Gebeurtenissen:
Maarten Klein is een man van 72 jaar oud die met zijn vrouw Vera naar Amerika emigreerde. Geleidelijk aan veranderen er dingen in Maartens geheugen, hij doet steeds vreemder, is vaker afwezig en vergeet dingen. Dokter Eardly schrijft medicijnen voor en vertelt Vera dat ze in fotoalbums met hem moet kijken, zodat hij zijn herinneringen terug krijgt. Omdat de medicijnen niet helpen komt Phil Taylor hulp bieden in het huishouden en een oogje houden op Maarten. Maartens gezondheid gaat zo achteruit dat hij op het laatst wordt opgehaald en naar een tehuis gebracht.
Personen:
Maarten is de hoofdpersoon in dit boek, een lieve man die van zijn vrouw houdt en graag naar haar kijkt. Hij werkte als notulist bij de IMCO, een vissersorganisatie. Hij is inmiddels gepensioneerd en leidt een rustig leven met zijn vrouw in Gloucester in Amerika.
Vera is de vrouw van Maarten en een heel belangrijke persoon in het boek. Ze is 50 jaar getrouwd met Maarten en moet machteloos toekijken hoe hij zijn leven langzamerhand aan het vergeten is.
Ellen Robbins is een goede vriendin van Vera die vaak langs komt om te kletsen en om Vera te helpen.
Dokter Eardly is een arts die regelmatig komt om medicijnen voor te schrijven. Hij is een forse, vriendelijke man.
Plaats:
Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af om en rond het huis in Gloucester in Amerika.
Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de wintermaanden met flashbacks naar Maartens jeugd. Het verhaal loopt af in de lente.
Begin:
Het boek begint met een gebeurtenis. Maarten staat voor het raam naar het gevallen sneeuw buiten te kijken.
Probleem en afloop:
Het belangrijkste probleem is dat Maarten zijn taal verliest en zijn gevoelens niet meer verstaanbaar kan maken. Hij verliest beetje bij beetje zijn geheugen en weet niet wat er met hem aan de hand is, hij geeft de winter de schuld hiervan. Het boek heeft een gesloten einde, het verhaal loopt af op het moment dat Maarten naar een tehuis moet.
Titel:
De titel hersenschimmen betekent dat Maartens leven op het eind uit niets meer dan alleen schimmen bestaat.
Beoordeling:
Ik vond het een interessant verhaal, vooral omdat het vanuit de visie van de hoofdpersoon wordt verteld. Je krijgt een beter beeld van hoe hij het beleeft en je wordt meegesleept in zijn gedachtegang.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.