Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Herfstlied door Simone van der Vlugt

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Herfstlied
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 869 woorden
  • 19 januari 2014
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
6 keer beoordeeld

Boekcover Herfstlied
Shadow
Herfstlied door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Titelbeschrijving
De titel van het boek is Herfstlied. Het boek is geschreven door Simone van der Vlugt. De eerste druk was op 17 januari 2009. Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Anthos. Het boek heeft 276 bladzijden.

2. Genre
Het genre van het boek is literaire (psychologische) thriller.

3. Samenvatting
Nadine wil schrijfster worden en heeft een 16 jarige dochter genaamd Mariëlle. Tijdens een avondje stappen komt Nadine Eelco tegen. Nadine word verliefd op Eelco. Eelco kent een uitgeverij kent die haar boek wil uitgeven. Tijdens het verhaal komen er tussen stukjes met een ik-persoon, deze is verliefd op Nadine en iedereen die in haar buurt komt kan vermoord worden. Het begint met de moord op Melissa, de ik-persoon is de dader. Nadine komt achter de relatie van haar dochter en haar Nederlands docent Ruben. Je komt er achter dat de ik-persoon last heeft van verlatingsangst. Joëlla, een jaloerse vrouw uit het schrijfclubje van Nadine wordt vermoord en Eelco wordt bedreigd. De ik-persoon is de dader. Tijdens een signeer sessie op een boekenbal wordt Eelco doodgestoken en word de dochter van Nadine aangereden. Zij verteld dat de dader Sigrid was, de beste vriendin van Nadine.

4. Titelverklaring
Nadine (de hoofdrolspeelster) loopt door een park en komt daar een gedichtje tegen dar Herfstlied heet. Ze vindt het gedichtje heel mooi. Verder komt het gedichtje niet meer voor in het verhaal.

5. Motto
Ja, op blz. 198 to 199:

‘Herfstlied
Droeve tonen
Van violen
Die in ’t najaar klinken
Laten mijn hart
In verlangende smart
Verzinken

De keel gesnoerd
Doodsbleek, geroerd
Als klokken luiden,
Denk ik nog aan
Wat is gegaan
En wil ik huilen

En ik moet voort
Waar de wind mij voert
Mee op zijn boze pad
Van hier naar daar
Als was ik maar
Een najaarsblad.’

Als ik dit gedicht lees dan vind ik dat het lijkt op het boek. De eerst strofe duid denk ik op Nadine en haar zoektocht naar de ware liefde. Haar relaties eindigen altijd. Haar eerste man en de vader van haar dochter is omgekomen tijdens een auto ongeluk en tijdens haar tweede serieuze relatie werd ze achtergelaten door de man.  In de strofe staat; ‘Laten mijn hart in verlangende smart verzinken.’ Misschien word hier mee bedoeld dat ze smart naar een liefde.
De tweede strofe duid denk ik op de dood van de eerste man van Nadine. In het boek denk ze daar nog vaak naar terug en ze word er altijd verdrietig van. Er staat in het gedicht dan ook: ‘Denk ik nog aan wat is gegaan en wil ik huilen.’

De laatste strofe vat dit allemaal samen. Nadine die vindt dat ze alleen maar boze en stomme dingen meemaakt in haar leven en dat ze er niets aan kan doen. Net zoals in het gedicht. ‘en ik moet voort, waar de wind mij voert mee op zijn boze pad.’

6. De vertelde tijd.
• Ja, het verhaal wordt op chronologische volgorde verteld. Alle gebeurtenissen volgen op een in de goede volgorde. Er zitten wel een paar flashbacks in het verhaal van de ik-persoon (Sigrid) en er zitten tijdversnellingen in het verhaal.
• Ja er zijn belangrijke flashbacks:
- Vlak na de negende verjaardag van Sigrid verliet haar moeder haar gezin. Sigrid wist dat het werk van haar moeder op de eerste plaats kwam, niet het gezin. Sigrid dacht dat het haar schuld was dat haar moeder wegging, omdat ze steeds om aandacht bleef vragen. Daarna had ze nog maar weinig contact met haar moeder en toen ze een puber was verbrak ze het laatste restje contact.
- De moeder van Sigrid kwam terug naar Nederland toen Sigrid 22 was. Haar vader was gestorven aan een hartaanval toen ze 19 was. De moeder van Sigrid had een zoon gekregen die 9 was tijdens hun ontmoeting in Nederland. Sigrid heeft haar moeder die zelfde dag onopgemerkt van het metroperron afgeduwd.
• Nee, er komen geen vooruitwijzingen in voor.

7. Motieven
Motieven zijn elementen die in verhalen herhaald worden.
Er zijn meerdere motieven te vinden in het verhaal. De motieven hieronder zijn daar 2 van:
- Het uitgeven van een boek (verhaalmotief).
- De wraak van Sigrid (leidmotief).

8. Vertelinstanties
Er komen 2 vertelinstanties voor in dit boek. De ene is een personale vertelinstantie. Je beleeft het verhaal vanuit het gezichtspunt van Nadine. Het boek wordt in de Zij-vorm verteld. Deze vertelinstantie is niet betrouwbaar. Je weet wat Nadine denkt en voelt maar niet wat iedereen om haar heen denkt en voelt.
De andere vertelinstantie is de ik instantie. Deze instantie komt tijdens de hoofdstukken van de Sigrid voor. Alle mensen in het boek kunnen de dader wel zijn. Nadine’s vertelinstantie is daarom niet betrouwbaar. Zij weet niet wat iedereen denkt en weet daarom ook niet wie de dader is. Op het eerste zicht zou je zeggen dan deze instantie niet betrouwbaar is want je weet alleen wat de ik-persoon denkt en voelt. Maar omdat deze ik-persoon de dader is (en er dus niet meer achter hoeft te komen wie de dader is) is het in dat opzicht wel betrouwbaar. Alleen jij als lezer weet dan weer niet wie de ik-persoon is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Herfstlied door Simone van der Vlugt"