Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1040 woorden
  • 29 augustus 2006
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6
42 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Boek: Het Achterhuis, Dagboekbrieven
Schrijver: Anne Frank 2. Genre: Oorlog, ontwikkeling en autobiografie. Omdat het om de oorlog gaat. Anne ontwikkeld zich heel erg snel en het is allemaal echt gebeurd. 3. Geef een samenvatting van je boek. Anne Marie Frank (13), moet in de 2e Wereldoorlog, samen met haar gezin en familie van Daan moeten ze onderduiken in hun woonplaats Amsterdam, een Achterhuis. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen. De medewerkers van het kantoor, Meneer Koophuis, Miep, Ellie en anderen helpen waar ze kunnen. Later trekt Meneer van Dussel bij hen in. In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag, vlak voor hun onderduikperiode, kreeg, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Niemand mag hen niet horen dus de wc mag niet worden doorgetrokken tijdens kantooruren, er mogen geen kranen lopen enz. Haar vader, die ze Pim noemen, helpt haar bij de dingen die ze niet begrijpt. Later gaat ze ook wat werk doen voor het kantoor. Anne schrijft heel veel over haar gevoelens. Het dagboek stopt op dinsdag 1 augustus 1945, het slotwoord staat dat er op 4 augustus een inval heeft plaatsgevonden in het Achterhuis. Vader Frank keerde terug, de rest is vermoord in de concentratiekampen. 4. Wie waren de hoofdpersonen in dit boek? Beschrijf kort hun karakter en zeg iets over hun uiterlijk. Anne Frank: Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud. Ze is het zusje van Margot. Ze is geboren in Duitsland, maar ontwikkeld zich tijdens de onderduikperiode van een meisje naar een zelfstandige jonge vrouw, die meer nadenkt over de dingen in het leven. Ze wordt verliefd op Peter Daans, waar ze aan het begin van het boek nog een hekel aan heeft, en hem maar een sukkel vind. Ze wordt door de andere onderduikers gezien als een vervelend kind dat niet met mensen om kan gaan. Wel heeft ze een goede band met haar vader. Anne heeft grote plannen voor de toekomst, ze wil graag schrijfster en journalist worden. Gedurende het boek leer je Anne heel goed kennen, omdat een dagboek natuurlijk heel persoonlijk is. Je komt echt te weten wat ze voelt en wat ze denkt over alles en iedereen.
Otto Frank: Otto Frank is de vader van Anne. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is erg zorgzaam en iemand die het initiatief neemt. Hij is een beetje kaal boven op zijn hoofd en hij heeft een snor. In het dagboek wordt er niet heel veel over zijn gevoelens en gedachtes gesproken. Moeder Frank: Over de moeder van Anne is niet zoveel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee, dat haar moeder Margot voortrekt. Omdat Anne het niet goed met haar kon vinden, heeft ze ook wel eens woorden genoemd die haar moeder helemaal niet goed vond. Zij had ook donker haar en donkere ogen.. Margot Frank: Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met Margot, vooral als ze iets fouts heeft gedaan. Margot is altijd de verstandigste in de ogen van haar ouders. Over Margot wordt een beetje oppervlakkig gesproken. Ze heeft donker haar en bruine ogen. En ze droeg een bril. Peter Daans: Peter is de zoon van de familie Daans. Peter is iets ouder dan Anne. Anne vindt hem in het begin echt een sukkel, maar doordat ze zo opgesloten en eenzaam zijn, en toch met iemand willen praten, groeien ze naar elkaar toe. Anne wordt uiteindelijk verliefd op Peter. 5. Welke conclusie kun je nu trekken ten aanzien van de beschrijvingen van uiterlijk en innerlijk in dagboeken in het algemeen? Dat ze zelf het dagboek bijhouden en dat ze het ook schrijven vanuit hun hart. Dat ze hun eigen mening geven en dat ze zeggen hoe hun erover denken. In andere dagboeken houden ze ook hun eigen mening. Dat zou ik zeggen over het algemeen. 6. Welke passage in het boek heeft je het meest aangesproken en waarom? Wij zijn er heel sterk aan herinnerd dat wij geketende Joden zijn, geketend aan 1 plek, zonder rechten, met duizend plichten. Wij Joden mogen ons gevoel niet laten gelden, moeten moedig zijn en sterk, moeten alle ongemakken op ons nemen en niet mopperen, moeten doen wat in onze macht is en op god vertrouwen. Eens zal deze verschrikkelijke oorlog aflopen, eens zullen wij toch weer mensen en niet alleen Joden zijn! Dit stuk vindt heeft mij echt het meest aangesproken omdat ik het ook heel erg zielig vindt om te horen hoe alle joden zijn uitgeroeid. Ook vind ik het mooi hoe ze gevoel in haar woorden legt en vooral nu deze woorden zo sterk zijn.
7. Waarom houden mensen een dagboek bij? Om dan toch op een manier je gevoelens kwijt kan. Alleen hoef je dat dan niet tegen je familie of vrienden te zeggen maar op papier. Je kunt het daarna ook nog altijd terug lezen en nagaan wat je hebt meegemaakt. 8. Is een dagboek ‘autobiografisch’? Leg uit waarom. Het hele boek is autobiografisch. Een paar voorbeelden om dat aan te geven: - Anne Frank heeft het zelf geschreven in haar onderduiktijd; - Ze heeft ondergedoken gezeten met de families uit het boek, - Ze is echt opgepakt en weggevoerd naar een concentratiekamp in Duitsland. - Alleen het nawoord is niet geschreven door Anne zelf. 9. Wat betekent ‘het papier is geduldig’’? Dat het papier waar je dan op schrijft dat het daar altijd op zou blijven staan. Dat je het nooit aan iemand hoeft te laten lezen en dat het papier dus ‘wacht’. 10. Waarom kiest de schrijver van een dagboekroman voor een ‘dagboekvorm’? Omdat het om de ik-persoon gaat. En omdat het niet allemaal in het echt is gebeurd. Als je het dan in een dagboekvorm gaat schrijven lijkt het allemaal al meteen een stuk echter. 11. Het dagboek begeeft zich op de grenzen van de fictie. Leg dit uit. Het gaat hierom of het dan wel fictie is of niet. In dit dagboek is alles fictie. Want ze heeft het allemaal meegemaakt. En er is ook echt oorlog geweest. 12. Leg uit waarom een dagboek(roman) chronologisch is geschreven. Omdat in een dagboek je bijna iedere dag schrijft. Dan zit het ook op de goede volgorde van de tijd. Dit dagboek loop van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944.

REACTIES

T.

T.

is er ook een met uiterlijk????????

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"