druk in 2000

Samenvatting
Anne Frank, een Duits joods meisje, was met haar ouders en haar zus naar Amsterdam gevlucht omdat Hitler aan de macht kwam in Duitsland en hij haatte joden.
In 1942 kreeg Anne een dagboek cadeau voor haar verjaardag. Ze schreef daarin brieven aan haar denkbeeldige vriendin Kitty. In de eerste weken na haar verjaardag ging ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moest ze, samen met haar familie gaan onderduiken. Ze gingen onderduiken in het achterhuis van het kantoorpand waar Otto Frank, Anne’s vader, had gewerkt.
Door een boekenkast werden ze afgesloten van de buitenwereld.

Het werk in het kantoor ging gewoon door, dus de onderduikers moesten overdag heel stil zijn. Op 4 augustus 1944 vielen de Duitsers het pand binnen. Het Achterhuis werd ontdekt en alle bewoners werden gearresteerd. Zij werden via Westerbork naar Auschwitz gebracht en Anne en Margot werden naar Bergen-Belsen overgebracht.
Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, stierven ze allebei aan tyfus. Van Anne’s gezin overleefde alleen Otto Frank de concentratiekampen.

Beschrijving van hoofdpersoon
Anne Frank is een joods meisje ze heeft haar tot op haar schouders. Ze heeft geen steil haar maar ook geen krullen, er tussen in. Ik vind Anne positief, eigenwijs, haatdragend, en lief. Ik vind haar positief omdat ze veel praat over “na de oorlog dit” of “na de oorlog dat”. Ze blijft zeg maar positief naar de toekomst kijken.
Ik vind haar eigenwijs omdat ze niet zo snel iemand gelijk geeft. Ik vind haar haatdragend omdat ze iemand iets niet zo snel iets vergeeft. En ik vind haar lief omdat ze aardig en sociaal voor anderen kan zijn. Anne vind ik veranderen in het verhaal. Ze veranderd van “meisje” naar een “jonge vrouw”.

Tijd en omgeving
Het boek van Anne Frank is heel bekend, en ik wist dus van mezelf dat het verhaal in de 2e wereldoorlog afspeelde. Maar ook in Anne’s dagboek kan je wel merken dat het zich in de 2e wereldoorlog afspeelt. Dat merk je aan Anne, die over de Duitsers, Duitsland en de 2e wereldoorlog schrijft.
Eerst woonde Anne in Duitsland. Maar toen Hitler aan de macht kwam in Duitsland, verhuisde ze naar Amsterdam.
Anne zit voor de rest eigenlijk alleen nog maar in het Achterhuis. Je kunt merken dat ze in het Achterhuis is, omdat ze er over schrijft in haar dagboek.

Gemaakt door Marjolijn van het VC

REACTIES

A.

A.

het een aangrijpend verhaal.

14 jaar geleden

D.

D.

wou echt knap dat je dit kan vertellen over dit boek het is namelijk best een lastig boek!

groetjes,Danielle

12 jaar geleden

A.

A.

ik vind het niet zo goed het verslag maar cola boy zo erg is het nie eh kvint gwn nie zo goed maar wel een leuk boek

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"