Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Herfstlied door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Herfstlied
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1744 woorden
  • 13 december 2017
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
5 keer beoordeeld

Boekcover Herfstlied
Shadow
Herfstlied door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

S. Van der Vlught, Herfstlied. Amsterdam, Anthos, 2012 – 9e druk. (eerste druk 2009)

Roman

Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik een hele reeks aan boeken in de kast had staan waaronder Terug naar de kust en een aantal boeken van Simone van der Vlught. Van Terug naar de kust had ik de verfilming al van gezien dus wilde ik wel is een boek van Simone van der Vlught lezen. Nadat ik de covers en de samenvattingen had gelezen werd het dit boek aangezien het over mijn geboorteplaats gaat.

Samenvatting

Nadine is een alleenstaande moeder met een puberdochter genaamd Mariëlle. Ze is schrijfster bij de krant en is lid van een fanatieke schrijfclub. Alle schrijfclubleden allemaal heel graag dat hun boek uitgegeven wordt. Opeens, op een heel normale dag wordt Leiden opgeschud door de moord op een jonge vrouw, Melissa. De dader wordt helaas niet gevonden vanwege te weinig bewijs en het leven in Leiden gaat ‘rustig’ door. Later wordt de schrijfclub benaderd door Eelco en krijgen Nadine en Eelco een relatie. Hij blijkt interesse te hebben in haar boek, maar kan het helaas niet publiceren. Wel kan Eelco haar boek aanraden bij een andere uitgeverij.

Tijdens het lezen kom je meer te weten over de moordenaars motieven en achtergrond.

Nadines boek wordt uitgegeven en Joëlla, die eigenlijk de meeste aanleg voor schrijven heeft, is enorm jaloers en onaardig. Tom, een andere vriend van de schrijfclub, is ook jaloers maar probeert zijn gevoelens weg te drukken. Nadine geeft een feest voor familie en vrienden vanwege de uitgave van haar boek. Ondertussen blijkt er een relatie te zijn tussen Mariëlle en haar Nederlandsdocent, wat totaal ongepast is. Hij zegt Nadine dat hij een grote fout heeft gemaakt en dat er niks meer zal gebeuren.

Even later wordt Joëlla dood gevonden en alweer is er te weinig bewijs om de dader te pakken. Als Eelco het even later uitmaakt, raakt Nadine helemaal in de war en moet ze haar emoties kwijt bij Sigrid, haar beste vriendin. Nadine wordt een paar weken later uitgenodigd voor het boekenbal en neemt Arnout mee als partner, omdat ze er niet tegen kan dat ze misschien Eelco weer moet zien. Eelco neemt haar apart en vertelt haar dat hij nog steeds van haar houdt maar dat hij bedreigd was en dat hij niet meer met haar om mocht gaan.

Via de dader lees je het verhaal van het dreigement en kom je erachter dat de dader heel veel van Nadine houdt en in zijn leven verlaten is door zijn moeder en haar later heeft vermoordt.

De volgende dag komt Nadine achter het afschuwelijke nieuws dat Eelco vermoordt is, als even later haar dochter niet meer thuis komt en ze een melding krijgt dat Mariëlle in het ziekenhuis ligt, racet ze er naar toe. Haar dochter verteld wie de dader is en je merkt dat Nadine schrikt.

Via de dader kom je erachter hoe Mariëlle is aangereden en dat er een poging tot doodslag gedaan is.

Daarna wordt Nadine achtervolgd door Arnout waardoor je als lezer denkt dat hij de dader is maar even later kom je erachter dat Sigrid iedereen heeft vermoord, omdat ze stiekem al die tijd heel veel van Nadine hield en jaloers was op iedereen die met Nadine omging. Ze had zo ook Nadines vorige mannen vermoordt. Als alle laatste set probeert Sigrid, omdat Nadine niet mee wilt werken, zichzelf en Nadine dood te steken, maar gelukkig is Arnout net op tijd en wordt Sigrid opgesloten in de gevangenis. Hier vertelt Sigrid over haar gevoelens voor Nadine en haar toekomstplannen en kom je erachter dat ze psychisch niet helemaal goed is.

Open plekken

Simone van der Vlugt is heel goed in het creëren van open plekken en spanningsbogen, dit wordt ook al gesuggereerd op de omslag van het boek:

‘Onder de vakkundige handen van Van der Vlugt stijgt de spanning tot hoog niveau.’ – De Telegraaf.

Ze weet heel veel spanning te creëren door middel van langdurige open plekken en het suggereren van daders die het uiteindelijk niet blijken te zijn.

Allereerst heeft ze tussen het normale verhaal van Nadine hoofdstukken ingevoegd waarin de dader omschreven wordt en de motivaties van zijn/haar moordacties. Dit zorgt ervoor dat je alle mogelijke vrienden van Nadine gaat verdenken. Uiteindelijk word je nog meer op het verkeerde been gezet wanneer ze achtervolgd wordt door Arnout, dit zorgt er meteen voor dat je hem verdenkt. Aan het eind van het verhaal word je toch nog verrast, omdat het opeens een vrouw blijkt te zijn en je er eigenlijk van uitging dat alleen mannen zulke dingen zouden doen.

Verder gebruikt Van der Vlugt vertraagde tijd bij spannende stukken, zoals aan het eind wanneer Sigrid Nadine wilt vermoorden. Op dit moment worden zelfs hun adem en specifieke bewegingen beschreven terwijl bij alledaagse dingen ze versnelde tijd gebruikt om het verhaal nog wel spannend te houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze op haar werk is of wanneer ze aan het barbecueën is.

Personages

Nadine

Nadines doel is om voor het eerst een boek uitgegeven te krijgen, maar ze raaktal snel verwikkeld in een reeks van moorden van onbekenden en vrienden. Dit zorgt ervoor dat ze al snel op zoek gaat naar de dader. Ze is een jonge ontzettend gedreven moeder maar ook zeer bezorgd om haar puberdochter Mariëlle.

Mariëlle

Mariëlle is een puberdochter en ligt vaak overhoop met haar moeder Nadine. Ze houdt veel van stappen, maar als er een serie moorden gepleegd wordt, is ze meer op haar hoede dan ooit tevoren en vertrouwt ze niemand meer. Verder heeft ze nog een relatie gehad met haar Nederlandsdocent, totdat haar moeder erachter kwam. Volgens het verhaal is ze een knap en gedreven meisje dat voor niks aan de kant gaat.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Mariëlle is een puberdochter en ligt vaak overhoop met haar moeder Nadine. Ze houdt veel van stappen, maar als er een serie moorden gepleegd wordt, is ze meer op haar hoede dan ooit tevoren en vertrouwt ze niemand meer. Verder heeft ze nog een relatie gehad met haar Nederlandsdocent, totdat haar moeder erachter kwam. Volgens het verhaal is ze een knap en gedreven meisje dat voor niks aan de kant gaat.

Sigrid

Sigrid is een vriendin van Nadine. Ze is al heel lang verliefd op Nadine en wil niet alleen gelaten worden. Dit komt omdat haar moeder haar op jonge leeftijd alleen achterliet. Verder wordt er weinig over haar verteld qua innerlijk omdat ze de dader is en dus niet teveel beschreven mag worden. Ze is blijkbaar ook moordlustig en uit op wraak, maar ook daar merk je in de belangrijkste verhaallijn niets van. Gebaseerd op het einde van het verhaal, zou je nog kunnen zeggen dat ze een psychische aandoening heeft vanwege haar vreemde gedachten en motieven.

Eelco

Eelco is een knappe alleenstaande man die een relatie begint met Nadine. Hij is een uitgever en zorgt ervoor dat Nadines verhaal gepubliceerd wordt bij een andere uitgever. Hij is een rustige en lieve man die een serieuze relatie wilt starten. Dit kan uiteindelijk niet, omdat hij bedreigd wordt door de dader.

Arnout

Arnout is een goede vriend van Nadine die waarschijnlijk ook wel een klein oogje had op Nadine. Hij is het personage dat zowel als verdachte, als als beschermer gezien kan worden. Hij helpt Nadine te allen tijde en gaat met haar mee naar het boekenbal. Daarom zou ik hem als een stevige man beschrijven, die er alles voor zou doen om Nadine te beschermen en een goede vriend voor haar te zijn.

Tijd en structuur

Het hele verhaal wordt in principe chronologisch verteld, maar door middel van twee verhaallijnen heeft Van der Vlugt wel flashbacks gecreëerd. De ene verhaallijn gaat over Nadine en de andere over de dader. De verhaallijn van de dader is iets cryptischer en emotioneler. In deze stukken worden de motieven van de dader duidelijk en de gevoelens daarachter. Hier komen daarom ook veel flashbacks voor. Over het algemeen volg je als lezer de verhaallijn van Nadine en dus verplaats je je in het leven van Nadine. De verteltijd duurde een aantal uur terwijl de vertelde tijd al gauw één tot drie maanden in beslag neemt.

Perspectief

Er zijn slechts twee perspectieven, waardoor het verhaal best wel subjectief is. Het verhaal van Nadine wordt vanuit het hij-perspectief geschreven en het verhaal van de dader vanuit het ik-perspectief. Dit zorgt ervoor dat het verhaal van de dader subjectiever is dan dat van Nadine, dit wordt versterkt door het feit dat de dader waarschijnlijk psychisch niet helemaal in orde is.

Thematiek

Het thema van het boek is onmogelijke liefde, omdat de dader alle moorden pleegt omdat ze graag de enige liefde van haar vriendin wil zijn. Ze doet er alles voor om niet weer in de steek gelaten te worden en om een relatie te hebben met Nadine. Helaas ziet Nadine deze liefde niet en is de liefde dus ook niet wederzijds. Ik kan me niet bedenken wat Herfstlied met dit thema te maken heeft, dus gebruik ik secundaire literatuur. Daarom citeer ik,

Herfstlied verwijst naar het motto dat Simone van der Vlugt aan haar boek meegeeft. Het is een Frans gedicht van Paul Verlaine “Chanson d‘automne.” Het telt drie strofen en in de roman maken Nadine en een collega een gedichtenwandeling in Leiden. Dan wordt het gedicht van het motto in het Nederlands weergegeven. (blz. 198-199) Vooral de laatste strofe wordt dan –vertaald- interessant. En ik moet voort, waar de wind mij voert, mee op zijn boze pad, van hier naar daar, als was ik maar een najaarsblad.”

Dit gaat dus over Nadines leven waarin er van alles fout gaat qua relaties, uitgevers en de ruzies met familie. Maar toch moet ze doorgaan met haar leven. Vandaar dat ze waarschijnlijk deze titel heeft gekozen.

Recensies

Ik heb drie recensies gelezen over het boek Herfstlied en ze zijn het allemaal met elkaar eens dat het een mooi en spannend verhaal is. Ze geven wel aan dat het begin een beetje langdradig en vrouwelijk is, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt met een krachtige en totaal verrassende onthulling. Ze komen tot dezelfde conclusie dat ze tijdens het lezen veel verschillende verdachten hadden, maar nooit de juiste; dit ervoer ik zelf ook, toen ik het boek las. Ze vonden ook dat de plaatsen en gedachten zeer goed beschreven waren, omdat Van der Vlugt naar alle plekken in het boek geweest was en zelfs een paar weken mee heeft gelopen met het Leidsch Dagblad. Als laatste concludeerden ze dat Simone dicht bij haar eigen leven is gebleven tijdens het schrijven vanwege de acties van de hoofdpersonage en haar dochter.

Secundaire literatuur

https://www.scholieren.com/boekverslag/66962

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Herfstlied door Simone van der Vlugt"