Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?


1. Uitgeverij en jaar van uitgave: Bert Bakker 1947
2. Genre: Psychologisch

Hoofrolspeelster

Anne Frank:
Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud. Ze heeft een zus, Margot. Ze is geboren in Duitsland en gevlucht naar Amsterdam. Ze ontwikkelt zich gedurende de onderduikperiode tot een zelfstandige jonge vrouw met een meer diepzinnig karakter. Ze wordt verliefd op Peter, de zoon van de familie Daans, terwijl ze hem eerst maar een saaie jongen vond. Ze wordt door de andere onderduikers gezien als een vervelend kind en ze kan niet goed met de anderen overweg. Wel heeft ze een goede band met haar vader. Anne heeft grote plannen voor de toekomst, ze wil schrijfster en journaliste worden. Op 1 augustus 1944 schrijft ze echter haar laatste tekst, niet lang daarna gaat ze haar dood tegemoet in de concentratiekampen. Zij heeft een openhartig karakter.

Belangrijke bijpersonen

Otto Frank:
Otto Frank is de vader van Anne. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is zorgzaam en ondernemend. In Amsterdam begint hij verschillende bedrijven, maar hij moet deze opgeven, omdat hij als jood gevaar loopt. Tijdens het onderduiken helpt hij Anne bij het studeren.

Moeder Frank:
Over de moeder van Anne is niet veel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee, dat haar moeder Margot voortrekt.

Margot Frank:
Margot is de oudere zus van Anne. Anne wordt vaak vergeleken met haar zus, vooral wanneer ze iets fout doet. Margot is altijd de verstandigste in de ogen van haar ouders, daar heeft Anne het soms best moeilijk mee.

Peter Daans:
Peter is de zoon van de familie Daans. In werkelijkheid heten ze Van Pels. Peter is iets ouder dan Anne. Anne vindt hem eerst een slome slungel, maar door hun eenzaamheid en hun behoefte om met iemand te praten, groeien ze naar elkaar toe. Peter is een vlak karakter.

Plaats
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het achterhuis, waar Anne ondergedoken is. Het pand staat in Amsterdam. In het eerste deel is ze nog niet ondergedoken. Daarin vertelt ze onder andere over de gebeurtenissen op haar school. Dit deel speelt zich ook in Amsterdam af.

Perspectief
Het boek is in een ik-perspectief geschreven, hoewel dat natuurlijk logisch is want het boek is een uitgave van een dagboek. Een stuk uit het boek waar aan je duidelijk kunt afleiden dat het boek vanuit een ik-persoon word geschreven is:
“donderdag, 1 oktober 1942
Beste Kitty
Gisteren ben ontzettend geschrokken. Er werd om acht uur plotseling heel hard gebeld. Ik dacht niet anders of er kwam iemand, wie, dat snap je wel. Maar toen ze alle beweerden dat het zeker kwajongens of de post was, werd ik rustiger.
De dagen worden hier erg stil. Levinsohn, een kleine joodse apotheker en chemicus werkt voor mijnheer Kugler in de keuken.”

Tijd en tijdvolgorde
Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. En wordt in chronologische volgorde verteld: Anne schrijft op, wat ze in het achterhuis meemaakt. De vertelde tijd in het dagboek zelf, is ongeveer twee jaar, namelijk van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944.

Het belangrijkste probleem
Het belangrijkste probleem in het boek is dat Anne Frank en haar familie (en natuurlijk de rest van de onderduikers) niet ontdekt mogen worden, anders worden ze opgepakt door de duitsers.
Dit gebeurt op het eind van het boek dus wel.

Het begin
Het boek begint op het moment waarop haar dagboek krijgt, dat is op 12 juni 1942de dertiende verjaardag van Anne. Het verhaal begint met een inleiding; Anne vertelt op het begin nog wat over haar leven en haar geschiedenis hierna, dat is op 20 juni 1942, vertelt ze bijna iedere dag wat ze beleefd heeft.

Het eind
Op het eind van het boek vertelt ze nog steeds iedere dag over haar belevenissen, maar dan uiteindelijk op 1 augustus schrijft ze voor het laatst in haar dagboek. Dat is het moment dat ze allemaal opgepakt worden en naar concentratiekampen worden gebracht. Iemand (ik weet niet precies wie) vertelt wat er uiteindelijk met Anne, de andere onderduikers en helpende mensen is gebeurd.

Titelverklaring
De familie Frank moet tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Dit doen ze aan de achterzijde van het kantoorpand waar Otto Frank, de vader van Anne, werkte. In dit 'achterhuis' brengt Anne haar tijd onder andere door met het schrijven in haar dagboek.

Samenvatting
Anne Frank, een Duits joods meisje, is met haar ouders en zus (margot) naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze vertelt haar belevenissen in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader, Otto Frank, heeft gewerkt. Door middel van een boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden.

Na een week komt de familie Daans (hun echte naam is Van Pels) bij hen inwonen. Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in het echt Albert Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze kan helemaal niet goed met hem overweg. Via de radio, waar ze ’s avonds naar luisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo'n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans.

Een aantal mensen van het kantoor brengen aan de onderduikers eten en boeken. De echte namen van deze helpers weet Anne niet, dat zijn allemaal veiligheidsmaatregelen. Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beiden aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.

De schrijfter: Anne Frank
Annelies Marie Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main (Duitsland). In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Hitler is dan aan de macht in Duitsland. Haar vader, Otto, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland met de anti-joden aktie van het bedrijfsleven begint, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoorpand waar Otto werkte. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts in het achterhuis. Anne schrijft, om de tijd te doden, in haar dagboek. In 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft, Anne Frank zelf sterft 2 weken voor de bevrijding aan tyfus. Hij krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne in handen. Hij past enkele dingen aan en laat het aan een vriend lezen. Via via leest Jan Romein het dagboek en schrijft er een lovend artikel over in Het Parool. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen belangstelling voor het boek hebben en in 1947 komt de eerste druk van Het achterhuis uit. Het wordt uiteindelijk in 60 talen vertaald en er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht. Anne schrijft in haar boek dat ze journaliste en schrijfster wil worden en dat ze na de oorlog een boek wil uitbrengen met de titel 'Het achterhuis'. In 1957 wordt de 'Anne Frank Stichting' opgericht, die een documentatiecentrum en museum opricht aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam, het 'achterhuis'. Naast Het achterhuis, zijn er verschillende boeken over Anne Frank uitgebracht:
-Weet je nog? Verhalen en sprookjes (1949);
-Verhalen rondom het achterhuis (1960) en
-De dagboeken van Anne Frank (1986).

Eigen mening
Ik vind het boek best ingrijpend vooral omdat het gaat over een leven van een meisje die de hele oorlog meemaakt en omdat je het kunt bekijken vanuit de ogen van een joods meisje je ontdekt bepaalde emoties die je eigenlijk niet helemaal verwacht. Maar omdat het grootste deel van het boek is geschreven op het moment dat Anne in het achterhuis onderduikt gebeurt er niet zo heel veel, wel worden al haar gevoelens beschreven en ze vertelt heel duidelijk hoe ze de tijd doorbrengt waar ze precies over nadenkt, wat ze vervelend vind en waar ze veel plezier in heeft. Persoonlijk vond ik het boek halverwege wel een beetje saai worden vooral omdat ik al die gevoelens niet zo heel interessant vind om allemaal te lezen. Hoewel ik dat eigenlijk voor dat ik begon met lezen al had kunnen verwachten omdat het een dagboek van een meisje is geweest die iedere dag met dezelfde mensen te maken heeft en eigenlijk nooit buiten komt. Ik vind door al die omschreven gevoelens het boek ook niet echt lekker doorlezen.
Wel is het verhaal natuurlijk realistisch en dat het nog echt gebeurd is vind ik eigenlijk een best wel raar idee. Ik vind het boek wel heel erg mooi. Maar je kunt je niet echt inleven omdat de brieven steeds in de verleden tijd zijn verteld en omdat je merkt dat de brieven echt aan een speciaal iemand gericht zijn. Een stukje waaruit je kunt opmaken dat Anne veel vertrouwen in de toekomst heeft is:

Ik vind dit één van de mooiste stukjes uit de tekst, eigenlijk zou je dit niet verwachten omdat je na alles wat je hebt meegemaakt niet meer zo gauw zou denken dat het allemaal ooit nog eens goed zal komen. Uiteindelijk ben ik heel erg blij dat ik dit boek gelezen heb, zelf vind ik dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben alleen al om het idee te hebben hoe iemand zich voelt in de oorlog en vooral dat sommige mensen wat meer respect krijgen voor de mensen die zoiets hebben meegemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

A.

A.

Het is niet Daans maar van Daan.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast